back to top

Arduino Dersleri #1: Arduino Nedir? Nasıl Kurulur ve Neler Yapılabilir?

Hayalinizdeki Arduino projelerine başlamak istiyorsunuz fakat bunu nasıl yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa bu serimiz tam size göre.

Bu yazımız ile Arduino eğitiminize sıfırdan başlayın. Eğitim demişken yanlış anlaşılmasın; kesinlikle sadece yazı okuyacağınız ve sıkılacağınız bir eğitim değil 🙂

Her ders yeni bir uygulama ve eğlenceli projeler yapabilmek için bir yığın temel bilgi içeriyor. Ayrıca youtube kanalımızda adım adım derslerimiz var. 

Seri boyunca LED yakmaktan servo motor kontrolüne, kızıl ötesi kumanda kullanımından sensör çeşitlerine her şeyi uygulamalarıyla öğreneceksiniz. Arduino programlamayı öğrenmek için öncelikle programlama yapmak gerekiyor. Derslerde kodları anlamanız için hepsini detaylıca anlatmaya çalışacağız.

Anlamadığınız yerde mutlaka yazının yorum kısmında veya YouTube kanalımızda mutlaka sorularınızı sorun.

Setlerimizden uygun olanı şimdiden sipariş verirseniz, projeleri de beraber yapabiliriz. Aşağıda sizin için açıklamaları ekledik.

Hadi öyleyse ne duruyorsunuz, öğrenmeye ve proje yapmaya başlayalım !

Arduino Nedir?

Arduino, interaktif projeler geliştirmek için tasarlanan, elektronik donanım ve yazılım temelli bir geliştirme platformudur.

Arduino kartlarında bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici ve devre bağlantıları için çeşitli elektronik komponentler bulunur.

Arduino, İtalyan mühendisler tarafından geliştirilmiştir. 

Ekipten Bazıları:

  • Massimo Banzi (https://massimobanzi.com/about/)
  • David Quartielles (https://twitter.com/dcuartielles)
  • Tom Igoe (https://tigoe.com/)
  • David Mellis (https://twitter.com/mellis)

Tamamen açık kaynak kodlu bir platformdur. Yani dilerseniz şık bir tasarıma sahip hazır Arduino kartlarını satın alabilir veya kendi komponentlerinizle kendi Arduino devrenizi yapabilir ve  programlayabilirsiniz.

Arduino, wiring tabanlı programlama dili ile programlanır ve processing tabanlı Arduino yazılım geliştirme ortamı olan Arduino IDE ile karta aktarılır.

Arduino programlama dili, C programlama dili ile hemen hemen aynıdır; temel bir C dili bilgisi ile kolayca kod yazmak mümkündür. Yazılım tamamlandıktan sonra kod karta bir USB kablosu vasıtası ile kolayca aktarılır.

Arduino ile Neler Yapılabilir?

Öğrencisinden öğretmenine, ressamından reklamcısına, mimarından mühendisine, ister hobi amaçlı ister profesyonel olarak herkes Arduino ile projeler geliştirebilir.

Arduino’nun analog ve dijital pinleri sayesinde analog ve dijital sinyalleri işlemek mümkündür.

Arduino’ya bağlanan sensörler vasıtasıyla ortam etkileşimli giriş sinyalleri elde edip bu sinyalleri incelemek ve bu sinyaller ile algoritmalar kurarak çıkış sinyalleri üretmek mümkündür. Bu sayede çeşitli robotlar ve elektronik sistemler tasarlanabilir.

Kısacası Arduino ile robotik, drone, otomasyon sistemleri, akıllı sistemler, uzaktan kumandalı araçlar, giyilebilir teknoloji projeleri ve sayısız birçok proje yapılabilir.

Örnek olarak aşağıda Arduino ile Bluetooth Kontrollü Araç projesini verdik. Proje yazısına, projenin ismine tıklayarak ulaşabilirsiniz 🙂

Arduino ile Bluetooth Kontrollü Araç

Arduino ile daha önceden yapmış olduğumuz bazı projeleri topladığımız videomuzu izleyebilirsiniz:

Arduino’ya Başlangıç Nasıl Olmalı?

Arduino’ya nasıl başlanacağı konusunda bir fikriniz yoksa sizin için güzel haber şu ki bizim birkaç önerimiz var !

Öncelikle arzu ederseniz kolay başlangıçlar yapabilmeniz için 3 farklı set oluşturduk. Bu setleri alarak içindeki kitaplarla ve kanalımızdaki videolar ile öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca yazımızın başında da belirttiğimiz gibi blog serimize devam ederek de Arduino ile birçok proje yapacağız 🙂

Hangi seti almanız gerektiği ile alakalı bu videomuzu izleyin:

Proje setlerinin önemi, tüm temel elektronik komponentlerin bir arada bulunmaları ve bu komponentler ile birden çok proje geliştirilebilme imkanı olmasıdır.

Arduino ile ilgili tüm temel uygulamalar bu setlerde bulunan komponentler ile gerçekleşir, böylelikle setler sayesinde hem hızlı ve pratik bir öğrenim elde edilmiş olur hem de ekipman bütünlüğü sağlanmış olur.

Arduino Çeşitleri Nelerdir? Sadece Arduino Uno Yetmez Mi?

Arduino Uno, Arduino ailesinin en popüler modelidir. 2010 yılında kullanıma sunulmuştur. 

Arduino Uno, hem boyutu ve pin sayısı bakımından hem de fiyatı bakımından en işlevsel model olduğu için bu kadar popülerdir. Boyut sorununun yaşanmadığı ve pin sayısı bakımından da herhangi bir alt ve üst sınırın olmadığı basit projelerin birçoğunda Arduino Uno kullanılır.

Peki Arduino Uno her proje için yeterli mi; diğer Arduino çeşitleri nelerdir, neye göre seçim yapılır biraz bunlardan bahsedelim.

Aşağıda Arduino çeşitlerinden bazılarını kısaca tanıttık; yukarıdaki videoda ve model linklerinde kartların teknik özelliklerini daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Arduino Çeşitleri: 

  • Arduino Nano kartı, Uno kartı ile aynı özelliklere ve aynı yapıya sahip olup Uno’dan çok daha küçüktür. Bu sayede daha küçük tasarımlı projelerde Uno yerine tercih edilirler. Arduino Uno’dan sonra en ünlü kartlardan biridir.
  • Arduino Mega, çalışma prensibi olarak Arduino Uno’ya benzeyen ve ondan sonra en ünlü olan bir diğer karttır. Arduino Mega, Nano’nun tersine Uno’dan çok daha büyük bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte çok daha fazla giriş/çıkış pini vardır. Arduino Mega daha büyük tasarımlı ve daha çok elektronik komponentin bulunduğu, daha fazla pine ihtiyaç duyulan projeler için kullanılmaktadır.
  • Arduino Pro Mini, Uno’dan farklı olarak fazladan 2 analog girişe sahiptir ve doğrudan USB kablosu üzerinden programlanmamaktadır. Pinleri lehimsiz olarak gelmektedir. Arduino Mini kartı ise Pro Mini ile neredeyse aynı olup sadece Breadboard üzerinde kablolama imkanı sunmaktadır.
  • Arduino’nun giyilebilir teknoloji için özel olarak tasarladığı bir kart vardır: LilyPad. LilyPad, değişik pin tasarımı ve dikilebilir yapısı ile amaca özel olarak tasarlanmış bir Arduino modelidir.
  • Arduino DUE kartı diğer kartlardan çok daha farklı olup 32 Bit işlemciye sahip ilk Arduino modelidir. Üzerinde ARM mimarisine sahip 32 Bitlik işlemci vardır. Bu, diğer Arduino kartlarına göre çok daha fazla veri işleyebildiği anlamına gelmektedir. Yapı olarak Arduino Mega ile aynıdır.
  • Arduino Leonardo modeli pin yapısı olarak Uno’ya benzemektedir. Uno’dan en büyük farkı üzerinde dahili bir serial dönüştürücü olmamasıdır. Bunun sebebi Leonardo üzerinde bulunan Atmega32u4 işlemcisinin kendi pinleri vardır. Kullanım olarak Uno’dan bir farkı yoktur.
  • Arduino Esplora yapı olarak diğer modellerden farklıdır, biraz daha kumandaya benzemektedir. Esplora’nın yapılış amacı Arduino’ya yeni başlayanlara çeşitli sensörlerin kullanımını öğretmektir. Üzerinde çeşitli sensörler, Joystick ve farklı elektronik komponentler bulunmaktadır.
  • Arduino YUN, üzerinde dahili olarak hem ethernet hem de WiFi modülü içermektedir. Kartın üzerinde hem bir Atmega mikroişlemci hem de Linux mikroişlemci bulunmaktadır. Host özellikli, Linux işlemciye bağlı ikinci bir USB portu bulunmaktadır. Kartın hafızası harici bellek ile artırılabilmektedir.

Gördüğünüz gibi Arduino’nun birçok modeli var ve her model kullanıcının projede ihtiyacı olan giriş/çıkış pin sayısı, tasarımda kaplayacağı büyüklüğü, ihtiyacı olan veri gücü gibi birçok teknik filtreden geçerek projelerde kullanılıyor.

Bu kadar teknik bilgi şimdilik yeter ! Hadi ilk Arduino’nuzu alın ve kuruluma başlayalım 🙂

Arduino Nasıl Kurulur? Kolayca Arduino Kurulumunu Tamamla ve Kod Yazmaya Başla

Arduino yazılımını indirmek için www.arduino.cc adresinden “Downloads” sekmesine gidiyoruz.

Downloads sekmesini tıkladıktan sonra karşımıza işletim sistemimize göre olan dosyayı indireceğimiz ekran çıkıyor.

Bu yazıyı hazırladığım sırada Arduino yazılımının en güncel sürümü 1.8.7 idi. Windows kullananlar “Windows Installer” seçeneğini tıklayabilirler.

Daha sonra bize, bağış yapmamızı rica eden bir sayfa açılıyor. Tercihimize göre bağış yapabiliriz ya da “Just Download” seçeneği ile bağış yapmadan yazılımı indirebiliriz.

Arduino Sürücülerinin Yüklenmesi

Bundan sonra yazılım kurulum dosyamız inmeye başlıyor. İndirme işlemi bittikten sonra dosyayı açarak kurulum işlemini başlatıyoruz. Kurulum sırasında çıkan “Install USB driver” seçeneğinin seçili olduğundan emin oluyoruz.

Kurulum işlemi bittikten sonra, kartımızı USB kablomuzla bilgisayarımıza bağlıyoruz. Bilgisayarımızda “Yeni donanım bulundu” penceresi açılıyor. Eğer sürücüler yazılımla birlikte kurulduysa, otomatik yükleme seçeneği Arduino’muzun sürücülerini otomatik olarak yükleyecektir.

Arduino Programının Bilgisayarımızda İlk Çalıştırılması

Artık Arduino programımızı açabiliriz. Programımızı açtıktan sonra ilk yapmamız gereken şey, programın Arduino UNO kartımızla çalışacak şekilde ayarlanmasıdır. Araçlar > Kart menüsünden Arduino UNO seçeneğini tıklıyoruz.

Daha sonra, yine Araçlar menüsünden Port alt menüsü altında Arduino’muzun bağlı göründüğü portu seçiyoruz. Bu port numarası, her bilgisayarda farklı olabilmektedir.

Artık her şeyiyle kullanıma hazır bir Arduino programımız var.

Programda void setup() kısmına yazacağımız fonksiyonlar, kart ilk enerji alıp çalıştığında sadece bir kere çalışır.

Kullanacağımız giriş/çıkış pinlerini, seri port konfigürasyonunu vb. ayarları bu kısımda yapıyoruz. void loop() kısmında ise, setup fonksiyonundaki komutlar çalıştıktan sonra kartın enerjisi kesilene kadar sürekli çalışacak olan fonksiyonları barındırır.

Programımızı yazdıktan sonra kartımıza yüklemek istediğimizde, öncelikle “Kontrol Et” seçeneğine tıklıyoruz.

Program, yazdığımız kodu öncelikle bilgisayarımızda bir klasöre kaydetmemizi istiyor, daha sonra da yazdığımız kodu derleyerek herhangi bir hata varsa bu hatayı bize bildiriyor.

Örneğin, bu kodda digitalWrite fonksiyonundan bir önceki komut olan delay komutunu yazdıktan sonra noktalı virgül (;) koymayı unuttuğumuz için bize bu satırla ilgili bir hata mesajı görüyoruz.

Eğer yazdığımız kodda bir hata yoksa ve Arduino kartımız bilgisayarımıza USB ile bağlıysa, “Yükle” seçeceğine tıklayarak kodumuzu kartımıza yükleyebiliyoruz.

Serimizi beğendiniz mi? Arduino kurulumunu da tamamladıysanız hemen Arduino ile LED yakmaya başlayabiliriz ! Hadi öyleyse, devam edelim !

Son Çıkan Yazılar

58 YORUMLAR

  1. Elleriniz dert gormesin.cok aciklayici ve sade notlar.örnekler de cok açık ve net.bu sayfayı paylaştığınız için çok teşekkür ederim 😊

    • Websitesinin güncelliği kalmamış olsa da, program kurulum aşamaları ve arayüzü aynıdır, herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

  2. Merhaba, çok açıklayıcı ve muazzam bir anlatım olmuş. Bunun için sizleri kutluyorum. Uzun süre önce sizin blogunuzda ki bu yazı sayesinde ardunio’ya başladım.Şuan 5. senem ve profesyonel olarak devam ediyorum bu sayede ise kendimi daha fazla geliştireceğim,kariyer sahibi olacağım bir iş yeri buldum. Sizlere sonsuz şükranlarımı sunuyor , başarılarınızın devamını diliyorum.

    • Led yakmak için devreyi kurdum ve kodu da doğru yazdım ama geçersiz kütüphane bulundu uyarısı alıp duruyorum. Arduino da dosya konumunu açtım ve kütüphanedeki dosyaları Arduino ya attım ama hala aynı uyarıyı alıyorum.

  3. Merhabalar gerçekten de çok başarılı ve faydalı sayfanız var videolarınız yazılarınız için teşekkür ederim. Ben Arduino için başlangıç yapmak istiyorum. Lisede otomasyon bölümü okudum. Çoğu kavramları unuttum şuan ama Pıc Plc programlama C programlama bunları lisedeyken görmüştük. Mıtshubishi PLC ve PIC16F84A programlıyorduk. 2006 mezunuyum o zamanlar böyle hazır arduino gibi kapalı devreler yoktu. Mikroişlemcilerle devreleri kendimiz yapıyorduk. Daha sonrasında üniversitede makine okudum. tekrar otomasyona dönmek istiyorum ve arduninoyu öğrenmem gerektiğini düşündüm. Bu setlerden hepsini almam gerekiyor mu yoksa proje setini alsam yeterli olur mu hepsini öğrenmem için şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

  4. Sizden iki konu da teknik sorum olacak;
    1- Arduino UNO cihazın USB Kablosu yazıcı kablosu ile uyumlu mudur? Sebebi, çalışma alanı olarak mesafe olarak PC’ye bağlamakta zorlanıyorum.
    2- Arduino UNO cihazının USB kablosunu cep telefenu adaptörüne takarak kullanabilir miyiz? Voltaj olarak uyumlu mudur?

  5. Merhaba ,

    Aşağıdaki projem ile ilgili desteğinizi önemle rica ederim .

    Arduino devre kartına barkod scanner kullanarak QR code ile 1 , 2, 3, 4 ve 5 komutları göndereceğim.

    Okutulan kod eğer 1 ise step motorun 0.9 acısında bir malzemeyi itip başlangıç konumuna dönmesini bekliyorum bu işlemin toplamda 3 saniye de tamamlanmasını sağlamam gerekli.
    Sorularım ise şu şekilde;
    1.Bahsettiğim proje için hangi malzemeleri kullanmalıyım?

    2.Arduinoda bu kodu nasıl yazabilirim?

    3.Barkod scanner 2 , 3, 4 ve 5 değerlerini okuyunca işlem yapmaması gerekiyor bunu nasıl sağlarım?

    Not : ekli adresteki step motoru kullanmak istiyorum mümkün mü?

    https://www.cnc-marketi.com/Step-motor/12-nm-step-motor?gclid=CjwKCAjw1K75BRAEEiwAd41h1OXoGZEeQz-7ZIAvMFNIXE8fSTQoaPGONUbWZgjqQzMBhkQlEhwIWhoCTBEQAvD_BwE

  6. Merhaba, öncelikle bu güzel setiniz ve eğitim programınız için teşekkür ederiz. Ancak bizim bir sorunumuz var. Sürücüleri yüklerken karşımıza yükleme seçenekleri çıkmadı, bu nedenle USB sürücüsünü yükle seçeneğini seçemedik. Programı kaldırıp tekrar yükledik ancak hiç karşımıza yükleme seçenekleri çıkmadı. USB sürücüsünü tanıtamadığımız için de ilk uygulamayı yazıp karta göndermek istediğimizde port seçeneği aktif olmadığı için yükleyemedik. Bu sorunun nasıl üstesinden geliriz yardımcı olursanız seviniriz. Şimdiden teşekkürler.

    • Güncelleme: Programı kaldırıp, bilgisayardaki bütün cookileri silip programı tekrar kurdum. Bu defa USB driver seçeneği geldi ve yükledim ancak hala port görünmüyor. Manuel olarak programın kurulduğu dosya içinden USB driver yüklemek istiyorum bulamıyor. Otomatik sürücü güncelleme programına yaptırdım o da yükseltmek için üyelik istedi. Başka bir çözüm yolu biliyor musunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz