back to top

Çocuklara Kodlama Öğretmek İçin 9 Eğlenceli Robot

Herkese merhabalar! Çocuklar için “kodlama nasıl öğrenilir?” sorusu gün geçtikçe önem kazanmakta. Siz de robotik kodlama nedir, çocuklar için robotik kodlama eğitimi gibi konular ile ilgileniyorsanız doğru yazıdasınız.

Bu yazımızda çocuklara kodlama öğretmek için en eğlenceli bulduğumuz 9 robotu derledik. Hem öğretici hem de eğlenceli olduğuna kefil olduğumuz bu robot kitleri hakkında tüm detaylı bilgileri yazımızda bulabileceksiniz. Hadi başlayalım!

1- Makeblock mBot

Makeblock mBot

mBot çocukların kolayca programlamayı öğrenebilmesi ve öğrenirken de keyifli vakit geçirebilmesi için tasarlanmış bir robot kitidir. Ülkemiz şartlarıyla karşılaştırma yaptığımızda da fiyatı oldukça uygundur. Hem fiziksel kurulumu itibari ile hem de kodlama yöntemi sayesinde kolay kullanıma sahiptir.

Scratch ve LEGO’da olduğu gibi gibi basit bloklar üzerinden kodlamanın yapıldığı, kendine ait mBlock adında bir görsel programlama arayüzüne sahiptir. Karışık sözcek ve rakamlar bulunmadığından dolayı çocukların algoritma mantığını anlayabilmesi için çok önemli bir özelliktir. Ayrıca büyük yaşta robotik kodlamaya yeni başlayan kişiler için de idealdir. Fiziksel yapısı itibari ile donanım eklentileri bulunmaktadır. Bu sayede gerçek zamanlı robotik uygulamalar yapmak tamamen hayal gücünüz ile sınırlıdır. mBot üzerinde çizgi, ultrasonik, ışık sensörleri ve RGB LED, buzzer, IR alıcı, buton gibi elektronik komponentler bulunmaktadır. Bu sayede kendi robotik uygulamalarınızın yanında engelden kaçan robot, çizgi izleyen robot gibi spesifik robotik projeleri yapmak mümkündür.

mBot, kızılötesi kumandasının yanısıra Bluetooth özelliğe de sahiptir ve dilerseniz akıllı telefonunuz ile (iOS/Android) Türkçe dil desteğine sahip Makeblock uygulamasından kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızdan da kablolu ve kablosuz kumanda edebilirsiniz.

2- Matatalab

Matatalab

Matatalab kitleri çocuklara bilgisayar olmadan kodlamayı öğretmek amacıyla tasarlanmıştır. Kodlama kitleri, çocuklara okul öncesinde de programlama mantığını öğrenebilecekleri şekilde sunulmaktadır. Bilgisayar olmasa da bilişsel düşünce için gerekli ortamı oluşturabilmeleri sayesinde çocukların oyun oynayarak fiziksel bir ortamda bu konudaki gelişimlerine fayda sağlar.

Fiziksel ortamda çocuklara “eğlen ve öğren” mantığı ile kodlamaya giriş yapmalarını sağlıyor. Bu sayede çocuklar ileri yaşlarda gördükleri bilgisayar ile programlama derslerinde sağlam bir temel ile başlama şansına sahip oluyorlar. Matatalab ile sadece fiziksel ortamda çalışıldığından dolayı herhangi bir akıllı cihaza ihtiyaç yoktur. Farklı kitler ve bu kitler ile uyumlu farklı eklenti paketleri bulunmaktadır. Bu sayede müzik ve sanattan faydalanmak ve robot programlamak mümkündür. MatataBot ise set içeriğine dahildir ve yazılan koda göre hareket eder ve ses çıkarır.

3- U-Bot

U-Bot

U-Bot, küçük yaşta çocuklar için okul öncesi kodlama mantığını kavrayabilmeleri için tasarlanmış bir robottur. Matatalab’da olduğu gibi U-Bot da bilgisayara ihtiyaç duymadan setlerinde bulunan kartlarla kodlanmaktadır. Kodlama kartları içerisinde bulunan metin ve görseller sayesinde kullanımı oldukça kolaydır. U-Bot ile algoritma kavramı ve robotik temellerin yanında çocuklar analitik düşünme yeteneklerini de geliştirebilirler.

Neredeyse her eğitici kitte olduğu gibi U-Bot setleri için de farklı alanlarda farklı uygulamalar yapabilmek için çeşitli eklentiler bulunmaktadır. Çeşitli matlar sayesinde meslek grupları, sporlar ve ülkeler hakkında öğretici uygulamalar yapmak mümkündür.

4- Micro:Maqueen Robot Platformu

Micro:Maqueen Robot Platformu

Micro:Maqueen, BBC’nin geliştirme kartı Micro:bit ile uyumlu STEM eğitimlerinde kullanılan bir robot kitidir. Çocuklar için ideal olmasının yanında multi özelliklere sahip olduğu için robotik kodlamaya yeni başlayan büyük yaş grubuna da hitap etmektedir. mBot’ta olduğu gibi görsel programlama arayüzü ile programlanabilir. Ancak en dikkat çekici özelliklerinden biri de Python, Arduino gibi programlama arayüzleri ile uyumlu olması. Bunun yanında isterseniz kodlamadan uzaktan kumandası ile de yönlendirebilirsiniz.

Kitin içerisinde çizgi takip için kızılötesi sensörü ve ultrasonik sensör bulunmaktadır. Bu sensörlerden faydalanarak algoritmalar oluşturabilirsiniz. Micro:Maqueen’i 8 yaş ve üzeri yaş grubu için önermekteyiz.

5- Makeblock mBot Ranger

Makeblock mBot Ranger

mBot Ranger, 3 farklı forma dönüşebilen, Makeblock mBot’un geliştirilmiş versiyonu olan robot kitidir. Dilerseniz paletli mobil robot, üç tekerlekli araba ve denge robotu formu ile çalışabilirsiniz. Makeblock uygulaması sayesinde akıllı telefonlar ile programlayabilir veya hazır programlardan faydalanarak robotu kontrol edebilirsiniz. mBot’ta olduğu gibi görsel programlama desteği sayesinde kolaylıkla kodlama öğrenmek mümkündür.

Paletli robot, normal mobil robotların giremeyeceği engebeli yollardan rahatlıkla geçebilmektedir. Predatör dediğimiz üç tekerlekli araba olduğunda ise çabuk hızlanabilir ve hızlı manevralar gerçekleştirebilir. Denge robotuna dönüştüğünde ise iki tekerleği ile kendi dengesini kurabilmektedir. mBot ile arasındaki en büyük fark ise set içerisinde kullanılabilir daha fazla ve daha gelişmiş parçaya sahip olmasıdır.

6- Makeblock Ultimate Robot Kiti

Makeblock Ultimate Robot Kiti

Makeblock Ultimate robot kiti, kullanıcılara sınırsız seçenekler sunan gelişmiş bir kittir. İçerisinde bulunan mekanik aparatlar ile 10 farklı formda robot tasarımı yapılabilmektedir. Bu set sadece robotik kodlama değil aynı zamanda mekanik tasarım, donanım montajı ve elektronik montaj gibi fiziksel uygulamalarda gelişim için mükemmel bir seçimdir.

Başlangıç, orta veya ileri düzey hangi seviyede olursanız olun Ultimate ile uygulama yapmanız mümkündür. Arduino IDE ve Python arayüz desteği sayesinde Arduino ve Raspberry Pi geliştirme kartları ile birçok proje yapabilirsiniz. Ayrıca bu sayede görsel kodlama desteğinin yanında profesyonel kodlama dilleri ile kendinizi geliştirirsiniz.

Kullanımı kolay olan MegaPi anakartı ile programlanmaktadır. ATmega2560 tabanlı MegaPi anakartı sayesinde ister Arduino ister Raspberry Pi kullanıcısı olun, programlama geliştirebilirsiniz.

Ultimate setinde geliştirdiğiniz robotları Bluetooth üzerinden akıllı telefonunuz ile kontrol edebilirsiniz. Setin içerisinde hazır tasarımı bulunan 10 formdaki robot için montaj rehberi bulunmaktadır. Dilerseniz kendiniz hazır tasarım robotları geliştirerek veya onlardan tamamen bağımsız kendi tasarım robotunuzu üretebilir ve programlayabilirsiniz.

7- Codey Rocky

Codey Rocky STEM eğitim modeli için ideal tasarlanmış bir robottur. Blok tabanlı görsel programlama arayüzü kullanarak kodlamak çok kolaydır. Ayrıca fiziksel görünümü ve özellikleri ile de hem çocuklar için bir arkadaş olur hem de eğlenerek öğrenmelerini sağlayan bir robotik kittir. mBlock programlama arayüzü ve Python ile uyumludur.

Codey Rocky’nin içeriğinde dahili 10 adet programlanabilir elektronik modül bulunmaktadır. Paletli altyapısı sayesinde kıvrımlı ve engebeli yollardan rahatça geçebilir, çizgi izleyebilir ve engelleri aşabilir özelliktedir. Robotun mobil hareketlerinin dışında çocuklar kodlama yaparak gözlerinde bulunan LCD’ler sayesinde dot matrisli animasyonlar tasarlayabilir, oyun geliştirebilir ve IoT uygulamaları yapabilirler. Çocuklar hem programlama becerilerini geliştirebilirler hem de donanım oluşturma imkanına sahip olurlar. Temel düzeyde kodlama bilgisine sahip olan kullanıcılar ise Python programlama desteği bulunmaktadır. Bu sayede ileri düzey uygulamalar geliştirmek de mümkündür. Setlerde ayrıca çok sayıda öğrenim materyali de bulunmaktadır.

8- Airblock – Programlanabilir Drone

Airblock - Programlanabilir Drone

Airblock, Makeblock markasının kolay birleştirilebilen ve kolay programlanabilen çok amaçlı drone’udur. Yalnızca bir drone değil, parçalarının yer değiştirmesiyle aynı zamanda hem suda hem karada gidebilen bir hovercraft veya aklınıza gelebilecek her türlü pervaneli mobil robot olabilmektedir. Yani havada, karada ve denizde kullanabilirsiniz. Mıknatıslı pervaneleri sayesinde kolayca ayrılıp birleşebilir. Ayrıca yapısı strafor köpükten oluştuğu için hafif ve kırılmaz bir cihazdır (Bir drone için en önemli özellik olabilir). Tüm bu özellikleri ile en iyi programlanabilir drone diyebiliriz.

Makeblock uygulaması üzerinden dilerseniz Bluetooth ile cihaza bağlanabilir ve uzaktan kumanda edebilirsiniz, dilerseniz de uygulama üzerinden programlayarak Airblock’a yeni manevralar kazandırabilirsiniz. LEGO parçaları ile de uyumlu olduğundan Airblock’u yeniden tasarlayabilir ve kendi robotunuzu programlayabilirsiniz.

9- Cubetto

CUBETTO

Cubetto, çocukların programlamanın temellerini kolay bir şekilde kavrayabilmeleri için tasarlanmış, programlama için bilgisayara ihtiyaç duymayan bir robottur. Fiziksel yapı olarak ahşaptan yapılmış, sevimli bir görünüme sahiptir. Renkli kod blokları ile uyumlu bir arayüz tahtası bulunmaktadır. Çocuklar bu renkli bloklar üzerinden kendi programlarını oluşturur ve tahta üzerinden uygulama yaparlar. Cubetto, hareketleri bu algoritmik sıraya göre yapacaktır. Setin içerisinde ayrıca haritalar ve eğitici hikaye kitapları bulunmaktadır. 3 yaş ve üzeri yaş grubundaki çocuklar için üretilmiştir.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz