back to top

#14 PicoBricks (micro:bit) IoT Control Panel Projesi

Gelişen teknoloji ile beraber artık elektronik cihazlar birbirleriyle iletişim kurabilir hale gelmiştir. Örneğin; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın vb. elektronik ev eşyalarımızı telefonumuzdan kontrol edebiliriz. Elektronik cihazların internet ağları sayesinde birbiryle iletişim kurabilmesi “Nesnelerin interneti (IoT)” olarak tanımlanır.  Birbiriyle iletişime giren her cihaz bir nesne olarak ele alınır. Nesnelerin interneti (IoT) sayesinde iletişim kurmak istediğimiz cihazdan uzak bir konumda olsak bile o cihazı kontrol edebiliriz. Bu şekilde bulunmadığımız bir ortamda yaşanabilecek olası tehlikeleride ortadan kaldırmış oluruz.Nesnelerin  internetini kullanarak cihazları kontrol edebildiğimiz gibi internet cihazlar üzerinde elde ettiğimiz verileri internet ortamındaki bir sunucuya yazdırabiliriz. Bu şekilde istediğimiz konumda, istediğimiz bir veriyi o konumda bulunmasak dahi anlık olarak öğrenebiliriz. Bu projede kullanacağımız ThingSpeak uygalaması, farklı cihazlardan elde ettiğimiz verileri, oluşturduğumuz bir suncuda saklamamızı ve verilerin anlık değişimini izleyebilmemizi sağlayan bir yazılımdır. 

Bu projede, PicoBricks modüllerinden; TEMP&HUM, PIR, LDR ve Gesture modülündeki Proximity özelliğinden elde ettiğimiz verileri, ThingSpeak de oluşturudğumuz kanala yazdırarak değerler üzerindeki değişimi kontrol edicez. 

Bağlantı Şeması:

Bu projeyi PicoBricks Modüllerini uygun noktalardan kırarak hazırlayabilirsiniz. 

Proje Görselleri

ThingSpeak Kullanımı

  1. https://thingspeak.com/ adresine gidiniz. 
  1. “Get Started For Free” butnuna tıklayınız. 
  1. ThingSpeak için bir MathWorks hesabınız varsa e-mail ve şifrrenizi girerek hesabınızı açabilirsiniz. Eğer hesabınız yoksa “Create one” butonuna tıklayarak yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. 
  1. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra, “Channels” butonuna tıklayın.
  1. “New Channel” butonuna tıklayın.
  1. Açılan penceredeki bilgileri aşağıdaki gibi doldurun ve “Save Chanel” butonuna tıklayın. 
  1. Artık PicoBricks modüllerinden aldığımız verileri yazıdrmak için gerekli olan kanalı oluşturduk. Aşağıdaki “API Keys” i MakeCode’da oluşturacağımız kod bloklarında kullanarak veriler kanala yazdıracağız.

Projenin MakeCode Kodları

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz