back to top

#15 PicoBricks (micro:bit) IoT Vase Projesi

Çiçekler doğru koşullar sağlandığında sağlıklı bir şekilde büyür. Özellikle evimizde beslediğimiz çiçekler için; doğru koşulları sağlamak çokda kolay olmadığı için bakımı biraz daha zorlaşabilir. Çiçekler için doğru koşullar; ortamın aydınlık değeri, toprağın nem değeri, ortamın sıcaklık ve nem değeri gibi değerlerin değişiminden etkilenmektedir. Özellikle büyüttüğümüz bazı çiçekler güneşi ışığını sevebilirken bazı çiçeklere güneş ışığı tam tersi bi etki yapabilir. Aynı şekilde bazı çiçekleri sık sulamak gerekirken bazıları çok fazla su döküldüğünde olumsuz bir tepki verbeilir. Bu şekilde çeşitli etmenlere ve çiçek türlerine göre örnekleri çoğaltabiliriz. Bu gibi olumsuz durumların önüne geçmek için zaman zaman çiçeklerin yerlerini değiştiririz ya da su verme sıklığımız çiçek türüne göre ayarlayabiliriz. Ama evde olmadığımız durumlar için bu önlemler geçerli olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda IoT cihazlar devreye giriyor. IoT(internet of things),  sayesinde cihazlarımızı birbirleriyle haberleştirebileceğimizi “IoT Control Panel” projesinde öğrenmiş ve deneyimlemiştik. Gelişen IoT teknolojileri sayesinde evimizde kullanıdğımız vazoyu telefonumuzla haberleştirerek anlık olarak çiçeğimizin durumunu kontrol edip istediğimiz zaman sulayarak toprak nem değerini değiştirebilir ya da vazonun çevresine bağladığımız LED’leri kontrol ederek ışık değerini değiştirebiliriz. Kontrol edebileceğimiz değerler vazomuzun etrafındaki sesörlerin çeşidi ve fazlalılığına göre değişiklik gösterebilir. 

Evimizde kullandığımız herhangi bir vazoyu PicoBricks modüllerini ve ThingSpeak  kullanarak akıllı cihazlarımıza haberleştireceğiz. 

Bu projede, PicoBricks modüllerinden Temperature&Humidity,  LDR, modülü  ve P1-P2 konnektörüne bağladığımız toprak nem sensörü modülünden  elde ettiğimiz verileri ThingSpeak üzerinde oluşturuduğumuz “IoT Vase” isimli kanala aktaracağız. Aynı zamanda aktardığımız bu verileri PicoBricks OLED ekranı üzerinde yazdıracağız ve Motor sürücüye bağladığımız su pompasını toprak nem sensöründen elde ettiğimiz değere göre çalıştırarak çiçeğin sulanmasını sağlayacağız.

NOT: istersek Micro:Bit A butonuna basarak su pompasını manuel olarak durdurabiliriz. 

Bağlantı Şeması:

Bu projeyi PicoBricks Modüllerini uygun noktalardan kırarak hazırlayabilirsiniz.

Proje Görselleri

ThingSpeak Kullanımı

  1. https://thingspeak.com/ adresine gidiniz. 
  1. “Get Started For Free” butnuna tıklayınız. 
  1. ThingSpeak için bir MathWorks hesabınız varsa e-mail ve şifrrenizi girerek hesabınızı açabilirsiniz. Eğer hesabınız yoksa “Create one” butonuna tıklayarak yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. 
  1. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra, “Channels” butonuna tıklayın.
  1. “New Channel” butonuna tıklayın.
  1. Açılan penceredeki bilgileri aşağıdaki gibi doldurun ve “Save Chanel” butonuna tıklayın. 
  1. Artık PicoBricks modüllerinden aldığımız verileri yazıdrmak için gerekli olan kanalı oluşturduk. Aşağıdaki “API Keys” i MakeCode’da oluşturacağımız kod bloklarında kullanarak veriler kanala yazdıracağız.

Projenin MakeCode Kodları

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz