Bu yazıda, LCD nedir? sorusuna iyi bir yanıt bulacaksın. Özet hap bilgiyi alıp, aklındaki soru işaretlerini gidereceksin.
LCD, liquid crystal display (sıvı kristal ekran) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. LCD’ler sabit karakterleri gösterebileceği gibi (dijital saatlerdeki gibi), grafik LCD’ler ve hepimizin bilgisayar ve cep telefonlarında yer alan renkli LCD’ler de mevcuttur.
Elektronik projelerde çoğunlukla 16×2 karakter LCD’ler ve 128×64 piksel grafik LCD’ler tercih edilir. 16×2 karakter LCD’ler, isminden de anlaşılacağı üzere 2 satıra ve her bir satırda ayrı olarak kontrol edilebilen 16 karaktere sahiptir. Grafik LCD’lerde böyle bir sınırlama yoktur, ekranın istediğiniz konumuna piksel bazlı olarak istediğiniz bilgiyi gösterebilmeniz mümkündür.
Tüm bunların yanı sıra, Arduino gibi kartlar ile kullanılabilecek renkli LCD’ler de mevcuttur. Bu tip LCD’ler genellikle SPI iletişim arabirimine sahiptir. Arduino gibi mikrokontrolcü kartlarının gelişmiş grafikler oluşturmak için belleği yetmeyeceğinden genellikle basit grafikler çizmede veya SD kart gibi ortamlardaki fotoğraf ve resim dosyalarını göstermede kullanılabilirler.
Kerem hocam bilgi için teşekkürler. Çok değişik bir çalışma mantığı var
Kerem hocam, atık malzemelerde kaç defa açtığım bu ekranın iç yapısını burada öğrendim. Detaylı açıklama için teşekkür ederim.