Yazımızda, yerli eğitim robotu olan zBot‘u tanıyacağız. zBot, 4-14 yaş arasındaki öğrencilerin, bilişsel becerilerini robotik kodlama işlemleriyle geliştirmeyi amaçlayan bilgisayarsız ve bilgisayarlı kodlama özelliği olan bir eğitim robotudur.
zBot Eğitim Robotu Özelliklerini Tanıyalım
Eğlence Dolu Özellikler Zbot’un yüzlerce farklı renkte yanabilen ön ve arka ışıkları zengin ses seçenekleri ve kodlanabilir ekranı ile eğlenceli etkinlikler yapmak hiç olmadığı kadar kolay | Entegre Sensörler Ortamın ses ve ışık şiddetini, dokunma ve bakış yönünü dahili sensörlerle ölçme imkanı sağlar. | Renk Algılama Zbot’un hızlı renk algılama özelliği ile renk kartları ile etkinlikler yapmak hiç olmadığı kadar kolay. Zbot 8 farklı renk kartını algılar. | Renk Algılama Zbot’un hızlı renk algılama özelliği ile renk kartları ile etkinlikler yapmak hiç olmadığı kadar kolay. Zbot 8 farklı renk kartını algılar Çizgi takibi ve Nesne Algılama Zbot nesne algılama özelliği sayesinde engelleri kolayca aşabilir. Düz yüzeylerde siyah renk ile çizilmiş çizgileri sapmadan takip edebilir. |
zBot Sensörleri
- 1x Mikrofon
- 2x Çizgi Takibi Sensörü
- 1x Işık Sensörü
- 1x Renk Sensörü
- 1x Mesafe Sensörü
- 1x İvme ölçer
- 1x Jiroskop
- 1x Sarsılma Sensörü
- 1x Pil Göstergesi
zBot Özellikleri
- USB, BLE
- 5x Kodlanabilir Düğme
- 16×8 LED Matris Ekran
- 1x Hoparlör
- 2x Enkoderli DC Motor
- 1x RGB LED – Ön
- 1x RGB LED Şerit – Arka
- 2x RJ11 Bağlantı Noktası
- 1x 3.7V 1000mAh Pil
Şarj
zBot USB C bağlantısı olan uyumlu şarj aletleri ile ve USB 2.0-3.0 bağlantısı olan bilgisayarlar ile şarj edilebilir.
zBot Pisti
Bilgisayarsız Kodlama Özelliği
zBot, üzerindeki yön butonları sayesinde bilgisayara ihtiyaç duymadan üzerindeki butonlar kullanılarak kodlanabilir. Yön butonlarını kullanarak hazırladığınız algoritmayı “Z” butonuna basarak zBot’a gönderirirsiniz. Robot gönderdiğiniz algoritmayı tekerlerini kullanarak uygular.
Aşağıdaki zBot pisti üzerinde örnek bir rota götserilmiştir. Bu rota için zBot ile oluşturacağınız algoritma şu şekildedir. 3 kere ileri butonuna bas bir kere sağ butonuna bas ve bir kere ileri butonuna bas.
zCode editörüne gitmek için tıklayınız.
Bilgisayarlı Kodlama Özelliği
zBot, zCode IDE ile blok tabanlı olarak kodlanabilir. zCode IDE ‘de simge blokları ve sözcük blokları olarak iki farklı blok tabanlı editör bulunmaktadır. Bu editörleri kullanarak zBot’a ister canlı modda isterseniz de yükleme modunda programlayabilirsiniz. Canlı modda zBot kablo ile bilgisayara bağlı olmalıdır. Editör üzerindeki “çalıştır” butonuna tıkladığınızda kod zBot’un içerisine yüklenir. Yükleme modunda ise kodu zBot ‘un içerisine yüklersiniz. Bu modda yüklediğiniz kod zBot kablo ile bilgisayara bağlı olmadan çalışır.
Simge Blokları
Simge blokları, sözcük kullanılmadan oluşturulmuş kod bloklarıdır. Bu editör okuma yazma bilgisi olmayan okul öncesi yaş grubu öğrencileri için tasarlanmıştır.
Sözcük Blokları
Sözcük blokları, döngü, koşul, matematik operatörleri ve fonksiyonlar gibi programlama dillerine özgü yapıları görsel yöntemler ve kelimeleri kullanarak dikey bloklarla ifade eden bir blok kodlama editörüdür. Bu editörü kullanmak için azda olsa okuma yazma bilgisine sahip olmak gerekir.
zBot Eğitim Robotu Aktivite ve Bilgi Kitapçığı için Tıklayınız.
Youtube videomuzu izleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.