back to top

Raspberry Pi 3 Model B+ İncelemesi

Hepimizin çok sevdiği tek kart bilgisayar Raspberry Pi, 14 Mart 2018 yani Pi Gününde yeni modeliyle karşımıza çıktı. Güncellenen modelin tam ismi Raspberry Pi 3+ Model B+.

Yapılan güncellemeler Raspberry Pi 4 ismini hakedecek kadar kapsamlı olmadığı için, bu güncellemeye devrimsel değil evrimsel desek daha doğru olur. Temelde Raspberry Pi 3 modelinin ağ ve CPU performansı açısından geliştirilmiş sürümü olarak niteleyebileceğimiz kart üzerinde daha yüksek performansa sahip 1.4 GHz saat hızına sahip dört çekirdekli ARM Cortex-A53 CPU bulunmakta. Ayrıca çift band (2.4GHz ve 5GHz) destekli 802.11ac uyumlu bir kablosuz ağ yongası ve gigabit Ethernet destekli bir USB-Ethernet yongası kartta yer almakta.

Raspberry Pi 3 Model B+, bu güncellemelere rağmen fiziksel boyutları açısından herhangi bir değişikliğe uğramadığı için, Pi 2, Pi 3 ve hatta Model B+ ile uyumlu olan muhafaza kutusu, kamera modülü, ekran gibi tüm aksesuarlara sorunsuzca uyum sağlayacaktır.

Raspberry Pi 3 Model B+
Raspberry Pi 3 Model B+

Raspberry Pi 3 Model B+ ile Raspberry Pi 3 Arasındaki Farklar

İşlemci Yenilikleri

İlk kısımda da bahsettiğim üzere devrim yaratacak kadar büyük değişiklikler olmasa da, Raspberry Pi 3 Model B+, Raspberry Pi 3’ten 200MHz daha yüksek CPU saat frekansına sahip. Ayrıca SoC üzerinde yer alan metal ısı dağıtıcı, Pi’mizin uzun süreler boyunca ısınma sorunları yaşamadan kararlı bir şekilde çalışmasını sağlamakta.

BCM2837B0 ısı dağıtıcı
Raspberry Pi 3 Model B+ üzerinde yer alan BCM2837B0 metal ısı dağıtıcıya sahip.

Kartta daha önceki Raspberry Pi modellerinden de alışageldiğimiz üzere Broadcom üretimi BCM2837B0 SoC (system-on-chip) yer almakta. Böylelikle Pi’miz gücünü 1.4GHz hızındaki 64-bit destekli 4 çekirdek ARMv8 mimarisine sahip işlemciden, 1GB büyüklüğünde LPDDR2 RAM bellekten ve 400MHz hızında çalışan VideoCore IV grafik işlemciden alıyor.

Kablosuz Ağ

Raspberry Pi 3 Model B+’ta kablosuz ağ için CYW43455 yongasını kullanılmış. Böylelikle Pi’miz çift band destekli 802.11ac kablosuz haberleşme ve Bluetooth 4.2 özelliğine kavuşuyor. Bir önceki model olan Raspberry Pi 3’te yalnızca 802.11n özelliği bulunmaktaydı ve 5GHz kablosuz ağlar desteklenmemekteydi. Aynı zamanda Pi 3’ün Bluetooth bağlantısı 4.1 standartını destekliyordu.

CYW43455 WiFi yongası
CYW43455 WiFi yongası (kaynak: Hackaday)

Bu iyileştirmelerin yanı sıra, kablosuz ağ yongasının metal bir RF koruması altına koyulması sayesinde, Raspberry Pi kullanarak oluşturacağınız ürünlerde FCC gibi kurumların test sürecinden daha kolay geçmesi sağlanmmış.

CYW43455 RF koruyucu
CYW43455 üzerinde yer alan RF koruyucuda Raspberry Pi logosu yer almakta.

Kablolu Ağ

Model 3 B+’ta önceki sürümün aksine gigabit hızına ulaşabilen bir USB-Ethernet dönüştürücü yongası kullanılmış. Böylelikle önceden 10/100 MBps hızlarına ulaşabilen kablolu ağ bağlantısının hızı artık 3 katına çıkmış bulunuyor. Kullanılan yonga her ne kadar gigabit hızını desteklese de, Raspberry Pi üzerinde bulunan USB çıkışları, USB 2.0 hızındaki bir hub ile sağlandığından dolayı bu bağlantının tam bantgenişliğini kullanmak teknik olarak mümkün olmamakta.

LAN7515 Ethernet yongası
Raspberry Pi 3 Model B+’ta Ethernet bağlantısını LAN7515 yongası sağlıyor (kaynak: Hackaday)

Bunun yanı sıra Pi’mizin güncellenen Ethernet bağlantısı artık PoE (Power-over-Ethernet) özelliğine sahip. Bu da demek oluyor ki, ayrı olarak temin edilebilen bir ek kart ile Raspberry Pi 3 Model B+’ımızı yalnızca Ethernet hattı üzerindeki gücü kullanarak çalıştırmamız mümkün. PoE bağlantısı için kart üzerindeki GPIO pinlerine ek olarak PoE desteği için 4 adet ekstra pin mevcut.

Raspberry Pi 3 Model B+ PoE pinleri
Raspberry Pi 3 Model B+’ın PoE özelliğini kullanmak için bu pinlere bağlanan bir shield kartına ihtiyacımız var.

PXE Boot İyileştirmeleri

Raspberry Pi ürün ailesinde ilk kez PXE Ethernet boot özelliğini destekleyen ürün modeli Pi 3 idi. Yapılan testler sonucunda, çeşitli switch ve diğer ağ ekipmanları ile yaşanan sorunlar ile karşılaşılmış ve BCM2837B0 üzerinde yer alan boot ROM’u değiştirilerek uyumluluk arttırılmış.

Raspberry Pi 3 Model B+ Teknik Özellikleri

Raspberry Pi’nin resmi internet sayfasında yayımlanan test sonunçlarına göre kablosuz ağ bağlantısında minimum 2 kat bir hız artışı söz konusu:

Tx Bantgenişliği (Mb/s) Rx Bantgenişliği (Mb/s)
Raspberry Pi 3B 35.7 35.6
Raspberry Pi 3B+ (2.4GHz) 46.7 46.3
Raspberry Pi 3B+ (5GHz) 102 102

Aynı şekilde iperf isimli program ile yapılan kablolu bağlantı testinde ise 3 kat hız artışı elde edilmiş:

Tx Bantgenişliği (Mb/s) Rx Bantgenişliği (Mb/s)
Raspberry Pi 3B 94.1 95.5
Raspberry Pi 3B+ 315 315

Kart üzerindeki Ethernet soketi, PoE tarafından sağlanan 48V gerilimi bahsetmiş olduğum 4-pinli header konektörüne taşımakta. Daha sonra satışa sunulacak olan PoE HAT (shield kartı) ise, bu gerilimi Pi’nin çalışması için gerekli olan 5V’a dönüştürme işleminden sorumlu olacak.

Raspberry Pi PoE Hat
Raspberry Pi 3B+ ile kullanabileceğimiz PoE HAT.

3B+ ile daha fazla işlem gücüne sahip oluyoruz, fakat bu durum bizim için daha fazla güç tüketimi anlamına gelmekte. Raspberry Pi 3 Model B+ ile üretici 5V/2.5A çıkış verebilen bir güç kaynağı kullanılmasını şiddetle tavsiye etmekte. Bu durumda en mantıklı tercih, Raspberry Pi Resmi Adaptörü olacaktır.

Raspberry Pi Performans Grafiği
Raspberry Pi 3B+, selefine göre daha yüksek performans göstermesine rağmen daha düşük sıcaklıklarda çalışabilmektedir.

Raspberry Pi 3 Model B+ Fiyatı

Raspberry Pi 3 Model B+’ı sitemizden 175 TL + KDV fiyatına satın almanız mümkündür.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz