Arduino , elektronik projeler oluşturmak için kullanılan açık kaynak bir platformdur. Arduino platformu, elektroniğe yeni başlayan insanlar arasında oldukça popüler hale gelmiştir ve bunun iyi nedenleri vardır. Bu nedenlerinin en önemlisi ise arduinonun diğer programlanabilir devre kartlarından farklı olarak karta yeni kod eklemek için ayrı bir donanıma ihtiyacı bulunmamasıdır. Arduino ile neler yapabilirim diye düşünüyorsanız rahat olabilirsiniz. Aklınıza gelen tüm projeleri arduino ile yapabileceksiniz. En yaygın olan çeşitleri Arduino UNO, Arduino Nano ve Arduino Mega’dır. Hadi şimdi arduino çeşitlerine göz atalım.
Arduino Kart Çeşitleri
Arduino Uno (R3): Uno modeli ilk arduino seçimi için harika bir seçim olacaktır. Başlamanız için her şeye sahip bir modeldir. 14 dijital giriş/çıkış pinine( 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 6 analog girişe, bir USB bağlantısına, bir reset butonuna ve daha fazlasına sahiptir. Başlayabilmek için USB kablosu ile bilgisayara bağlamanız yeterli olacaktır.
LilyPad Arduino: Bu arduino kartı giyilebilir bir e-tekstil teknolojisidir. LilyPad giysilere dikilebilmelkerine imkan tanıyan düz bir sırt ile yaratıcı şekilde tasarlanan bir arduino türüdür. E-tekstil için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş, kendi giriş çıkış, güç ve sensör kartlarına sahiptir.
RedBoard: Bu arduino türünde IDE kullanılarak bir USB mini b kablosu ile programlanmaktadır. Daha kararlı ve ve ayrıca arka tarafı tamamen düz olduğu için projeler için yerleştirilmesi kolay olmaktadır. RedBoard’u USB üzerinden veya yuvarlak jak üzerinden çalıştırabilirsiniz.
Arduino Mega (R3): Arduino uno ile benzerlikler göstermektedir. Toplam 54 adet giriş/çıkış pimi bulunmaktadır. 16 adet analog girişi, bir adet usb bağlantısı, bir güç girişi ve aynı zamanda bir de reset düğmesi bulunmaktadır. Mikrodenetleyiciyi desteklemek için herşeyi içermektedir. Başlamak için USB kablosu ile bilgisayara bağlamanız yeterli olacaktır. Çok sayıda pime sahip olması nedeniyle birçok dijital giriş ve çıkış gerektiren projeler için kullanışlı olacaktır.
Arduino Leonardo: Leonardo USB’li mikrodenetleyici kullanan ilk arduino geliştirme kartıdır. Toplam 20 adet giriş çıkış pini bulunmaktadır. Bu pinlerden 7 tanesini PWM çıkışı ve 12 tanesini ise analog giriş olarak kullanabilirsiniz.
Arduino Kullanım Alanları Nelerdir?
Arduino’nun endüstri, sağlık, koruma, laboratuvar, akıllı evler için kullanıldığı görülmektedir. Ama arduino kullanımını sınırlandırmak doğru olmaz. aklınıza gelebilecek her şey için arduino kartlarını kullanabilir ve projelerinizi hayata geçirebilirsiniz.
Endüstri
Arduino, diğer cihazları ve ekipmanları kontrol etmek için endüstriyel üretim süreçlerinin bir parçası olarak kullanılabilir. Makinelerin hassas bir şekilde kontrol edilmesi, endüstriyel ekipmanı kontrol etme nedeniyle tekrar tekrar kod yürütebilmek veya bir CNC makinesini kontrol etmek için arduino işinize oldukça yarayabilir. Son birkaç yılda Wi-Fi ve bulut hizmetleri gibi kablosuz teknolojilerin büyümesiyle, kablosuz
sistemler günlük hayatımızda monoton hale geldi. Arduino kartları, eski küçük endüstriyel sistemlere uzaktan kontrol ve izleme işlevselliği eklemek için normal endüstriyel cihazlara düşük maliyetli ve esnek alternatiflerdir.
Sağlık
Arduino tabanlı bir kalp atışı monitörü, bir dakikadaki kalp atışlarının sayısını sayar. Buna, parmağınızı sensöre koyduğunuzda kalp atışını algılayan bir kalp atışı sensör modülü takılıdır. Arduino, özelleştirilebilir breathalyzer, küçük otomatik terlik ayak masajı, Termometre, arduino board’lu WI-Fi Vücut Tartısı gibi birçok tıbbi ekipmanı tasarlamak için kullanılır.
Koruma
RADAR (Radio Detection and Ranging), nesnelerin menzilini, yüksekliğini, yönünü veya hızını öğrenebilen radyo dalgalarına dayalı bir nesne algılama sistemidir. Bir Radar farklı boyutlara ve farklı performans özelliklerine sahip olabilir. Havaalanlarında hava trafik kontrolü, gemilerde uzun menzilli gözetleme ve erken uyarı sistemleri için kullanılabilir. Bu sistem, bir füze yönlendirme sisteminin kalbidir. Savaşta, birkaç büyük odayı işgal eden sistemlerin yanı sıra, bir dizi küçük taşınabilir radar sistemi korunur ve çalıştırılır.
Laboratuvarlar
Laboratuarda devre tasarımı ve öğrenimi için arduino faydalı bir platform sağlar. Yeni başlayanlar tarafından bazı hasarlar veya herhangi bir yanlışlık olasılığı olabilir ve ayrıca öğrenciler için yeni elektronik parçalar kullanmak maliyetli olabilir. Bu arduino simülatörü, bu sorunlara bir çözüm sunar, bileşenlerinize zarar gelmez, donanıma para harcanmaz, daha hızlı devre prototipleme ve kablo karmaşası olmaz. Arduino tabanlı otomatik slayt hareket mikroskobu çok uygun maliyetli bir laboratuvar cihazıdır.
Akıllı Evler
Arduino kartları ile hareket sensörleri, çıkış kontrolü, sıcaklık sensörleri, üfleyici kontrolü, garaj kapısı kontrolü, hava akış kontrolü ve malzeme listesi gibi kontrol sistemleri ile ev aktivitelerini kontrol edebiliriz. Anlaşıldığı üzere arduino çeşitlerini kullanarak aklınıza gelebilecek her projeyi yapabilmeniz mümkün. Hemen siz de projelerinizi hayata geçirmek istiyorsanız arduino çeşitlerine göz atmalısınız. Arduino satın almak istiyorsanız arduino kategorimiz burada.