Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere Maker kültüründen ve kime Maker denildiğinden bahsedeceğim.
Make, kısaca anlatmak gerekirse kendisi birşeyler ortaya koyan, üreten kimseye denir. Yabanlıcarın DIY (do it yourself – kendin yap) dediği tanıma uyan her şey buna dahil olabilir. Bu kapsamda Arduino ve benzeri elektronik donanımlar ile projeler yapan, 3 boyutlu yazıcılar ile birşeyler tasarlayıp basan, kendi drone’unu yapan hatta ve hatta kendisinie ait yemek tarifi olan herkes kendini Maker olarak tanımlayabilir.
Maker kültürünün en çok beslendiği şey paylaşım ve deneyimdir. Maker, oluşturduğu şey her ne ise kendisine saklamak yerine paylaşmayı tercih eder. Bilgi ve deneyim buna dahildir. Maker’lar için ezber bilgiden çok deneyim önemlidir. Ezbere bilginin, bir şey oluşturmada deneyim kadar etkin rol almayacağını bilir. Deneyim kazanma süreci genellikle şu şekilde işler: yap, başarısız ol ve tekrar yap. Bu yüzden Maker, aynı zamanda başarısız olmaktan korkmayan kişidir.
Günümüzde teknolojinin yayılması ve herkese ulaşabilmesi sayesinde, herhangi birşey meydana getirmek çok kolay hale gelmiştir. İnternet sayesinde her türlü kaynağa erişim mümkündür. Böylece yapılmak istenen şeyle ilgili detaylı açıklama, devre şemaları, 3 boyutlu yazıcı model dosyaları gibi materyaller kolaylıkla temin edilebilir.
Maker’lığın ruhunda paylaşmak olduğundan, makerspace ve hackerspace gibi Maker’ların birlikte kolektif bir şekilde çalışabileceği mekanlar bulunmaktadır. Bu atölyelerde, her tecrübe seviyesinden insan biraraya gelerek hayallerini,deneyimlerini ve fikirlerini paylaşma olanağı bulabilir. Özellikle bu tip mekanlar, yeni başlayan kişiler için eğitim niteliğinde etkinlikler düzenlemektedirler. Eğer sizde de Maker ruhu varsa ve bir yerden başlamak istiyorsanız, bu tarz toplulukların etkinliklerini takip edebilirsiniz.