Yapay Zeka nedir?

0
4845

“Yapay Zeka” (AI), tipik olarak insan zekası gerektiren görevleri gerçekleştirebilen akıllı makineler oluşturmakla ilgilenen bilgisayar biliminin geniş kapsamlı bir dalıdır.

Başka şekilde tanımlamak gerekirse bu sorunun cevabı kime sorduğunuza bağlı.
1950’lerde, bu alanın babaları olarak nitelendirilen Minsky ve McCarthy, yapay zekayı, daha önce insan zekası gerektirdiği düşünülen bir makine tarafından gerçekleştirilen herhangi bir görev olarak tanımlamıştır.

Bu açıkça oldukça geniş bir tanımdır, bu yüzden bazen bir şeyin gerçekten Yapay Zeka (AI ) olup olmadığı konusunda tartışmalar göreceksiniz.


Zeka yaratmanın ne anlama geldiğine dair modern tanımlar daha spesifiktir. Google’da yapay zeka araştırmacısı ve makine öğrenimi yazılım kütüphanesi Keras’ın yaratıcısı olan Francois Chollet, zekanın bir sistemin yeni bir ortama uyum sağlama ve doğaçlama yapma, bilgisini genelleştirme ve onu alışılmadık senaryolara uygulama becerisine bağlı olduğunu söyledi.

“Zeka, daha önce hazırlanmadığınız görevlerde yeni beceriler edinmenizdeki verimliliktir” dedi.

“Zeka, becerinin kendisi değildir; ne yapabildiğiniz değil, yeni şeyleri ne kadar iyi ve ne kadar verimli öğrenebildiğinizdir.”

Bu, sanal asistanlar gibi modern Yapay Zeka (AI) destekli sistemlerin, konuşma tanıma veya bilgisayarla görme gibi sınırlı bir dizi görevi yerine getirirken eğitimlerini genelleştirme yeteneği olan “Dar Yapay Zeka (AI) ” sergilemiş olarak nitelendirildiği bir tanımdır.

Tipik olarak, Yapay Zeka (AI) sistemleri, insan zekası ile ilişkili aşağıdaki davranışlardan en azından bazılarını gösterir: planlama, öğrenme, akıl yürütme, problem çözme, bilgi temsili, algı, hareket ve manipülasyon ve daha az ölçüde sosyal zeka ve yaratıcılık.

Yapay Zeka (AI)’nin kullanım alanları nelerdir?

Yapay Zeka (AI) bugün her yerde, çevrimiçi olarak ne satın almanız gerektiğini önermek, Amazon’un Alexa ve Apple’ın Siri’si gibi sanal asistanlara ne söylediğinizi anlamak, bir fotoğrafta kimin ve neyin olduğunu tanımak, istenmeyen postaları tespit etmek veya istenmeyen postaları tespit etmek için kullanılır.


Yapay Zeka Nitelikleri

Shubhendu ve Vijay’a göre, üzerinde tek tip bir tanım üzerinde anlaşmaya varılmış bir tanım olmamasına rağmen, yapay zekanın genel olarak “insanların tefekkür, muhakeme ve niyet etme kapasitesi göz önüne alındığında, insanlardan gelen geleneksel tepkilerle tutarlı bir şekilde uyarıma yanıt veren makinelere” atıfta bulunduğu düşünülmektedir. , bu yazılım sistemleri “normalde insan düzeyinde uzmanlık gerektiren kararlar alır” ve insanların sorunları önceden tahmin etmelerine veya ortaya çıkan sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, kasıtlı, akıllı ve uyarlanabilir bir şekilde çalışırlar.

Kasıtlılık

Yapay zeka algoritmaları, genellikle gerçek zamanlı verileri kullanarak kararlar almak için tasarlanmıştır. Yalnızca mekanik veya önceden belirlenmiş tepkiler verebilen pasif makinelerden farklıdırlar. Sensörler, dijital veriler veya uzak girişler kullanarak çeşitli farklı kaynaklardan gelen bilgileri birleştirir, materyali anında analiz eder ve bu verilerden elde edilen içgörülere göre hareket eder. Depolama sistemlerinde, işlem hızlarında ve analitik tekniklerdeki muazzam gelişmelerle, analiz ve karar vermede muazzam bir karmaşıklık yeteneğine sahiptirler.

Uyarlanabilirlik

Yapay zeka sistemleri, karar verirken öğrenme ve uyum sağlama yeteneğine sahiptir. Örneğin ulaşım alanında, yarı otonom araçlar, sürücülerin ve araçların yaklaşan tıkanıklık, çukurlar, otoyol inşaatı veya diğer olası trafik engelleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan araçlara sahiptir. Araçlar, insan müdahalesi olmadan yoldaki diğer araçların deneyimlerinden yararlanabilir ve elde ettikleri “deneyimin” tüm külliyatı, benzer şekilde yapılandırılmış diğer araçlara anında ve tamamen aktarılabilir. Gelişmiş algoritmaları, sensörleri ve kameraları, mevcut operasyonlardaki deneyimi birleştirir ve insan sürücülerin devam eden trafik ve araç koşullarını anlamlandırabilmek için bilgileri gerçek zamanlı olarak sunmak için gösterge tablolarını ve görsel ekranları kullanır. Ve tam otonom araçlar söz konusu olduğunda, gelişmiş sistemler arabayı veya kamyonu tamamen kontrol edebilir ve tüm navigasyon kararlarını verebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz