Merhaba arkadaşlar. Nedir? serimizin bu yazısında sizlere LDR’den, çalışma prensibinden ve kullanımından bahsedeceğim.
LDR(Foto direnç) Nedir?
LDR (Light Dependent Resistor), Türkçede “Işığa Bağımlı Direnç” anlamına gelmektedir. Bir diğer adı da foto dirençtir. LDR, üzerine düşen ışık miktarı arttıkça direnci azalan bir tür fotodirençtir. Bu özelliği sayesinde, LDR‘ler ışık seviyesini algılayan ve buna bağlı olarak elektronik devrelerde çeşitli işlemleri gerçekleştiren sensörler olarak kullanılır. LDR her ne kadar bir direnç çeşidi olsa da aynı zamanda pasif bir sensördür. LDR’ler bulundukları devrelerde değişen direnç değerleri ile bir çıkış sağlarlar fakat bu işlemi dış ortamdan aldıkları fiziksel bir değişim ile gerçekleştirdiklerinden dolayı bir sensör görevi görmüş olurlar.
LDR ve diğer tüm dirençler hakkındaki detaylı bilgiye kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
Projenin bulunduğu blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
LDR Çalışma Prensibi
LDR, yukarıda da bahsettiğim gibi ışığa duyarlı bir devre elemanıdır. Üzerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı bir çalışma prensibine sahiptir. Yani üzerine düşen ışık şiddeti arttıkça sahip olduğu direnç değeri azalır, ışık şiddeti azaldıkça sahip olduğu direnç değeri artar. LDR’ler sahip oldukları direnç değerlerinin değişmesi ile bir anahtarlama görevi görürler. Başka bir açıdan bakacak olursak bir optik sensör görevi de görmüş olurlar. Aşırı ısı altında bozulmaktadırlar (Maksimum: 60 °C).
LDR Ne İşe Yarar?
LDR, tanımında da belirttiğimiz gibi bir direnç çeşidi olsa da aynı zamanda bir pasif sensördür. Ortamdaki ışığı kontrol ederek bağlı olduğu elektrik devreyi tetikler. Eğer bir devrede veya sistemde LDR’nin kullanıldığını görüyorsanız orada ışığa duyarlı bir tepki oluşacağını veya en azından ışık seviyesinin kontrol edildiğini anlayabilirsiniz.
Avantajlar ve Dezavantajlar
Avantajlar:
Basit Kullanım: LDR, kolay entegre edilebilen ve basit devrelerle kullanılabilen bir bileşendir.
Düşük Maliyet: LDR‘ler genellikle düşük maliyetli oldukları için ekonomik çözümler sunar.
Dezavantajlar:
Yavaş Tepki Süresi: LDR’ler, ani ışık değişikliklerine karşı diğer ışık sensörlerine göre daha yavaş tepki verir.
Doğruluk ve Hassasiyet: LDR‘lerin hassasiyeti bazı uygulamalar için yeterli olmayabilir, bu nedenle çok hassas ışık ölçümleri için farklı sensörler tercih edilebilir.
Sonuç olarak, LDR‘ler ışık yoğunluğunu ölçmek ve buna göre devrelerde belirli işlemleri tetiklemek için yaygın olarak kullanılan basit, etkili ve ekonomik bileşenlerdir. Günlük hayatta birçok alanda karşımıza çıkar ve otomatik aydınlatma gibi işlevlerin yerine getirilmesinde önemli bir rol oynar.
LDR Kullanım Alanları – LDR Kontrollü Devreler Nerelerde Kullanılır?
LDR günlük hayatımızda en yaygın olarak aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır. Sokak lambaları, gece lambaları, kumanda sistemleri günlük kullanımlarımıza örnek olarak verilebilirler. LDR aynı zamanda endüstride ve hobi elektroniğinde de optik sensör olarak birçok farklı projede ve sistemde kullanılmaktadır.
Basit LDR Devresi
Herhangi bir kontrolcüye gerek duymadan, transistörün tetiklemesiyle çalışan basit bir LDR devresi yapmak mümkündür. Aşağıdaki devre şemasını paylaştığım devrede, LDR bir ışık sensörü görevi görmektedir. Potansiyometredeki direnç belirli bir değere getirildikten sonra karanlıkta transistör tetiklenir ve LED’in yanmasını sağlanır.
Arduino İle LDR Kullanımı
Arduino veya herhangi bir kontrolcü ile yukarıdaki devrede verilen birçok devre elemanına gerek duymadan basit bir şekilde karanlık/aydınlık durumlarını referans alarak bir LED kontrol etmek mümkündür. Aşağıdaki görselde, sadece Arduino, LDR, LED ve 2 adet direnç kullanılarak basit bir devre örneği verilmiştir.
Siz de kendi projenizde LDR kullanmak ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız Arduino ile LDR kullanımını detaylı incelediğimiz ve uygulamasını yaptığımız blog yazımızda buradan ulaşabilirsiniz.
ben bu devreyi yaptım ama karanlıkta sönüyor aydınlıkta yanıyor
Buradaki örnekleri deneyebilirsiniz:
Arduino Dersleri 8: LDR İle Işık Algılama
Raspberry Pi 3 LDR İle Işık Şiddeti Ölçme #7
Devre elemanlarının değeri nedir hocam aynısını yapmak istiyorum.
Merhaba, LDR olarak şunu kullanabilirsiniz. -> http://www.robotistan.com/5mm-ldr
Şu yazımızdaki uygulamadan da yararlanabilirsiniz. -> maker.robotistan.com/arduino-dersleri-8-ldr-ile-isik-algilama/
Merhaba aydınlıkta ışık yanmasini nasıl sağlayabiliriz
Ldr ye direnç bağlamanın amacı birde neden 10 l direnç kullanılıyor
10k pardon
5mm LDR ile 10mm LDR arasında boyutundan başka ne fark var? Hangi durumlarda 5mm, hangi durumlarda 10mm kullanmalıyız?
LDR ler seri olarak bağlanabilirmi. Laserle alarm sisteminde tek bir adet laser ve ldr değilde birden fazla kullanmak istiyorum.
bi soru yazmıştım silindi. LDR ler seri olarak kullanılabilirmi ? lazer alarm sistemi yapmak istiyorum birden fazla ldr ve lazer kullanmak istiyorum
Dilerseniz bir kontrol kartı (Arduino, PIC) kullanarak farklı portlardan okuma yapabilirsiniz.
Ldr sensörü hareketi algılar mı acaba acill
Selamlar.
Işıklı bir ortamda önünden geçen bir gölgelik olduğunda ışık miktarı azalacağı için algılama yapabilir fakat sistemin iyi kurulması ve hesaplanması gerekiyor.