Herkese merhabalar! Bu yazımızda üç boyutlu yapımı için hangi adımları uygulamak gerekiyor, 3D yazıcı yapımı için gerekli olan malzemelerden ve bir üç boyutlu yazıcının ortalama maliyetinden bahsedeceğiz. Yani kısacası sizi 3D printer yapımı konusunda bilgilendireceğiz.
3 boyutlu yazıcılar hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz >>> 3D Printer Nedir?
Kendi 3D Yazıcını Yapmak Seni Heyecanlandırıyor Mu?
Evet, yazımıza bu soruyla başlıyoruz çünkü eğer kendi 3D yazıcını yapmak seni heyecanlandırıyorsa doğru yerdesin. “Kendin Yap!” (DIY) akımı ile birlikte insanlar ihtiyaç duydukları ürünleri hazır olarak satın almak yerine gerekli malzemeleri toplayarak kendileri o ürünleri üretmeye başladılar. Ya da bu akım sayesinde üretmek daha da yaygın hale geldi diyebiliriz. Evet doğru anladınız, maker kültüründen bahsediyoruz.
Bir maker kendi üç boyutlu yazıcısını yaptığı zaman hem hazır 3D yazıcı fiyatına baktığımızda tasarruf etmiş olur, hem de kendini mekanik sistemler konusunda geliştirmiş olur. Bu sebeple evde 3d yazıcı yapımı konusunda heyecanlansanız iyi olur 🙂
Kendi 3D Yazıcınız ile Evde Ne Yapabilirsiniz?
Evinizde kendi yaptığınız 3 boyutlu yazıcınız ile yapacaklarınızın bir sınırı yok. En üstte önerdiğimiz 3D Printer Nedir? yazımızda sizlere çeşitli ilginç üç boyutlu baskı üretimlerinden bahsetmiştik. Fakat ev tipi üç boyutlu yazıcılar düşünüldüğünde akla daha ihtiyaç odaklı veya hobi amaçlı çözümler geliyor. Örneğin evde bilgisayar kullanırken taktığınız bir kulak üstü kulaklığınız var fakat onu takmadığınızda çalışma masanızın veya odanızın herhangi bir kısmında konumlandıramıyorsunuz. Kulaklığınız için bir tutucu aparat tasarlayabilir veya internetten hazır tasarımlara ulaşabilirsiniz ve tasarım dosyasını yazıcınıza aktararak baskı elde edebilirsiniz. Hem dilediğiniz renkte aldığınız baskı ile odanız için bir aksesuar üretmiş hem de ihtiyacınız için çözüm elde etmiş olursunuz. Bu spesifik örneğin haricinde çeşitli süs eşyaları, projeleriniz için mekanik aparatlar, robotik tasarımlar ve sayısız birçok şeyin baskısını alabilirsiniz.
3D Yazıcı Yaparken Neler Öğreneceğiz?
3D Printer yapımı sırasında farklı disiplinlerden faydalanma şansımız olacak. Bir üç boyutlu yazıcıda çok fazla çeşitte mekanik aparat bulunmaktadır. Bu mekanik aparatların birbiri ile montajının yanında tabi ki çalışabilmesi için gereken elektronik parçaların montajı da önemlidir. Kendi üç boyutlu yazıcınızı sıfırdan topladığınızda hem mekanik montajın hem elektronik devrenin önceden hazır olması gerekmektedir. Elektronik devre elemanları ile uyumlu şekilde mekanik montaj tamamlandığında sıradaki adım ise elektronik parçalar arası kablolamanın gerçekleşmesidir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra 3D printer kontrol kartı programlanır ve sistem test edilir.
Gördüğünüz gibi birçok etkene sahip olan üç boyutlu yazıcılara aynı zamanda mekatronik bir sistem de diyebiliriz. İçerisinde hem makine bilimi hem elektronik hem de programlamanın bulunduğunu göreceksiniz. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde bitirme projeniz var ise üç boyutlu yazıcı yapmayı tercih edebilir ve blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Kısacası bu deneyim sonucunda öğreneceğiniz bilgilerin hem akademik hem de teknik anlamda gelişiminize yardımcı olacağına inanıyoruz. Eğer öğreneceklerinize de tatmin olduysanız hadi başlayalım!
3D Yazıcıların Çalışma Prensibi
Üç boyutlu yazıcılar temellerinde x,y ve z eksenlerinde harekete bağlı olarak çalışan cihazlardır. Bu hareketler step motorlar vasıtası ile gerçekleşir. Step motorların bağlı oldukları miller, baskı işlemindeki bağlantıyı sağlar. Baskı işlemini gerçekleştiren extruder, yazıcının içerisindeki filamentin eritilmesini ve katman halinde basılmasını sağlar. Bu işlem esnasında da yazıcıdaki hattın içinde bulunan filament yine bir step motor sayesinde extruder’a, extruder içerisinde bulunan hot end’e ve sonrasında nozzle ucuna iletilir. Termoplastik bir hammadde olan filament hot end noktasında erir ve nozzle ucundan dışarıya püskürtüldüğü esnada ısı değişimi ile katı katman hale dönüşür. Bu katmanlar hot bed (sıcak yatak) adında kendi ısısını üreten bir tabla üzerinde toplanır. Bu katmanlaşma işlemi baskı tamamlanana kadar devam eder. Tüm bu işlemleri yapabilmek için .stl ve .obj formatındaki tasarım dosyaları yazıcı hafızasına aktarılır. Yazıcı bu dosyaları G-Code formatındaki makine koduna çevirir ve işlemini gerçekleştirir.
3D Yazıcı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ve Maliyeti (Kendi yapmanla hazır alman arasında ne kadar maliyet farkı var?)
- Ramps Printer Kontrol Kartı
- Ramps Uyumlu Ekran Kiti
- Nema 17 Step Motorlu Extruder
- Step Motorlar için L Dirseği
- Fan Bağlantılı Nozzle
- 100K NTC Termistör
- Motor Sürücü
- Limit Switch
- Mini Soğutucu
- Isıtıcı Tablası
- Alüminyum Isıtıcı Bloğu
- 3D Printer Bitirme Aleti
- GT2 Kasnak, 20 Diş
- 3D Baskı Parçaları
Yukarıda kendi 3D yazıcınızı yapmak için gereken 3D yazıcı malzeme listesini sırası ile paylaştık. Tüm bu malzemelerin toplam maliyeti 553TL ‘dir. Tüm bu malzemeler ile ideal çalışma koşullarına sahip bir üç boyutlu yazıcı yapabiliyorken hazır almak istediğimizde ise ülkemizdeki üç boyutlu yazıcı fiyatları bunun çok daha üzerinde. Örnek olarak fiyat performans kriterlerine bakılarak en uygun olduğu belirtilen CREAVITY markasının ENDER 3 PRO modeli ile bir maliyet karşılaştırması yaptığımızda yaklaşık 1700TL fiyat farkı olduğunu görüyoruz.
3D Yazıcı Özellikleri
- Nozzle boyutu: 0.4mm
- Katman Kalınlığı: 0.1mm – 0.3mm
- Ulaşabileceği Baskı Hızı: 150mm/s
- Ulaşabileceği Hareket Hızı: 250mm/s
Yazıcının nasıl yapılacağını anlatmamışsınız.
eger malzemeleri topladıysanız size yardımcı olabilirim 05362971255
İyi günler ben malzemelerimi topladım yazılımı kısmında sıkıtı yaşıyorum. Yardım ederseniz sevinirim.
Ne sorunu yaşıyorsunuz acaba?
Nasıl yapılacağını anlatın da yapalım.
ee yazının devamı?
Evet. En azından malzemeleri 553 tl ye robotistan dan alabiliyor muyuz bunu söyleyiniz. Bir şekilde muadil videolardan bakıp yapabiliriz.
Bu kadar güzel bir şekilde malzemelerini de yazıp, o malzemelerin nasıl birleştirileceğini anlatmamak sizce de garip değil mi. Araştırmaya mı sevk ediyor robotistan bizi. Hedef konusunda seviye atlamışlar bence:))))
şurada bu aldığınız elektronik aksam parçalarını metal aksam parçaları ile nasıl birleştirip ortaya çalışır durumda 3d yazıcıyı nasıl koyabileceğinize dair bir video listesi atıyorum:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLBuiTTpnAMwcDGwIIBbVGtsCXVkUxjhEn
tabi bu parçalara bir de metal şase ve mil+vida seti gerekiyor arkadaşlar. onu da nette şöyle aratın:
prusa i3 steel şase
prusa i3 steel mil seti
prusa i3 steel vida seti
kolay gelsin.
142 mk8 extruder
80 arduino mega 2560 r3
37 ramps 1.4 kart
32 step motor surucu 4 adet
67 128×64 grafik lcd ekran
4 ekran adaptor karti
24 limit switch 3 adet
31 gt2 kayis kasnak seti
5 termistor
56 heatbed
240 nema17 step motor 3 adet (en ucuzu 60 TL civari)
145 prusa i3 metal şase
55 prusa i3 mil vida seti
104 guc kaynagi 12v 30a
————–
1022 TL toplam
arada unuttugum ufak tefek seyler olabilir. onlara ve kargo ucretlerine de 100-200 tl eklerseniz asagi yukari 1200-1250 tl civarina sifirdan kendi yazicinizi yapabilirsiniz ki bu da piyasadakilerin en az yari fiyati eder.
Merhaba kaşnak seti kaç metre
Merhaba
ilgili gereken malzemelerin tamamının robotistan üzerinden satın alabileceğimiz linki veya tek bir kit şeklinde satışı söz konusu mudur?
xyz eksenkerinin kod kısmını paylaşabilir misiniz?
Ben buraya bakarak yaptım. :))) hele o 3d printer bitirme aleti çok işime yaradı o olmasa bitmezdi.
Nasıl yapılacağını anlatabilirmisiniz
parçaları satın al butonunu tıklayınca yazılı olan listedeki parçaları direkt sepete atsa daha iyi olmaz mı? yanlış parça alınmamış olur.
Demir gövde yok, step motorlar yok, mil takımı yok buna rağmen 850 tl sepet yaklaşık 1000 tl de diğerleri tutuyor. Nasıl 553 anlamadım.
Yazı 2019da yazılmış, dolayısıyla bu malzemelerin fiyatı yükselmiş olabilir. Umarım bu sefer anlamışsınızdır.
Nasıl yapılacağıyla iıgili de blog paylaşa bilirmisiniz zahmet olmazsa
Hiç uğraşmayın elinizde patlar, gidip alın hazır
Mehaba ben 3d yazıcı yapmayı düşünüyordumda motor sürücüsü büyük veya küçük olması sorun olur mu
Motor sürücüsü olarak A4988 veya TMC kullanmanızı öneririm.