Mikrokontrolcü projelerimizde en pratik kullanımı sunan bağlantı Bluetooth kablosuz haberleşme. Bluetooth haberleşmede de özellikle fiyatından dolayı en sık kullanılan modüller HC05 ve HC06 Bluetooth modülleridir. Bu yazıda bu modüllerin özelliklerinden ve farklılıklarından bahsetmeye çalışacağım.
Öncelikle, her iki modülün de fiziksel görünüşleri hemen hemen aynıdır:
Sol tarafta HC05, sağ tarafta ise HC06 modüllerini görmekteyiz.
Kartlar, EGBT-045MS ve EGBT-046S Bluetooth modüllerinin breadboard ve 0.1″ header bağlantıları ile kullanılabilmesi için başka bir kart üzerine durum gösterge LED’i ve 3.3V regülatör ile monte edilmiş halidir. HC05 kartlarında çoğunlukla kartın AT komut moduna geçebilmesini sağlamak için alıcı/verici modülün 34 numaralı pinine (alttaki resimde sağda CMD olarak belirtilmiştir) bağlı bir adet buton da bulunmaktadır. Eğer bu buton kartınızda mevcut değilse, modül taşıyıcı üzerinde “KEY” olarak belirtilen pini lojik 1’e çekerek kartın AT moduna geçmesini sağlayabilirsiniz.
Kartların AT komut modunda haberleşmeleri de farklıdır. Bir USB-Seri dönüştürücü programlayıcı kartı (örneğin FTDI) kullanarak kartlara komut göndererek modüllerin ismini, baud rate’ini ve eşleşme için kullanılacak şifrelerini değiştirebilirsiniz (HC05 modülünde ek olarak kartın haberleşme modunu da değiştirebilirsiniz, bu konuya ilerleyen kısmında değineceğim).
HC05 ve HC06 modüllerini bilgisayarınız ile konfigüre etmek için şu şekilde bağlamalısınız:
Modül -> USB-Seri kartı
- VCC -> 3.3V veya 5V
- GND -> GND
- TXD -> RXD
- RXD -> TXD
Eğer HC05 modülü kullanıyorsanız, modüle güç verdiğiniz esnada kartın üzerindeki butona basılı tutun. Kartınızda buton yoksa, “KEY” pinini VCC’ye bağlayabilirsiniz.
AT komutları ile ilgili detaylı bilgi için burada bulunan AT komut seti dosyasından yararlanabilirsiniz. AT komutlarını, bir seri port terminali programı (örneğin TeraTerm) kullanarak veya Arduino IDE programınızın seri port ekranını kullanarak gönderebilirsiniz. Arduino IDE kullanacaksanız Araçlar menüsü altından Port‘un doğru seçili olduğundan emin olunuz.
HC06 Bluetooth modülünün AT komut yönergesi:
Arduino IDE’yi açın ve doğru COM portunu seçin. HC06 modülünüzü yukarıda anlattığım şekilde bağlayın. Bu aşamada Arduino IDE üzerinden seri port ekranını açarak aşağıdaki şekilde ayarlayabiliriz:
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kartınızın baud rate’ini değiştirdiğiniz takdirde AT komutları yollamak için seçmiş olduğunuz baud rate’i kullanmanız gerektiğidir. Kartın varsayılan baud rate’i 9600’dür.
Bağlantıyı denemek için modüle AT komutu gönderebilirsiniz. Eğer seri port ekranında OK cevabını görüyorsanız, bağlantınız düzgün çalışıyor demektir.
Kartın varsayılan ayarları şu şekildedir:
- İsim: linvor
- Şifre: 1234
- Baud rate: 9600
Modülün ismini değiştirmek için AT+NAMEkartismi
Şifresini değiştirmek için AT+PIN1234
Baud rate’ini değiştirmek için AT+BAUD4 (1:1200, 2:2400, 3:4800, 4:9600, 5:19200, 6:38400, 7:57600, 8:115200, A:460800, B:921600, C:1382400 baud’a karşılık gelmektedir)
komutlarını kullanabilirsiniz. Detaylı olarak komut setini görmek isterseniz datasheet’in 5. sayfasına bakabilirsiniz.
HC05 Bluetooth modülünün AT komut yönergesi:
Arduino IDE’yi açın ve doğru COM portunu seçin. HC05 modülünüzü yukarıda anlattığım şekilde bağlayın ve bağlarken kart üzerindeki buton veya pin ile AT konfigürasyon moduna geçtiğinizden emin olun. Kart üzerindeki LED’in uzun süreli yanıp sönüyor ise AT moduna başarılı bir şekilde geçmiş demektir. Bu aşamada Arduino IDE üzerinden seri port ekranını açarak aşağıdaki şekilde ayarlayabiliriz:
Bağlantıyı denemek için modüle AT komutu gönderebilirsiniz. Eğer seri port ekranında OK cevabını görüyorsanız, bağlantınız düzgün çalışıyor demektir.
Kartın varsayılan ayarları şu şekildedir:
- İsim: HC-05
- Şifre: 1234
- Baud rate: 9600
Modülün ismini değiştirmek için AT+NAME=kartismi
Şifresini değiştirmek için AT+PSWD=1234
Baud rate’ini değiştirmek için AT+UART=115200,0,0
Varsayılan ayarlara dönmek için AT+ORGL
komutlarını kullanabilirsiniz. Detaylı olarak komut setini görmek isterseniz datasheet’in 9. sayfasına bakabilirsiniz.
HC05 modülü, HC06’nın aksine master modunda da çalışabilmektedir. Böylelikle bir HC05 modülünü master olarak ayarlayabilir ve slave modda çalışan bir başka HC05 modülüne veya HC06 modüller ile haberleşme yaptırabilirsiniz.
HC05 varsayılan olarak slave modda çalışacak şekilde ayarlıdır. AT+ROLE=1 komutu vererek HC05 modülümüzü master moda geçirebiliriz. Bu durumda eğer herhangi bir MAC adresi belirtilmezse, HC05 modülümüz ortamda bulduğu ilk slave moddaki HC05 modülü veya HC06 modülü ile haberleşmeye geçecektir. Eğer bağlantının yanlızca sahip başka bir cihaz ile kurulmasını istiyorsak öncelikle bu cihazın MAC adresini öğrenmemiz gereklidir. MAC adresini öğrenmemiz için slave modda çalışan cihazı bir kere bilgisayarımız ile eşleştirmemiz yeterlidir. Daha sonra Aygıt Yöneticisi‘ni çalıştırarak Bluetooth altındaki cihazlardan cihazımızı bulup, sağ tıklayarak Özellikler penceresinden cihazın MAC adresini öğrenebiliriz.
Bu adresi master modülümüze AT+BIND=98d3,31,b3739f komutu ile kaydediyoruz. Daha sonra HC05’imizin yanlızca bu cihaza bağlanmasını sağlamak için AT+CMODE=0 komutu veriyoruz. Bundan sonra HC05 modülümüz çalıştıktan sonra yanlızca verdiğimiz MAC adresine sahip cihaz ile iletişime geçecektir. Bu modda iken master HC05 cihazın üzerindeki LED, her 1 saniyede 2 kez yanıp sönecektir.
merhaba, sorum bluetooth ile ilgili diye bu başlığın altından soruyorum. iki dc motor, hc-06 motor driver ile basit bir dervre yaptım fakar aracım bluetooth bağlantısından çıktıktan sonra motorlar gitmeye devam ediyor ne yapabilirim
Bluetooth bağlantısı olup olmadığını kontrol eden bir kod yazabilirsen, bağlantı koptuğunda motoru durdur diyebilirsin.
nasıl bir kod yazıcaz biraz yardım eder misiniz
if(digitalRead(BTState)==LOW) { state=’S’; }
Merhaba
HC06 ile iki arduinoyu eşleştirebilir miyiz?
HC06 yalnızca slave modda çalıştığından dolayı iki adet HC06 ile mümkün değildir. Bir adet HC05 ve bir adet HC06 ile yapabilirsiniz.
slm benim geek marketten aldığım bir navigasyon cihazı var buna hc06 mote edile bilirmi navigasyon bağlanti yerlerinde rx1..tx1-tx0.rx0.yazan girişler var voltaj girişlerini bula bilirim ama veri bağlanti yerleri kodlarını nasıl bulabilirim.
Bahsettiğiniz RX ve TX bağlantıları, cihazın yazılımını güncelemek içindir. Sizin Bluetooth bağlamaktaki istediğiniz nedir?
HC-06 IOS cihazlarda çalışıyor mu?
Uyumludur, kullanabilmek için iTunes üzerinden çeşitli farklı uygulamalar deneyebilirsiniz.
Beki hc 05 destekliyomu
Her iki modül de Bluetooth üzerinden UART bağlantısını kullandığı için farklılık olmayacaktır, HC05 modülünüzü de kullanabilirsiniz.
Merhabalar HC-05 modulünü aldım AT komutlarını çalıştırdım herşey güzel. Yardımlarınız İçin Teşekkür Ederim.
Şöyle Bir şey yapmak istiyorum fakat işin içinden çıkamadım.
Aslında bağlı olduğu cihazın RSSI bilgisini almaya çalışıyorum. Ama at komutunu bulamadım veya başka bir şekilde alma şansım varmı ?
ROLE 1 de iken AT+INQ komutu ile cihazları listeliyorum o sırada en sonda bana rssi veriyor. ama cihaza bağlı olduğumda bağlı olduğum cihazın rssi bilgisini alamıyorum.
yardımcı olabilirmsiniz
RSSI bilgisi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz: https://electronics.stackexchange.com/questions/98160/how-to-get-rssi-of-bluetooth-specfically-hc-05
Yada Bağlantı yakınlığını ayarlayabiliyormuyuz aslında temeldeki amacım. işte 50cm de iken bağlansın rss sinyal gücü ile bunu saplayabiliceğimi düşündümama bağlı cihazın rssi ini alamadım. cihazları listelerken veriyor ama bağlantı kompası lazım filan.
Aldığım hc05 ve hc06 modüllerini at moda alıp kodlamaya çalıştım hc06 kolayca halledildi zaten ismini şifresini portunu rahatlıkla değiştirebiliyorum ancak hc05 modülü bir türlü at moda geçmiyor butonlu bendeki güç verirken butona basıyorum ancak ledin yanma sıklığında herhangi bir değişim olmuyor yardımcı olurmusunuz
Modül üzerindeki “KEY” pinini HIGH yapmayı deneyebilirsiniz.
hocam bu bluetooth modülünü arduino usb kablosu olmadan nasıl çalıştırabilirim?
Pil ıle
1 adet HC05 ve HC06 Bluetooth ile dışardan alınacak olan birçok Bluetooth sinyalini bilgisayara alabilirmiyim yoksa dışardan gelecek olan her ayrı Bluetooth sinyali için ayrı ayrı HC05 ve HC06 Bluetooth modülümü almam gerekir teşekkür ederim.
HC05 ve HC06 modülleri malesef çoklu bağlantı desteklememektedir.
2 adet hc 05 aldım robotistandan , ayrıca elimdede başka firmadan aldığim hc 05. Onunla kurduğum devreyi kontrol edebiliyor, şifre ve ismini değiştirebiliyorum. Ancak robotisyandan aldıklarım telefona baģlanıyor ancak ne arduinona işlem yapıyor nede isim ve şifre değiştirebiliyorum. 5 değil 15 saniyede bassam üzerindeki butona aynı hızla yanmaya devam ediyor.
Çözüm nedir.
1 gündür uğraşıyorum. Vaktimi boşa harcamama sebep oldu…
Modül üzerinde “KEY” isimli bir pin mevcut ise butona basmak yerine bu pini 1 veya 0’a çekmeyi deneyebilirsiniz.
merhabalar ben de odamdaki lambayı bluetooth modülü takarak uzaktan kapamak istiyorum bunun için h06 mı yoksa h05 mi almam gerekiyor.
Her ikisi de olur.
teşekkür ederim
Herkese kolay gelsin arkadaşlar umarım. Bir bilen vardır. HC 06 üzerinde ki ışık bağlantı öncesi hizlica yanıp sönerken. Android cihaz ile Bağlantı kurulup eslesme sağlandıktan sonra ışık sonuyor ve seyrek aralıklarla yanıp sönmeye devam ediyor. Komut gönderemiyorum. Nasıl çözebilirim problem nedir acaba.
Komutları eşleşme yapmadan göndermeniz gereklidir.
telefondan eşleşme yapmadan komut gönderilmiyor burada ne demek istediniz tam olarak
AT komutları gönderebilmeniz için modülün Bluetooth ile değil, USB-Seri dönüştürücü üzerinden (veya Arduino) bilgisayarınıza bağlı olması gereklidir. Yani telefon veya kablosuz bağlı diğer bilgisayardan AT komutları göndererek ayarlama yapamazsınız.
Bir yazılım ile mümkün değil mi? Cihazı telefonla kullanıp şifresini değiştiremez miyiz?
Malesef hayır.
hc-05 bluetooth modülünü arduino unoya nasıl bağlarız ve led yakabiliriz?
Arduino Dersleri 17: HC-05 Bluetooth Modülü Kullanımı
Arduino Uno ile HC06’yı eşleştirmeye çalışıyorum fakat eşleştikten sonra ışık seyrek aralıklarla yanıyor uygulamada bastığım herhangi bir tuşta çalışmıyor. Ne yapabilirim?
Genuino 101 de zaten var olan bluetooth hc 05 ve 06 modülleri kullanılmadan projelerde bluetooth bağlantısı yapılabilir mi?
Genuino 101 üzerindeki Bluetooth bağlantısı BLE olduğu için bu şekilde kullanmanız mümkün olmayabilir. Malesef detaylı bilgiye sahip değilim.
Merhabalar bende HC-05 bluetooth modülü aldım ama soketleri yok. Lehim işini ne şekilde yapacağım acaba yardımcı olurmusunuz?
normalde hc-05 lerde 6 bacak var ama bunları nereye lehimlemem gerekiyor çözemedim.
Sanırım sizdeki modül taşıyıcı kartsız olanından (https://www.robotistan.com/hc05-bluetooth-serial-modul-hc05-bc417-bluetooth-to-serial-port-module). Bu modülü breadboard üzerinde kullanabilmeniz için taşıyıcı karta ihtiyacınız vardır. Pinlerine lehim yapacaksanız yazıda bulunan görselden faydalanabilirsiniz.
İyi Günler. Akıllı telefon master olarak ayarlanmış bir HC05 Bluetooth modülünü gördüğünde otomatik bağlantı sağlayabilir mi?
Teşekkürler..
iyi günler ben hc-05 modülümü çalıştırıp bağlantısını sağladığım halde sürekli iletim modundaymış gibiışığı yanıyor ve programda gözükmüyor ayrıca bilgisayara bağlarken tuşuna basılı tuttuğum halde ayar moduna geçmiyor yardımcı olurmusunuz
Merhabalar, bende HC 06 modül var. Telefondan bağlantı kurduğumda üzerinde ki ledin sürekli yanması gerekiyorken aralıklarla yanmaya devam ediyor. Öneriniz var mı acaba?
Bazı modellerde LED sürekli yanmak yerine daha uzun süreli aralıklarla yanıp sönebiliyor. Bağlantınızın çalıştığından emin misiniz?
merhabalar . Epson lx 300 yazıcımda hc 06 vardı bozuldu yenisini alıp taktım. yazdır komutu verince sayfanın basında 3, 4 rakam yazıp sayfayı boş çıkartıyor. ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevınırım
1 defaya mahsus şifre ve isim değiştirebildim sonra değiştiremedim ne yapabilirim.
merhabalar kablo ile haberleşme sağladığımız yani rx ve tx ile programlarımız var bazı programlarda com bağlantı ayarını manuel olarak seçebiliyoruz bazı programlarda ise program açılırken kendisi otomatik tarıyor ve bağlantıyı bulunca bağlanıyor size sorum hc06 bluetooth modül ile kablosuz olarak birçok programa bağlantı sağladık 1 program hariç muhtemelen bu programın kullanmış olduğu comport tararken bulamıyor bilgisayar bluetooth cihazı olarak iki com görüyor bu iki com çoğaltabilirmiyiz yani 7 veya 8 com olarak ayarlayabilirmiyiz yada sizin önereceğiniz başkabirşey olabilirmi bana bukonuda yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar telefonum bluetoothla eşleşmiyor. Arduıno ya kodu atıyorum enerjiyi kesip bluetooth bağlantısını yapıp tekrar enerji veriyorum, bağlantılarını da kontrol ettim, 3.3v yerine 5v da verdim yinede telefonumla eşleşmedi
Merhaba Ben bluetoothla birşeyler kontrol etmek istiyorum. fakat bluetooth koptuğunda en son verilere göre hareket ediyor bunu engellemek için ne yapabilirim? teşekkürler
Öncelikle selamunaleyküm ben seri port ekranında AT yazıyorum fakat hiçbir cevap gelmiyor her şey sağlam fakat sebebini anlayamadım
hc 05 ile hc06 at komut ayarını yaptım sonra ikisini birbirlerine bağladım ama ne yaptıysam ikisi birbirleriyle bilgi alışverişi yapmıyor sizce neyden kaynaklı olabiliir
Baud rate’ler aynı mı?
Merhaba hc05 veya hc06 devresi ile Arduino kullanmadan Bluetooth hoparlör yapmam mümkün müdür?
Merhaba. HC 06 Modülü ile arduino nano bağlantısı yapıp laptopa blutooth üzerinden veri göndermek istiyorum.Bağlantıları yaparken uno üzerindeki rx ve tx pinlerini kullanabilirmiyim yoksa ayrı pinlerimi kullanmam gerekli. ayrıca bu iş için hc 06 uygunmu. Bir türlü veri gönderemiyorum.
hc-06 modulunu telefondan bağlamaya ve serial monitorden gorüntü almaya çalışıyorum. Sifre 123456 veya 123456789 girdiğimdede kabul edip bağlandı gözukuyor. fakat serial bluetooth vb programlarla veri gonderip almayı deniyorum bağlantı yok diyor. serial monitorden de bir türlü cevap alamıyorum sebep ne olabilir.
varsa ornek apk ve ardunio code adres verirseniz sevinirim. veya daha detaylı bir anlatım ..
HC-06 satın aldım sizlerden. Mblock programını kablo ile bağlandığı takdirde aygıt yazılımı güncellemesi yapıp mblockta yapılan uygulamalar anında çalışabiliyor. Hc 06 ile kablo kullanmadan mbloctaki uygulamaları anında nasıl çalıştırabilirim?
mblock programına kablo ile bağlantı yapıp aygıt yazılım güncellemesinden sonra yapılan uygulamalar anında çalışıyor. Hc-06 ile kablo kullanmadan mblock programındaki yaptığımız uygulamayı anında çalıştırabilirmiyiz?
İyi günler yapmayı düşündüğüm bir sistemde birbirinden bağımsız iki arduino kart arası iletişimi sağlamam gerekiyor. Örneğin bir karttaki sensörün diğer karttaki ledi yakması gerekiyor ve aynı şekilde tam tersi de olacak bunun için hangi Bluetooth modülünden kaç tane kullanmam gerekiyor veya bluetoothsuz da olabilir mi? Teşekkürler
Merhaba
Tek bir arduino ile iki ya da daha fazla bluetooth modulunu hem alici hem verici olarak kullanabilir miyiz?
Teşekkürler
Cihaz eşleşti ama veri alirken doğru veri almiyor
merhaba ben hc05 ile bluetooth araba yapıyorum baglanıyor fakat ileri geri stop sag sol çalışmıyor acaba ne yapmlıyım
MERHABA AT KOMUTLARI YAZDIĞINIZ GİBİ Mİ
YANİ DOĞRU MU
OK YAZISINI NERDEN ALABİLİRİM
merhaba,
Elimde ikitane hc05 modülü var. İkisini ayrı iki arduinoya bağladım. İkisndede birer buton ve led var. 1 nolu hc05 devresinin butonuna bastığımda 2 nolu hc05 devresinin ledi yanıyor. 1 noluyu master 2 noluyu slave olarak ayarladım. Şimdi 2 nolu hc05 in 1 noluya geri bildirim yapmasını istiyorum ve başka bir veri göndererek 1noludaki düğme basılı olduğu sürece ve 2 nolu bunu aldığı sürece 1 noludaki led in de yanmasını istiyorum. Eğer bir nolu devredeki düğme basıldığı halde 2 nolu bunu alamıyorsa, kapalıysa vs. 1 nolu daki led yanmayacak. hc05 lerde bu tip bir geri bildirim mümkün müdür?
merhaba elimde eskiden kalma usb class 2 bluetooth adaptör var bunu da arduinoda kullanabilirmiyim bu hc-05 hc-06 modüllerinden farkı nedir…
Merhabalar,
Arduino uygulamalarına yeni başladım elimde hc05 bluetooth modülü var sizin demiş olduğunuz herşeyi harfiyen yaptım. port u seçtim, bağlantıları yaptım, button a basarak config moduna aldım ışık yavaş yavaş yanıp sönüyor, arduino programından 38400 baud, nl ve cr yi seçtim fakat AT komutunu girince hiç birşey olmuyor. hata mesajı dahi gelmiyor. lütfen yardımcı olur musunuz problemin ne olduğunu bulamadım.
ARDUİNOYA VARSAYILAN BOS YÜKLE RX-RX E TAK TX-TXE TAK OYLE YANIT VERİR
3 adet hc 05 modulu haberlestırmek ıcın hangı modlarda kullanmak gereklı ornek proje veya bılgısı olan var mı
////// 3. Versiyon HC-06’larda HC-06’yı 2. ve 3. pine bağlayıp bu kodu yüklüyoruz. Sonra serial porta (yeni satır , 9600) aşağıdaki istediğimiz AT komutlarını giriyoruz. Eski versiyon HC-06’lar için girilen kodlar bu yeni versiyonlarda çalışmıyor.
////// LIST COMMANDS FOR HC-06 VERSION: 3.0-20170609
//////
////// AT <- Test communication AT commands
////// AT + NAME:Sebastian <- Change the name, in this case Sebastian, answer
////// AT + PSWD:"1234" <- Modify pairing pin in this case 1234
////// AT + UART:9600,0,0 <- Select the baudRate, in this case the 4 that is 9600
////// https://juangiraldo0.blogspot.com/2018/07/configuracion-modulo-bluetooth-hc-06.html?showComment=1557019221580#c7712012013975348310
////// 395V'un katkılarıyla
#include
SoftwareSerial BT1(2,3); // RX, TX recordar que se cruzan
void setup()
{
Serial.begin(9600);
Serial.println(“Enter AT commands:”);
BT1.begin(9600);
}
void loop()
{
if (BT1.available())
Serial.write(BT1.read());
if (Serial.available())
{ String S = GetLine();
BT1.println(S); // Si no está respondiendo el Bluetooth quitar salto de linea osea, cambiar por BT1.print(S);
Serial.println(“—> ” + S);
}
}
String GetLine()
{ String S = “” ;
if (Serial.available())
{ char c = Serial.read(); ;
while (c != ‘\n’) //Hasta que el caracter sea intro
{ S = S + c ;
delay(25) ;
c = Serial.read();
}
return( S ) ;
}
}
HC-05 modüle android üzerinden AT komutu gönderebilme imkanımız var mı ? Yani şunu net anlamak istiyorum hiç bir türlü mü bunun imkanı yok , eğer donanımsal olarak takviye board kullanarak yapılabilir ise onu araştırıcam eğer bilginiz varsa lütfen cevaplayınız gerçekten bu soru beni çok yordu 🙂
HC-12 ler arası nasıl haberleşme kurabilirim
sizden hc05 modul satın aldım ama alırken dikkat etmemişim board için modüle lehimli halini alacaktım değişme imkanımız varmı acaba? geri göndersem kargo parasıyla geliş gidiş aynı paraya gelecek yoksa..
ULTRASONİK MESAFE SENSÖRÜNÜ NASIL BU KODA EKLERİZ BU KODLARLA DENEDİM FAKAT YAPAMADIM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM
//Mesafe hesaplaması yapılıyor.
digitalWrite(2, HIGH);
delayMicroseconds(20);
digitalWrite(2, LOW);
sure = pulseIn(3, HIGH);
mesafe = (sure / 2) / 29.1;
//Araç hızını belirliyoruz.
if (state == ‘0’) {
hiz = 0;
}
else if (state == ‘1’) {
hiz = 100;
}
else if (state == ‘2’) {
hiz = 180;
}
else if (state == ‘3’) {
hiz = 200;
}
else if (state == ‘4’) {
hiz = 255;
}
//Dönüşler için iç tekeri %50 yavaşlatıyoruz.
int yavasteker = hiz * 50 / 100;
Serial.print(“Orta Mesafe: “);
Serial.println(mesafe);
//önde nesne var geri dön.
if (mesafe < 30) {
digitalWrite(in1, LOW);
digitalWrite(in2, HIGH);
digitalWrite(in3, HIGH);
digitalWrite(in4, LOW);
digitalWrite(4, LOW);
digitalWrite(5, LOW);
digitalWrite(8, HIGH);
digitalWrite(7, HIGH);
analogWrite(A5, 250);
delay(100);
analogWrite(A5, 2);
delay(100);
}
Merhaba bu bluetooth modülleri ile en çok kaç pin kontrol edebiliriz bir sınırı var mı? Ve ikisi için bu konuda farklı bir durum var mı?
HC05 ve HC06 modüller doğrudan pin kontrol yapmazlar. Arduino gibi bir mikrokontrolcü kartı ile haberleşerek çalışırlar. Bu sebeple en çok kontrol edilebilecek pin sayısı gibi bir sınır yoktur.
Yardımcı olursanız çok sevinirim bitirme projem için uğraşıyorum da. ben robotistandan hc05 modül aldım pcye bağladım dediğiniz kodları da yazdım, serihaberleşme butonuna basınca hızlı sönen ışık yavaş yavaş yanıyor 2 kere arka arkaya yanıp sönüyor sonra yine aynı şekilde. ama at yazınca ok cevabı gelmiyor ne yapmam lazım.
Baudrate 9600 veya 38400 olabilir. Her ikisini de deneyiniz.
Eğer terminal program olarak putty kullanıyorsanız, ben putty ve Hercules ile bağlanamadım. Ancak arduino IDE serial tool ile bağlanabildim. Tera Term ile de bağlanabildim. Arduino serial ile nasıl bağlanıldığını aşağıdaki linkten görebilirsiniz:
https://maker.robotistan.com/hc05-hc06-bluetooth-uart-modulleri-kullanimi/
Robotistandan aldığım hc05 modülünde doğru bağlantıları sağlıyorum 5 saniye yanıp sönüyor daha sonrasında tamamen ışık kesiliyor AT komutlarıda almıyor ne yapmalıyım saatlerdir uğraşıyorum ?
Baudrate 9600 veya 38400 olabilir. Her ikisini de deneyiniz.
Eğer terminal program olarak putty kullanıyorsanız, ben putty ve Hercules ile bağlanamadım. Ancak arduino IDE serial tool ile bağlanabildim. Tera Term ile de bağlanabildim. Arduino serial ile nasıl bağlanıldığını aşağıdaki linkten görebilirsiniz:
https://maker.robotistan.com/hc05-hc06-bluetooth-uart-modulleri-kullanimi/
Bu yorumu ihsan Beyin sorusu için yazmıştım. Oraya tekrar yazdığımdan bu kısmı silebilirsiniz. putty veya hercules terminal programları ile bağlanabildiyseniz deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ederim.
Merhaba, adresi belli bir aygıt menzile girdiğinde otomatik olarak ledi yakan bir sistemi nasıl kurabilirim ?
MAC adresi belli olan bir cihaz kapsama alanına girdiğinde otomatik röleyi çekmesini istiyorum. Mümkün mü bu acaba ?
hc05 ve hc06 bluetooth modüllerinin bağlantı olarak kapsayabildikleri alan ne kadar? Bilen varsa söyleyebilir mi ?
Hc06 ım kendını 15 saniye sonra kapatıyor neden olabilir
Merhaba,
daha önce sizden aldığım 6 adet HC-05 modüllerden bazılarının parolası değişmiyor. AT komutu ile parolayı yazıyorum ve “OK” cevabı geliyor, daha sonra “AT+PSWD?” ile sorguladığımda girdiğim parolayı almış olarak cevap geliyor fakat, modülün enerjisini kesip tekrar verdikten sonra parola tekrar “1234” olarak değişiyor.
Bu hata ile ilgili bilginiz varsa yardımınızı rica ediyorum.
HC-05 Bluetooth modülünün konfigürasyon ayarını yaptım ama birbiriyle nasıl haberleştiricem onu anlayamadım yardımcı olabilimisiniz acaba?
Merhabalar Robotistan. Basit bir projede Hc06 kullanıyorum. Önce 5v adaptör ile besliyordum sistemi. Bluetooth modüle bağlanıp komut yollayabiliyorum. Komutlar da gayet güzel çalışıyordu ancak yaklaşık 30 sn. içinde bağlantım kopuyor ve yeniden bağlanmak zorunda kalıyordum bunun sebebi ne olabilir, bu birinci sorum.
2.si ise şuan sistemi 9v pil ile VIN pininden besliyorum. Sisteme elektriği ilk verdiğimde bluetooth modül çalışıyor ancak yine yaklaşık 2dk. sonra bluetooth modülün ledleri komple sönüyor ve erişilmez hale geliyor. Bunun sebebi ne oolabilir. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederimm, iyiki varsınız 🙂
Merhaba 🙂
Birinci sorunuzun cevabı, modül bozukluğu veya parazit olabilir. Bluetooth modülüne yakın bir yerde güç sistemini tutmayınız. İkinci sorunuzun için şunu söyleyebilirim. Pildeki akım yetersiz kalıyor veya modülünüz bozuk olabilir.
peki Hc06 modülüne herşeyden bağımsız bi şekilde 3.8v ile güç sağlasam çalışır mı sizce ?En azından Denemeye değer mi ?
MERHABALAR HC 05 KOMUTLARINI YAPTIM FAKAT TELEFONUM İLE BLUETOOTH ARASINDA EŞLEŞMEKTE AMA MOTORLARA START VERDİREMEDİM
AKLIMA TAKILAN SERİ PORT TAN AT KOMUTLARINDA 38400 KOMUTLARI AYARLIYORUM HC 05 Kİ 9600 OLARAK GÖZÜKÜYOR ONUDA AT+UART=38400,0,0 OLARAK MI AYARLAMALIYIM ??? ( SERİPORT LA HC 05 UART 38400,0,0 AYARLADIĞIM HALDE BAĞLADIĞIM ARDUNİO UNO LM298N IN1 KOMUT VERDİRMİYOR
Başarıyla veri gönderimi/alımı yapabiliyor musunuz?
birtane ldr devresi yapıp gelen değerleri telefondan aldım
telefonla komut verip led yakmak isyediğimde herhangi bir pinden çıkış alamadım
Veri telefona geliyor fakat gönderemiyorum
Robotistandan hc05 bitane daha aldım onlada veri telefona geliyor ama gönderemiyorum. Versiyon:4.0-20190815 +uart=9600 ADDR=0020:10:090046 ROLE=0 orijinal ayarları bitane LED taksam dişimi kırcam neyi atlıyom yardım neolur-((((
Merhaba ben hc06 Bluetooth modülünde at komutlarını alamıyorum bunun sebebi nedir
Donanımsal ve yazılımsal bağlantıları doğru yaptığınızdan emin olmalısınız.
HC 06 da 34 no lu pini 1 no lu pine bağlıyorrum led 2sn yanıyor 2sn sönuyor ama seri port ekranı satırsonu yok ve 9600 baud olmasına rağmen AT komutu OK olarak cevaplanmıyor (bağlantılarım doğru 15 kere baktım) komutları da doğru yazıyorum
Can bus shield te hc06 kullanabilir miyim?
Merhaba,
Arduino Uno (klon) ile HC-06 bağlantılarını yazıdaki gibi yaptım ancak haberleşmeyi sağlayamadım. Sonrasında aşağıda linki bulunan SoftwareSerialAvailable kütüphanesini kullanarak bağlantı yapmayı başardım. Burada RX pinini Arduino UNO üzerinde 10., TX pinini ise 11. pine bağlamak yeterli. Aşağıdaki linkte örnek kod da bulunmakta.
https://www.arduino.cc/en/Reference/SoftwareSerialAvailable
Ayrıca aşağıdaki kodu deneyebilirsiniz. Kendi cihazımda çalıştırıp denedim:
———————————
#include
#define BT_RX_PIN 10
#define BT_TX_PIN 11
// en fazla kabul edilecek veri uzunlugu
#define MAX_BT_DATA_LENGTH 20
// kutuphaneyi ilklendirelim
// BT nesnesini kullanacagiz bundan sonra
SoftwareSerial BT(BT_RX_PIN, BT_TX_PIN);
// gelen veriyi yazacagimiz dizi
char bt_command[MAX_BT_DATA_LENGTH + 1];
// loglama icin
char log_buf[50];
// bt_command’i doldurur ve veri geldiyse true doner
bool readBluetoothCommand() {
int avail_data_length = BT.available();
int read_count = 0;
// en fazla MAX_BT_DATA_LENGTH kadar veri okunur
while (avail_data_length > 0 && read_count < MAX_BT_DATA_LENGTH && read_count 0;
}
void printBTHelp() {
BT.println(“Komutlar:”);
BT.println(“- on: LED’i acar”);
BT.println(“- off: Sondurur”);
BT.println(“- help: Yardim”);
}
void toggleLed(bool turnOnLed) {
// led acma kapama kodu buraya gelebilir…
}
// komutlari burada ele alalim
void handleBTCommand() {
String cmdString = String(bt_command);
if (cmdString == “on” || cmdString == “off”) {
toggleLed(cmdString == “ac”);
} else if (cmdString == “help”) {
printBTHelp();
} else {
BT.println(“Bilinmeyen komut”);
printBTHelp();
}
}
void setup() {
Serial.begin(9600); //9600 Baundluk bir seri haberleşme başlatıyoruz
BT.begin(9600);
// bagli olan terminale selam gonderelim
BT.println(“Arduino’dan selamlar!”);
}
void loop() {
if (readBluetoothCommand() > 0) {
sprintf(log_buf, “bt_command: %s\n”, bt_command);
Serial.print(log_buf);
handleBTCommand();
}
delay(100);
}
MERHABA, PS4 OYUN KOLU İLE HC05 MODÜLÜ ARASINDA NASIL İLETİŞİM KURABİLİRİZ?