Robotik ve gömülü sistemler alanında projeler geliştiriyorum. 3 Boyutlu yazıcılar için modeller çiziyor ve baskılar alıyorum, aynı zaman da 3d yazıcı tamiri ve upgrate yapıyorum. Yazılım alanında kendimi geliştiriyor ve bilgilerimi insanlara aktarmayı seviyorum.
valla ben yapmaya çalıştım ama olmadı tam 3 kere denedim ama olmadı şu ana kadar 31 programım var ve hepsi ailem ve öğretmenim tarafından çok beyenildi bunuda yapmak istedim ama yapamadımm ama denemeye devam edicem (rüyamda) ama gerçek hayattada yapıcam pes etmek yok
Sevgili Robotistan ekibi,
Bu bilgilendirici videolarınız için çok teşekkür ederim. Benim biraz bilgim vardı (okulumuzda öğretmen öğretmişti) ama detaylı değil mesela operatörleri pek bilmiyordum. Sizin sayenizde öğrendim.
Telif hakkıyla korunan ve ticari markalı görseller takım logoları olarak kullanılamaz.
Robotistan bu görüntülerin temsili ve kullanımından sorumlu değildir.
Takımlara sponsor bulabilir ve bu sponsorluğu yansıtacak şekilde isim ve logo kullanabilirler.
Tütün, alkol işi ile uğraşan işletmeler, REX robot yarışmasında takımlara sponsor olamazlar.
REX BalanceBot
BalanceBot, REX kartı üzerinde bulunan ivme sensörü sayesinde fiziksel müdahalelere rağmen dengede kalabilen özel bir robottur.
BalanceBot’u nesneleri dengede taşımanız gereken durumlarda kullanabilirsiniz.
REX ArmBot
ArmBot, robot kolu sayesinde etrafındaki nesnelerin uzaktan kumanda ile bir noktadan başka bir noktaya taşınmasını sağlayan bir REX robotudur.
ArmBot üzerindeki robot kolu 3 adet servo motordan oluşmaktadır.
Yukarı, aşağı, sağa ve sola olmak üzere 4 farklı eksende hareket edebilen ArmBot ulaşılması zor alanlardaki nesnelere bile kolayca ulaşabilir.
REX RoverBot
RoverBot, paletli yapısı sayesinde zorlu arazi koşullarında rahat hareket etmenizi sağlayan bir REX robotudur.
Diğer REX 8in1 robotlar gibi RoverBot’u da isterseniz uzaktan kontrol edebilir, isterseniz özel kodlamalarla otonom hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
REX SumoBot
SumoBot, HC-SR04 mesafe sensörü ve çizgi izleme sensörü sayesinde pist üzerindeki diğer nesneleri algılar.
SumoBot, çizgi izleme sensörü sayesinde nesnelerin yol üzerinde olup olmadığını algılar ve böylece onları yol dışına çıkarır.
REX TrackerBot
TrackerBot, çizgi izleme sensörü sayesinde kızılötesi ışıklar yayar ve ortamdaki siyah çizgileri takip eder.
Çizgilerle oluşturduğumuz yol üzerinde TrackerBot’un mekanik özelliklerini kullanarak otonom olarak istediğimiz görevleri yapmasını sağlayabiliriz.
Kodu değiştirerek TrackerBot’un izlediği rengi de değiştirebiliriz.
REX WiBot
WiBot, otonom sürüş için herhangi bir ekstra sensör içermeyen ve yalnızca uzaktan kumandaya izin veren bir REX 8in1 robotudur.
WiBot’u bir akıllı telefon ile kolayca kontrol edebilirsiniz.
REX SonicBot
SonicBot, üzerinde bulunan mesafe sensörü sayesinde çevresine ses dalgaları yayarak nesneleri algılıyor ve algıladığı değerlere göre mekanik özelliklerini kullanarak farklı işlevler gerçekleştirebiliyor.
SonicBot’u kullanarak engellerden kaçabilirsiniz.
Ortamdaki nesneleri algılamanızı gerektiren görevler için SonicBot’u kullanabilirsiniz.
Aşağıdakiler, REX robot yarışmasını anlamak için kritik olan terimleridir:
Takım: Katılımcıların (öğrencilerin) ortak hedefe ulaşmak için birlikte oluşturduğu gruba denir. REX 2025 Robot yarışması Online ve Fiziksel olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Yarışmaya 8-14 yaş aralığında ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrenciler katılım sağlayabilir. Takımlar min. 2 max. 5 kişi olabilir.
Misyon:Tüm ekip üyelerinin, puan kazanmak için belirlenen görevleri blok tabanlı/metin tabanlı programlama ve tasarım araçlarını kullanarak tamamladığı faaliyetlerin tamamı.
Zorluk: Takımda bulunan ekip üyelerinin karşı karşıya olduğu özetleyici, açık uçlu etkinlik. Bir aşamayı geçmek veya mümkün olduğunca çok puan kazanmak için doğru algoritmayı kurup kısa yola gidecek rotayı programlamak.
Liderlik Tablosu:: Belirli bir görev veya zorluk için takımların görünür sıralaması.
Online: 2025 REX Robot Yarışmasının iki aşaması vardır. 1. aşama Online turnuvadır. Online turnuva, Tinkercad ve Scratch programları kullanılarak. Görevlerin yerine getirilmesinden oluşmaktadır. Gruplar, Tinkercad 3D tasarım aracını kullanarak kendi robotlarını tasarlar, Yine Tinkercad programındaki devre simülasyonu özelliklerini kullanarak robotlarının örnek devrelerini tasarlayarak örnek bir senaryoya göre blok ya da metin tabanlı programlama araçlarını kullanarak kodlarını yazarlar. Son olarak tasarladıkları robotu Scratch programına kukla olarak aktararak belirledikleri senaryoya göre animasyon ya da oyun oluştururlar.
Final: 2025 REX Robot Yarışmasının ikinci aşamasıdır, takımlar yarışma paketini alarak kurulumu yaparlar. Görevler video kaydı şeklinde gönderilir.
Koç/Mentor:Öğrencilerin bir araya gelip kurduğu takıma rehberlik eden kişidir.
Puanlama: Takım üyeleri birden fazla deneme yaparak takımları için en yüksek puanı almak üzere çalışırlar. Alınan en yüksek puan takımın puanı olur.Online süreçte her görevin kendine ait puanlama kriterleri vardır ve bu kriterler göre değerlendirilir. Kriterler yarışma sayfasında belirtilecektir.Fiziksel aşamaya katılma hakkı kazanan takımlar tek bir tabloda değerlendirilir ve ilk 3’ e giren takımlar belirlenen ödülleri alır.
REX OmniBot
OmniBot, özel omni tekerlekleri sayesinde herhangi bir dönüş hareketi yapmadan her noktaya kolay erişim sağlar.
OmniBot kullanarak ulaşılması zor noktalara çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Bu robot, ulaşılması zor noktalara ulaşmak için tasarlanmıştır.
Takımlar: Takımlar en az 2, en fazla 5 öğrenciden oluşur ve şunları içerir:
En az bir mentor/koç. Mentor/Koç, tüm ekip üyelerinin kaydından ve atanmasından sorumludur.
Bir mentor/koç birden fazla takımda olabilir.
Kodlama atölyeleri, code clup ve gençlik merkezleri vb. kurumlar takımlarını kurup katılım gösterebilirler.
Takım Üyeleri: Ekip üyelerine ilişkin kurallar şunlardır:
Online turnuva sonrasında elenmiş takımlardan üyeler diğer takımlara dahil olamazlar.
Online turnuva sonrasında finale yükselmiş olan takımların isimleri değiştirilemez.
Bir öğrenci, sadece bir takımda olabilir. Bir kurumdan birden fazla takım çıkabilir. Zorunlu durumlarda takım üyeleri değişmesi durumunda yarışma komitesine bilgi verilmesi zorunludur. Bu durum yarışma başlamadan yapılmalıdır.
A Takımı: Takımın 3 Üyesi vardır. Demo görev sayfasını inceleyen takım üyeleri. Tinkercad programını kullanarak robotlarını ve devrelerini tasarlayarak arduino programlama aracını ya da Tinkercad ‘deki programlama aracını kullanarak metin tabanlı olarak belirledikleri senaryoya göre kodlarını oluşturur. Daha sonra tasarladıkları robotu Scratch programına aktararak belirledikleri senaryoya göre blok kodlarını oluşturarak Scratch animasyonunu oluştururlar. Oluşturukları Tinkercad tasarımlarını ve Scratch görevlerini örnek REX 2025 Online Turnuva Yarışma raporunda gösterildiği gibi raporlarına aktararak REX ekibiyle paylaşırlar. A Takımı için online turnuva süreci tamamlanmış olur.
Gönderilen görevler REX ekibi tarafından puanlandığında A takımı, Tinkercad 3D robot tasarımı aşamasından 25 üzerinden 18, Tinkercad devre aşamasından 25 üzerinden 10, Tinkercad kod aşamasından 25 üzerinden 15, Scratch aşamasından 25 üzerinden 20 puan alarak online yarışmayı 63 puanla tamamlamış olur.
Bir üst aşamaya geçmek için takımların genel sıralamasını, Scratch ve Tinkercad görevlerinden topladıkları puanlar belirleyecektir. Puanlama REX ekibinin belirlediği ve tüm takımların görev sayfasında duyurduğu puanlama standartlarına göre yapılır.
Görevler: Her bir takım üyesi yarışmaya kayıt olurken kullandığı gmail hesabı ile sisteme girip görevleri tamamlayıp takımına katkı sağlayabilir. Bütün görevler tek bir takım üyesinin mail hesabı ile de gönderilebilir. Fakat kullanıcılar başka bir mail adresiyle sisteme giriş yapamazlar ayrıca takım üyelerine ya da mentörüne ait olmayan bir Scratch ya da Tinkercad hesabı ile gönderilen görev kabul edilmeyecektir.
Kodlama: REX online yarışmasında yarışmacılar, belirledikleri senaryoya göre oluşturdukları robot devresini kodlarlar. Kodlama aşamasında seçilecek mikrodenetleyici kartı yarışmacıların insiyatifine bırakılmıştır. Bu devreye göre yarışmacılar, isterse Tinkercad üzerindeki blok ya da metin programlama aracını isterse de arduino programlama ya da python için Thonny IDE programlama aracını kullanarak kodlarını yazabilirler. Tinkercad ‘deki araçları kullanmayan gruplar yazdıkları kodları mutlaka yarışma raporundaki ilgili alana kopyalayıp yapıştırmalıdır.
Zorluklar:Takımlar görevlerini belirlenen süre içerisinde birden fazla kez deneyip REX ekibinin görev sayfasında belirttiği kriterlere uygun olanı, belirlenen süre içerisinde gönderebilir. Yarışma raporu gönderildiğinde görev tamamlanmış demektir. Lütfen doğru bağlantı linkini gönderdiğinize dikkat ediniz.
Yarı sanal yarı yüz yüze bir yarışmadır ve bu nedenle yarışma yönetimi, takımların, öğrencilerin ve öğretmenlerin herhangi bir şekilde kuralları suistimal ettiğini tespit ederse diskalifiye etme hakkına sahiptir.
Öğretmenler, ebeveynler, mentorlar veya ekipler birbirlerine dışarıdan destek olmalarına izin verilir.
Bir öğrenci, bir takım görevini o takımdaki kişiler için çözemez, ancak yardımcı olabilir, tavsiyede bulunabilir.
Online yarışma sürecinde verilen scratch ve Tinkercad görevleri takım üyelerinden hehangi biri ya da takım mentörüne ait olan scratch ve Tinkercad hesabı ile gönderilmesi zorunludur. Farklı bir hesap ile gönderilen görev kabul edilmeyecektir.
valla ben yapmaya çalıştım ama olmadı tam 3 kere denedim ama olmadı şu ana kadar 31 programım var ve hepsi ailem ve öğretmenim tarafından çok beyenildi bunuda yapmak istedim ama yapamadımm ama denemeye devam edicem (rüyamda) ama gerçek hayattada yapıcam pes etmek yok
tşk
Sevgili Robotistan ekibi,
Bu bilgilendirici videolarınız için çok teşekkür ederim. Benim biraz bilgim vardı (okulumuzda öğretmen öğretmişti) ama detaylı değil mesela operatörleri pek bilmiyordum. Sizin sayenizde öğrendim.