back to top

Akıllı Saksı

Merhaba, bu yazımızda akıllı saksı projesi yapacağız ve nasıl çalıştığını anlatacağız. Projeye geçmeden önce size biraz bilgi vermek istiyorum. Dokunma duyarlı bitkiden bahsettiğimiz zaman akla ilk gelen soru elektronik devrenin insan dokunuşunu bitki üzerinden nasıl algıladığıdır. Dokunma algılama cihazları aslında switch yani anahtar gibidir, dokunma algılandığında sensör elektronik devreyi kapatır ve akımın geçmesine izin verir. Akıllı saksı projesinin nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilmek için bu devrede kullanmış olduğumuz kapasitif dokunmadan biraz bahsetmek istiyorum.

Akıllı Saksı Projesi
Akıllı Saksı Projesi

Kapasitif Dokunmatik Sensör Nedir?

Bu günlerde akıllı telefonlardan otomat cihazlarına kadar tüm modern cihazlarda dokunmatik sensör vardır. Dokunmatik sensörler kapasitif ve rezistif olmak üzere 2 türe ayrılır. Kapasitif dokunma sensörü en çok kullanılan dokunmatik sensördür. Bunun sebebi ise birden fazla dokunmayı aynı anda algılamasıdır. Kapasitif dokunma sensörünün çalışma mantığı ise adından da anlaşılacağı gibi kapasitans değişimidir. Sensöre dokunduğumuzda devredeki kapasitans değeri değişir ve dokunma algılanır.                              

Arduino ile Dokunma Duyarlı Bitki Nasıl Çalışır?

Akıllı saksı devremizde bitkiye kablo bağlayarak elektrot olarak davranmasını sağladıktan sonra bitkiye dokunduğumuzda kapasitans değişerek Arduino tarafından algılanır. Dokunma algılandıktan sonra nem sensörü sayesinde toprak nemi ölçülür ve nem seviyesine göre saksı içerisindeki LED renk değiştirerek bize toprağın nemi hakkında bilgi verir. Toprak nemi normal ise yeşil, fazla ise mavi renkte yanar. Toprak nemi az olduğunda ise LED kırmızı renkte yanarak hoparlörden “Give Me Water “ sesi çıkar.

Akıllı Saksı Gerekli Malzemeler

Akıllı Saksı Devre Şeması

Arduino ile Dokunma Duyarlı Bitki Kütüphane Kurulumu

  1. Arduino IDE’yi açın ve üst menüden Sketch’e basın.
  2. Include Library üzerinden Manage Libraries seçeneğine tıklayın.
  3. Arama kutucuğuna PCM.h ve NeoPixel Yazarak aşağıdaki resimlerde gözüken kütüphanelerin en son sürümünü seçerek indirdikten sonra Arduino IDE’yi kapatıp tekrardan açın.

Arduino ile Dokunma Duyarlı Bitki Proje Kodu

Proje kodlarını indirmek için Tıklayın.

Proje STL Dosyaları

STL dosyalarına ulaşmak için tıklayın.

Akıllı Saksı Proje Videosu

Arduino akıllı saksı projemizi tamamladık. Siz de kendi Dokunma Duyarlı Bitkinizi yapmak isterseniz hemen bizimle bu projeyi yapmaya başlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan ürünler Arduino Nano, Nem Sensörü, NeoPixel LED, Hoparlör, P Channel MOSFET (2 Adet), 1MΩ Direnç (1 Adet) ve 10KΩ Dİrenç (2 Adet). Tüm bu ürünlere web sitemizden hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bir sonraki projemizde görüşmek üzere.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz