Merhaba arkadaşlar. Bu dersimizde ışık şiddetine göre yanan LED’li gösterge uygulaması yapacağız.
Gerekli malzemeler:
- Arduino UNO
- Breadboard
- 74HC595 shift register entegresi
- 8 adet 220 Ω direnç
- 1 adet 1 kΩ
- 8 adet LED
- 1 adet LDR
- İki ucu erkek jumper kablo
Bu uygulamada bir önceki uygulamamız olan analog değer okuma uygulamasından tek farklı olarak kullanacağımız eleman, bir LDR. Peki, LDR nedir?
Light Dependent Resistor (LDR, Foto direnç)
Foto direnç, üzerine düşen ışığın şiddetine bağlı olarak değişen dirence sahip bir elemandır. Direnci, üzerine düşen ışık miktarıyla ters orantılı olarak değişir. Gündelik kullandığımız çoğu elektronik alette “fotosel” ismiyle yaygın olarak kullanılır.
Bu uygulamadaki devre şemamız, analog giriş uygulamamızdakiyle büyük ölçüde benziyor. Tek farklı yanı, analog girişte kullandığımız potansiyometrenin yerine LDR ve 1 kΩ değerinde bir direnç kullanmamız.
Kodumuz da bir önceki uygulamadaki ile tamamen aynı:
int potPin = 0; int latchPin = 5; int clockPin = 6; int dataPin = 4; int leds = 0; void setup() { pinMode(latchPin, OUTPUT); pinMode(dataPin, OUTPUT); pinMode(clockPin, OUTPUT); } void loop() { int deger = analogRead(potPin); int yanan_ledsayisi = deger / 114; //1023 / 9 leds = 0; for (int i = 0; i < yanan_ledsayisi; i++) { bitSet(leds, i); } registeraYaz(); } void registeraYaz() { digitalWrite(latchPin, LOW); shiftOut(dataPin, clockPin, LSBFIRST, leds); digitalWrite(latchPin, HIGH); }
ben bir ışık algıladığında yanan bir led yapmak istiyorum nasıl yapabilirim yardımcı olurmusunuz
En basitinden bir tranzistor,ldr(veya fotodiyot)birkaç direnç,led (tabii ki bir de güç kaynağı ‘pil adaptör ‘) ile yapılabilir.
sketch_nov12a:22: error: ‘registeraYaz’ was not declared in this scope hata mesajı verdi. nedeni dedir acaba?
Değeri neden 114 e bölüyoruz?
Analog girişten gelen değer 0-1023 arasında değiştiği için 1024/9 ~= 114 oluyor. 9’a bölmemizin sebebi ise değer 114 altında ise hiçbir LED’in yanmamasını istememizdendir.
Arkadaşlar ben lazer ile lazer sensörler bir proje yapmak istiyorum. arduino tecrübem hiç yok videolar izledim kullanımı hoş pratik. lazer yanması ile lazeri algılayıcı sensörün üzerine düştüğü süreyi nanosaniye cinsinden ölçebilirmiyim.
Malesef Arduino ile nanosaniye hassasiyetinde ölçüm yapmanız mümkün değildir.
Merhaba ben arduino ile aracıma akıllı far yapmak istiyorum.Ldr ile ışığın hassasiyetini ölçerek üzerine belirli miktar üzerinde ışık düşerse otomatik kısaya geçecek üzerine düşen ışık belirli miktarın altına düşerse otomatik uzuna geçecek.Sistem ve kodları hallettim sormak istediğim sadece şu.Herhangi bir direnç felan kullanmam gerekiyormu.Farların elektriği aküden geliyor ve arduino içinde powerbank kullanıyorum şimdilik 1A çıkışlı.Bunun testi için ufak birşey denedim ldr olmadan farı kısa uzun devre geçişleri için çakmaklık için olan şarj cihazının kablosunu keserek elektriği oradan aldım fakat şarj cihazı eridi.Bende sormak istedim ön tarafa uygulamadna önce.
Arduino kartının üzerinde bulunan adaptör girişinden veya Vin pinlerinden aküden gelen 12V’u doğrudan bağlayarak sistemi çalıştırabilirsiniz.
Son olarak şunun cevabınıda alırsam çok memnun olurum.Röle vasıtası ile araba farını yakacam bluetooth üzeerinden.Araya herhangi bir direnç veya başka parça takmama gerek varmı. Yardımınız için Çok teşekkür ederim
Eğer buradaki gibi röle modülleri kullanıyorsanız Arduio ile röle modülü arasında bir direnç koymanıza gerek yoktur. Fakat röleyi doğrudan sürecekseniz şunun gibi bir röle sürme devresine ihtiyacınız olacaktır.
Arduino röle kartı kullanıyorum ilk söylediğiniz. Kerem bey ilginiz ve yardımınız için çok Teşekkür ediyorum.
Peki bu kodların seri portta dev c++ kodları nasıl olucak bilgilendirebilir misiniz
arduıno bağlantı kırmızı – siyah (+ – )
sonra breadbord kırmızı – yeşil (arduıonoya gidiyor) siyah => ama bu nereye bağlanıyor bunu çözemedim lütfen yardım..
Hiç bilmiyorum….
öğrenmeye çalışıyorum bağlantıları yaparak …
Önceki dersler tamam LED leri yaktım, buton kontrollü LED i de yaptım ama burda 5 5 5 5 giden beradbord üstünde 6. deliğe giden o siyah kabloyu çözemedim ki öbür derslere geçeyim.
Hiç bilmediğim belli olmuştur. heralde 🙂
lütfen yardım..
Ben bu devreyi karanlıkda çalışır duruma getirmek istiyorum kodlarda nasıl bir düzenleme yapabilirim
Nasıl bir uygulama yapmak istediğinizi tam olarak anlayamadım. Karanlıkta sürekli yanmasını mı istiyorsunuz?
Merhabalar
1 tane Arduino uno da en fazla kaç tane ldr kullanilanilabilir
Arduino Uno üzerinde 6 adet analog giriş bulunduğundan dolayı, ek bir donanım kullanmadan en fazla 6 adet kullanabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim hocam
Bu ek donanım için ne onerirsiniz
Analog-dijital çeviririci modülleri kullanabilirsiniz: https://www.robotistan.com/adc-ve-cikis-coklayici-moduller
Cümleten hayırlı akşamlar.
12-24v aku ile 12v ledi, ldr ile gece yanip gündüz sönecek sekilde, arduino suz nasil yapariz acaba saygılar.
Is cozulmedi sanirsam,
Buradaki ürünü kullanabilirsiniz: https://www.robotistan.com/ldr-isik-sensoru-kontrollu-tekli-role-karti
Merhaba ben mimarlık yüksek lisans öğrencisiyim. Pencerelerde güneşin geliş yoğunluğuna bağlı olarak açılıp kapanabilen bir cephe tasarımı yaptım. Çok güneş geldiğinde kapanıyor. Akşamüstü açılıyor gibi. Bunu Arduino ile bir ışık sensörüne bağlayıp güneş geliş açısına göre otomatik kontrol elde etmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Merhaba ben mimarlık yüksek lisans öğrencisiyim. Pencerelerde güneşin geliş yoğunluğuna bağlı olarak açılıp kapanabilen bir cephe tasarımı yaptım. Çok güneş geldiğinde kapanıyor. Akşamüstü açılıyor gibi. Bunu Arduino ile bir ışık sensörüne bağlayıp güneş geliş açısına göre otomatik kontrol elde etmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Bir projem var ışığı gördüğünde akü çalışarak hareket edecek tekerler bu alet ile yapabilirmiyim ?
Bu gösterdiğiniz alet
Merhaba, Arduino -Ldr ile 2 ledi kontol etmek istiyorum. Örneğin; yeşil led sürekli açık kırmızı led kapalı olacak. Ldr ışık almadığında
Yeşil led sönecek kırmızı led yanacak. Bunu arduino ile nasıl yapabilirim?