back to top

Arduino Ailesinin Yeni Üyesi: Arduino Uno R4

Herkese selam makerlar, bugün sizlerle birlikte Arduino Uno ailesine yeni eklenecek olan Arduino Uno R4 kartını inceleyeceğiz. Arduino’nun resmi sayfasından paylaşılan açıklamaya göre Arduino UNO R4, “UNO R4 WiFi” ve “UNO R4 Minima” olmak üzere iki farklı versiyon şeklinde Mayıs ayının sonlarında satışa sunulması bekleniyor.

Arduino Uno R4
Arduino Uno R4

Arduino Uno R4, üzerinde bulunan Renesas RA4M1 32-bit Cortex®-M4 işlemcisi sayesinde işlem gücünde, bellekte ve işlevselliğinde büyük ölçüde bir artış sağladığını söylemek mümkün. Zaten bunu daha detaylı konuşuyor olacağız şimdi dilerseniz R4’ün farklı versiyonları nedir, aralarında ne gibi farklılıklar vardır bir göz atalım.

Arduino Uno R4 İşlemci
Arduino Uno R4 İşlemci Görsel-1

Uno R4 WiFi ve R4 Minima

Hatırlarsanız yazımızın başında Arduino Uno R4’ün iki farklı versiyonu olduğundan bahsetmiştik. İlk olarak tanımaya Uno R4 WiFi kartı ile başlayalım. Bu kart adından da anlaşılabileceği gibi üzerinde bir WiFi modülü içermektedir. Uno R4 WiFi üzerinde bulunan Espressif S3 WiFi modülü ile birlikte makerlar için daha geniş ve yaratıcı bir proje yelpazesi sağlamaktadır. Bir diğer UNO R4 kartımız R4 Minima. UNO R4 Minima, kullanıcıya ek herhangi bir özellik sunmadan maliyet açısından daha uygun bir seçenek sunar. Yani özetleyecek olursak R4 WiFi üzerinde bir WiFi modülü ile gelirken R4 Minima maliyet açısından daha uygun fiyatlı olması için üzerinde herhangi bir ek özellikle gelmiyor.

Maksimum uyumluluk için tasarlanan UNO R4, donanım tarafında shield uyumluluğunu, form faktörünü, pinoutunu ve 5V çalışma gerilimini korumaya devam etmektedir. Yazılım tarafında ise Arduino’nun resmi blog sayfasına bakıldığında çoğu mevcut kütüphane ve örnekler yeni kartta da sorunsuz bir şekilde çalışabilsin diye büyük bir efor sarf edildiğinden bahsedilmektedir. Çoğu durumda kütüphaneler ve örnek kaynak kodları doğrudan kullanılabilecektir. Ancak UNO R3’te kullanılan AVR mimarisi için optimize edilen bazı kütüphanelerin taşınması gerekecektir. Mesela AVR mimarisine özel fonksiyonlar bu kütüphane içerisinde kullanılmışsa Arduino kütüphanesinde bulunan ortak fonksiyonlarla değiştirilmesi gerekir.

Arduino Uno R4 İşlemci Görsel-2
Arduino Uno R4 İşlemci Görsel-2

Arduino UNO R4, Renesas RA4M1 Arm Cortex®-M4 işlemcisi ile 48 MHz hızında çalışarak UNO R3’e göre 3 kat daha fazla performans artışı sağlamaktadır. Buna ek olarak SRAM(Static random-access memory) 2 kB dan 32 kB’a, Flash bellek ise 32 kB den 256 kB’a yükselmiştir. Bu sayede daha kompleks projelerin yapımı desteklenmiştir. UNO R3’de alıştığımız USB Type-B porttan farklı olarak UNO R4’de USB-C port girişi mevcuttur. Geliştirilmiş termal dizaynı sayesinde maksimum güç kaynağı gerilimi 24V’a çıkartılmıştır. Kart üzerinde kullanıcıya birden fazla shield bağlayarak kablo sayısını azaltmaları ve aynı anda birden fazla iş yapabilmeleri için CAN bus, bileşenler arasındaki iletişimi daha verimli hale getirmek için ise SPI portu mevcuttur. 12-bit analog DAC (Dijital Analog Converter) ise bu kart ile sağlanan bir başka özelliktir. R4 ve R3 arasındaki farkı daha iyi anlamak adına aşağıdaki karşılaştırmaya bir göz atabilirsiniz.

Arduino UNO R3 ve Arduino UNO R4 Karşılaştırması

Arduino UNO R3 ve Arduino UNO R4 Karşılaştırması
Arduino UNO R3 ve Arduino UNO R4 Karşılaştırması

Sanıyorum R4 ile ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olduk. Versiyonlarını tanıdık, R3 ile olan farklılıklarını gözlemledik. R4’ün R3’e kıyasla üstünlüğü çok açık derecede ortada. Peki R3’e ne olacak? Bununla ilgili Arduino, resmi blog sayfasında R4 ile ilgili yaptığı açıklamada kısa bir açıklamaya yer verdi. Yapılan açıklamaya göre Arduino UNO R3 hala mevcut olacak ve desteklenecektir. Yani sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

Arduino UNO R4 ile ilgili yazımız bu kadardı. Ürün hakkında fazla görsel veya bilgiye ulaşmak şu an için pek mümkün değil. Çıkmasına yaklaştıkça yeni bilgiler ve yeni görüntüler paylaşılmaya devam edecektir. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz