Son yıllarda oldukça yaygınlaşan dronları artık hayatımızın her noktasında görmeye başlıyoruz. Peki neden dronlar bu kadar çok kullanılmaya başlandı? Gelin bir bakalım!
Günümüzde önemli gelişmeler gösteren drone teknolojisinin ilk adımları 1930’lu yıllarda atılmaya başlandı. O dönemlerde üretilen drone’lar için “Drone ne işe yarar?” sorusunun tek bir cevabı bulunuyordu. Askeri saldırı amaçlı kullanımı, bu etken o dönemler için oldukça önemliydi. Şimdi ise çok daha farklı amaçlarla kullanılabilen ve herkesin ulaşabileceği araçlar olarak günlük yaşantımızın bir parçası oldular.
Drone’lar, insansız olarak uçabilen, uzaktan kumanla ile kontrol edilebilen, komut verilebilen, video ve görüntü kaydı yapabilen hava araçlarıdır. Bir adet drone gövde, motor, pervane ve uçuş kontrol kartı gibi bileşenlerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Ve dronelar motor sayılarına göre adlandırılmaktadır. Tricopter, Quadcopter, Hexacopter, Octocopter olarak drone çeşitlerini sayabiliriz. Quadcopter ise en çok kullanılan model olduğundan Drone denilince akla direk bu model gelmektedir.
Peki gelelim asıl sorumuza. Drone’ların Tek Özelliği Uçmak mıdır? Dron’ların neredeyse hemen her yerde kullanılmaya başlandığını rahatlıkla görebiliyoruz. İstiyorsanız gelin bir de detaylıca hangi alanlarda kullanıldığına bakalım. İşte Drone’ların En Sık Kullanıldığı Sektörler;
Film Sektörü Ve Fotoğrafçılıkta Drone’lar
Drone’lar, günümüzde iyice yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte birçok sektörde kullanılan drone çekimi, havadan ve farklı açılardan elde edilen profesyonel görüntüler verme nedeniyle son zamanlarda büyük bir ilgi görmektedir.
Drone çoğu hava aracının yakalayamayacağı görüntüleri yakalayabildiğinden bu özelliği onu bir adım öne atmakta. Ayrıca günümüzde gördüğümüz birçok dizi, film ve reklamların setlerinde profesyonel şekilde drone ile video çekimi de yapılmaktadır.
Yangın Söndürme ve Tespitinde Drone’lar
Yangın söndürme istasyonlarına konumlandırma yapılacak olan yangın tespit etme drone’u ön kamerasından aldığı görüntüler sayesinde yangın dumanı görüntüsü alındığı an otomatik olarak harekete geçer ve yangın bölgesine gider, aynı zamanda kontrol yazılımı olması nedeniyle merkezi uyarır.
Yangın bölgesine ulaştığı zaman ise altında bulunan kamerası tarafından yangının tam noktasını tespit eder, havada sabitlenir ve üzerinde bulunan sıvıyı bırakır. Bu adımları tamamladıktan sonra ise yangın söndürme istasyonuna geri döner.
Tarım Sektöründe Drone Kullanımı
En çok kullanım alanlarından biri olan zirai insansız hava aracı drone ile ilaçlama yapıldığından zamandan, maliyet açısından ve ilaçlama konusunda çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle geniş ve engebeli arazilerde yüksek verimli çalışma için uygun olmasının ve traktörün mahsüle verdiği zararı ortadan kaldırmasının en büyük avantajlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca zirai insansız hava araçları sunduğu diğer büyük avantajlar sayesinde dünyada en çok tercih edilen insansız hava araçları türlerinden biri diyebiliriz.
Sırt çantası püskürücüsüne göre daha kısa bir zamanda daha fazla arazi alanını püskürtme yöntemi ile kolayca ilaçlayabilme imkanı sunmaktadır. Bu sayede zirai drone‘lar artık çiftçinin gerçekleştirmek istediği uygulama biçimine göre şekillendiriliyor.
Gazetecilik Sektöründe Drone’lar
Drone’lar kameraların dışında çekilmesi zor olan görüntüleri belli bir süreye kadar kaydedip, fotoğraf çekebildiğinden gazetecilik dünyasına büyük bir kolaylık sağlamakta.
Drone’lar insanların ulaşmakta zorluk yaşayacağı yerlere rahatlıkla girebildiğinden sıra dışı görüntüler sunabiliyor. Ayrıca kalabalığın yoğun olduğu yerlerde kuş bakışı görüntü almak isteyen gazeteciler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Haritalama Sektöründe Drone’lar
Harita ölçümü 2 veya 3 boyutlu noktaların konumlarını ve aralarındaki mesafeleri belirleme konusunda kesin bilgiler elde etmemizi sağlayan bir bilim dalıdır. Drone ile haritalama ise altyapı tasarımı bakımından şantiye planlaması, kadastro mülk sınırlarının belirlenmesi gibi işlerde kullanılmaktadır.
Kullanım alanları içinde lider veya fotogrametrik gibi yöntemlerde mevcut. Drone ile haritalama neredeyse bütün geniş arazileri ekonomik ve hızlı bir şekilde üç boyutlu haritalama yapmanızı sağlar. Bu nedenle drone ile haritalamanın kullanım alanları gün geçtikçe hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı.
Özet olarak drone’ların yaygın kullanım alanları;
- Savunma Sanayisinde Güvenlik Amaçlı Kullanım
- Sınır Güvenliği ve Devriye Amaçlı Kullanım
- İstihbarat Keşif Gözetleme Amaçlı Kullanım
- Arama Kurtarma ve İlk Yardım Amaçlı Kullanım
- Yangın Söndürme ve Tespit Amaçlı Kullanım
- Hava Fotoğrafçılığı
- Haritalandırma ve Jeoloji Alanında Kullanım
- Ziraai İlaçlama ve Ziraai Sulama
- Zirai amaçlı Bitki Verimlilik Analizi
- Düğün Fotoğrafçılığı
- Drone ile Dış Mekan Çekim
- Drone ile Emlak ve Gayrimenkul Tanıtım
- Sinematik Çekimler
- Amatör Çekimler
- Doğa Fotoğrafçılığı
- Habercilik ve Gazetecilik
- Kargo ve Taşıma
En nihayetinde gördüğümüz üzere drone’lar artık hayatımızın her noktasına girmiş bulunmakta ve bazı kullanım alanlarının insanlara kolaylık ve yardım etme üzerine kurulmuş olduğunu görüyoruz.
İnsanlara faydalı çalışmaların artması dileğiyle…