Merhabalar. Elektronikle bir şekilde ilgiliyseniz son zamanlarda Raspberry Pi ismini duymuşsunuzdur. Peki nedir bu Raspberry Pi? Neler yapılabilir?
Raspberry Pi, İngiltere’de bulunan Raspberry Pi Vakfı tarafından geliştirilmiş, temel amacı okullarda ve maker atölyelerinde küçük yaşlardaki çocuklara bilgisayar kullanımı ve programlama öğretmek olan düşük fiyatlı ve küçük boyutlu bir bilgisayardır. SD kart girişi, USB girişleri, HDMI ve kompozit video çıkışları, Ethernet bağlantısı ve elektronik projelerde kullanmaya uygun GPIO (genel kullanım amaçlı giriş/çıkış) bağlantıları bulunur. Raspberry Pi’yi kullanmanız için SD kart satın almanız ve bu karta bir işletim sistemi kurmanız gereklidir. Ayrıca Raspberry Pi, gücünü kart üzerindeki mikro USB portundan alır. Günümüzde çoğu akıllı cihazımız mikro USB şarj aletiyle gelse de, bu şarj aletlerinin sağlayacağı akım Raspberry Pi’mize yeterli gelmeyebilir. http://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals adresinde Raspberry Pi ile çalıştığı doğrulanmış adaptörler, WiFi dongle’lar, SD kartlar, USB flash bellekler gibi bir çok donanımın detaylı bir listesi bulunmaktadır. Raspberry Pi için olmazsa olmaz aksesuarlar:
- SD Kart: En az 4 GB kapasiteli bir kart edinmeye çalışın. Class 4’ten daha hızlı bir kart almanız faydalı olacaktır.
- HDMI veya Kompozit Kablo: Raspberry Pi’yi ilk çalıştırdığınızda ayarlamanız için televizyon yada ekrana bağlamanız gerekecektir. HDMI bağlantı, popülerliği ve görüntü kalitesi sayesinde öncelikli tercihiniz olsun.
- Klavye ve Fare: Bir bilgisayarın temel giriş birimleri olan klavye ve fareye tabi ki Raspberry Pi kullanırken de ihtiyacınız olacaktır. Tavsiyem, USB alıcılı bir klavye fare seti temin etmenizdir.
- Güç Kaynağı: 5V ve en az 1A çıkış verebilen mikro USB çıkışlı bir güç kaynağı alın. Unutmayın ki USB üzerinden bağlayacağınız cihazlar da bu güç kaynağından beslenecektir. Aşırı güç çeken sabit disk gibi USB cihazlar için ise adaptör girişli bir USB çoklayıcı (hub) temin etmelisiniz. Aksi taktirde bu cihazlarınız
Raspberry Pi üzerinden gelen güç yetmeyeceği için çalışmayacaktır.
Raspberry Pi üzerinde çoğunlukla akıllı telefon ve tabletlerimizden tanıdığımız ARM mimarili işlemci bulunur. Bu işlemci, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarımızdaki Intel yada AMD markalı işlemcilerden farklı bir mimariye sahiptir, bu yüzden Windows işletim sistemini çalıştırması mümkün değildir. Linux işletim sistemleri ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır, fakat popülerlik kazandıkça farklı işletim sistemleri de Raspberry Pi’yi desteklemeye başlamıştır. Bunlardan birisi Windows 10 IoT Core isimli işletim sistemidir. Her ne kadar isminde Windows geçse de bu işletim sistemi, kişisel bilgisayarlarımızda kullandığımız Windows işletim sisteminden farklıdır. Raspberry Pi ile en sık kullanılan işletim sistemi Debian Linux’un Raspberry Pi’de çalışacak halde düzenlenmişi olan Raspbian’dır.
Raspberry Pi’yi, Arduino gibi diğer geliştirme kartlarından en büyük özellik, çoklu işlem olanağıdır. Örneğin bir Raspberry Pi, internete bağlı bir web sunucu olarak çalışırken aynı zamanda müzik dinlemek, GPIO pinlerinden bağlı bir sensörden bilgi almak gibi işleri aynı anda yapabilme yeteneğine sahiptir. Raspberry Pi ve Arduino arasında seçim yapamadıysanız, Arduino ile Raspberry Pi’nin Farkı Nedir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.