back to top

Arduino ile Raspberry Pi’nin Farkı Nedir?

Elektroniğe yeni adım atan birçok maker ruhlu arkadaşımız, şu sıralarda en popüler olan iki adet geliştirme kartının adını eminim sıkça duyuyordur: Arduino ve Raspberry Pi.

Her ikisinin de elektronik projelerde kullanıldığını bir şekilde öğrenen kişi, bu kartları keşfederek maker ruhu ile heyecanlı bir şekilde ilk projesini yapmaya çalışımakta. Fakat bu yeni ve hevesli arkadaşımız, belki de yeterli Türkçe kaynak bulamadığından dolayı projesine çok da uygun olmayan bir tercih yapabiliyor. Bu yazımda, bu sıkıntıyı gidermek adına Arduino ve Raspberry Pi’nin farklarından bahsetmeye çalışacağım.

Arduino Nedir?

Arduino, Atmel firmasına ait 8,16 veya 32-bit AVR mikrokontrolcüleri kullanan açık kaynaklı bir donanım ve yazılım platformudur. En popüler Arduino kartı Arduino UNO modelidir. UNO’dan farklı olarak donanımsal özellikleri farklı birçok Arduino modeli bulunmaktadır. Arduino modelleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Arduino Nedir? Arduino modelleri ve Arduino seçimi” isimli videomuzu izleyebilirsiniz:

Arduino’nun bir mikrokontrolcü platformu olduğunu söylemiştim. Peki nedir bu mikrokontrolcü?

Mikrokontrolcü dediğimiz çipler, bilgisayar ile C/C++, BASIC, assembly v.b. gibi çeşitli diller kullanılarak programlanan ve sadece tek bir programı çalıştıran ufak bilgisayarlardır. Windows, Linux gibi işletim sistemleri çalıştıran PC’lerimiz ya da akıllı telefonlarımız gibi aynı anda birden fazla programı çalıştıramazlar. Tek bir iş yapacak şekilde programlanması düşünülerek tasarlanmıştır. Kendilerine ait RAM belleği ve program hafızası barındırırlar, fakat bu bellekler, alışageldiğimiz megabyte yada gigabyte mertebesindeki kapasitelere nazaran 32 kilobyte gibi oldukça düşük miktarlardadırlar. Örneğin Arduino UNO’da bulunan ATmega 328p mikrokontrolcü 32 kB flash program hafızasına ve 2 kB (evet iki kilobyte!) SRAM belleğe sahiptir.

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, kredi kartı büyüklüğünde düşük fiyatlı bir bilgisayardır. Üretilme amacı, özellikle küçük yaştaki çocuklara bilgisayar kullanmayı ve kod yazmayı sevdirmektir. Az sayıda çevre birimine ihtiyaç duyarak tam fonksiyonlu bir bilgisayar olarak iş görebilme yeteneğine sahiptir. Genellikle Linux işletim sistemleri ile kullanılır. Çeşitli modelleri farklı donanım özelliklerine sahiptir. Örneğin, Raspberry Pi Model B+, ARM v6 mimarisine sahip tek çekirdekli işlemci, 512 MB RAM bellek, 4 adet USB portu, HDMI çıkışı ve 100 Mbit Ethernet portuna sahiptir. Klavye-fare ve HDMI üzerinden bağlanacak bir ekran ile Linux çalıştıran bir bilgisayar olarak kullanılabilir. Bunun yanında, Raspberry Pi’yi kullanmak için ekran, klavye-fare gibi çevre birimlerine ihtiyacınız yoktur. Üzerinde bulunan GPIO pinlerine çeşitli sensörler, motorlar, parmak izi okuyucular, butonlar v.s. gibi giriş/çıkış birimleri bağlanarak projelerinizde kullanmaya da olanak sağlamaktadır.

Raspberry Pi’nin Arduino gibi mikrokontrolcü kartlarına göre en büyük avantajı işlemci gücü ve multitasking (birden fazla programı aynı anda çalıştırma) özelliğidir. Örneğin, parmak izi okuyucu ile kapı açan projenizde kullandığınız Raspberry Pi’niz, aynı anda evinizdeki ağınıza bağlı kalarak dosya sunucu görevini de yapabilmektedir. Raspberry Pi kullanarak yapacağınız projelerinizde Linux üzerinde kullanabileceğiniz Java, Python, C/C++ gibi hemen her türlü programlama dilini kullanabilirsiniz. Popüler olarak projelerde Python dili kullanılmaktadır. İnternette Raspberry Pi ve Python kullanılarak yapılmış sayısız projeye rastlayabilirsiniz.

Hangisiyle Başlamalı?

Benim şahsi tavsiyem, eğer elektronik ve robotik projelerle ilgilenmeye yeni başladıysanız tercihinizi Arduino’dan yana kullanmanızdır. Arduino, hem kodlama hem de kullanım açısından Raspberry Pi’ye göre daha kolay bir deneyim sunmaktadır. Çoğu robotik veya basit ev otomasyonu projelerinde Arduino’nun işlem gücü fazlasıyla yeterli gelmektedir. Unutmayalım ki Arduino ile Raspberry Pi, birbirine rakip iki farklı platform değildir. Birbirlerine göre çeşitli avantaj ve dezavantajları, farklı sistemler olmalarından dolayı tabi ki de vardır. Projelerimizde kullanım amacımız ve bütçemize göre doğru tercih yaparsak, hem projemizi çok daha kolay bir şekilde hayata geçirebilir, hem de amacı dışında veya gereği olmayan zorluktaki programlama ortamlarını kullanmadan zevkle projemizi tamamlayabiliriz.

Son Çıkan Yazılar

6 YORUMLAR

  1. Ben step motor sürmeyi denedim tb6600 sürücü ile nema23 step motor çalıştırdım.
    Sadece döngü kullanarak ikisindede denedim. Arduino ile delay(1) rasbery ilede timer.interval(1) sonuçta ikiside aynı kod.
    Saniyenin 1000 de biri. Normalde dahada altına inerek farklı kod kullanıyorum. Test amaçlı olduğu için basit olan bu teknik.
    Arduion ile normal çalıştı. Fakat rasbery ile yapmaya kalktığımda işletim sistemiyle gömülü olduğu için arasıra tekledi motor.
    Araya işletim sisteminin frekansi giriyormuş gibi birşey.
    Sonuçta tek motor ve surucu kullandım. Daha 3 tane kullanacam. Yani Raspbery işletim sisteminin bu motoru sürmeye gücü yetmiyor.
    Sonuç olarak Cnc sistem kurulacaksa Raspberry slotları yetmez. İki ayrı bağımsız sistem olması gerekir. Ya PC+Arduino yada Raspberry+Arduino . En mantıklı yontem bu.

    • Fikret Merhaba. Teknik olarak ikisi de aynı kod değil eğer farklı dilde yazılmışlarsa. Dillerin makine diline çevrilme işlemi de yapılan işlemlerin hızını vesaire etkiliyor.

  2. Arduino varken Raspberry Pi bence gereksiz. Bir kere çok pahallı. Herhangi bir proje için bir Raspberry Pi ‘ye verilecek ücret ile 20 tane arduino alıp ayrı ayrı kodlayıp daha stabil bile çalıştırabilirsiniz. Raspberry Pi küçük bir pc ‘ymiş. O paraya küçük bir pc alabiliyoruz zaten.

  3. ben açıkçası raspberrry pi nin görüntü işleme konusunda ön planda olabileceğine inanıyorum birde robot yapmada yada drone da iyi olabilir

  4. Merhaba su altı aracı ROV projesindeyim. Mesafe sensörlerini ardunio uno tarafından kontrol ediyoruz. Raspberry yi görüntü işleme için kullanacağız arasındaki baglantıyı nasıl yaparım? Ardunio olmadan sadece raspberry ile hem mesafe sensörlerini hemde görüntü işlemeyi yapabilir miyim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz