Merhaba arkadaşlar.
Bu yazımızda sizlerle beraber lehim makinesi modellerini ele alacağız ve hangi makinenin size uygun olduğunu belirlemeye çalışacağız.
Havya Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Hepimizin bildiği gibi; havya kullanmak, lehimleme işleri yapmak gerçek bir zanaatkarlık ister. Havya almadan önce ne tür amaçlarla havyayı kullanacağımızı iyi belirlersek, lehimleme yaparken bir o kadar verim alırız. Çeşitli amaçlar için çeşitli havya makineleri bulunmaktadır.
Örneğin, minimal parçalarla çalışmamız gerekiyorsa, malzemeler küçük boyutlu olacağından lehim yaparken ince işçilik yapılmalıdır. Dolaylı olarak da bu amaçlar için üretilmiş, ince uçlu ve az güçle çalışabilen havyalar tercih edilmelidir.
10W, 20W hatta 30W güçle çalışan kalem havyalar bu işler için oldukça idealdir. Küçük parçalarda çok yüksek sıcaklıklarla çalışmak komponentlere ve lehim yaptığımız alana zarar verebilir.
Daha büyük parçalarla çalışmamız gerekiyorsa, kalem havyalar yetersiz kalabilir.
Lehimleme yaparken sıcaklık çok önemlidir. Düşük güçte çalışan havyalar, büyük parçaların lehimini yaparken bizi çok uğraştırır. Daha yüksek sıcaklıkta çalışabilen, hatta mümkünse istasyon özellikli havyalar kullanılmalıdır. Bu kriterlerde 30W-60W aralığında orta seviyeli güçle çalışan havyalar yeterlidir.
Boyutları çok büyük parçalardan oluşan, ince işçilikten ziyade sağlam lehimlemenin önemli olduğu çalışmalarda büyük havyalar kullanılmalıdır. Metal parçaların birbirine lehimlenmesi sırasında lehim gerçekten iyi ısıtılmalıdır.
Güçlü havyalar lehiminizi hızlı ve çok iyi ısıtacağından, bu tarz çalışmalarda en az az 80W güçle çalışan havyalar tercih edilmelidir. Çalışmanın büyüklüğüne bağlı olarak, 200Watt’lık havyalara kadar pek çok çeşit bulunmaktadır.
Önerdiğimiz Lehim Makinesi Setleri
Başlarda da bahsettiğimiz gibi, lehim makineleri ihtiyaca göre seçilir. Bu nedenle siz okurlarımıza 3 farklı havya önerisinde bulunacağız ;
1- Lehimlemeye Yeni Başlayanlara : Marxlow ZD-30C 40 W Havya
Giriş seviye diyebileceğimiz, küçük işler için üretilmiş bu havya; lehimlemeye yeni başlayan okurlarımız için oldukça idealdir. Sıkıştırmalı ince havya ucu ile kullanabileceğiniz bu ürün, 40W kadar güçle çalışabilir ve pek çok lehim işinizi rahat rahat yapmanıza yardımcı olabilir.
Fiyatı da piyasadaki havyalara kıyasla en uygun olanıdır.
Ürüne buradan ulaşabilirsiniz : https://www.robotistan.com/marxlow-zd-30c-30w-havya-1
2- Sıcaklık Kontrollü Performans Ürünü İsteyenlere : Proskit SI-131B
Lehimleme işlerine hakimseniz bu ürünü kesinlikle öneriyoruz.
80W gücüyle çalışan bu kalem havya ile 200~450°C arasında sıcaklık ayarı yapabiliyorsunuz. Hızlı bir şekilde ısınabilen havyamızda, sıcaklığı belirlediğiniz ayarda sabitlemek amacıyla dahili sıcaklık sensörü de bulunuyor.
Paslanmazlık özelliği, sıcaklık kontrolü ve bütçe dostu fiyatı ile siz okurlarımıza fiyat/performans etkisini fazlasıyla yaşatacağını düşünüyoruz.
Ürüne buradan ulaşabilirsiniz : (https://www.robotistan.com/proskit-si-131b-sicaklik-ayarli-lehim-havya-80w-200-450c)
3- Çalışırken daha iyi bir deneyim isteyenlere ZD-8906N 25 W Isı Ayarlı Havya İstasyonu
Havya ile çalışırken havyayı kullanma şekilleri oldukça önemlidir. Yüksek sıcaklıklarla çalışan bir cihaz olan havya, dikkatsiz kullanıldığında kullanıcısına fiziksel zararlar verebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için havya istasyonları ve ekipmanlarıyla çalışmak güvenli çalışma ortamı sağlar.
Önerdiğimiz bu model profosyonel bir havya istasyonudur. Havyayı masaya (veya çalışma yüzeyinize) bırakmaya gerek kalmadan, istasyon üzerinde tutabiliyorsunuz.
Seramik rezistanslarla çalışan bu havya, 25W olmasına rağmen 40W güçle çalışan havya gücünü verebilmektedir. Ayrıca 160-550 °C arasında sıcaklık ayarı da yapabiliyorsunuz.
Ürüne buradan ulaşabilirisiniz : (https://www.robotistan.com/zd-8906n-25w-havya-istasyonu-seramik-rezistans)
2020 Yılında Alabileceğiniz En İyi Lehim Makineleri
Yazımızın devamında yüksek satış rakamlarıyla, piyasada en iyi bilinen havya modellerini derledik. Dilerseniz sitemiz üzerinden istediğiniz modeli inceleyebilir ve en uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.
1 -) Marxlow ZD-30C 30 W Havya : https://www.robotistan.com/havya
2 -) ZD-98 Analog Isı Ayarlı İstasyonlu Havya: https://www.robotistan.com/zd98-analog-isi-ayarli-istasyonlu-havya
3 -) Yihua 936A Antistatik Analog Göstergeli Lehimleme İstasyonu : https://www.robotistan.com/yihua-936a-antistatik-analog-gostergeli-lehimleme-istasyonu
4 -) ZD-8906N 25 W Isı Ayarlı Havya İstasyonu – Seramik Rezistans : https://www.robotistan.com/zd-8906n-25w-havya-istasyonu-seramik-rezistans
5 -) ZD-8936 Isı Ayarlı Havya İstasyonu : https://www.robotistan.com/zd-8936-isi-ayarli-havya-istasyonu
6 -) TT TECHNIC 862D+ Isı Ayarlı Sıcak Hava Üflemeli Dijital Havya İstasyonu : https://www.robotistan.com/tt-technic-862d-isi-ayarli-sicak-hava-uflemeli-dijital-lehimleme-istasyonu
7 -) Yihua 938D Antistatik Çift Havyalı Dijital Göstergeli Lehimleme İstasyonu : https://www.robotistan.com/yihua-938d-antistatik-cift-havyali-dijital-gostergeli-lehimleme-istasyonu
8 -) Sunline Dijital Isı Ayarlı Vakum Havya İstasyonu 948 : https://www.robotistan.com/sunline-dijital-isi-ayarli-vakum-havya-istasyonu-948
9 -) Proskit SS-989B MU SMD İstasyon Havya : https://www.robotistan.com/proskit-ss-989b-mu-smd-istasyon-havya
10 -) ZD917 Isı Ayarlı Vakumlu Dijital Lehimleme İstasyonu (Havya) : https://www.robotistan.com/tt-technic-zd-917-isi-ayarli-vakumlu-dijital-lehimleme-istasyonu-havya
Lehim Nedir, Lehim Makinesi Nasıl Kullanılır ?
Lehim, metal iş parçaları arasında kalıcı bir bağ oluşturmak için kullanılan eriyebilir bir metal alaşımdır.
Lehim makineleri (havya) ile lehimleme tekniklerinin en temelidir. Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, düşük erime sıcaklığına sahip dolgu metalinin eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir. Lehimleme teknikleriyle ilgili detaylı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yazımızın sonuna geldik. Lehimleme ile ilgili daha fazla bilgi ve ipuçları için bloğumuzu ve videomuzu inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın 🙂
Gerçekten işime yarayan tavsiyeleri ve bilgileri burada bulabildim. Bu faydalı yazı için Robotistan ekibine teşekkür ederim.
😎
Güzel bir rehber olmuş teşekkürler 🙂
Biz teşekkür ederiz 😎
TT-Technic SM 937D İstasyonlu Havya’yı öneririm gayet hızlı ve bütçe dostu.