Raspberry Pi Dersleri serimizde kullanacağımız malzemelerin tamamına sizler için hazırladığımız setler ile kolayca sahip olabilirsiniz. Raspberry Pi’ye Uzaktan Bağlantı Yöntemleri (VNC,SSH,TTL) dersimize kadar olan malzemeler için Kombo Kit, Raspberry Pi 3 Röle Kartı İle Alarm Devresi Yapımı dersimize kadar olan malzemeler için Süper Başlangıç Seti, tüm derslerdeki malzemeler için Proje Seti tercih edebilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda Raspberry Pi’mize DHT11 sıcaklık ve nem sensörü bağlayarak sıcaklık ölçümü yapacağız.
Önce videomuzu izleyebilirsiniz.
Gerekli malzemeler:
Bildiğimiz üzere Raspberry Pi’de analog giriş (analog-to-digital converter, ADC) bulunmuyor. Bu sebeple LM35 gibi popüler sıcaklık sensörlerini Raspberry Pi’miz ile doğrudan kullanamıyoruz. Bu sebepten dolayı, DHT11, DS18B20 gibi dijital haberleşme protokollerine sahip sensörleri kullanmamız gerekli.
Devremizi aşağıdaki şemaya göre kuruyoruz:
Python kodumuz için öncelikle gerekli kütüphane dosyasını GitHub üzerinden Pi’mize indirmemiz gerekiyor:
git clone https://github.com/szazo/DHT11_Python
Bu işlem sonucunda kullanacağımız örnek kod ve kütüphane, DHT11_Python isimli bir klasöre inmiş oluyor. Bu klasöre geçmek için
cd DHT11_Python
Komutunu veriyor ve
python dht11_example.py
komutu vererek örnek kodumuzu çalıştırıyoruz:
Program kodunun detaylı anlatımına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:
Raspberry Pi Hakkında Daha Fazlasını Öğrenmeye Devam Et
Raspberry Pi pek çok yönüyle avantaj sahibi ve geliştiriciler tarafından çok sevilen bir platform. Elektronik projelerinde, bilgisayar bilimlerinde ve robotik çalışmalarında sağladığı destek ve rahatlık ile öğrenmeyi sevdiren Raspberry Pi hergün daha da çok gelişiyor.
Peki siz de daha fazla gelişmek istemez misiniz? Linux bilginizi geliştirmek, elektronik dünyasına atılmak ve eğlenceli projelere imza atmak için sizi Raspberry Pi ile yolculuğa çıkarıyoruz! Sizler için hazırladığımız Raspberry Pi eğitim serisine devam edin :
Raspberry ile LDR
LDR, çoğunlukla fotosel diye bildiğimiz ışık şiddetini ölçmeye yarayan iki uçlu bir devre elemanıdır. Üzerine düşen ışık miktarına göre iki ucun arasındaki direnç değeri değişir. Bu özelliği sayesinde ışık miktarını ölçebiliriz.
Raspberry Pi 7. Dersimiz “Raspberry ile LDR” üzerine. Bu yazımızda sizlerle LDR nedir?, Raspberry ile nasıl kullanılır? detaylıca anlattık.
PIR Sensör ile Hareket Algılama
PIR sensör, hareket algılamada oldukça sık kullanılan pratik bir sensördür. Reed rölenin ise iki ucu normal durumda açık devredir. Eğer reed röleye manyetik bir cisim yaklaştırılırsa, bu etki sayesinde reed rölenin cam tüp içerisindeki kontakları birbirine temas ederek iki ucunu kısa devre yapar.
Raspberry Dersleri serimizin 9. Dersinde PIR Sensör ile Hareket Algılama yapacağız ve bir örnek proje gerçekleştireceğiz.
Çok özet geçilmiş. Kodu yazsaydınız bari.
Kodlara enazından açıklama eklersenz çok iyi olur
Raspberry Pi derslerinde yer alan Python kodlarını açıklayan video serisi çekiyoruz 😉 İlk dersimize buradan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=mrqEWLwpShM
Merhabalar,
Ben benzer bir sensör olan DHT21 AOSONG ile aynı işlemi yapmak istiyorum. Sizin verdiğiniz kodlar DHT11’e uygun olduğundan sonuç alamadım. Bu konuda nerdeyse yeni birşeyler yapıyorum. DHT21 ile ilgili kodu bulamadım. Arduino da yapmıştım ama RASP Pi3 ile yapmak istiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Bu adreste yer alan programı dener misiniz: https://github.com/oh1ko/am2301
Merhabalar
Raspberry pi 3 ile 16×2 lcd sensörünü bağlamada i2c bağlantısı olmuyor. yardım ederseniz sevinirim.
iyi çalışmalar.
merhaba. kodun 17. satırında hata olabilir mi?