Çoğumuz, filmlerde alkış sesiyle sihirliymişçesine yanıp sönen lambaları veya açılıp kapanan kapıları görmüşüzdür. Çekimlerde bu kapıları kapatan , lambaları söndüren set yardımcıları bulunmaktadır. Peki ya biz bunu otomatik olarak gerçekleştirsek nasıl olur? Ortamda meydana gelmesini beklediğimiz ses şiddeti değişikliğini elektrik sinyaline dönüştüren sensörler vardır. Bunlara ses sensörü denmektedir.
Bu projede alkış ile yanıp sönebilen bir aydınlatma lambası düzeneği hazırlarken Picobricks buton modülü ile Röle modülü ve ses seviyesi sensörünü kullanmayı ayrıca durum kontrolünü öğreneceksin.
Proje Detayları ve Algoritma
Bu projede evlerde kullandığımız bir lambayı sesle açıp kapatacağız. Picobricks ses seviyesi sensörü kullanarak inşa edeceğimiz projemizde alkış sesi çıkararak açma-kapama işlemlerini gerçekleştireceğiz. Önceki projelerde olduğu gibi sensörlerin kullanıldığı projelerde kodları yazmaya başlamadan önce sadece sensörü çalıştırarak yapmak istediğimiz işlemlerde sensörün hangi değerleri gönderdiğini görmek daha sonra bu değerleri baz alarak projenin kodlarını yazmak ilerlemenizi kolaylaştıracaktır. Bu projede de öncelikle MicroBlocks say123 bloğu ses şiddeti sensörü değerlerini okuyacağız ve lambanın açılıp kapanması için gerekli ses miktarını belirleyeceğiz. Daha sonra bu ses seviyesine ulaşıldığında Picobricks üzerindeki röleyi açarak röleye bağlı olan lambanın yanmasını sağlayacağız. Röleler 220 volt alternatif akımı açıp kapatarak kontrol edebilmektedirler. Açılan lambayı geri kapatmak için yine ses sensörü verisini kullanacağız. Burada aynı ses miktarı ile lambanın kapalıyken açılması, açıkken kapanması için değişken kullanmamız gerekmektedir.
Bağlantı Şeması
Projenin MicroBlocks ile Kodlanması
Microblocks kodlarını yazarken öncelikle x adında bir değişken oluşturuyor ve hem değişkenin hem de rölenin başlangıç değerini false olarak atıyoruz. x değişkenini lambanın açıksa kapanması kapalıysa açılması işleminde kullanacağız.
Projenin Yapım Aşamaları
Proje inşa edilirken iki kablolu priz ve duy kullanılmıştır. Faz kablosu kesilerek kesilen iki uç röleye bağlanmıştır. Diğer kabloyu kestiğinde tehlikeli durum oluşmaması için elektrik bandı ile yalıtıma dikkat etmelisin. Üç kablolu priz kullanırsan faz kablosu olan kahverengi kabloyu keserek röleye bağlamalısın.
Proje Önerisi
Sihirli lamba projesi ile evindeki masa lambasını sesle kontrol edebilirsin. Röleye lamba bağlayabileceğin gibi evdeki diğer elektrikli aletleri de bağlayarak sesle ya da bluetooth üzerinden cihazları açıp kapatarak kontrol edebilirsin.
Projenin MicroPython Kodları
from machine import Pin
sensor=Pin(16,Pin.IN)
relay=Pin(12,Pin.OUT)
x=0
while True:
if sensor.value()==0:
if x==0:
relay.value(1)
x=1
else:
relay.value(0)
x=0
Projenin Arduino C Kodları
int x=0;
void setup() {
pinMode(16,INPUT);
pinMode(12,OUTPUT);
digitalWrite(12,LOW);
}
void loop() {
if (digitalRead(16)==0){
digitalWrite(12,HIGH);
x=1;
} else{
digitalWrite(12,LOW);
x=0;
}
}