back to top

3D Yazıcı İçin Çizim Programı

Her 3D baskı, bir modelleme programında oluşturulan bir 3D model olarak başlar. Yıllar önce, modelleme yazılımını edinmek ve öğrenmek için çok para ve zaman harcamak zorundaydık. Fakat artık, çoğu ücretsiz olan, kullanımı kolay birçok modelleme yazılımı seçeneği mevcuttur.

Biz de sizin için baskılarınızı ve yazıcılarınızı tasarlamak, hazırlamak, onarmak, görüntülemek ve yönetmek için en iyi yazılımları, neler yapabileceğinizi ve nerelerden indirebileceğinizi bir araya getirdik.

İçeriğimizde birçok 3D modelleme programlarından bahsettik. Gelin Başlayalım!

3d Modelleme Nedir?

3D baskı konusunda yeniyseniz, tüm bu 3D baskı yazılım araçlarının tam olarak ne işe yaradığını ve bunlardan nasıl anlam çıkarılacağını merak ediyor olabilirsiniz. Görünen karmaşıklığa rağmen, 3d modelleme nasıl yapılır? diye araştırdığımızda o kadar da teferruatlı bir süreç olmadığını görebiliriz. 3D baskı, işlerini seri olarak yapan ve 3D baskıyı mümkün kılan dört ana yazılım türünden oluşur. Ve kendi modellerinizi tasarlamayı planlamıyorsanız, muhtemelen yalnızca bir modele ihtiyacınız vardır.

3D Modelleme
3D Modelleme

3D tasarım yazılımı veya uygulamalarıyla kendi 3D yazdırılabilir parçalarınızı ve modellerinizi tasarlayabilirsiniz. Hayal gücünüz (ve bilgi işlem donanımınız), yaratabileceklerinizin sınırıdır. Tabii ki, eğer kendi 3D modelinizi tasarlamak istemiyorsanız, şaşırtıcı derecede fazla mevcut olan 3D model deposundan başkaları tarafından yapılmış modelleri de indirebilirsiniz.

3d Modelleme Nasıl Yapılır?

Hemen kısaca değinecek olursak; Öncelikle bir şekil yerleştirin (önceden bulduğunuz veya kendinizinkini). Daha sonra, isterseniz cetvel de kullanarak, bu nesneleri ayarlayın. Ve bu öğelerle sınırsız şekiller oluşturun. Kullandığınız nesneleri çoğaltabilmek, hizalayabilmek veya yeni karmaşık modeller yaratmak için sonsuz seçeneğiniz mevcut!

En İyi Ücretsiz 3D Modelleme Programları

En basit 3d modelleme programından daha zorlarına birçok yazılımdan bahsettiğimiz bu yazımızdaki tüm yazılımlar 3D yazdırılabilir modeller oluşturabilir.

TINKERCAD

En iyi ücretsiz 3d modelleme programı dersek abartmış olmayacağımız bir programla başlayalım. Tinkercard’ı özel kılan şey, herkesin 3D yazdırılabilir modeller oluşturmasına olanak sağlamak için tasarlanmasıdır ve üç boyutlu modellemeye giriş niteliğinde olmasıdır. En erişilebilir 3D modelleme programı olması sayesinde tüm temel kavramları öğrenirsiniz ve basit geometrik şekilleri bile bir CAD modeline dönüştürebilirsiniz.

Tinkercad, hevesli acemilerin aradıkları tasarımları elde etmelerine yardımcı olacak öğreticiler ve kılavuzlarla doludur. Hatta dosyaları kolaylıkla paylaşmanıza ve dışa aktarmanıza olanak tanır. Kelimenin tam anlamıyla milyonlarca dosyadan oluşan bir kitaplık ile kullanıcılar kendilerine en uygun şekilleri bulabilir ve onları istedikleri gibi işleyebilir. Çevrimiçi ücretsiz olarak Autodesk tarafından oluşturulmuş bu 3d modelleme yazılımı, sınırlama noktasına kadar biraz fazla basit olsa da 3D modelleme hakkında bilgi edinmenin harika bir yolu olarak hizmet ediyor.

BLENDER

Blender, son derece popüler bir 3D modelleme yazılımıdır, ancak modellemeye yeni başlayanlar için belki de en iyi seçim olmayabilir. Fakat eğer becerilerinizi geliştirmek ve sofistike 3D modeller üretmek istiyorsanız idealdir. Bununla birlikte, yeni başlayanların bile 3D modellemeye başlamasına yardımcı olacak bir ton öğretici bulunmaktadır.

FREECAD

FreeCAD, zengin özelliklere sahip, açık kaynaklı bir CAD yazılımıdır ve tasarım becerilerinizi geliştirmek için harika bir kaynaktır. Bir parametrik tasarım yazılımı olarak modeller, yeni tasarımcıların düşünebileceği temel sürükle ve bırak geometrik modelleme yerine parametrelere göre FreeCAD’de oluşturulur. Bu 3D tasarım yazılımı, Sonlu Elemanlar Analizi (FEA) araçlarına, deneysel çalışma tezgahlarına ve ayrıca kullanıcıların robot hareketlerini simüle etmesine olanak tanıyan bir robot simülasyon modülüne sahiptir.

VECTARY

Öne çıkan bir üç boyutlu tasarım yazılımıyla Vectary, benzersiz kullanıcı ara yüzü sayesinde 2D tasarım yazılımı deneyiminden 3D tasarıma geçen biri için daha ulaşılabilir olabilir. Neredeyse her şey ücretsiz katmanda sunulur ancak dışa aktarma dosyası türleri, ücretli bir özellik olarak öne çıkar. Birçok programın aksine, ücretsiz katman bile ticari kullanım için ücretsizdir ve bu özellikle tarayıcı tabanlı modelleyiciler arasında benzersizdir.

SKETCHUP FREE

SketchUp, basitlik ve işlevselliğin harika bir karışımını sunan web tabanlı bir CAD uygulamasıdır. Kullanıcı dostu ara yüz, tasarıma yeni başlayanların ilgisini çeker ve gelişmiş çizim araçları, daha deneyimli yapımcılara hitap eder. Bu nedenle SketchUp, üç boyutlu modeller tasarlamak için en popüler 3D yazdırma yazılım araçlarından biridir.

OPENSCAD

OpenSCAD, tonlarca özelliğe ve benzersiz model oluşturma yöntemine sahip ücretsiz bir yazılımdır. Bu yazılım, üç boyutlu modellemeye bir programlama yaklaşımı getirerek, bu 3d yazdırma yazılım araçları listesine benzersiz bir katkı sağlar. Kullanıcılar, geleneksel etkileşimli modelleme ara yüzü yerine, üç boyutlu nesnenin parametrelerini açıklayan bir komut dosyasına kod yazar. Kodunuzu girdikten sonra, bir “derle” düğmesine tıklayarak oluşturduğunuz şekilleri görüntüleyebilirsiniz.

OpenSCAD’in sahip olduğu bir başka harika özellik de 2D çizimleri içe aktarabilme ve bunları olduğu gibi çıkarabilme yeteneğidir.

FUSION 360

Fusion 360, tasarım ekiplerini bir araya getirmek ve karmaşık projeler üzerinde iş birliği yapmak için bulutun gücünü kullanan bulut tabanlı bir 3D CAD programıdır. Bulut platformunun bir başka avantajı da Fusion’ın modeldeki değişiklikler de dahil olmak üzere modelin tüm geçmişini saklamasıdır. Kişisel kullanım ve yeni başlayanlar için ücretsizdir. Ayrıca, birden çok platformda çalışır ve kullanıcıların bilgilerine istedikleri yerden erişmelerini sağlar.

Bunlar haricinde ise; Meshmixer, ChiTuBox Basic, ideaMaker, Lychee Slicer, Kiri:Moto, IceSL, OctoPrint, AstroPrint, Meshmixer, Onshape, MeshLab, UVTools, WebPrinter, Gcode Analyzer, ZBrushCoreMini gibi daha birçok 3d modelleme programı mevcuttur ve hepsi için ücretsiz eğitim videoları mevcuttur.

3D Printer Dilimleme Yazılımı

Evet, tasarımlarımızı yaptıktan sonra bir dilimleyiciye ihtiyacımız var. Dilimleme, üç boyutlu yazdırma işleminin ayrılmaz bir parçasıdır ve çıktının kalitesi üzerinde etkisi vardır. Sonuç olarak, güvenilir ve güçlü bir dilimleme yazılımı kullanmanız çok önemlidir. Bunun için muhteşem uygulama önerileriyle geldik.

CURA

Ultimaker Cura, açık kaynaklı bir dilimleyici olduğu için neredeyse tüm 3D yazıcılarla kullanılabilir. Program sezgisel ve hızlı olduğu için yeni başlayanlar için idealdir. En önemlisi, kullanımı kolaydır. Daha ileri düzey kullanıcılar, baskılarını iyileştirmek için 200 ayara daha erişebilir.

CURA
CURA

Cura’yı, makineniz üzerinde doğrudan kontrol için bir üç boyutlu yazıcı ana yazılımı olarak da kullanabilirsiniz, ancak 3D yazıcının, baskı süreniz boyunca bir PC’ye bağlı olması gerekir. Dilerseniz Ultimaker Cura Nedir? yazımızdan detaylı bilgiler edinebilir veya 3d yazıcı örnekleri arıyorsanız buradan Ultimaker 3D Yazıcıya hemen sahip olabilirsiniz!

Simplify3D

Simplify3D, kendi içinde yalnızca 3D baskı için Simplify3D dilimleyiciyi geliştiren bir şirkettir. Basılacak modeli en iyi şekilde dilimlemenize yardımcı olmayı amaçlayan ve bunun için size bir dizi ayar ve özellik sunan ücretli bir yazılımdır. Simplify3D, mühendislerin ve profesyonellerin müşterileri için ürünler oluşturmak için 3D baskıyı daha sık kullandığı ikinci alt segmente aittir. Bu ürünlerin güçlü, güvenilir ve doğru olması gerektiğinden, onlara baskı üzerinde daha fazla kontrol sağlayan bir yazılım çözümünü tercih ederler. Bu tür uzman kullanıcılar için Simplify3D mükemmel bir seçenektir.

PrusaSlicer

PrusaSlicer, Prusa Research’ün 3D dilimleyici pazarındaki yüksek güçlü girişidir. Bu ücretsiz ve açık kaynak kodlu programdan yararlanmak için Prusa yazıcı sahibi olmanıza gerek yok. En son sürüm, daha fazla reçineli baskı işlevi, otomatik değişken katman yüksekliği ve daha fazlasıyla birlikte gelir. Programı ilk açtığınızda PrusaSlicer, Yapılandırma Asistanını başlatacak ve yazıcılarınızı ve malzemelerinizi seçerken size rehberlik edecektir. Asistan tamamlandığında, seçtiğiniz yazıcılara ve malzemelere ana ekranda erişilebilir olacaktır. Ayrıca, Prusa yazıcılar, test edilmiş en sessiz yazıcılar, bu da onları özellikle bir ofiste yan yana çalışmayı katlanılabilir kılıyor.

En iyi ve ucuz yazıcılarla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz En İyi 3D Yazıcılar yazımıza da bekleriz!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz