3D Yazıcı Nedir

0
799

3 boyutlu katı nesneleri dijital bir dosyadan üretmek istiyorsanız 3D baskı tam size göre! 3D baskı, geleneksel üretim yöntemlerine göre daha az malzeme kullanarak karmaşık şekiller üretmenizi sağlar. Sıfırdan oluşturarak veya bir 3D kitaplıktan indirerek 3D bir baskı elde edebilirsiniz. 3d baskı alınabilmesini sağlayan bu cihaza ise 3d yazıcı denilmektedir.

Düşük Bir Maliyet Sunar

3D yazıcılar, hızlı prototipleme adı verilen işlem için kullanılır ve modeller üretmek için ucuz bir çözüm sunar. 3D baskının uygun fiyatına katkıda bulunan faktörlerden biri kullanılan malzemelerdir çünkü kolayca erişilebilen düşük maliyetli plastikleri ve betonu kullanabilir. Ayrıca 3D baskıda kalıba ihtiyaç olmadığı için bu da masadan kalkmış bir başka maliyettir. Maliyetini düşürmesi, kullanımının endüstriyel kullanımların dışına ve evlere, okullara ve diğer ortamlara yayılmasına yardımcı olacaktır. Evet, kendi ürünlerinizi 3D baskı ile en düşük maliyetle üretmeniz mümkün. Fakat basit model bir yazıcı ve bir tüp plastik kullanarak ortaya çıkarabileceğiniz ürün çeşidi oldukça sınırlıdır.

3D Baskıların Sağladığı Faydalar

Robotik bir teknoloji olan bu 3D baskılar, kullanıcıların, geleneksel yöntemlerle üretilmesi zor veya imkânsız olan geometrilere sahip öğeler üretmesine olanak tanır. 3D yazıcılar, malzemenizi bilgisayar kontrolünde birleştirip veya katılaştırarak katman katman birbirine ekler. Ayrıca, eskiden yaptığınız işler için artık daha az insanın çalışmasını gerektirecek ve üretim maliyetini düşürmüş olacak. Bunun sonucunda daha düşük fiyatlara ve daha fazla talebe ulaşmış olacaksınız.

Süreç bilgisayar destekli tasarımlara (CAD) dayandığından, üretim maliyetini etkilemeden herhangi bir ürün değişikliği yapmak kolaydır. Ve bu süreç bilgisayar destekli tasarımlara (CAD) dayandığından, üretim maliyetini etkilemeden herhangi bir ürün değişikliği yapmak kolaydır. Hatta bazı işletmeler, 3D yazıcıların prototipleme sürecini normal Ar-Ge süreçlerine göre 10 kat daha hızlı ve 5 kat daha ucuz hale getirdiğini iddia ediyor. Üstelik bu baskı, yalnızca AR-GE alanında değil, aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm sektörlerde kullanıldığından, birçok teknoloji ve malzeme biçimini kapsar. Gözlük ve mobilya gibi tüketici ürünleri, protezler, film aksesuarları, dişçilik ürünleri ve mimari ölçekli modeller gibi ürünler kullanılan sektörlerde, 3D yazıcıların esnekliği, doğruluğu ve hızı onların sorunlarına bazı yenilikçi çözümler sundu.

Günlük Hayatta 3D Yazıcı

Hayal edebileceğiniz hemen hemen her şey, 3D yazıcıyla yazdırılabilen bir tasarıma dönüştürülebilir. Örneğin, oyuncaklar, telefon kılıfları, aletler, giysiler, masalar, lambalar, çömlekler, sanat eserleri ve hatta arabalar yaratmak için kullanabilirsiniz. 3D baskının harika bir hobi olabileceği doğru olsa da bu baskı türünün birçok işlevsel kullanımı da vardır. 

Gelecekte 3D

Ek olarak, yakın gelecekte, 3D baskının, ekonomik açıdan ve imalat sektörüne olan yararlarının bilinirliğinin artacağını ve üretim endüstrisinin temel direği olmasının evrensel olarak benimseneceğini düşünüyoruz.

3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir

3D yazıcılar gelişmiş baskı teknolojilerine sahip olmaları nedeniyle aslında herşeyi yapabilmeniz mümkündür. Ürünlerin prototipi, ev için dekorasyon, hediyelik eşya, süs eşyaları için baskı almak amacıyla 3d yazıcılar sıklıkla kullanılmaktadır. Tasarımcılar ürün prototiplerini hızlı bir şekilde oluşturmak için 3d yazıcıları sıklıkla kullanırlar.  3d yazıcı ile yapılan ürünler arasında ayakkabı tasarımları, mobilyalar, takı yapmak amacıyla balmumu dökümler, tripodlar, oyuncaklar için kullanılmaktadır. Otomotiv ve havacılık endüstrisinde de parça yapımında sıklıkla tercih edilmektedir.

 3d yazıcı;

  • Gözlük, ayakkabı ve mobilya gibi tüketici ürünleri
  • İmalat için gerekli olan yardımcı araçlar, prototipler vb. endüstriyel ürünler
  • Otomotiv ve havacılık prototipleri ve nihai parçalar
  • Tıp, sağlık ve dişçilik ürünleri
  • Protez ve ortez için
  • Mimari ölçekli maketler ve maketler oluşturmak için
  • Fosillerin ve eski eserlerin yeniden yapılandırılması amacıyla
  • Film sahne dekorlarının oluşturulması amacıyla 

sıklıkla kullanılmaktadır.

3D Yazıcı Parçaları

  • Şase: Bize 3d yazıcıların iskeleti hakkında bilgi vermektedir. 3d yazıcıların iskeletinin 3 farklı şekilde oluşturulabileceğini söyleyebiliriz. 3d yazıcı ana iskeleti için alüminyum, pleksiglas ve sigma profil kullanılabilir. Pleksiglas 3d yazıcı iskeleti için sağlam olması, maliyeti ucuz olması nedeniyle en sık tercih edilen iskelet türü olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir iskelet türü ise alüminyumdur. Kolay bir şekilde bağlantı yapılabilmesi ve kolay bir şekilde kesilebilmesi nedeniyle büyük bir avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda sağlam bir çerçeve oluşturulabilmesinde etkili bir yöntemdir. Diğer bir iskelet türü olan sigma profil ise yazıcı daha ağır olmakla birlikte daha düşük bir titreşime sahip olmaktadır.
  • Rulmanlar: 3 boyutlu yazıcılar için millerin rahat bir şekilde dönebilmesini sağlamaktadır. 
  • Kaplinler: motor mili ile vida milinin birbirine bağlanmasını sağlayan bir malzemedir. 3 boyutlu yazıcı için uygun bir kaplin seçimi yapabilirsiniz. 
  • Miller 
  • Kayışlar ve Kasnaklar: Bu sistem ile motordan alınacak dairesel hareket, doğrusal harekete dönüştürülmektedir. 
  • Nalburiye Malzemeleri: Somun, cıvata vb. ifade edilmektedir. 
  • Ara Elemanlar: İskeletin oluşması için gerekli 3D baskı, plastik veya akrilik parçalar şeklinde ifade edebiliriz.
  • Step Motorlar: X,Y,Z hareketi için ve extruder itiş hareketi için kullanılmaktadır. 
  • Fanlar: Soğutucuya hava üflemek için kullanılmaktadır. Bu şekilde ısının yukarı gelmesi engellenmektedir. Bu şekilde daha düzgün bir filament akışı sağlanabilmektedir. 
  • Termistör: Isı ölçümü yapılabilmesi amacıyla kullanılan bir malzemedir. 
  • Isıtıcı: Filamentin gerekli ısı düzeyine ulaşabilmesini sağlayan bir komponenttir
  • Sıcak Tabla: Üzerinde baskı yapılan yüzey ifade edilir.
  • Extruder: Filamentin sıkıştırılarak itilip nozzle ucuna aktarıldığı parçaya denilmektedir. Filament bu şekilde baskı için hazır duruma gelmiş olur.
  • Nozzle: Filamentin akışkan bir hale gelerek baskı için çıktığı kafa noktasıdır. . 
  • Limit Switch’ler: X,Y ve Z koordinatlarındaki hareketler bu anahtarlar ile kontrol edilirler. 
  • Güç Kaynağı: Alternatif akımı enerjisini  doğru akım enerjisine dönüştürü ve yazıcıya enerji verilmesini sağlar.  
  • Anakart: Bu kart ile yazıcıdaki elektronik işlemler gerçekleştirilir.
  • LCD Ekran: Yazıcı işlemleri bu ekran ile kontrol edilebilmektedir. 

Filament: 3 boyutlu yazıcıların modellemesi için kullanılan termoplastik hammaddedir. Filament nedir, 3D yazıcı filament çeşitleri nelerdir, hangisini tercih etmelisin merak ediyorsan hemen filament içeriğine göz at. 

3D Yazıcı Modelleri

1.Creality Halot One Plus Yazıcı

En iyi 3d yazıcı markaları arasında yer alan Creality tarafından üretilen ve üstün özellikleri ile ön plana çıkan bir 3d yazıcı modelidir. 5 inçlik bir dokunmatik ekrana sahip olması nedeni ile kolay  kullanım imkanı sağlayan bu ürün sahip olduğu dokunmatik ekran üzerinden model kütüphanesine göz atmaya imkan tanıyor. Kablosuz bir şekilde iletişim kurabiliyor olması nedeniyle daha verimli ve hızlı bir sonuç almak isteyenler için ideal bir ürün olduğu söylenebilir. Creality markasının bulut teknolojisini kullanması ve bulut üzerinde bulunan uygulaması sayesinde sayesinde modellemeye, modelleri kablosuz olarak tek bir tuşla cihaza göndermeye ve baskı almaya imkan tanımaktadır. 

2.Creality CR-10 Max 3D Yazıcı

Creality CR-10 Max 3D en çok tercih edilen yazıcı modellerinden birisidir. Tercih edilme sebepleri arasında yer almasının nedeni ise 45 cm çapında yazma alanı ve 47 cm yüksekliğinde model üretilebilmesi sayılabilir. Creality CR-10 Max 3D  yazıcı modeli kullanıcılara yarı demonte olarak ulaşmaktadır.  

3. Creality Ender 3 V2

Ender 3 V2, Creality Ender 3 modelinin daha geliştirilmiş bir üst modelidir. Ender 3 V2 sahip olduğu entegre kumandası ile kullanıcılara sessiz bir şekilde baskı yapabilme imkanı sunarak baskı almayı çok daha kolay ve keyifli bir hale getiriyor. V şeklinde duran kasnakları sayesinde cihaz daha stabil daha sessiz ve aşınmaya karşı çok daha dayanıklı bir iskelet yapısı ile karşımıza çıkıyor. 

Creality Ender 3 V2 3D Yazıcı Montaj ve İnceleme videomuzu hemen izleyebilirsiniz.

4.Creality Ender 3 Pro

Ender 3 Pro, Creality markanın bir yazıcı modelidir. En fazla tercih edilen 3d yazıcı modelleri arasında yerini almaktadır. Ender 3 pro ile PLA, ABS, Wood PLA  gibi filament türleri ile baskı alabilmeniz mümkündür. 220x220x250 milimetre olarak geniş bir baskı alanına sahip bir yazıcıdır. Elektrik kesintisi gibi bir durumdan sonra baskıya kaldığı yerden devam edebilmesi sayesinde baskılarında boşa gitmesi önlenmiş oluyor. 

3D Yazıcı Fiyatları

3d yazıcı fiyatları birçok kişi tarafından sıklıkla merak konusu olmaktadır. Bu sorunun cevabı tamamen sizin ihtiyacınıza göre değişecektir. Boyut, özellik, kalite, dayanıklılık, performans gibi etmenler 3d yazıcı fiyatlarını etkilemektedir. 3d dünyasına giriş yapmak ve 3d yazıcı satın almak istiyorsanız Robotistan.com’da 3d yazıcı çeşitlerine uygun fiyatlar ile ulaşacaksınız. Hemen kontrol edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz