Doğal afetler bugünlerde bir kez daha gördüğümüz üzere çok ciddi kayıplara ve hasarlara sebebiyet verebiliyor. Tam da bu zamanda, bu duruma dair bir içerik üretmenin faydalı olabileceğini düşündük. Bu dönemde eminim ki bazılarımız sosyal medyada çeşitli deprem sensörlerine dair çokça içerik görmüştür. Bu içeriklerden bir tanesi de 3 sene önce Robotistan Youtube kanalında deprem sensörü başlığı ile oluşturuldu. Videoya hemen göz atabilirsiniz.
İnternette birçok deprem sensörü çeşitleri mevcuttur. Fakat biz bugün arduino deprem sensörü yapacağız.
Peki önceden yapılmış bir içerik ise neden tekrardan bu konuya dair bir yazı yayınlıyoruz? Eğer videoyu izlediyseniz, ki izlemenizi öneririm, fark edeceksiniz ki projede kullanılan kart arduino’nun pro micro modeli. İlgili kartı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Hem bu projenin arduino uno ile de yapılabileceğini göstermek , hem de farklı bir kod yazarak çeşitlendirmek adına şu an okumakta olduğunuz projeyi yazmaya karar verdik.
Peki deprem sensörü nedir, deprem sensörü ne işe yarar dediğinizi duyar gibiyiz. Deprem sensörü, deprem anında titreşimi algılayarak direkt ötmeye ve ledi yakmaya yarar. Çalışma mantığından biraz bahsetmek gerekirse, kullandığımız mpu6050(eksen, ivme ve gyro sensörü) sayesinde anlık olarak aldığımız verileri işleyerek, deprem esnasında ledin yanmasına ve buzzerın ötmesini sağlayacağız. Bunu sözel olarak anlatmak zor olsa da, devre şeması ve kaynak kodu ile beraber çok daha iyi anlayacaksınız. Dilerseniz malzemelerimizi tanıyarak başlayalım.
Deprem Alarmı Yapımı Gerekli Malzemeler
MPU-6055
MPU-6055 üzerindeki 3 eksenli gyro ve 3 eksenli açısal ivme ölçer olmak üzere totalde 6 eksenli IMU sensörü ile çok çeşitli projelerde kullanım imkanı sunan bir sensördür. Bu projelerden bazıları denge robotları ve kamera stabilizasyon aletleri gibi cihazlardır. Kullanacağımız sensörü birazda olsa tanıdığımıza göre deprem alarmı yapımına geçebiliriz.
Arduino Deprem Sensörü Yapımı
Arduino Deprem Sensörü Devre Şeması
Görselde bulunan devre şeması, pinlerin değişmesi veya direkt bazı malzemelerin breadboarda takılması gibi tercihe bağlı değişiklikler gösterebilir.
Arduino Deprem Sensörü Kodları
#include <MPU6050.h>
#include <Wire.h>
MPU6050 MPU;
int GyroX , GyroY , GyroZ;
int buzzer = 10;
void setup() {
pinMode(11,OUTPUT);
Serial.begin(9600);
Wire.begin();
MPU.initialize();
}
void loop() {
MPU.getRotation(&GyroX, &GyroY, &GyroZ);
if(GyroX< -1000 ||GyroX> 1000 || GyroY>1000 || GyroY< -1000 || GyroZ >1000 || GyroZ < -1000 ) {
tone(buzzer,1000);
digitalWrite(11,HIGH);
delay(1000);
} else {
noTone(buzzer);
digitalWrite(11,LOW);
}
}
Deprem Alarmı proje videosuna hemen göz atabilirsiniz.
Deprem sensörü yapımı bu şekildeydi. Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Deprem sensörü yapım aşamalarını gördüğümüze ve projemizi tamamladığımıza göre artık siz de projenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Bu proje için gerekli olan breadboard, jumper kablo, yeşil led, buzzer, arduino uno, direnç, MPU6050 gibi malzemelere web sitemizden ulaşabileceğinizi unutmayın. Hemen projeyi, yapmaya başlayarak kendi deprem sensörünüzü tamamlayın.
Bağlantı şeması göndermeniz mümkün mü?
Teşekkür ederim.
Merhaba, devre şemasına içeriğimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler.
Cevapladığınız teşekkür ederim. Devre ilk başta çalışmadı, defalarca bağlantıları kontrol ettim tüm bağlantılar normal olmasına rağmen çalışıyordu, meğerse 330R direnç bozukmuş. Devre çalışıyor.
Arduino kablosuz çalıştıracak olursak kav volt vermemiz lazım bu devrede yazarsanız sevinirim
Ben bu projede Arduino Uno kart üzerindeki 5V girişine bağladım.
Merhaba, yaptığınız çalışma için teşekkür ederim merakım uygulamada darbe yaratıyorsunuz deprem ise daha çok salınım hareketi olduğu için yine de aynı sonuca ulaşır mı?
Merhaba, sensörü masanın üzerine yerleştirip masayı sarstığınız zaman da aynı sonuca ulaşırsınız.
İyi günler hangi kütüphanelerin indirilmesi gerekiyor acaba?
İyi günler, ‘MPU6050.h’ kütüphanesini yüklemeniz yeterli olacaktır.
iyi günler wire kısmı hata veriyor ne yapmam gerek
İyi günler, aldığınız hatayı buradan text olarak gönderir misiniz?
Merhabalar devremizi tamamladık kodları da yükledik sürekli ötüyor sorunu nasıl çözeriz teşekkürler
Merhaba, sorununuz hala devam ediyor mu?
Jumper kablo nasıl olmalı erkek erkek falan
Merhaba, ben bu projede erkek-erkek ve dişi-erkek olmaz üzere iki farklı jumper kullandım.
abiiii ALLAH razı olsun yarın yarışmam vardııı ve bu proje efsanneee
mpu6050.h kütüphanesini nasıl indereceğiz
Merhaba, kodlama yaptığınız platformu paylaşabilir misiniz?
proje şemasındaki gibi proje elemanlarını aynı şekilde kullandım ama devre sürekli ötüyor sizin yayınladığınız şema ile videodaki sistem örtüşmüyor gibi.
Merhaba, devre şemasında farklı şekilde bir çizim yaptım ama gün sonunda ikiside aynı şeyi yapmaktadır. Tavsiyem MPU6055 den gelen verileri kontrol etmeniz, ondan sonra eğer gerekiyorsa if satırlı kodları gelen verilere göre tekrardan güncellemenizdir. Tabii eğer devreyi doğru bir şekilde kurduysanız.
DEVREYİ DOĞRU ŞEKİLDE KURDUM LÜTFEN YARDIMCI OLURMUSUNUZ ÇALIŞMIYOR PROJE OLARAK TESLİM EDECEĞİM.MALZEMELERİNİDE ROBOTİSTADAN ALDIM
Merhaba, eğer anlatıldığı şekilde devreyi tamamladıysanız çalışıyor olmalı. Çalışmıyorsa muhakkak bir yerde eksik vardır. Dilerseniz “https://forum.robotistan.com/” sitesine kurduğunuz devreyi ve aldığınız hatayı iletebilirsiniz.
Merhaba, bende denedim. İzniniz olursa dersde çalışmayı sunmak isterim.
Tabii ki sunabilirsiniz, memnun olurum.