back to top

Tinylab Projeleri #1: Tinylab ile Led Yakma

Herkese selamlar, bu yazıyla birlikte yeni bir seri olan TinyLab serimize başlıyor olacağız. Bu seride sizlere TinyLab’in ne olduğundan, sağladığı kolaylıklardan ve en önemliside bu kiti kullanarak neler yapabiliyor olacağımızdan bahsedeceğim. Eğitim serimiz 10 yazıdan oluşacaktır ve hiçbir temel bilgisi gerektirmemektedir. Yani eğer yeni başlıyorsanız tam da doğru kaynaktasınız. Hazırsanız TinyLab’i tanıyarak başlayalım.

Tinylab Nedir?

TinyLab Basic Kit
TinyLab Basic Kit

TinyLab, sıkça kullanılan komponentleri içeren bir elektronik karttır. Kartın temelini Arduino oluşturmaktadır. Bu yüzden projelerimizde kullanacağımız tüm devre elemanlarına, sensörlerine vs. Arduino kodları ile kolaylıkla ulaşılabilir. Ayrıca TinyLab mBlock 5.0 güncellemesi ile birlikte Scratch tabanlı programlamaya imkan sağlıyor. Scratch’i bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse, scratch kodlamaya yeni başlayacak çocuklar için geliştirilmiş olan grafik programlama mantığı ile çalışan bir editördür. Diğer editör yüzlerine kıyasla kodlama mantığı oldukça kolay ve keyiflidir. Kullanıcılar fonksiyonları kutucukları sürükleyip bırakarak kodlar, hatta isterlerse değerler dahi ekleyebilirler.

TinyLab ile Neler Yapılabilir?

TinyLab ile aklınıza gelebilecek birçok proje yapılabilir. Gerek TinyLab üzerindeki sensörleri kullanarak gerek breadboarda ilave komponentler yerleştirerek üzerindeki Arduino Leonardo ile birlikte geniş bir proje yelpazesine sahip olabilirsiniz. Eğer bu işlerde yeniyseniz merak etmeyin bu eğitim serimizde birçok proje yapıyor olacağız.

Neden TinyLab Almalıyım?

Dikkat ederseniz ki alışık olduğumuz diğer devrelerden farklı olarak TinyLab Kit’in üzerinde hiçbir kablo bulunmuyor. Bunun sebebi çoğu yaygın olarak kullanılan malzemelerin TinyLab Basic Kit’in üzerine lehimli gelmesidir. Kablosuz bağlantı modüllerinde ise ihtiyaç duyduğunuzda kit üzerindeki soketlere kolayca takabilir ve ve projenize kablosuz haberleşme yeteneği kazandırabilirsiniz. Gelin kart üzerinde yer alan bileşenlere göz atalım.

Kart Üzerinde Yer Alan Bileşenler

TinyLab Basic Kit Bileşenler
TinyLab Basic Kit Bileşenler

TinyLab’imizi tanıdığımıza göre ilk projemizi yapmaya başlayabiliriz. İlk proje olarak klasikleşmiş olan ‘’Blinking LED’’ projesini seçtim. Projemizin mantığı gayet basittir. Belirli aralıklarla LED’lerimizden bir tanesini açıp kapatacağız. Normal şartlarda bu proje için kablolara, dirençe, breadboarda ihtiyacınız olurdu fakat TinyLab üzerinde bütün bunlar entegre, yani tek yapmanız gereken şey kodları yazmak. Bu basit projede bile bence TinyLab’in ne kadar kolaylık sağladığını görebiliyorsunuz. Daha fazla uzatmadan hadi gelin projemizi yapmaya başlayalım.

Tinylab ile Led Yakma Projesi İçin Kullanılan Malzemeler

  • LED

TinyLab ile Blinking LED Kodları

#include <Arduino.h>

void setup() {
  pinMode(13,OUTPUT);  // En soldaki LED dijital 13’e bağlı olduğu için 13 seçtik.
}

// Loop da olduğu için TinyLab güç aldığı sürece bu döngü kendini tekrarlayacak.
void loop() {
  digitalWrite(13,HIGH);  // LED’i açtık
  delay(1000);
  digitalWrite(13,LOW);    // LED’i kapatıyoruz
  delay(1000);
}

Tinylab ile LED Proje Görselleri

Blinking LED Proje Görseli
Blinking LED Proje Görseli

Tinylab ile LED Proje Videosu

Hemen siz de bizimle birlikte Tinylab proje serisine başlayarak öğrenebilir ve kendi projelerinizi geliştirebilirsiniz. TinyLab’e hemen ulaşarak projeleri yapmaya başlayın.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz