back to top

Programlamayı Öğrenmeye Nasıl Başlanır ?

Teknolojinin ilerlemesi ve piyasada kodlama dillerine olan büyük talep nedeniyle, ebeveynler, öğretmenler ve veliler çocuklarına kodlama dillerini öğretmeyi tercih ediyorlar. Şüphesiz ki, çocukların parlak bir geleceğe sahip olmaları için kodlama bilmeleri çok önemlidir. Ancak gerçek sorun, kodlamaya nasıl başlayacağınız ve kodlama temellerini nasıl öğreneceğinizdir. 

İlk adım nedir ve kodlamayı öğrenmek ne kadar sürer?

Aklınızda onlarca soru olabilir ve bu makalede bu soruları cevaplayacağız. Çocuklarınızın kodlamayı eğlenerek ve tam anlamıyla keyif alarak nasıl öğrenebileceklerini size anlatacağız. Haydi başlayalım!

1. Kodlama Nedir ve Neden Kodlama Öğrenmeliyiz?

Kodlama, bir bilgisayara veya makineye programlama dilleri yardımıyla talimatlar vermek anlamına gelir. Bu, bilgisayarla iletişim kurmanın ve gerçekleştirilmesi gereken bir dizi talimatı vermenin bir yoludur. Örneğin, bir robotun bir çizgiyi takip etmesini istiyorsanız, robota görev için talimatlar vermelisiniz. Robotun anlayabileceği ve yorumlayabileceği bir programlama dilinde kod yazarsınız. Bu bilgisayarlar ve makineler, kod adını verdiğimiz talimatlarımıza bağlıdır.

Kodlama aynı zamanda programlar, uygulamalar, web siteleri ve oyunlar gibi belirli programları oluşturmak anlamına gelir. Bu programlar belirli görevleri ve işlemleri gerçekleştirir. Muhtemelen bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda bir hesap makinesi uygulaması görmüşsünüzdür. Bu, belirli talimatlar üzerinde çalışır ve sağladığımız görevi yerine getirir.

Kodlamanın öğrenilmesinin ilk nedeni, bir makine, mikrodenetleyici, çip, bilgisayar vb. ile iletişim kurmanın bir yoludur. Basit bir robottan güçlü bir yapay zeka aracına kadar istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Bu, mükemmel bir ücret skalası ve büyüme sunan yazılım geliştirme işlerine yol açabilir.

Kodlama ayrıca problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme, takım çalışması, kararlılık, tutarlılık vb. gibi birçok beceriyi geliştirir. Örneğin, kod yazarken sorunlar olabilir ve istenen sonuca ulaşmayabilir. Bu nedenle, problemi çözmek için eleştirel düşünmeniz ve tekrar tekrar denemeniz gerekir. Sonunda, analiz ve eleştirel düşünme sayesinde hatasız bir kod oluşturursunuz.

2. Kodlamaya Nasıl Başlanır?

Kodlamaya başlamak ve kodlama temellerini öğrenmek için birden fazla yol vardır, ancak hepsi çocuklar ve hızlı sıkılan insanlar için uygun değildir. Örneğin, bazı insanlar başlangıç düzeyinde kodlama kitaplarını okumayı önerebilirler. Bu kesinlikle harika bir seçenektir, ancak kitabı okuduktan sonra sıkılabilirsiniz çünkü etkileşimli ve ilginç değildir. Okurken kodlarınızı uygulayamazsınız ve sonuçları göremezsiniz.

Kodlamaya yönelik bazı kitaplar kodlama temellerini öğretmek ve başlamınıza yardımcı olması için harikadır. Ancak daha iyi bir seçenek STEM oyuncakları veya çocuklara kodlama becerilerini öğretmek için geliştirilen robotlardır. Bu oyuncaklar etkileşimli, ilginçtir ve çocuklar oyuncaklarıyla oynarken kodlamayı öğrenebilirler.

STEM oyuncakları genellikle basit blok tabanlı veya Scratch programlama dilini kullanır. Bu, çocukların kolayca anlayabileceği ve uygulayabileceği basit bir dildir. Temel kodlama bilgisini anladıktan sonra daha gelişmiş diller olan Python ve Arduino gibi dillere geçebilirler ve robotlarla pratik yapabilirler.

Bir robot oyuncağı tavsiye edilen bir seçenektir çünkü kullanıcı kod yazabilir ve hızlı sonuçların tadını çıkarabilir. Örneğin, çocuklar bir kodlama aracılığıyla dengeleyici bir araba programlayabilirler. Bu uygulama kesinlikle bir kitaptan daha fazlasını öğretecek ve çocuklar oyuncaklarıyla oynamaktan ve yaratıcılıklarını ve çalışmalarını keyif almaktan sıkılmayacaklar. STEM oyuncakları ve robotlarıyla oynarken kodlamayı öğrenmek için hiçbir zaman sıkılmazlar.

3. Kodlamayı Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Kodlamanın kavramlarını anlamak ve bunları profesyonel projelerde uygulamak birkaç aydan yıllara kadar sürebilir. Ancak bunu öğrenen kişiye bağlıdır. Örneğin, çocuklar programlamayı yavaşça öğrenirler ve birkaç programlama dilini kavramak için birkaç yıla ihtiyaç duyarlar. Scratch ile başlayabilirler ve daha sonra ileri dillere geçebilirler. Ancak bir yetişkin, sadece 3-6 ay içinde birkaç programlama dilini öğrenebilir.

Çocuklar altı yaşında öğrenmeye başlayabilirler. Bazıları daha küçük bir yaşta bile başlayabilir. Zamanla, programlama dillerine daha fazla ilgi duyarlar ve öğrendiklerini uygulama fırsatı bulurlar. Kodlamaya başlamak için iyi bir zaman, lise mezuniyetinden sonra deneyimli ve profesyonel bir geliştirici olacaklardır.

4. Kodlamaya Başlamak için Bazı STEM Robotları

Codey Rocky

Codey Rocky, 6-8 yaş aralığındaki çocuklar için akıllı bir robot oyuncaktır. Kodlama temellerini sıkılmadan ve ilginç bir şekilde öğretir. Blok tabanlı kodlama ile oyunlar tasarlayabilirler ve yaratıcılıklarının tadını çıkarabilirler. Kodlamayı çok daha kolay hale getirir. Robot, yaratıcılığı geliştirir ve IoT, Veri Bilimi ve Yapay Zeka gibi modern konuları öğretir. Kodlamaya ilgi uyandırmak için mükemmel bir öğrenme aracıdır.

mBot Ranger

mBot Ranger, 10 yaş üstü çocuklar için ideal bir seçenektir. Robotu blok tabanlı kodlama ile programlayabilirler ve ayrıca orta seviye kodlayıcılar için mükemmel olan Arduino C’yi kullanabilirler.

Başlangıç ​​için hızlı başlamak için sekiz ön ayar bulunmaktadır. Çocuklarda yaratıcılığı artırır ve kodlamanın sonuçlarından tam anlamıyla keyif almalarını sağlar. En önemlisi, robota yükseltme seçenekleri sunan çeşitli eklenti kitleri mevcuttur.

mBot Ultimate

mBot Ultimate, robotik konularda sağlam bir kavram kazanmanıza yardımcı olan 10’lu robot kitidir. Bu farklı robotlar, mühendisliğe ve programlamaya ilgi uyandırır.

Çocuklar farklı robotları kolayca monte edebilir ve bunları blok tabanlı kodlama ile programlayabilirler. Ayrıca becerilerini bir üst seviyeye taşımak için Arduino ve Python kodlamaya geçme seçeneğine sahiptirler. En iyi kısmı, Raspberry Pi ile uyumlu olmasıdır, böylece daha gelişmiş projeler üzerinde çalışabilirler.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz