back to top

Atölye Malzemeleri ve Kesme Matı

Bu yazımızda evinizde kuracağınız atölyenizde daha efektif ve güvenli çalışmanıza olanak tanıyacak olmazsa olmaz malzemelere bakacağız. Kesim işlemlerinde hem atölyenizin hasar almaması hem de daha hassas ölçüdeki kesim işlemlerinde size fazlasıyla yardımcı olacak kesim matına özel ayrı bir parantez açacağız.

Evde Atölye Kurmak İçin Hangi Aletlere İhtiyacım Var? 

Bu durum yapacağınız projeye göre şekillense de çoğu projede kullanacağınız, güvenliği sağlamak, olası maddi hasarı engellemek için elinizde bulunmasının avantaj olabileceği birtakım malzemeler var. Bunlar; 

  • Yan keski / Kablo soyucu 

Bir atölyenin ve takım çantasının olmazsa olmazlarındandır. Kablo kesmek, tel ve benzeri şeyleri sıyırmak için oldukça efektiftir. Maket yapımlarında ve şekillendirmelerinde kullanılabilir. Uzun zamandır mekanik bir el aleti olarak hayatımızda olsa da hala hemen hemen her projede sıklıkla kullanılmaktadır.

Hemen şimdi bir atölyenin olmazsa olmazlarından yan keskileri daha detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Karga Burun/ Pense 

Karga burun yapısı sebebiyle pensenin giremediği alanlara girebilir. Genellikle elektronik projeler ile ilgilenenler tarafından tercih edilir. Penseye göre daha hassas sıkma ve tutma işlemlerinde oldukça efektif olarak kullanılır. Sıkma, tutma, kavrama, çevirme gibi işlemlerde kullanılmakla birlikte sertleşmiş tel, kablo gibi aletlerin kesilmesinde yetersiz olabilmektedir. Söylediğimiz gibi pensenin giremediği alanlara rahatlıkla girer ve bahsettiğimiz işlevleri rahatlıkla gerçekleştirebilir. Hassas projelerde kullanıma uygundur.

Karga burun, pense kategorimizi daha detaylı inceleyebilmek ve bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Muhafaza Kutuları 

Muhafaza kutuları adından da anlaşılacağı üzere Arduino gibi robotik projeleri ve elektronik projeleri muhafaza etmek için kullanılır. Genellikle bozulma, kırılma, hasar alma gibi durumlara bu projelerde sıklıkla rastlanılabilmektedir. Muhafaza kutuları bu sorunları gidermektedir. Her proje için ayrı muhafaza kutusu bulunmakla beraber projeler özelinde usb ve adaptör girişleri için ayrı delikler, özellikler bulunur. Projenin korunabilmesi için yine projeler için özel malzemeler(pleksi vb.)  kullanılarak üretilir. Oldukça uygun fiyatlara temin edilebilir. 

En güvenilir muhafaza kutularını daha detaylı inceleyebilmek için muhafaza kutuları kategorimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yine bahsettiğim pleksi Arduino uno r3 için tasarlanmış pleksi malzeme ile üretilmiş muhafaza kutusuna ulaşabilmek için de buraya tıklayabilirsiniz.

  • Silikon Tabancası 

Silikon tabancaları tüm tamirat, hobi ve robotik projelerde kullanılabilir. Yine atölyelerin başrol oyuncularındandır. Malzemeleri birbirinden ayrılmayacak şekilde sıkıca tutturabilmek için kullanılır. Birbirine silikon tabancası vasıtasıyla tutturulacak malzemelerde sıcağa dayanıklı ve ahşap olması çok önemlidir. Silikon tabancalarının pratik kullanıma uygun olması kişinin projelerini yaparken zorlanmaması dolayısıyla istediği amaca ulaşabilmesi için çok önemlidir. 

Pratikliğiyle bilinen 60W gücündeki Winboss anahtarlı sıcak mum silikon tabancasına hemen ulaşabilirsiniz.

  • Elektronik Projeler İçin Cımbızlar

Bu cımbızlar kartlar üzerinde daha rahat çalışabilmenize olanak tanır. Anti statik yapısı sayesinde proje bileşenlerini elektrostatik hasardan korur. SMD komponentlerde devrelerin onarımı için kullanılabilir. 

Elektronik projelerinizde ihtiyaç duyacağınız bütün cımbız çeşitlerini bir araya getiren dokuzlu cımbız setini sizler için hazırladık. 

Özel taşıma çantası, paslanmaz çelikten üretilen malzemesi ve sağlam gövdesiyle uzun yıllar kullanıma uygun olan son derece işlevsel bu seti daha yakından inceleyebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Kesme Matı 

Kesim işleminin doğru ve pratik yapılabilmesi çok kıymetlidir. Bu anlamda kesme matları bu iş için üretilmiş malzemelerdir. Bunun haricinde yukarıda bahsettiğimiz karga burun, yan keski gibi araçların atölyeniz üzerinde yaratacağı zararı minimum seviyeye indirmek hatta yok etmek için kullanılması oldukça önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi hassas kesim yapabilmek elektronik projelerde fazlasıyla dikkat gerektirir. Kesme matları üzerinde olan karesel düzlem sayesinde bu kesim işlemlerinin istenildiği ölçüye uygun ve hassas kesimler yapabilmek için büyük bir olanak sağlar. 

Kesme Matı Nasıl Kullanılır?

  • Malzemenin kalınlığına göre doğru boyut kesme matı seçilmelidir.
  • Kesme işlemi yapılacak malzeme kesme matı üzerinde sabitlenmelidir.
  • Kesme işlemi sırasında sınırlamaları hareket etmemesi için kesme matındaki kendinden tutucular kullanılabilir.
  • Kesme işlemi yaparken güvenli bir şekilde kesme parçalarının kullanımına dikkat edilmelidir.

Kesme Matı Çeşitleri

Kesme matları yapılacak projenin niteliğine göre boyutlara ayrılır. Bu boyutlar A2, A3, A4, A5 boyutlarıdır. 

  • A2: 45X60 ebatlarındadır. 
  • A3: 30X45 ebatlarındadır.
  • A4: 22X30 ebatlarındadır. 
  • A5: 14,8X21 ebatlarındadır.

Kesme matlarını çeşitlendirdiğimiz bir kriter ise üretildiği malzemelerdir. Bunlardan en çok bilenini kumaş kesme matı ve silikon kesme matı çeşitleridir. 

Kumaş kesme matları yumuşak elastik bir yapıdadır ve kullanımı yapısından dolayı daha elverişsizdir. Çünkü maket bıçağı ile kesim yapıldığında kumaşın zarar görme ihtimali yüksektir. Kumaşları ayıracağımız bir diğer özellik ise renkleridir. Gri ve yeşil olmak üzere iki renk üretilen kesme matlarından gri olan; düz yatay çizgilere sahip basit kesimler için kullanırken yeşil kesim matları, daha çok ölçüm gerektiren kesimler için kolaylık sağlar.

Kesim matlarını daha detaylı inceleyebilmek için buraya tıklayarak kesme matlarına göz atabilirsiniz.

Atölyeniz için gerekli malzemelerin, araç-gereçlerin tümünü araç gereç kategorimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz!

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz