back to top

Elektronik Mühendisliği Nedir?

Elektronik Mühendisliği Nedir?

Elektronik Mühendisliği, elektronik parçalar ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bu disiplinlerin işleyişlerini ortaya koyarak parçalar ve sistemler tasarlayan veya tersine mühendislik ile belli sistemlerin çalışma mantığını açıklamak üzerine eklemeler yapmaya yoğunlaşan bir mühendisliktir. Örnek vermek gerekirse: DC – AC dönüştürücü devreler, radyo frekanslı devreler, bant geçiren, bant durduran, alçak geçiren, yüksek geçiren devreler veya regülatör devreleri gibi devrelerin tasarlanması ve üretilmesiyle ilgilenmektedir. Elektronik Mühendisliği ile ilgili ilk buluşlar 18. ve 19. Yüzyıllarda yaşanmış olmakla birlikte ana atılımı 20. yüzyılda transistor gibi yarıiletken bazlı önemli komponentlerin icadı ve bu icatlar sayesinde geliştirilen ENIAC gibi daha kompleks (Günümüz bilgisayarının atası) cihazlarla olmuştur.

Elektronik Mühendisleri Hangi Konularda Uzmanlaşır? Çalışma Alanları Nedir?

Elektronik Mühendisleri Devre ve Sistemler Ana Bilim Dalı, Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Ana Bilim Dalı, Elektronik Ana Bilim Dalı ve Telekomünikasyon Ana Bilim Dalı gibi alanlarda uzmanlaşabilmektedirler. Bunlardan kısaca bahsedersek:

Devre ve Sistemler

Temel devre elemanlarının ideal davranış ve karakteristiklerinin analizi, teorisi, bilgisayar destekli devre tasarımı ve pratik uygulamaları, teorik tekniklerin sistemlerde, sinyal işlemede ve endüstriyel uygulamalarda kullanımını üzerine çalışılmaktadır. Devre ve Sistemler; Devre ve Sistem Analizi, Devre Sentezi gibi alt alanlara ayrılabilir. Temelde RLC devreleri (direnç, kapasitör ve bobin’in paralel veya seri bir şekilde bağlanmasıyla oluşan bir gerilim ya da akım kaynağı tarafından beslenen bir devreler.)  üzerine yoğunlaşan bir alandır.

Elektronik

Elektronik devre elemanları, yarı-iletken teknolojisi, Transistörler, Mosfetler, analog-sayısal elektronik devreler ile bunların kuramsal ve uygulamalı çalışmaları incelenmektedir. Genel olarak elektronik malzemelerin çalışmasını açıklamak ve bunlar üstüne sistemler inşa etmeye odaklanır.

Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği

Uygulamalı elektromanyetik teori alanında nümerik ve analitik teknikler ile mikrodalga devreleri sistemleri, elektromanyetik analiz ve tasarımları incelemektedir. En temelinde ise akımın yarattığı elektromanyetik alan ve/veya tam tersine elektromanyetik alanların yarattığı akımlar incelenmektedir. Elektromanyetik Alan Teorisi ve Elektromanyetik Dalga Teorisi gibi dersler bu alanın temelleridir ve Maxwell Denklemleri, Gauss Yasası(Elektrik Alan ve Manyetik Alan için ayrı ayrı), Faraday Yasası, Ampere Yasası gibi yasalar ile işleyişi açıklanmaktadır.

Telekomünikasyon

Telefon, telgraf, faks gibi noktadan-noktaya tüm telekomünikasyon cihazlarını ve bunların dışında RF, havadan, elektromanyetik yayılım, dalga kılavuzu, yeraltı, yerüstü, denizaltı koaksiyel ve fiber optik kabloları, haberleşme uyduları ve lazerler ile veri iletişimini inceler. Ayrıca hata bulma ve düzeltme, sinyal depolama ve yenilenmesi, sinyal çoğaltma, taşıyıcı teknikleri ve iletişim anahtarlama sistemleri incelemektedir.

Elektronik Mühendisliğinin Farklı Dalları Nelerdir?

Güç Elektroniği

Güç elektroniği herhangi bir kaynaktan elektrik enerjisinin elektronik parçalar ve devreler ile düzenlenerek kullanılmak istenen sisteme göre ayarlanması üzerine çalışmaktadır. Genel olarak bir güç düzeneği “Güç Devresi” ve “Kontrol Devresi” adında iki alt birimden oluşmaktadır.

Elektromanyetizma

Uzaydaki herhangi bir yükün yine uzaydaki başka herhangi bir nokta veya bir yük üzerindeki etkilerini ve kuvvetlerini inceleyen uzmanlıktır. Az önce yukarıda bahsettiğimiz Maxwell Denklemleri ve Gauss Yasası gibi yasalar ile açıklanır.

Mikro Elektronik

Çok küçük düzeyde elektronik komponentlerin tasarlanması ve üretilmesi üzerine çalışan elektronik alanıdır. Bu komponentler genelde yarıiletken içermektedirler. Genel olarak olabildiğince küçültmek üzerine yoğunlaştığı için burada kullanılan teknikler hem özel donanım gerektirir hem de pahalıya mal olur.

Kontrol Mühendisliği

Kontrol Mühendisliği üretim tesislerindeki dinamik sistemlerin davranışını kontrol etme ve çeşitli stratejiler ile sistemlerde kalite, verim ve istikrar oluşturmayı hedefleyen bir mühendisliktir. Bu dal Adaptif Kontrol Mühendisliği, Nonlineer Kontrol Mühendisliği gibi alt dallara ayrılmaktadır.

Mikrodalga

Elektromanyetik spektrum içinde dalga boyları 1metre ile 1 milimetre arasında değişmekte olan elektromanyetik radyasyonun incelenmesi ve teknolojide kullanımı üzerine bir disiplindir. Mikrodalga fırınlar, telefonlar gibi bazı cihazlar bu disiplin sayesinde bugünkü halini almıştır. Bunlar dışında Uydu Haberleşmesi, Radar sinyalleri ve Tıbbi bazı alanlarda da bu alanın sayesinde gelişmektedir.

Sinyal İşleme

Sinyal işleme ses görüntü gibi herhangi bir sinyalin analizi, modifikasyonu ve sentezlenmesi üzerine çalışan bir alandır. Haberleşme, sinyal işleme, kontrol sistemleri gibi konuların matematiksel temelini oluşturmaktadır.  Fourier Dönüşümü gibi denklikler temel alınır. Fourier Dönüşümü, karmaşık zaman sinyallerini frekans bileşenlerine ayırarak kolay anlaşılmasını sağlar.

Haberleşme

Haberleşme bir kaynak ve alıcı arasında bir kanal aracılığı ile elektronik yollar ile bilgi ve sinyal gönderilmesini inceleyen alandır. Genelde bir bilgi içeren sinyal ve bir taşıyıcı sinyal ile bunların farklı yollarla birleştirilmesi ile bilginin taşınmasına odaklanır. Bu işleme “Modülasyon” denir ve farklı türleri vardır. (Genlik Modülasyonu, Frekans Modülasyonu, Faz Modülasyonu vb.)

Elektrik Mühendisliği vs Elektronik Mühendisliği

Elektrik Mühendisleri ve Elektronik Mühendisleri üniversitelerin ilk yıllarında genelde ortak dersler alırlar ve hemen hemen aynı konular ve yasalar üzerine öğrenim görürler. (Kirchhoff kanunları gibi) Ancak ilerleyen yıllarda fakülteler bu bölümlerin müfredatlarında değişikliklere gitmektedirler.

Elektrik Mühendisliği

Elektrik Mühendisliğinde elektriğin üretimi, iletimi, dağıtımı, elektrik makineleri gibi konular üzerine düşülür ayrıca genel olarak Elektronik Mühendisliğine göre daha yüksek voltaj ve akımlarda iletken malzemeler üzerine çalışılır. Bunlara ek olarak Elektrik Mühendislerinin alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim projelerine imza atma yetkisi vardır.

Elektronik Mühendisleri

Elektronik Mühendisleri ise Mikro işlemciler, Mikro denetleyiciler, Transistörler ve Mosfetler gibi yarıiletken içeren elektronik komponentler gibi alanlar ve ekipmanların çalışması üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu ekipmanların iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve tasarlanması ile ilgili çalışır. Ayrıca genelde Elektrik Mühendisliğine göre daha düşük voltaj ve akımlarda çalışılır. Elektronik Mühendislerinin imza yetkisi yoktur.

Tahmini Aldığı Maaşlar Nelerdir?

Elektronik Mühendislerinin aldığı maaşlar çok değişiklik göstermektedir. Yeni mezun bir mühendisin aldığı maaş ile yıllarca tecrübe edinmiş kişilerin ve şirkette bulunduğu pozisyona göre çok yüksek maaşlar alabilir. Aynı zamanda bazı alanlarda danışmanlık hizmeti de verebilir. Kariyer.nette 1036 kişinin verdiği bilgiler alınarak şöyle rakamlar oluşmuş. 2810 ₺ ile 10750₺ arasında değişmekle birlikte ortalamada 5210₺’dir. Kariyet.net adresinden güncel olarak takip edebilirsiniz. Fakat başta belirttiğimiz gibi bu maaşlar çok değişiklik gösterir.

Mühendis Olmadan Elektroniğe Nasıl Başlanır?

Elektroniğe başlamak için internet üzerinde bolca blog ve ücretsiz içerik bulunmakta. Sitemiz Maker Robotistan ve Youtube kanalımız Robotistan Youtube gibi adreslerden pek çok konu hakkında bilgi edinebilir ve kendinizi geliştirip uygulamalar yapmak için sitemiz Robotistan adresinden ihtiyacınız olabilecek Breadboad, Pertinaks, Motor, Sensör, Direnç, Kapasite, Transistör, Mosfet, Arduino, Raspberry Pi, 3D Printer gibi ekipmanları edinebilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz