back to top

Makerlar İçin Bir Hazine Mi Var Burada?

Maker, kendini sürekli geliştirmek ister. Gelişmek güzeldir de.

Kendini geliştirmen için takip edebileceğin yerleri derlemeye çalıştım. Yeni şeyler keşfetmen için listeyi inceleyerek, henüz duymadığın çok güzel kaynaklara ulaşabilirsin.

Bu listede gözümden kaçan çok kaliteli içerik üretenler olabilir, lütfen onları da yorum olarak bildirin 🙂

Bu yazıdan faydalanacağını düşündüğün arkadaşlarınla da yazıyı paylaşmayı lütfen ihmal etme!

maker drawing

Kaynaklar çok fazla olduğu için şöyle bir yol izleyelim istedim. Başta Türkçe olarak faydalanabileceğiniz kaynakları sıralayacağım, sonrasında ise İngilizce kaynakları sıralayacağım. Bu kaynaklar içinde youtube kanalları da var, bloglar da var.

Listemiz alfabetik olup herhangi bir sıra belirtmemektedir. 🙂

Hadi o zaman başlayalım!

Türkçe En İyi Maker Kaynakları

Arduino Haber

Sistem Mühendisi olan Emre Konca’ya ait Arduino Haber Youtube kanalı da listemizde yer alıyor. Çeşitli gps projelerini ve robotik çalışmalarını bizlere kaliteli bir şekilde aktaran Emre Konca, bunun yanı sıra inceleme videoları da yapmakta.

Ayrıca “TürkDuino” adını verdiği Türkiye haritası formundaki Arduino ile adından çokça bahsettirmiştir. Videosunu aşağıdan izleyebilirsin ;

Coşkun Taşdemir

Bir Yazılım Mühendisi olan Coşkun Taşdemir, kendine ait Youtube kanalında ve bloğunda gömülü sistemler ve programlama ile ilgili bilgilerini bizlere aktarıyor. Özellikle STM32 projelerine yeni başlayanlara ve ARM programlamayı merak eden maker dostlarıma önerdiğim bu kanalda pek çok yararlı içeriği bulabilirsin.

Örnek bir videosunu aşağıdan izleyebilirsin ;

Fenkolikler

Bu seferki önerim özellikle meraklı küçük maker dostlarım için. 🙂 Fenkolikler blok tabanlı kodlama ile işi eğlenceli hale getiren bir eğitim kanalı. En temel düzeyden ileriye doğru Arduino dersleri bulunan bu kanalda, Fen Bilgini de geliştirebileceğin birsürü içerik mevcut.

Fenkolikler, Robotiğe ilk adımını atan pek çok maker için önerebileceğim kanallardan biri. mBlock ile kodlama serisinin ilk videosu da aşağıda ;

İlge İpek

Neredeyse tüm makerların sevdiği bir isim olan İlge İpek de listemizde yer alıyor. Her ne kadar Robotistan’daki ders nitelikli videoları ile tanınsa da, kişisel Youtube kanalı ve blog sayfası üzerinden de projeler geliştirmekte ve bu projeleri bizlerle paylaşmakta.

Eğlenceli ve kreatif projeler geliştirmek isteyen maker dostlarıma önereceğim bu kanalda, projelerin yapımını izlerken bile keyif almanız mümkün. Özellikle de oyun konsollarıyla ilgili projeleri insanı çok heveslendiriyor. 🙂

En çok beğenilen projelerden biri olan 900 derece direksiyon yapımını sizlerle paylaşıyorum ;

Lezzetli Robot Tarifleri

İnternette Arduino ile örnek proje arayan makerların muhakkak aşina olduğunu düşündüğüm Lezzetli Robot Tarifleri, hem bir blog sayfasına hem de Youtube kanalına sahip. Çeşit çeşit ilginç Arduino projesinin yanı sıra, Ömer Faruk Uçar’ın anlatımıyla elektronik bilgileri de edinebiliyoruz. Bu sayede de yaptığımız projeyi daha iyi anlayabiliyoruz.

“Şu işi, adam akıllı öğrenelim” diyorsan bu siteye muhakak bakmanı tavsiye ediyorum 🙂

Oyunlarda öldüğümüzde elektrik veren bir cihaz yaptığı ilginç projesine aşağıdan ulaşabilirsin ;

Meraklı Maymun

Çağan Çelik tarafından kurulan bir Youtube kanalı olan Meraklı Maymun çok beğenilen ve takip edilen kanallardan biridir. Özellikle Raspberry Pi konusunda çok sağlam içeriklere sahip olan bu kanalda, maker projelerine adım adım ve güzel bir anlatımla ulaşabilirsin.

Ayrıca, Raspberry Pi ile masaüstü sistemi kurmaya merakın varsa bu kanalın içeriklerine muhakkak göz atmalısın. 🙂 Raspberry için en iyi soğutma rehberleri ve çeşitli fikirler burada yer alıyor.

Raspberry Pi ile SSD boot’u tarif ettiği videosunu aşağıya bırakıyorum ;

Muhammed Fatih Köseoğlu

Fatih Köseoğlu, özellikle STM32 projelerinde pek çok projesi olan bir içerik üreticisidir. Youtube kanalında STM32F4 Discovery kartı kullanarak farklı kütüphaneler ve register seviyesinde ARM programlama dersleri vermekte ve bunları bizlerle paylaşmaktadır.

Gömülü sistemlere merakı olan tüm maker dostlarıma öneriyorum. 🙂

Muharrem Taç

Muharrem Taç, kişisel Youtube kanalında nerdeyse her konudan yararlı içeriği bizlere sunmaktadır. Akıllı ev projelerini çok beğendiğim Muharrem Taç, Linux işletim sistemleriyle ilgili ipuçlarını bizlerle paylaşmakta ve pek çok merak edilen ürünü de bizler için incelemekte.

Çok beğendiğim akıllı ev projesine buradan ulaşabilirsin ;

Murat Şen

Merhaba gençler ve her zaman genç kalanlar !“. Her video girişinde bizleri bu şekilde motive eden Murat Şen de size önerdiğim isimler arasında yer alıyor. Genellikle piller ve enerji kaynaklarıyla ilgili içerikler üreten Şen, bunların yanı sıra atölye ipuçları, çeşitli teknolojik bilgileri ve deneyleri bizlere sunuyor.

Oldukça yararlı ve kaliteli bulduğum bu kanalda yer alan birçok içerik var. En dikkat çekicilerinden ve favorilerimden biri olan Ev yapımı nükleer enerji çalışmasını aşağıya bırakıyorum, muhakkak izlemelisin ;

Nejdat Delioğlu

Basit parçalardan veya eski elektronik aletlerden çıkanlarla yeni projeler geliştirmek mi istiyorsun ? Aradığın yer işte tam da burası. Nejdat Delioğlu adını verdiği kişisel Youtube kanalında pek çok projesini bizler için paylaşıyor.

Projelerin yanı sıra, elektronik ürünlerin tamiratı-tadilatı hakkında da pek çok içeriği bu kanalda bulabiliyorsunuz. Kişisel olarak en sık takip ettiğim kanallardan birisi olmakla beraber pek çok Maker dostuma da hitap edeceğini düşünüyorum.

Oldukça beğendiğim “su açma kapama sensörü” videosunu aşağıdan bulabilirsin ;

SendeKodYaz

Muammer Güler tarafından kurulmuş olan SendeKodYaz, kelimenin tam manasıyla “bir eğitim platformu”. Robotik kodlama ile ilgili pek çok derse ve içeriğe ulaşabileceğiniz bu kanalda ayriyeten programlamayla ilgili başka dersler de yer almakta.

Makerların kesinlikle faydalanabileceğini düşündüğüm bu kanaldaki içerikler, bir ders tadında geçtiğinden oldukça kaliteli buluyorum ve sizlere de tavsiye ediyorum. 🙂

Kumandalı Media Player projesini de oldukça beğendim. Videoya buradan ulaşabilirsin;

Povodu

Ayhan Emre Korucu’ya ait bir Youtube kanalı olan Povodu‘da birçok akıllı maker projesi bulunmakta. Özellikle akıllı ev teknolojileriyle, kendin-yap dekorasyon ürünleriyle ve teknolojik kamp ürünleriyle ilgileniyorsan Povodu sana önerebileceğim bir kanal. 🙂 Sakin ve net anlatım tarzını oldukça beğenmekteyim.

Kanaldaki en beğendiğim içeriklerden biri olan Home Asistant projesini de aşağı bırakıyorum. Bi’ bakmakta yarar var bence ;

Robotistan

Evet, Robotistan‘ı da bu listeye dahil ediyorum. Bu işlere ilk adımımı atmamı ve çok sayıda kaynağa ulaşmamı sağlayan Robotistan Youtube kanalı ve Robotistan Makerblog sayfası bütün maker dostlarımın ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte içeriklere sahiptir.

Her türden maker projesini, Arduino – NodeMCU – Raspberry – 3D Printer derslerini ve uygulamalarını Robotistan kaynaklarından kolayca bulabilir, çözemediğin sorunları bizlerle paylaşbilirsin.

Ayrıca Robotistan Teknik Forum sayfamızdan da topluluğa katılabilir, başka makerlarla daha kolay bir şekilde iletişim kurabilirsin. 🙂

Tolga Özuygur

Aslında bir Sihirbaz olan Tolga Özuygur kişisel youtube kanalında geliştirdiği çeşitli projeleri paylaşmakta. Yalnız bu kanaldaki projelerin farkı kimi zaman absürd, kimi zaman extreme, kimi zaman da çok normal projeler olması.

Özellikle yaptığı “Iron Man Zırhı Yapımı” serisiyle haberlere dahi konu olan Tolga Özuygur, izleyenlerini her seferinde daha çok şaşırtmakta. Bir maker ne kadar ileri gidebilir görmek istiyorsan, bu kanal çok iyi bir ilham kaynağı olabilir.

Son videolarından biri olan Yapay Zekalı Rap Robotu projesini aşırı beğendim. Video altta ;

Türkçe içerik üreten en iyi siteleri sizlerle paylaşmış oldum. Ama yazımız bitmedi. Globaldeki en iyi olduklarını düşündüğüm maker sitelerine de bakacağız. Hadi devam edelim !

Yabancı En İyi Maker Kaynakları

Afrotechmods

Profosyonel bir Elektronik Mühendisine ait olan Aftrotechmods Youtube kanalında elektronik projelerin yanı sıra, komponentlerle ilgili oldukça detaylı bilgiler ve dersler yer almakta. Elektronik bilgini geliştirmek istiyorsan, “biraz da ilginç deneylere şahit olayım” diyorsan bu kanal tam senlik.

Ledlerle ilgili yaptığı giriş dersini aşağıya bırakıyorum ;

Arduino Project Hub

Bildiğimiz Arduino’nun Resmi Proje Sayfası olan bu sitede, topluluktan binlerce insanın yaptığı ve paylaştığı projelere ulaşabilirsin. Bu sitenin birçok güzel yanı var ;

  • Örneğin toplulukla iletişim kurabilirsin. Proje hakkında bir sorun veya sıkıntı yaşadığında yorumlarda sorununu açıklayabilir, topluluktan yardım alabilirsin. Etkileşimin fazlasıyla bol ve yoğun olduğunu söylesem yanlış olmaz.
  • Sitenin gelişmiş filtreleme sistemini kullanarak sana uygun projeyi daha kolay seçebilirsin.
  • Sitede gerçek bir düzen var. Yani dağınık bir anlatım yok, her proje adım adım anlatıldığından projeyi yapım aşamasında kolaylık sağlamakta. Kısacası kaliteli bir anlatım bulabilirsin.
  • Üye olup kendi projeni yayınlayabilirsin. Eğer senin de paylaşmak istediğin bir proje varsa, site sana bu imkanı da veriyor. 🙂
Arduino Project Hub
Arduino Project Hub

Creativity Buzz

Bazı makerlar oyuncaklarını sıfırdan, kendileri yapar. Hatta elektronik cihazlarını bile ! Creativty Buzz işte tam da bu tarz içeriklere sahip. Hani şu televizyonlarda gördüğümüz ahşaptan gerçek bir traktör, hoverboard falan yapanlar oluyor ya, işte bu kanalda çoğunu bulabilirsin.

Ev yapımı ürünlere ve hobi amaçlı elektronikle ilgilenenenlerin dikkatini çekeceğini düşündüğüm kanalın en popüler çalışmalarından yazı yazma makinesini sizlerle paylaşıyorum ;

ETA PRIME

ETA Prime, özellikle Raspbbery Pi ile ilgili pek çok içeriğe sahip olan bir Youtube kanalı. Kişisel deneyimlerini paylaşma üzerine içerik üreten ETA, Raspberry Pi ile yapılabilecek her türlü yazılımsal ipucunu ve beraberinde kullanılabilecek aksesuarları bizlerle paylaşıyor. Raspberry Pi’yi masaüstü veya çok amaçlı kullanmak isteyen maker dostlarıma kesinlikle buraya bakmalarını tavsiye ediyorum.

Bunun yanı sıra emülatör – emülasyon oyun meraklıları için fazla sayıda içeriği de barındırıyor. 🙂

Raspberry Pi 4 için Android kurulumunu anlattığı videoyu buradan izleyebilirsin ;

ExplainingComputers

ExplainingComputers, Youtube üzerinde bulabileceğiniz en kapsamlı kanallardan birisi. Adından da anlayacağınız gibi bilgisayar ve teknolojileri hakkında pek çok içeriğe sahip olan bu kanalda, çeşitli maker projeleri ve Linux kullanım ipuçları da bulunmakta.

Çok yararlı bulduğum bu kanalda ilham alınabilecek pek çok proje var. Sevdiğim projelerden birini de sizlerle paylaşayım ;

GreatScott!

Küçük projeler seni sıktı, büyük projeler mi arıyorsun. GreatScott! sana ilaç gibi gelecek. Elketronik bilgisi biraz daha yüksek dostlarıma önereceğim bu kanalda hemen hemen her cihazın ev yapımı versiyonu bulunuyor ve yapım aşamaları çok güzel bir şekilde anlatılıyor.

Bi’ ara yapmayı düşündüğüm Boombox çalışmasını da aşağıya bırakıyorum ; Oldukça güzel göründü bana. 🙂

How To Mechatronics

Bir blog sayfası ve Youtube kanalından oluşan “How To Mechatronics” adından da anlayacağınız üzere robotik ve mekatronik çalışmaları yapıyor ve bu içerikleri blogda ve Youtube üzerinde paylaşıyor.

Yabancı içeriklere bakarken ilk buradan başlamıştım ve fazlasıyla fayda gördüğüm için bu listede de yer verdim. Videolarının aşırı derecede kaliteli olduğunu söylemeden de geçemeyeceğim. 🙂

Örnek bir videosunu aşağıdan bulabilirsin ;

James Bruton

Iron Man, Batman gibi karakterleri hep sevmişimdir. Benim gibi birçok maker dostumun da bu tarz karakterleri beğendiğini düşünüyorum, ne de olsa bizi makerlığa heves ettiren özelliklere sahiplerdi. James Bruton bu hayranlığı o kadar çok yaşamış ki kendi Iron Man kostümlerini bile yaptı.

Cosplay ve mekatronik kavramlarını birleştirip bu yönde çalışmalar yapan Bruton, Robotik konularında da pek çok içeriğe ve çalışmaya sahip. İleri seviye Robot veya Teknolojik Cosplay çalışmalarına meraklıysan bu kanal sana yararlı olabilir.

Hulkbuster çalışmasının bir videosu sizlerle ;

McGuy

Scratch programlama mı öğrenmek istiyorsun ? O zaman bu kanal dikkatini çekebilir. McGuy Youtube’da bir eğitim kanalı, dersleri ise Scratch üzerine. Scratch ile oyun geliştirmeyi dahi anlatan McGuy, en baştan başlayanlara da, bilgisi olanlara da yararlı olacak içeriklere sahip.

Bahsettiğim oyun yapım videosu ise burada ;

Novaspirit Tech

Raspberry Pi ile yazılım geliştirme meraklıları için bu kanalı listeye ekledim. Novaspirit Tech, kart bilgisayarlarla neler yapabileceğimizi anlatan bir Youtube kanalı.

Ağırlıklı olarak Raspberry videoları olsa da, LattePanda gibi diğer model kart bilgisayarlar hakkında da içerik bulabileceğin bu kanalda süper içerikler var.

Oldukça işime yarayan bir Raspberry Proje videosunu sizlerle paylaşayım ;

Paul McWhorter

Kişisel Youtube kanalı üzerinden Arduino dersleri veren Paul McWhorter, yeni başlayan veya eksiği olanlar için ideal içerikler yayınlamaktadır. Sakin, anlaşılır bir İngilizce ile ders dinlemek isteyenler için önerebileceğim bir kanaldır, bu sayede hem Arduino öğrenip hem de yabancı dilini geliştirebilirsin. 🙂

Bazı durumlarda İngilizce terimleri bilmek, terminolojiyi geliştirmemize katkı sağlar. Bildiğimiz konular olsa da İngilizce versiyonunu dinlemek mutlaka yararlı olacaktır.

Paul McWhorter’ın bir ders videosunu aşağıda bulabilirsin ;

Tinkernut

Raspberry Pi ile proje videoları üreten Tinkernut, zor proje yapmak isteyenler için çok faydalı içeriklere sahip. Raspberry Pi ile IoT yani internet bazlı çalışmalara ağırlık veren Tinkernut’ın maker dostlarım için ilham kaynağı olacağını düşündüğümden, bu listeye onu da ekledim.

Aşırı derecede beğendiğim akıllı araç projesinin bir videosunu aşağıya bırakıyorum ;

Peki Senin Önerin Var Mı ?

Evet değerli okuyucum, bu listenin de sonuna geldik. Sence gözden kaçırdığım kaliteli bir içerik üreticisi var mı ? Eğer cevabın evetse, aşağıdaki yorumlarda önerini görmeyi çok isterim.

Faydalı bulduysan bu yazıyı arkadaşlarınla paylaşman bilginin çoğalmasına katkı sağlayabilir. 🙂 Okuduğun için teşekkür ederim, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.. Hoşçakal !

Mert Altuntaş
Mert Altuntaşhttps://github.com/mertfozzy
Küçüklüğümden beridir bilgisayarlara inanılmaz derecede bir merakım olduğundan, kendimi teknoloji alanında geliştirmeye karar verdim. Liseyi bitirdikten sonra Beykoz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazandım ve hala okumaktayım. Kendi kişisel yazılım projelerimi geliştirerek veya çeşitli projelerin içerisinde bulunarak, bu alanda ilerlemeye çalışıyorum. Aynı zamanda Robotistan bünyesinde de çalışmalarımı sürdürmekteyim. Çeşitli projelerin ve blog içeriklerinin geliştirilmesinden sorumluyum. Kişisel özelliklerimden bahsetmek gerekirse; çalışma disiplini benim için oldukça önemlidir. Bütün işlerimi zamanlı ve planlı olacak şekilde düzenler, program olmadan çalışmaya asla başlamam. Aldığım mühendislik eğitimi ile, çalışmalarım içerisinde de aynı düzeni göstermeye dikkat ederim. En önemlisi de, bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanırım. Bu nedenle yaptığım her çalışmayı, Github gibi platformlar üzerinden paylaşıma açarım...

Son Çıkan Yazılar

2 YORUMLAR

  1. Çok güzel bir liste olmuş, ben de 3D yazıcılar üzerine kendi listemi paylaşayım aklımda kaldığı kadarıyla;

    Türkçe Kanallar:

    • Bişeyler Yapalım: 3D yazıcılar ile ilgili en kapsamlı Türkçe içeriğin bulunduğu kanal sanırım bu, içerikler oldukça zengin.
    • Enes Yücepur: 3D yazıcı yapımı konusunda inanılmaz içerikleri olan bir kanal.
    • Teknik Atölye: Kanalın ana konusu 3D yazıcılar değil ancak 3D yazıcılar ile ilgili de bir çok faydalı içerik mevcut. Özellikle upgradeler ve projeler üzerine.
    • HEZARFEN: Filamentler konusunda çok başarılı inceleme videoları mevcut. Dayanım testleri filanda yapıyor.
    • Ayrıca listenizdeki Arduino Haber, İlge İpek, LRT, Murat Şen, Nejdat Delioğlu , Robotistan ve Tolga Özuygur kanallarında da çok faydalı içerikler var, onları da unutmayayım diye belirteyim dedim 🙂

    Yabancı Kanallar: (Yabancı kanal sayısı oldukça fazla olduğundan dolayı hepsine açıklama yazamadım ve karışık sırayla yazdım, ancak cidden hepsi çok güzel içerikler üretiyor. Bu kadar çok olması biraz göz korkutabilir ama hepsi farklı ve özgün. Takip etmeye değerler)

    • 3D Printscape: Çok popüler bir kanal değil ancak benim favorilerimden biri. 3D yazıcılar ile ilgili pek kaynağı bulunmayan konularda çok detaylı ve açıklayıcı içerikleri mevcut. Ayrıca aktif bir discord gruplarıda var ve bir sorun yaşadığınız yardımcı oluyorlar.
    • Teaching Tech: 3D yazıcılar söz konusu olduğunda akla gelen en muhteşem kanallardan biri. Mükemmel içerikleri var. Kanalın kendisi ansiklopedi gibi.
    • CNC Kitchen: 3D yazıcılar ve CNC makineleri konusunda çok faydalı içerikleri olan bir kanal. Yine favorilerimden biri
    • GreatScott!: Kanalın ana konusu 3D yazıcılar değil fakat 3D yazıcılar konusunda çok kaliteli videoları mevcut.
    • RCLifeOn: Yine mükemmel kanallardan biri. 3D yazıcılar ile ilgili çok faydalı içerikleri mevcut.
    • 3D Printing Nerd: Oldukça başarılı bir kanal, mükemmel içerikleri mevcut.
    • 3D Printer Academy: Yeni yeni popülerleşen bir kanal. Güzel ve faydalı içerikleri mevcut.
    • Thomas Sanladerer: Başarılı bir kanal, 3D yazıcılar ile ilgili birçok faydalı içeriği mevcut.
    • Maker’s Muse; Çok kaliteli içerikleri olan bir kanal daha.
    • Crosslink
    • Scott Yu-Jan; İzleyebileceğiniz en zevkli teknik içeriklerin bulunduğu kanallardan biri
    • Naomi ‘SexyCyborg’ Wu
    • Prusa 3D by Josef Prusa; Faydalı içerikleri mevcut
    • Ivan Miranda
    • Let’s Print
    • My Tech Fun
    • Make Anything
    • Learn As We Go
    • ruiraptor
    • Tomb of 3D Printed Horrors
    • Just Vlad; Daha çok 3D yazıcı incelemeleri üzerine. Pek teknik bir kanal değil diye düşünüyorum.
    • Heliox; Kanal Fransızca fakat çok başarılı bir kanal. Altyazılar yardımıyla izlenebilir.

    Ayrıca takip ettiğim birkaç yabancı platform da var, onları da bırakayım buraya;
    – 3dhubs.com
    – all3dp.com
    – 3dprintscape.com
    – ultimaker.com/learn/blog

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz