Herkese selam.
Makerlerin ve IOT dünyasının göz bebeği olan. “Bir şeyleri kolayca bağlayın” sloganıyla yola çıkmış olan NodeMCU geliştirme kartının, ne olduğunu, ne işe yaradığını ve projelerin nasıl geliştirildiğini sizlere anlatacağım.
Her şeyden önce, bu sempatik kartın adını nasıl telaffuz edildiğini öğrenelim: NOD – EM – Sİ – YU şeklinde telaffuz ediliyor ama farklı şekillerde telaffuz edildiğini de duymuş olabilirsiniz. En azından artık doğru şekilde telaffuz etmeyi biliyorsunuz. 🙂
Bu yazıda anlatılan projelerin hepsini yapabileceğiniz bir NodeMCU IoT setimiz mevcut. Sitemizden güvenli bir şekilde alışveriş yaparak bu sete sahip olabilirsiniz.
Öyleyse bu kartı biraz kurcalayalım 😊
Nodemcu Nedir? ESP8266 İle Alakası Nedir
NodeMCU üzerinde ESP8266 modülü bulunduran açık kaynak kodlu, ufak boyutlu elektronik geliştirme kartıdır.
Ucuz olmasına rağmen çok stabil çalışan bir karttır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Üzerinde bulunan ESP8266 Wifi modülü sayesinde internete kolay bir şekilde bağlanabiliyor, bu özelliği sayesinde uzaktan kontrol ve IOT projelerinde çok fazla kullanılır. Ayrıca düşük güç tükettiği için, güç tüketimi önemli olan projelerde de çok tercih edilir.
NodeMCU Hangi Dilde Programlanlanır ?
Normalde programla dili olarak Script’i kullanır. Aynı zaman da Arduino IDE üzerinden de programlanabildiği için de Arduino ile aynı dilde programlanabilir. (Bu yöntem daha çok tercih edilir.) Üzerinde bulunan micro usb girişi sayesinde Arduino IDE üzerinden rahatlıkla programlayabilirsiniz.
Nodemcu Pinout
NodeMCU Ch340g Driver Yüklemesi
NodeMCU’nun en çok kullanılnan ch340g çipli modeline driver yüklemeyi anlatacağım.
Ch340g çipi olan modellerde işlevsel olarak hiç bir fark yoktur. Sadece fiyatı ucuz olsun diye bu çip kullanılmıştır.
Kartımızı USB kablosuyla bilgisayarımıza bağlıyoruz.

Kartı taktıktan sonra aygıt yöneticisini açıyoruz. Görüldüğü üzere kartımız için sürücü yüklenememiş ve hata mesajı mevcut. İndirdiğimiz sürücü dosyanın içindeki ch341ser.exe dosyasını çalıştırıyor ve çıkan pencereden INSTALL butonuna tıklıyoruz.

INSTALL butonuna tıkladıktan sonra sürücüler yükleniyor ve “Driver install success!” yazan bir pencere çıkıyor.

Bu sırada arkada Aygıt Yöneticisi açık ise, kartın sürücüsünün yüklendiğini ve Bağlantı Noktaları başlığı altında “USB-SERIAL CH340 (COM x)” şeklinde yer aldığını görebilirsiniz. Burada parantez içinde yazan kısım, kartımızın kullandığı COM portu numarasını göstermektedir.

Arduino IDE’de >>Araçlar >> Port kısmından buradaki COM portunun seçili olduğundan emin olduktan sonra NodeMCU’nuzu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
NodeMCU Cp2102 Driver Yüklemesi
NodeMCU’nun bir diğer çipili versiyonu ise cp2102 versiyonudur. Genelde bu versiyona NodeMCU v3 denmektedir. Şimdi cp2102 driver nasıl yüklenir öğrenelim.
Cp2102 driverı bilgisayarınıza yükledikten sonra, dosyanın içinde bulunan exe uzantılı dosyayı çalıştırıyoruz.

Daha sonra açılan setup penceresinde ileri butonuna tıklıyoruz.

Son butonuna tıkladıktan sonra setup penceresi otamatik kapanacaktır, ve driverınız yüklenmiş olacaktır. Artık NodeMCUnuza Arduino IDE üzerinden sorunsuz bir şekilde kod yükleyebilirsiniz.
Nodemcu Projeleri – Uygulamaları (Arduinosuz)
NodeMCU kartı ile birden çok uzaktan kontrol projeleri yapılabilir. Örneğin uzaktan çiçek bitki sulama, uzaktan sıcaklık ve nem kontrolü ya da uzaktan rgb led kontrolü gibi dikkat çekici projeler yapılabilir.
Sizin için rahatça IoT projeleri geliştirebilmenize olanak sağlayan bir set oluşturduk. Üstelik bu set ile beraber içerisinde 7 tane projenin bulunduğu e-kitap da ücretsiz. Bu seti aldığınız zaman içerik ihtiyacı duymadan yapabileceğiniz projeler şunlardır.
1. Tarayıcı Üzerinden Led Kontrolü
“Her proje led yakmakla başlar“. İlk yapacağımız proje tarayıcı üzerinden led kontrol etmek olacak, IOT projelerine yeni
başlayan birisi için oldukça ilgi çekici bir projedir.
2. Çiçek, Bitki Sulama
Bu proje sayesinde evinizde, ofisinizde bulunan çiçekleri ve bitkileri uzaktan telefon ile sulayabileceksiniz.
3. Dht11 İle Sıcaklık Ve Nem Ölçümü
Bu proje tamamlandığında herhangi bir ortamın, sıcaklık ve nem değerlerini Blynk uygulaması üzerinden dünyanın başka bir yerinde dahi olsanız takip edebilecekseniz.
4. Uzaktan Röle Kontrolü
Bu projede Blynk uygulaması ile farklı ağlarda bile olsa iki adet röleyi açıp kapatma uygulamamızı gerçekleştireceğiz. Bu rölenin uçlarına ne bağlarsanız (klima, lamba, motor) evinizden, iş yerinizden kontrol edebileceksiniz.
Projeyi yaparken röleye bağlayacağınız yüksek voltaj ile çalışan cihazların bağlantılarını yaparken dikkatli olmanızda yarar var.
5. Blynk Rgb Led Kontrolü
Bu projede Blynk uygulaması ile RGB diyot led kontrolünü nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Gece lambası ya da aksesuar gibi bir projeye çevirerek, evinizde güzel bir ortam elde edebileceksiniz.
6. Duman – Gaz Dedektörü
Bu projede telefonunuzdan Blynk programını kullanarak wifi ağı üzerinden NodeMCU kartı sayesinde Gaz sensöründen gelen veriler sayesinde ortamın gaz ve duman seviyesini ölçebileceksiniz. Belirli seviye üzerinde telefonumuza bildirim gelecek ve buzzer çalışacaktır.
7. Servo Motor Kontrolü
Bu projede WiFi üzerinden Blynk uygulamasıyla servo motor kontrolü nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.
Kitabın içerisinde de Blynk uygulaması nasıl kullanılır, nasıl proje geliştirilir gibi bilgiler de mevcut.
Kitabı indirmek için fotoğrafa tıklayabilirsiniz.

Kitapçığın içinde bulunan projeleri rahatça yapabilmeniz için bu kitapçığa özel hazırlanmış olan seti sitemizden güvenli bir şekilde satın alarak bu sete sahip olabilirsiniz.
Setin içeriğinde bulunan ürünler ile yapılabilecek projelerin videosunu da Robotistan Youtube kanalından izleyebilirsiniz. Lütfen görüşlerinizi videonun altına yorum olarak belirtmeyi unutmayınız.
Yazımızda geçen bilgiler işinize yaradıysa, görüş ve önerilerinizi yorum yaparak iletmenizden mutluluk duyarız. Bütün yorumları okuduğumuzu unutmayın.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın ! 🙂