back to top

Drone Nasıl Yapılır? Kendi Drone’unuzu Kendiniz Yapın!

Kendi drone’unu yapmak ister misin? İster setimizle, istersen malzemeleri ayrı alarak videolu anlatım ve detaylı yazı ile yapabileceksin.

Son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline gelen drone’lar, çoğumuzun ilgisini çekmekte.

Fakat bu konudaki kaynakların çoğunun yabancı dilde olması ve kısıtlı sayıdaki Türkçe kaynaktan dolayı çoğumuz kendi drone’umuzu yapmak için yola çıktığımızda “bir bilen” arama yoluna koyuluyoruz.

Bununla ilgili çeşitli forumlar ve Facebook grupları gibi bu işin duayenlerinin bir araya geldikleri ortamlar mevcut, fakat bu yazıda amacım kendi drone’unu yapmak isteyenlere temel seviyede bir bilgilendirme sunmak.

Drone Nasıl Yapılır?

Kendi drone’unuzu yapmanız için sizlere bir kit ve bu kitin montajı ile kurulumunu detaylı bir şekilde anlatan bir video hazırladık.

Bu kiti edinmeden önce bu yazıyı okumanız, drone’lar hakkında genel bir bilgiye sahip olmanız açısından oldukça faydalı olacaktır. Drone kitine, tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Drone kelimesi ne anlama gelir?

Öncelikle “drone” kelimesinin ne anlama geldiğinden başlamak istiyorum. Drone, İngilizcede UAV (unmanned aerial vehicle), Türkçede ise İHA (insansız hava aracı) kısaltmaları yerine geçen bir sözcüktür. Herhangi bir markayı veya herhangi bir markaya ait bir ürünü temsil etmez.

Drone, çağrışım olarak genellikle otonom uçuş yeteneğine sahip cihazları nitelese de bu bir zorunluluk değildir.

RC (radio controlled veya remote controlled, uzaktan kumandalı) özellikli hava araçlarının tamamına drone denilebilir. Çeşitli şekil ve yapılarda, farklı amaca hizmet eden drone’lar mevcuttur.

Uçak, helikopter ve multikopter gibi farklı yapıda drone’lar mevcuttur.  Bu yazıda ağırlıklı olarak en popüler drone tipi olan multikopterlerden bahsedeceğim.

Drone Çeşitleri

Uçak tipindeki drone’lar, genellikle uzun menzile sahip olmaları düşünülerek tasarlanmıştır.

Çoğunlukla FPV (first person view) sistemleri ile kullanılırlar. FPV, drone üzerinde bulunan bir kamera ve görüntü verici sayesinde, cihazı uzaktan kumanda eden kişinin sanki uçağın kokpitinden bakıyormuşçasına cihazı uçurmasını sağlayan sistemdir.

Uçak tipindeki drone’lar genelde tek pervane ve motora sahip olduklarından az enerji tükettikleri için uzun menzil uçuşlarına daha uygundurlar.

Helikopter tipindeki drone’lar, genellikle akrobasi amaçlı veya ölçekli model görünümüne sahip cihazlardır.

Bu tip cihazlar, çok yüksek manevra kabiliyetine sahiptir ve yeni başlayan kişiler için uygun değildirler. Helikopterler, yüksek seviyede pilotaj ve iyi kumanda hâkimiyeti gerektirdiğinden günümüzde yerini çoğunlukla multikopter drone’lara bırakmıştır.

Multikopter drone’lar şüphesiz ki en popüler olan drone çeşididir. Eminim ki çoğu insanın “drone” sözcüğünü duyduğunda aklında multikopter tipindeki bir drone canlanıyordur.

Multikopterler, ismindeki “multi”den de anlaşılacağı üzere, çok motorlu drone’lardır. Motor sayılarına göre tricopter (3 motorlu), quadcopter (4 motorlu), hexacopter (6 motorlu) ve octacopter (8 motorlu) isimleriyle bilinirler.

Farklı büyüklüklerde ve farklı amaçlarda kullanılabilirler. Örneğin, en popüler multikopter tipi olan quadcopterler, kamera taşıyarak havadan çekim için kullanılabildiği gibi yarış için de kullanılabilirler.

Multicopterlerdeki motor sayısı arttıkça, cihazın yük kaldırabilme kapasitesi de artar. Bu yüzden genellikle büyük prodüksiyon şirketlerinin havadan çekim için kullandığı drone’lar, hexacopter veya octacopter tipindedir. Bu sayede daha büyük ve ağır kameraları taşıyabilmektedirler.

Drone Yapılmış Hali

Multikopter Drone Parçaları

Bildiğimiz üzere, DJI Phantom gibi uçuşa hazır multikopterlerin yanı sıra, kendi multikopterinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için drone parçalarının neler olduğunu bilmelisiniz.

Gövde (frame): Multikopterin bel kemiği diyebileceğimiz parçasıdır. Tüm diğer parçalar bu gövde üzerine sabitlenir. Gövde boyutu, şekli ve üretildiği malzeme, drone’un kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Boyut, çoğunlukla çapraz iki motor arasındaki uzaklığın milimetre cinsinden uzunluğu olarak ifade edilir. Örneğin aşağıda fotoğrafta 450’lik bir quadcopter gövdesi görünmektedir.

q450f drone gövdesi

Quadcopter drone’larda, genellikle motorlar X, + veya H diziliminde konumlandırılır. Bu dizilimlerin temelde hiçbir farkı olmasa da, cihazın kullanım amacına göre farklılık gösterebilmektedir.

Örneğin 250 sınıfı yarış quadcopterleri büyük çoğunlukla H dizilimine sahiptir. Multikopter gövdeleri plastik, alüminyum, ahşap, pleksi veya karbon fiber gibi malzemelerden üretilir.

Örneğin, yukarıda gördüğünüz 450 sınıfı quadcopterin kolları plastik, gövdesinin orta kısmında bulunan plakalar ise fiberglass’tan üretilmiştir. Günümüzde 3B yazıcı kullanılarak multikopter gövdesi üretmek te mümkündür.

Yarış drone’ları ise yüksek manevra kabiliyetine sahip olduklarından, genellikle gövdeleri karbon fiberden üretilir.

zmr-250-2f

Kontrol kartı: Kontrol kartı, multikopter drone’umuzun “beyni” olarak nitelendirebileceğimiz parçasıdır.

Bu kartlar üzerinde jiroskop ve ivmeölçer sensörler bulunur. Bu sensörlerden aldığı bilgiye göre kart, motorların devirlerini değiştirerek istenilen yönde hareketi ve stabilizasyonu sağlar.

Helikopterlerin multikopterlerden en büyük farkı burada devreye girmektedir. Helikopterler, yatış manevraları ve kendi ekseninde dönme hareketini servo motorlar kullanarak tamamen mekanik bir prensiple yapmaktadır.

Multikopterler ise bu hareketleri farklı motorların devirlerini değiştirerek gerçekleştirebilir. Kumandadan gelen hareket yönüne karşılık olarak motorların devirlerini değiştirme işini tamamen kontrol kartı üstlenir.

Drone kontrol kartı kk2.1.5f

Kontrol kartları, yine multikopterin kullanım amacına göre farklı özelliklerde ve farklı sensörlere sahip olabilmektedir. Bir kontrol kartının olmazsa olmazı jiroskop sensörüdür.

Bunun yanında ivmeölçer barındıran kartlar otomatik stabilizasyon yeteneğine de sahip olur.

Barometre sensörü bulunduran kartlar kullanılırsa, drone’un sabit bir irtifada kalabilmesi sağlanır. İleri seviye kartlarda GPS bulunur ve bu sayede drone, bilgisayarda harita üzerinde belirlenen rotaya bağlı kalarak otonom uçuş gerçekleştirebilir ya da kumanda ile uçulduğunda menzil aşılma durumunda kalkış yaptığı yere geri dönebilir (return to home).

Motor,ESC ve pervaneler: Dronelarda kullanılan motorlar, fırçasız DC motor olarak bilinen motorlardır.

Bu tipte motor kullanılmasının sebebi, fırçasız motorların fırçalı motorlara göre çok daha verimli olması ve aşınan parça sayısının az olmasındandır. Farklı büyüklükteki gövdelerde farklı boyda motorlar kullanılır.

Oyuncak olarak nitelendirebileceğimiz küçük multikopterlerde ise “coreless” tipte fırçalı mikro motorlar bulunur.

Drone için fırçasız dc motor bl-outrunnerf

Fırçalı motorların aksine, fırçasız motorları sadece gerilimi değiştirerek sürmek mümkün değildir. Dikkat ettiyseniz fırçasız motorların 3 adet kablosu bulunmaktadır.

Bu kabloların herhangi ikisini doğrudan bir gerilim kaynağına (örneğin bir pil) bağlarsak, gerilim kaynağını kısa devre yapmış oluruz. Fırçasız motorların kullanılabilmeleri için mutlaka sürüye ihtiyaçları vardır. RC model dünyasında bu sürücüye Electronic Speed Control ya da kısaca ESC denilmektedir.

esc_631347f

ESC ve motor kombinasyonunu, kullanacağımız gövde büyüklüğüne ve ağırlığına göre seçmemiz gereklidir. ESC’lerin özellikleri arasında kullanılabileceği maksimum gerilim ve sağlayabilecekleri maksimum akım belirtilir.

Örneğin yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz ESC 5,6 – 16,8V arası gerilim aralığında maksimum 18A akım sağlayabilmektedir. Motorlarımızın da özellikler listesinden bakarak uygun ESC’yi kullanmamız gereklidir.

Her motorun, özellikler listesinde en uygun çalışacağı pervaneler belirtilir. Multikopterlerde pervaneler çoğunlukla saat yönü (CW) ve saat yönünün tersi (CCW) dönecek şekilde birlikte bulunur. 

Multikopterin ön ve arka kısımlarına farklı renkte pervaneler takmanız, drone’un yönünü karıştırmamanız için doğru bir tercih olacaktır.

Drone pervanesi

Kumanda ve Alıcı: Drone’umuzu uçurabilmemiz için tabi ki bir kumandaya ihtiyacımız olacak. Bir drone’u uçurmak için en az 4 kanala sahip bir hava aracı kumandası kullanmalıyız.

RC kumandalarda en sık kullanılan mode 1 ve mode 2 olmak üzere iki stik konfigürasyonu mevcuttur. Bu ikisi arasındaki fark, gaz çubuğu ve rudder’ın farklı konumlarda olmasından kaynaklanır.

Dünyada ve ülkemizde büyük çoğunlukta mode 2 kumanda (gaz çubuğu sol stikte) kullanılır. Sadece eskiden beri mode 1 düzenine alışmış kullanıcılar alışkanlıklarından dolayı mode 1 kumanda tercih eder. Aynı zamanda mode 3 ve mode 4 dizilimleri de mevcuttur ama çok çok nadir rastlanır.

Günümüzde, RC uzaktan kumandaların neredeyse hepsi 2.4 GHz frekansta çalışmaktadır. Bu sayede anten boyları kısalmış ve frekansın birbiri ile karışma olasılığı neredeyse yok olmuştur, çünkü 2.4 GHz kumandalar, eski 35 MHz veya 72 MHz kumandaların aksine dijital haberleşme yaparlar ve alıcı ile kumanda bir şifreleme ile birbirine eşleşir.

Bu eşleşme işlemi sadece bir kez yapılır ve daha sonra o kumanda sadece kendi şifresini tanıyan alıcılar ile haberleşebilir. 2.4 GHz sistemler, menzil konusunda ise en az 500m civarında bir performans gösterirler. Bu mesafe, drone’unuzun büyüklüğünü düşünecek olursanız fazlasıyla yeterlidir.

Ayrıca yeni başlıyorsanız drone’unuzu gözle göremeyecek kadar uzağa götürmemeniz, hem sizin hem de çevredekilerin güvenliği için daha doğru bir hareket olacaktır.

Bataryalar: Drone’larda kullandığımız piller lityum polimer tipteki pillerdir. Kısaca lipo batarya da denir.

Bu piller ağırlık ve boyutlarına oranla oldukça fazla enerji verebilme yeteneğine sahiptir.

Lityum polimer pillerin her bir hücresi, nominal olarak 3,7V, tam dolu olduklarında ise 4,2V gerilime sahiptir. Bu hücreler, birbirine paralel ve seri bağlanarak bataryanın kapasitesinin veya geriliminin artımı sağlanır. Örneğin 3S diye tabir edilen bir lityum batarya, 3 x 3,7V = 11,1V nominal gerilime; tam şarjlı iken ise 12,6V gerilime sahiptir.

Lityum bataryaların miliamper saat (mAh) cinsinden kapasiteleri üzerlerinde belirtilir. Ayrıca bu kapasiteye oranla ne kadar akım verebildikleri üzerinde yazan “C” değerine bağlıdır.

Örnek verecek olursak, 2200 mAh 25C değerindeki bir lipo batarya, 2,2A x 25 = 55A akımı sürekli olarak sağlayabilir. Bazı bataryaların üzerinde yazan 25-30C ise bataryanın sürekli olarak 25C, 10 saniye gibi kısa süreli olarak ise 30C akım verme yeteneğini gösterir.

ÖNEMLİ NOT: Lityum polimer piller doğru kullanılmadığı zaman çok tehlikeli olabilmektedir. Lityum polimer pil, herhangi bir yırtılma, ezilme, kısa devre yapılma, aşırı şarj veya deşarj edilme gibi durumlarda şişmeye, kısa bir süre sonra da alev alarak yanmaya başlar. Lityum polimer batarya, yanmaya başladığı zaman su ile dahi söndürülemez.

Lityum polimer bataryalarla çalışırken kesinlikle yanabilecek cisimlerden uzakta durun ve lityum polimer bataryayı balanslı şarj edecek tipte bir şarj aleti kullanın. Asla ama asla kendi başına şarj olmaya bırakmayın. Saklamak için lipo güvenli saklama çantaları kullanın.

Drone’unuzu uçururken güvenliğe dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Pratik yapmak için boş ve geniş, mümkünse zemini çim olan mekanlar bulmaya çalışın. İnsanların kalabalık olduğu yerlerde uçurmayın.

Özellikle tecrübeniz az ise, drone’u bir anlık heyecana gelerek çok yüksek irtifalara çıkartmayın.

Unutmayın ki her çıkışın bir inişi vardır J. Kendinizden emin olmadıktan sonra uzak mesafelere uçurmayın. Uzak mesafelerde drone’un önüyle arkasını karıştırmanız ve kırım yaşamanız (RC dünyasında kaza yerine kırım denir, sebebini ben de çözebilmiş değilim) olasıdır.

Eğer GPS özellikli bir kontrol kartınız varsa asla ama asla bunun verdiği güvenle geri getiremeyeceğiniz yerlere göndermeyin. Drone’un bataryasını takmadan önce mutlaka kumandanızı açın.

Unutmayın ki ilk önce kumanda açılır, uçuş bittikten en son işlem olarak kumanda kapatılır. Kumanda ve drone açıldıktan sonra arm işlemini yapın, işiniz bitince MUTLAKA DISARM YAPIN! (tecrübe ile sabittir, plastik dahi olsa pervaneler ciddi kesiklere yol açabilir). Ve son olarak meraklı insanların “Kaç paraya aldınız?”,”Bu pille mi çalışıyor?”, “Ne kadar uzağa gidebilir?” gibi sorularına sabırla cevap vermeye hazırlıklı olun 🙂 (Not: Drone havadayken “Bu alet uçuyor mu?” sorusuna bizzat rastladım.)

Eğer siz de kendi multikopterinizi yapmak istiyorsanız ve parça seçiminde kararsızsanız, sitemizde bulunan multikopter setinden temin edebilirsiniz. Kitin birleştirme aşamalarını anlatan videomuzu izleyerek kolayca uçmaya başlayabilirsiniz!

Kırımsız ve güvenli uçuşlar!

Son Çıkan Yazılar

341 YORUMLAR

  1. Merhaba öncelikle verdiğiniz bilgiler çok açıklayıcı olmuş fakat bu kumanda ile drone haberleşmesi bu sitede de satlıan arduino ve Wireless NRF24L01 2.4GHz Transceiver Modül – 2.4GHz Alıcı Verici Modül ile de bilgisayara bağlayıp bu drone u yönetmek mümkün müdür yoksa kumanda şart mı?

    • Hamid Bey merhabalar. Bahsettiğiniz şekilde drone’u yönetmek teorik olarak mümkün, fakat drone uçurma konusunda tecrübeniz yoksa kumanda kullanarak hakimiyet sağlamak çok daha sağlıklı bir başlangıç olacaktır. Ayrıca NRF24L01 veya HC-05 bluetooth tarzı modüller genel amaçlı kullanıma yönelik tasarlandığından dolayı haberleşmede yaşanacak anlık aksaklıklar veya menzil problemleri kötü sonuçlar doğurabilecek kazalara sebep olabilmektedir.

  2. Dronenda motor seçimini nasıl yapmalıyız mesela 2 kg lik yük kaldırabilmemiz için hangi özelliklere sahip motor almamız lazım.

    • Örnek vermek gerekirse bir quadcopter yapmak istediğimizi düşünelim. Hedefimiz kumandanın gaz kolunun yarıdayken quadcopterimizin havada kalabilmesidir. Quadcopterimiz yükü ile birlikte toplam 2 kg ise, kullandığımız motorların her birinin 500 gr yük çekeceği anlamına gelir. Ama biz tabi ki her motoru 500 gr yük kaldırabilecek kapasitede seçersek, motoru limitlerinde kullanırız ve motor bozulur. Ayrıca motorların yanında verilen bilgiler kısmında, kaç hücreli pil ve hangi boyda pervane ile kullanıldığında kaç amper akım çekeceği ve kaldırma kapasitesinin bilgisi verilir. Bu kriterlere göre, her bir motorun kullandığımız pervane ve pil ile ortalama olarak 1 kg kaldırabilmesi gereklidir. Hatırlayacak olursak, gaz kolunun %50 seviyesinde drone’un havada durabilmesi gerekiyordu.

  3. Selamlar, http://www.robotistan.com/super-multikopter-seti-kendin-yap-drone-kiti-multicopter seti satın almak istiyorum ancak burada yer alan ” 7-12 dakikalık bir uçuş süresine sahiptir. ” çok kısa bir süre. Bu süreyi ortalama 45 dakika ile 90 dakika arasında düzenleyebilir miyiz? bunun için 3050 mah değilde örneğin, 10.000 mah kullansak daha fazla ağır olacağı için yine değişen birşey olmaz mı? işin özü; 45 dakika ile 90 dakika arasında uçuş süresine sahip bir drone yapılabilir mi? teşekkürler.

  4. Selamlar. Ağırlık kaldırabilecek bir drone tasarlamayı düşünüyorum ama motor gücü konusunda sıkıntı çekiyorum. Drone veya multicopter olabilir. kendi ağırlığı dışında en az 5 kg taşımasını istiyorum. fakat kaç adet motor gücü ve kaç adet olması gibi hesaplamalarda sıkıntı çekiyorum. yardımcı olabilirmisiniz

  5. merhaba ben quadcopter ek olarak kamera takmak istiyorum. Yalnız araştırmalarımda kameranın direkt olarak lipo pile takıldığını gördüm. Bununla alakalı kamera için ayrı bir lipo pil almak mı gerekir. Motorlara hareket veren lipo pili kullanabilir miyim. Bununla alakalı yardımcı olursanız çok iyi olur. Şimdiden teşekkürler…

    • Semra Hanım merhabalar.
      Bahsettiğiniz kamera GoPro tarzı aksiyon kameralarından ise bu kameraların içinde kendiliğinden şarjlı batarya bulunduğundan ekstra bir batarya takmanıza gerek yoktur. Eğer FPV (first person view) kamera sisteminden bahsediyorsanız, bu sistemler için kameranın yanıs sıra kullandığınız kumanda frekansı ile çakışmayacak bir frekansta çalışan görüntü verici (günümüzde en sık olarak kullanılanlar 5.8GHz frekansında çalışmaktadır), bu verici ile uyumlu olarak çalışabilen bir görüntü alıcı ve görüntüyü alabilmeniz için uygun bir ekran veya FPV gözlüğe de ihtiyacınız olacaktır. FPV sistemini ana bataryadan (motorlara güç veren) FPV vericiniz bu gerilimi desteklediği sürece besleyebilirsiniz, fakat uçuş süreniz az bir miktar da olsa azalacaktır. Ayrıca motorların çektiği akıma bağlı olarak aldığınız görüntüde parazit oluşma ihtimali vardır. Bunun da önüne geçmek isterseniz LC güç filtresi devresi kullanabilirsiniz.

    • Çok motorlu insansız hava araçları (diğer bilgiğimiz adıyla multikopterler) birden fazla motora sahip olduğu için pilden fazla akım çektiği için pili kısa sürede bitirmektedir. Örneğin quadcopterde bulunan bir motoru kullanarak yapılan bir uçak çok daha uzun süre havada kalabilecektir.

    • Set içeriğine kumanda dahil değildir. Alacağınız kumandaya göre videodaki gibi end point, reverse ve sub-trim ayarlarını yapmanız gerekecektir.

    • Fırçalı motorların yapıları gereği içlerinde bulunan sarımlara akımı taşıyacak karbon veya bakırdan yapılma “fırça”ları bulunmaktadır. Fırçasız motorlar ise, bobinler üzerinden manyetik alanın belirli bir sıra ile tetiklenerek sabit mıknatısları itmesi prensibi ile çalışır. Kısacası fırçasız motorlarda sürtünme minimaldir ve aşınmaya bağlı olarak çıkabilecek sorunlar neredeyse yoktur. Bu yüzden fırçasız motorlar güç olarak ta fırçalı motorlardan çok daha üstündür.

      Detaylı olarak bilgi sahibi olmak isterseniz DC Motor Çeşitleri Nelerdir? yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  6. Oncelikle verdiğiniz butun bilgilere cok tesekkur ederim sizin sayenizde kendi quadcopterimi tamamladim. Ancak size ufak bir sorum olacakti benim yaptigim quadcopter kendi ekseninde donyor ve tam olarak kontrol edemiyorum acaba bana yaedimci olabilirmisiniz
    Ozellikleri:
    3S 25c 1550 mah Lipo pil
    30A Brushless ESC (x4)
    KK2.1.5 Quad-copter Kontrol Kartı
    1000 kv Brusless motor = (x4)
    1045 (x2) 1045r (x2) 12 inç pervane
    Turnigy 9X-V2-2.4 GHz-9 Kanal Kumanda

    • Merhaba, sanıyorum motorları bağlarken yanlışlık yapmış olabilirsiniz. Eğer motorlar size doğru geldiyse bunlardan ikisi sağa, ikisi sola dönecek yapıda olmalı. Bunları kontrol ederek örneğin sol üst ve sağ alta sağa dönen motoru, sağ üst ve sol alta yerleştirirseniz bu sayede bir denge durumu olacak ve drone kendi etrafında sürekli dönmeyecektir:)

  7. Başta tşk ederim güzel bir sunum ben kendim yapmak istiyorum siz neredeyse paketini hazılamıssınız eksiği ile günümüzde HD kameralı olan modeller 230 tl civarında ama sizin paket aşırı değilmi öncü oluyorsunuz teşvik ediyorsunuz ama fiyatı görünce üstüne 2 bin lira daha koyup araba alıyım diye düşünüyorum tşk

    • Bahsettiğiniz fiyata sahip ürünler en basit şekliyle oyuncak olarak nitelendirilebilen cihazlardır. Herhangi bir parçası kırıldığı zaman yedek parça bulabilirsiniz fakat malesef geliştirmeye ve profesyonel kullanıma yönelik ürünler değillerdir. Ayrıca kutudan uçuşa hazır olarak çıkması tecrübesi olmayan kişiler için belki bir avantaj olabilir ama şahsi düşüncem, kişinin her bir parçanın görevini bilerek kendi aracını toplaması bilgi ve tecrübe açısından oldukça faydalı olmaktadır. İHA’ları eğlence amaçlı kullanmak niyetinde iseniz tabi ki bu cihazları tercih edebilirsiniz, bizim hazırladığımız set ise kendi uçuş stilinize göre konfigüre edebileceğiniz kapsamlı bir settir. Bu seti kullanarak İHA dünyasına bir adım atabilir, zaman geçtikçe ve tecrübe edindikçe ek ihtiyaçlarınıza göre (örneğin otonom uçuş kabiliyeti) parçalarını güncelleyerek kullanabilirsiniz. Umarım açıklayıcı olmuştur.

  8. Kerem Bey
    Her şeyden önce güzel bir video anlatımı olmuş hepinizin eline sağlık. Uzun zamandır dronları inceliyorum Videonuzu izledikten sonra, dron ile uçabilmek fikri oluştu.
    ortalama 100 kg lık bir yükü havalandıracak bir sitem için elektrikli motor kullanarak yapıla bilecek sitemde, motorların kontrolü ve havalandıktan sonra sizin kartlarınız ve esc nizi kullanmak için ne gibi tavsiyeleriniz olabilir. Yada sizce fazla abartılı mı düşünüyorum.?

    • Turan Bey merhabalar;
      Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Bahsettiğiniz yük kapasitesini taşıyacak büyüklükte bir İHA için oldukça ciddi büyüklükte bir araca ve çok yüksek motor gücüne ihtiyacınız olacaktır. Bizim satışını yaptığımız motorların maksimum kaldırma kuvveti motor başına 1 kg civarındadır. Yapmayı düşündüğünüz cihazın boyutunu ve gücünü göze alacak olursanız çok ciddi bir uçuş güvenliği ve emniyet riski söz konusudur. Size tavsiyem, öncelikle daha makul boyutlara sahip bir cihaz ile uçuş tecrübesi kazandıktan sonra bu projenize yönelmenizdir. Ayrıca sizin, etrafınızdakilerin ve cihazın güvenliği için İHA Kayıt Sistemi Hakkında Merak Ettikleriniz adlı yazımızı incelemenizi ve burada belirtilen yönergelere uymanızı da tavsiye ederim.

  9. Kerem Bey
    Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Eğer sizce de bir sakıncası yoksa yardımcı olmanızı isteyeceğim. Benim için en büyük sorun kart kısmının halledilmesi. Video da yer alan uçuş kontrol kartını 220 V beslenen ac veya 220 V jenratör elektriği ile beslenen 4 adet 16.000 devirli motorların kullanımı için uyarlana bilir mi? yada daha değişik bir kart mı gerekir. Geriye kalan gövde ve diğer mekanik kısımları ben halledeceğim. Projemi yapa bilir isem öcelikle yer zeminine yakın bir şekilde çalışma yapmayı, başarılı olursa da en son olarak yerde 5-7 metre yükselmeyi planlıyorum. Çalıştıktan sorada kayıt yaptıracağım çalışmaz ise zaten çöp olacak
    Gösterdiğiniz ilgiye bir kez daha teşekkür ederim.

  10. Kerem bey merhabalar,
    Drone’umu pc/apple üzerinden kontrol etmek istiyorum bu durumda kullanmam gereken program nedir? Ayrıca wireless modem ile daha uzak noktalarda kullanabilir miyim? Yönlendirme için ne yapmalayım?
    Teşekkürler.

    • Malesef 2.4GHz frekansında çalışan kumandalar kendi protokollerini kullanmaktadır. WiFi üzerinden iletişim yapabilen ek donanımlar mevcuttur, fakat kontrol hassasiyeti ve gecikme açısından problem yaşamanız çok yüksek ihtimal dahilindedir. Bu yüzden daha hassas kontrol imkanı sağlayan kaliteli bir uzaktan kumanda seti kullanmanız çok daha makul ve mantıklı bir çözüm olacaktır.

    • Teoride mümkün fakat pratikte değil :). Güneş panellerinin üreteceği güç, doğrudan İHA’yı çalıştırmak için yeterli olmayacaktır. Ancak çok yavaş bir şekilde ana bataryayı şarj etmekte kullanılabilir. Şarj işleminde de hücrelerin dengelenmesi vs. gibi problemler çıkacağı için pratikte böyle bir uygulama yapmak çok mantıklı olmayacaktır.

        • Merhabalar. Malesef saç kurutma makinesi içindeki motor 12V ile çalışamaz ve çalışsa dahi bir multikopter için gerekli itiş gücünü sağlayamaz. Multikopterlerde yazıda da bahsettiğim üzere fırçasız DC motorlar kullanılmaktadır. Sürücüler bu motorlara özel olarak tasarlanmıştır. Sizin bahsettiğiniz saç kurutma makinesi motoru ise 220V AC ile çalıştığından, bir kablo ile şehir şebekesine bağlamadığınız sürece o motorun çalışması mümkün değildir.

  11. anlatımız cok aydnlatıcı ve cok güzel ne zamandır böyle bişey arıyordum ve cok ii oldu sizin bu sistemi daha uzun süre havada tutmak için ne gibi değişiklikler yapmalıyım ?

  12. Güzel bir websiteniz var. mucidlik kanımda var. size bir deneyimlerinize sığınarak bir sorum olacak. tek motorlu kontrol dışı bir drone tasarlasak, yani tek motoru kayış ile dört pervaneyi çevirttirerek uçurmayı denesek uçuş gerçekleşirmi. bir sorum daha var bu kontrol kartı ve kumandayı nasıl temin ederiz.

  13. Merhaba, biz Drone kumandasını kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Fakat kumandalarda bulunan ileri-geri kademeli potları bulamadık. Joystick kullanmayı düşündük ancak sabit kalmadığı için zor olacağını düşündük. Onlardan nerede bulabiliriz ya da ne tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkürler

  14. merhaba , dronenun batarya kapasitesine agırlıgı oranıyla güc tüketimini hesaplayabilecegimiz bir formul varmıdır.
    4 motorun max nekadar agırlıgı kaldırabilecegini bulabilecegimiz bir hesaplama mevcutmudur .

  15. Abi eline sağlık teşekkür ederim. Drone a gerçek zamanli görüntüyü PC ye aktaran bir kamera nasil ekleyebiliriz ? PC ye görüntü aktarilmasiyla drone u pc Den nasip kontrol edebilirim ? Ne kadar araştırma yaparsam yapayım istediğim özellikleri içeren bir drone bulamadim.(yabanci kaynaklardan yararlanamadim)

    • Drone ile kullanacağınız FPV sisteminin alıcısını bir USB görüntü yakalama cihazı ile (örneğin EasyCap) bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Bilgisayar üzerinden kontrol için ise APM/PixHawk kontrol kartını ve MAVLink protokolünü inceleyebilirsiniz.

  16. Merhaba Kerem bey.
    Ben Gps kontrollü bir Multikopter yapmak istiyorum. Taşıyacağı yük miktarı 1KG civarında. Uzaktan kumandadan ziyade Gps koordinatlarını göre kontrol etmek istiyorum.
    Otonom uçuş ile verdiğim Gps adresine gidecek, belirlediğimiz yükseklikte ve sürede havada asılı kalacak ve istenilen süre sonunda tekrar kalkış adresine geri dönecek.
    Bu konuda ne gibi bir tavsiyede bulunabilirsiniz?

  17. Merhabalar,
    Bu uçuş kartını rasberry pi ile kontrol edebilme imkanımız var mı acaba ? Rasberry ile kontrol edebileceğim bir drone yapmaya çalışıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Malesef KK2 uçuş kontrol kartını Raspberry Pi üzerinden kontrol edemezsiniz. Tavsiyem MultiWii, APM ve PixHawk gibi açık kaynak kodlu kontrolcüleri incelemenizdir.

  18. abi merhaba benim bir helikopterim var denge çubuğu kırıldı çok sağlam bir yapıştırıcı ile yapıştırdım fakat uçamıyor kendini zorluyor çok bilinen bir marka olmadığı için yedek parça bulamıyorum.

  19. Merhabalar.Uzun mesafeli ve yüksek uçuş yapabilecek bir drone yapmak istiyorum.Mesafe 250-350 m arası ve yükseklik 150+ m.Kamerasını kendim temin edeceğim sizce almam gereken parçalar nelerdir?

  20. Merhabalar. Yaklaşık 4 kg ağırlığında ve kaldıracağı yük 2 kg olacak şekilde bir drone yapmak istiyorum ama motor ve pervane kısmında sıkıntı yaşıyorum. Sizce motor ve pervaneyi hangi değerlerde kullanmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

  21. Kerem bey, üniversite öğrencisiyim. Okul ekibi olarak UAV yarışlarına hazırlanıyoruz. Bazı bilgiler almak istiyorum mail adresinizi alabilir miyim?

  22. merhaba kendi dronu mu yapmak istiyorum ve elimde go pro kameram var bu kamerayı da entegre edip akıllı telefon ya da uzaktan kumandayla kayıt yapabileceğim bir kombinasyon elde edebilir miyim?

    • Mümkündür. Kameranızın kaydını kumandanın herhangi bir kanalından kontrol etmenizi sağlayacak adaptör kablolar mevcuttur. Ya da her zaman için kaydı yerdeyken başlatıp daha sonra havalanabilirsiniz 🙂

        • Kameranızın bu özelliği mevcut ise izleyebilirsiniz. Fakat kameranın oluşturduğu kablosuz ağ ile çoğu drone kumandasının aynı frekansta (2.4GHz) çalıştığını düşünürsek, menzil problemleri yaşamanız olasıdır. Bu sorunun önüne geçmek adına çoğunlukla tercih edilen 5.8GHz görüntü aktarma sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bu sistemi kullandığınızda kompozit video girişine sahip bir ekran, gözlük vs. gibi cihaza da ihtiyacınız olacaktır.

  23. merhaba ; kerem bey ; drone lar hangi frekanslar arasında çalışıyor. günümüzde piyasadaki dronların frekans aralıları nelerdir. rus dronları rus uydusunun frekansında mı çalışıyor? çalışıyorsa bu frekansta çalışan dron ları nerede bulabiliriz ?

    • Kişisel kullanım amaçlı drone’ların üzerinde birden fazla kablosuz iletişim cihazı bulunabilmektedir. Örneğin her drone için gerekli olan uzaktan kumanda alıcısı, çoğunlukla 2.4GHz frekansında çalışır. Bunun yanı sıra drone üzerindeki kameradan görüntü aktarımı için kullanılan sistemler yine çoğunlukla 5.8GHz frekansında çalışmaktadırlar. Ek özellikler (GPS, telemetri vs.) de dahil olduğundan, drone’ların çalıştığı bir frekans diye birşey mevcut değildir. Ayrıca bu tip cihazlar ülkeden ülkeye farklılık göstermezler. Sizin sorunuzda kastettiğiniz askeri kullanım amaçlı drone’lar ise bunun cevabının verilmesi tahmin edeceğiniz üzere mümkün değildir 🙂

  24. Öncelikle iyi günler Kerem bey. Üniversite öğrencisiyim . Yapmak istediğim şey koordinatları girilen bir noktaya drone ile kargo bırakma.Biraz konuyu açmak gerekirse telefondan ve ya bilgisayardan koordinatları girdiğimiz yere drone hareket edecek ve kargoyu bırakacak. Kargonun kilosu önemli değil ufak bir kağıt parçası taşısa da olur. Biraz araştırmalarım sonucu ardunio ile bunu yapabiliyormuşuz. Fakat ardunio ile gps modulünü ardunionun bulunduğu yeri işaret ettiği için bir çıkmaza düştüm. Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim? Dediğim projeyi yapabilmem için neler önerirsiniz? Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. Iyi çalışmalar herkese.

    • Bahsettiğiniz sistem, waypoint navigasyon olarak geçer. APM (ArduPilot), PixHawk gibi kontrolcüler veya DJI’ın ürünleri ile bu sistemi kullanabilirsiniz. ArduPilot sistemi için kullanılan telemetri modülleri, drone ile bilgisayarınız arasında uzun menzilli haberleşme sağlayarak kontrol kartınıza kumanda etme olanağı tanır. Mission Planner yazılımı ile harita üzerinde noktalar belirleyerek istediğiniz yolu takip ederek drone’un önceden belirlenmiş bir rotada seyretmesini sağlayabilirsiniz. Burada örnek video mevcuttur: https://www.youtube.com/watch?v=Sd_AT6qtDlw

  25. kontrol kumandasını kendimiz uygun verici-alıcı ve modüllerle daha uygun fiyata yapmak istesek hangi parçaları kullanmamız gerekir??? teşekkürler

    • Öncelikle kendi yapacağınız kumanda malesef daha hesaplı olmayacaktır :). Kendi kumandanız için kablosuz haberleşme modülleri arasından XBee, nRF, Bluetooth, 433 MHz modüller gibi birçok seçeneğiniz bulunmaktadır. Kumanda donanımı için iki adet joystick modülü, çeşitli buton ve switchler, arzu ederseniz bir ekran ve tüm bu donanımı kontrol edecek bir Arduino kartına ihtiyacınız olacaktır. Aynı şekilde alıcı tarafında da kullandığınız kablosuz haberleşme modülünün aynısından ve bir mikrokontrolcü kartı daha kullanmanız gerekecektir. Ve tabi ki yazılım kısmı var. RC araçlarda kullanılan kumandalar, mümkün olan en düşük gecikmeyle en uygun menzil sunacak şekilde tasarlanmıştır. Kendi yazacağınız kodun bu kadar optimize çalışması da büyük bir problem olacaktır.

  26. Merhaba kerem bey ben de bu konuyu 3-5 gündür kurcaliyorum.Yazın kedime bir drone yapmayı planlıyorum.Bu gibi makalelerle ufkumuzu açıyorsunuz.Teşekkürler.Ben Quadcopter düşünüyorum.Ve hobbyking adlı siteyi buldum.Güzelmiş.Ve acaba bir dronu abartısız 2-3 saat ve biraz üstü uçurmak mümkün mü ?

    • 2-3 saat biraz fazla iddialı bir rakam, uygun verimlilikte motor-pervane setleri ve yüksek kapasiteli bataryalar ile en iyimser halde 45dk mümkün. Genellikle uzun uçuş süreleri için sabit kanatlı modeller tercih edilir; multikopterler çok sayıda motora sahip olduklarından fazla enerji tüketirler. Bahsettiğiniz 2-3 saati bu tip modeller rahatlıkla görebilir.

  27. Bu sistemin ağırlığı kaç kg ? Ayrıca bu sistem ile maksimum kaç kg yük taşınabilir? Taşıyacağı maksimum yük ile birlikte kaç dk uçabilir?

  28. İyi günler kerem bey aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Bi projem var ve yardımlarınızla geliştirmek istiyorum tabi mümkünse. Benzer kontrol sistemleri kullanarak elektrik motorları yerine golw motorlarla yani patlarlı motorlarla stabil bi uçuş sağlayabilir miyiz yardımcı olursanız çok sevinirim

  29. Merhaba Heliway 905a modeli bir dronum var kumandası kayboldu. 2.4 ghz ile çalışıyor. Orjinalini bulamıyorum Başka marka bir 2.4 ghz drone kumandası bulsam işe yararmı ? Teşekkürler Saygılar

  30. Kerem bey öncelikle açıklamalarınız gayet net ve aydınlatıcı olduğundan size tesekkur ederim benim sorum dronun mesafesi en fazla 500 metre deniliyor bunu artırmak için ne yapabiliriz

    • Profesyönel drone’lar için UHF bandında çalışan uzun menzilli kumandalar sistemleri mevcuttur. Bu kumandalar ile oldukça yüksek (20-40 km) menziller elde edilebilir.

  31. Merhaba, bu drone maksimum kaç kg yük taşıyabilir? Taşıyacağı maksimum yük ile birlikte kaç dk uçabilir?Bir projem için acil cevap almam gerekiyor. Şimdiden teşekkür ederim ederim iyi çalışmalar.

  32. slm ben sızden drone alıcam ben daha buyuk bışey yapmak ıstıyorum mumkunmu sızde parcaları mevcutmudur drone motoru urnigy CA120 150kv Brushless Outrunner bu şekilde butun bır motor olcak ınsan bınebılecek ıcıne boyle bır proje yapmak ıstıyorum motorlar 10 bin tlye gelıcek dığer parçalarla 15 bini bulur sız bu parçaları bana teğmın edebılırmısınız dışarda dolar ustunden 15 bine gelıyor pervane falan lazım.

  33. İyi günler kerem bey benim üniversitede bitirme tezim verilen koordinatlarda giden bir dron yapmayı düşünüyorum bunun için gerekli malzemeleri nereden temin edebilirim. araştırmalarıma göre pixhawk bunun için uygun ama bunu türkiye de bulabilir miyim . şimdiden teşekkür ederim

    • Motorların kV değerleri, dönme hızları ile alakalıdır. Örnek olarak 1000kV motor, 1V gerilimde çalıştırıldığında 1000 devir hızda döner. 3S bir LiPo batarya ile çalıştığında ise 11.1 x 1000 = 11000 devirde dönecektir. kV değerinin yüksek olması, motorun daha güçlü olduğu anlamına gelmez. Genel kural, kV değeri arttıkça alt devirlerdeki çekiş gücünün azalıp üst devirlere çıktıkça artmasıdır. kV düştükte alt devirler güçlenecektir. Genellikle aynı motorun farklı kV değerine sahip modelleri, farklı pervaneler ile kullanılması için tasarlanmıştır. Örneğin, EMAX XA2212 980kV modeli 10×4.5 pervane ile kullanılması tavsiye edilirken, aynı motorun 1400kV modeli 8×4.5 veya 8×6 pervane ile kullanımı tavsiye edilmektedir.

  34. merhaba
    istediğim koordinatlara,istediğim süre boyunca drone’u uçurmak,ve tüm uçuşu kamera ve pc’ye kaydedebilmek için hangi ürünleri almalıyım?Koordinatları istediğim kadar girebiliyormuyum?Yaklaşık 2 km’lik alanda drone gidebilirmi?Hic drone deneyimim olmadı?detaylı bilgi verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

  35. Merhaba. Benim 2 sorum olacak. Ortalama 4-5 kg ağırlığında ve yine ortalama yarım saat uçuş süresi olacak bir drone tasarlamak istesek, birbiriyle optimizasyonlu parçaları toplamamda yardımcı olacak bir kaynak var mı? Diğer sorum ise bahsettiğim drone tahminen ne kadara mal olur?

    • Merhabalar. Bahsettiğiniz birbirine uyumlu parçaları seçmenize yardım olacak en büyük kaynak, RC forumları/Facebook grupları gibi sayfalar olacaktır. Fiyatı ise tamamen sizin seçeceğiniz parçaların kalitesi ve tedarik ettiğiniz yere bağlı olarak değişecektir. Topladığınız drone’un yaklaşık uçuş süresini hesaplamak için ise bu sayfayı inceleyebilirsiniz: https://www.ecalc.ch/xcoptercalc.php

    • Süre tabanlı parkur yarışlarında genellikle ağırlık ve boyut sebebiyle 250 veya daha alt sınıftaki drone’lar kullanılmaktadır. Videoda görmüş olduğunuz drone 450 sınıfı ve 250’lik drone’lardan görece olarak daha ağır olduğu için hız amacı taşıyan yarışmalara malesef uygun değildir. Fakat yük taşıma, otonom kullanım vb. kategorileri bulunan yarışmalarda, yarışmaların kurallarını yerine getiriyor ise tabi ki kullanılabilir.

  36. Yardımcı olurmusunuz lütfen bir dron yaptık lakin uçmuyor sorunun
    kumanda ayarlarının nasıl yapıldığı
    Kumanda ayarları multiwii programından yapılıyor biz onu bilmiyoruz

    yardımcı olurmusunuz lütfen

    • Drone’unuzun kontrol kartı nedir? Bağlantıyı nasıl yaptınız? Kumandanız ve alıcınızın modeli nedir? Kartınızın ayarları nasıl? Bunları bilmeden yardımcı olmamız mümkün değildir.

    • DJI Phantom gibi cihazların hazır cep telefonu uygulamaları gibi özellikleri sayesinde kullanıcıya zorluk yaşatmadan uçuş sağlayabilmesi önemli bir avantajdır. Burada vereceğiniz karar biraz sizin tercihiniz ile alakalı olacaktır. El beceriniz var ve araştırma yapıp uğraşarak kendi cihazınızı toplamak istiyorsanız, tercih edebileceğiniz birçok uçuş kontrol ve otopilot sistemi piyasada mevcuttur. Bunun yanında amacınız herhangi bir uğraş göstermeden kolay bir şekilde uçmak ve havadan görüntü elde etmek ise, hazır bir ürün tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

  37. Kerem bey öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler. Benim sorum biz okul olarak bir drone yaptık . Elimizde FLYSKY FS-İ6 kumanda bulunmakta. Lakin biz bu dronu bir program aracalığıyla akıllı tahtadan kontrol etmek istiyoruz . Bize önerebileceğiniz bir program mevcut mu ? Bizim için çok önemli seminerimiz var . Yardımcı olursanız çok seviniriz .

    • Drone üzerinde bulunan kontrol kartına bağlı olarak farklı yöntemler mevcuttur. Otopilot özellikli bir kontrolcü mevcut ise haritadan belirleyeceğiniz koordinatları (waypoint) sırayla tarama gibi uçuş modları kullanabilirsiniz.

  38. İyi günler yuneec q500 kullanıcısıyım elimdeki lipo pil sarz aletinde sorun çıktı.orijinalini mi almalıyım yoksa lipo pil sarj eden başka cihaz alsam olurmu.orijinalini tamir edebilicek arkadaş varsa yardimci olursa sevinirim ucretiyle

    • Şarj aletin orjinalini almanız tabi ki daha mantıklı bir tercih olacaktır, fakat balanslı şekilde LiPo batarya şarj edebilen farklı bir şarj aleti kullanmanız da mümkündür. Dikkatli olmanız gereken tek nokta bağlantılarda herhangi bir karışıklık yapmamanızdır.

  39. süper multikopter setini aldım ve videodaki tüm talimatları eksiksiz uyguladım. Drone u kaldırırken yerden paralel bir şekilde kaldırabilmem için yapmam gereken ayarlamaları nasıl yapmalıyım?

  40. Merhabalar;
    Daha önce hiçbir şekilde drone kullanmadım.Fakat amatör balıkçılıkta kullanmak üzere bir drone sahibi olmak istiyorum.Maximum 200 gr yükü maximum 200m-250m kadar götürüp bırakmak için nasıl bir drone tavsiye edebilirsiniz.

    • Drone’unuz üzerinde bulunan kontrol kartında alıcı için giriş mevcuttur. Bu girişler PWM (her kanalın ayrı kablo ile bağlandığı bağlantı şekli), PPM/SBUS (tüm kanalların tek bir kabloyla bağlandığı bağlantı şekli) gibi farklı tiplerde olabilir. Kumanda alıcınızın desteklediği iletişim tipine göre, alıcıdaki kanalları doğru sırayla kontrolcüye bağlamanız gereklidir.

  41. Merhabalar Kerem Bey. Öncelikle yorumlara baktım tek tek verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim umarım benim sorumu yanıtsız bırakmazsanız.

    ilk olarak bir drone kiti alsam buradan veya başka bir siteden neye dikkat etmem lazım gps kordinatları ve kamera özelliğini göz önünde bulundurmam gerekirse ?

    • Eğer bahsettiğiniz irtifa sabitleme ise malesef bu özellik için gerekli barometre sensörü KK2’de bulunmamaktadır. Barometreli bir uçuş kontrol kartı ile bu özelliği kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, rüzgar ve güneş ışığından etkilenmemesi için sensörün üzerini sünger ile kapatmanız gerektiğidir.

  42. Merhaba öncelikle cevaplarıniz çok aydinlatici. Benim bir sorum olcak GPS li dronlara 500 metreden Fpv yani anlık görüntü yü aktaran nedir ben orta segmentteki dronum Fpv liydi wifi ile baglaniyordum bu dronlarin olayı nedir her GPS lide Fpv olurmu teşekkürler

    • Her GPS’li drone’da FPV vardır demek yanlış bir ifade olacaktır. Uçuşa hazır olarak satılan DJI Phantom, Mavic Pro gibi cihazlarda GPS özelliği bulunur ve kameradan anlık olarak görüntü alabilmeniz mümkündür. Bu yazıda bahsettiğim daha çok kendinizin parça parça satın alıp toplayacağı tipte bir cihaz olacağından FPV ve GPS gibi özellikleri eklemeniz tamamen sizin tercihinize kalmıştır.

  43. Merhaba mevcut quad kopterim 500mah 3.7 lipo bataryaya ve kendi usb şarj aleti var
    uçuş süresini arttırmak için sitenizde satılan 25c 3.7v örneğin 1550mah pili alsam bu pili nasıl güvenli şarj edebilirim?

    • 1550 mAh bir pil, yaklaşık olarak orijinal pilin 3 katı kapasitesine sahip olduğundan hem boyutları cihaza uygun olmayacaktır, hem de fazla ağır gelecektir.

  44. Merhaba. Videodaki set 1000 TL’den fazla. Peki sitenizde yer alan yaklaşık 150 ve 200 küsür TL’ye satılan Drone’lardan bu videodaki drone’un bir üstünlüğü var mı? Yani tek farkı kendimiz yapıyor olmak mı? Bu set ile bir tane drone meydana getirebiliyoruz anladığım kadarıyla.

    • Bahsettiğiniz 149 ve 249 TL fiyata sahip ürünler birer oyuncaktır. Bu cihazlar ile ancak temel multikopter manevralarını öğrenebilirsiniz. Kendin yap seti ise, profesyönel anlamda modelcilik ekipmanlarını içeren bir settir. Oyuncak olan cihazların kırılan herhangi bir parçasını değiştirmeniz, farklı uçuş kontrol sistemleri entegre etmeniz gibi seçenekler mümkün değildir. Fakat pahalı olan set ile gerçek anlamda bir RC aracın çalışma şeklini anlayabilir, isteğinize göre farklı yükseltmeler/değişiklikler yapabilir, herhangi bir parçasının bozulması durumunda yedeği ile veya farklı bir parça ile değiştirme imkanına sahip olacaksınız.

  45. Merhabalar.

    Ben yazılımcıyım. Uzun zamandır elektronik teknolojilerine ilgi duyuyorum. Kendi çapımda elektronik projeleri üretmek istiyorum ama elektronik temelim olmadığı için nereden başlayacağımı tam olarak bilmiyorum. Sizce nereden başlamalıyım? Ben daha çok drone projelerine yoğunlaşmak, kablosuz sinyallerle birşeyleri yönetmek/üretmek istiyorum. Ayrıca insansız hava araçlarının nasıl haberleştiğini de (GPS, wifi, vb.) merak ediyorum. Sitenizden mesaj gönderecektim ama iletişim bilgilerinizi bulamadım. Elektronik temeli olmayıp yeni başlayanlara yönelik bir yazı yazarsanız ya da kitap, döküman önerirseniz çok memnun olurum.

    • Eğer İstanbul’da oturuyorsanız Makerhane‘de düzenlenen etkinlik ve eğitimleri takip edebilirsiniz. Döküman konusunda ise Google en büyük yardımcınız. Drone’lar ile iligli forumlara, Facebook gruplarına bakmanızı tavsiye ederim.

  46. Meraba ben makine uretimi yapan bi firmada calisiom kendi dronumu yapmak icin gerekli govde vesayrenin yapimi icin yeterli bilgiye sahibim yalniz dronumumun uzaktan kontrol sistemini nasil yapicami bilmiorum anlatabilcek bi arkadas varmi

  47. Merhaba,
    Ben arduino uno ile drone yaptım hc 05 modül ve 10- dof modül kullandım, bunların yeterli olucağını düşündüm , motorlarımı ve pilimi bağladım ama motorların calismasiyla ilgili problem oldu bazi motorlar dönerken bazıları dönmedi sizce bu neyden kaynaklanmış olabilir yardımcı olursanız çok mutlu olurum

  48. Kaza içinde canlı, genellikle, insan bulunan araçların çarpışma çarpma vb durumlarında kullanılan bir tabirdir. Mesela X kata çıkan asansörün halatı kopsa oto frenleri de yoksa ya da tutmazsa kaza ve kırım oluşur. Ama X katta duran asansörün halatı kopsa ve yine oto frenleri devre dışı kalsa sadece kırım oluşur. Aracınız yokuştayken elfreni kampanaları eskime sebebiyle boşalıp arkasındaki boş araca çarparsa kırım oluşur. Tutulan hasar raporu da sadece kırım raporu diye düzenlenir. Dronelarda insan bulunmadığı için yapılan çarpışmalar sonucu sadece kırım oluşur tabi gidip de bir insana kamikaze dalışı yapmıyorsanız, ki o da kazaya girmez doğrudan doğruya saldırı olarak değerlendirilir, ama tesadüflere bağlı hayatta tesadüfen drone ile kaza da yapabilirsiniz 😉

  49. Merhaba benim dronum oyuncak olarak nitelendirdiğiniz corby drones rq 77-21 markalı bir quadcopter dronun sol arka pervanesi digerlerine gore biraz yavaş dönüyor.pervanelerin dönüş sistemine baktigimda motorun döndürdüğü bir çarkın pervanenin takılı oldugu çubuk şeklinde bir parçayla birlesik olduğunu,motorun çarkı döndürmesiyle pervanenin dondugunu gördüm.Ayrıca drone bir süre kullanılmadığında (bu süre cok uzunu veya cok kısa bir sure degil herhangi bir sure)pervane siz bikereye mahsus ittirmediğiniz sürece donmuyor.Sizce sorun ne olabilir motordanmı yoksa çarkla birleşik olan çubuktan mı kaynaklanıyor ? Bu sorun dronun stabil uçmasına engel oluyor en kısa sürede cevap verirseniz sevinirim

    • Motorların özellikleri arasında “thrust” değeri belirtilmektedir. Bu değer, farklı pervaneler ile farklı gerilimlerde kullanıldığında motorun ne kadarlık bir kaldırma kuvveti sağlayabileceğini gösterir. Motorlarınıza ait bu dökümana ulaşarak maksimum ne kadar ağırlık taşıyacağını hesaplayabilirsiniz.

    • Telefon bataryaları da lityum tipinde olmalarına karşın verebilecekleri akım (C değeri), drone ile kullanım için malesef çok düşüktür. Bu sebepten ötürü kullanamazsınız.

  50. Elimde çok sayıda bilgisayar parçaları var bunlarla ucuz yollu dron yapabilirmiyim.Maddi olarak harcayacak fazla param yok bununla ilgili birşeyler biliyorsanız paylaşabilirmisiniz ben araştırdım ama birşey bulamadım.Şimdiden teşekürler.

    • Malesef bilgisayar parçalarını drone’da kullanmanız mümkün değildir. Bilgisayardaki fanlar ancak havayı hareket ettirebilecek kapasitededir, drone için gerekli olan kalkış gücünü üretmeleri mümkün değildir.

  51. Kerem Bey, drone konusunda yeniyim. Bir drone sipariş ettim, özelliklerinde 4CH ve 2.4GHZ yazıyor. Drone ile kullanmak için bir FPV gözlük almayı da düşünüyorum ancak almak istediğim gözlüğün özelliklerinde 5.8GHZ yazıyor. Herhangi bir uyum sorunu olur mu? Gözlük ile drone’un aynı frekansta mı olması gerekiyor yoksa 5.8GHZ alıcısı bulunan bir gözlük 2.4GHZ frekanslı vericileri de destekler mi?

    • Merhabalar, drone üzerinde yazan 2.4GHz, kumandanın çalışma frekansıdır. 5.8GHz ise FPV sisteminin frekansıdır. Sinyallerin birbiri ile karışmaması için FPV ve kumanda için farklı frekanslar seçilir. Satın aldığınız gözlüğü, desteklediği 5.8GHz kanallarına uygun bir video verici ve kamera sistemi ile kullanabilirsiniz. Bu frekans tabloları gözlük ve vericinin ürün açıklamalarında belirtilir. Genellikle günümüzde en az 40 kanal kullanan verici ve alıcılar bulunmaktadır. En sık kullanılan 40 kanalın tablosuna buradan erişebilirsiniz: https://oscarliang.com/ctt/uploads/2016/02/vtx-frequency-5-band-40-channel-boscam-fatshark-raceband-abef.png

      • Kerem Bey cevabınız için teşekkür ederim. Sipariş verdiğim drone marka ve modeli “JJRC H51”. Ancak üzerindeki 720p video kameranın hangi frekansta yayın yaptığını bilmiyorum. Anladığım kadarıyla video kamera 5.8Ghz frekansını destekliyorsa düşündüğüm FPV gözlüğü (Eachine EV800) kullanabileceğim, aksi takdirde kullanamayacak ve JJRC’nin telefondaki uygulamasından görüntüyü izlemek zorunda kalacağım. Ben bahsi geçen drone modelinin kamera frekansı konusunda herhangi bir yerde bilgi göremedim ama siz bakıp beni aydınlatabilirseniz çok memnun olurum. Eğer siz de bulamazsanız artık drone gelince kutusuna veya kılavuzuna bakıp birşeyler bulmaya çalışırım.

        • Şimdi tekrar internet sitelerine baktım, özelliklerde “Wifi FPV” yazıyor. Sanırım “wifi fpv” de 2.4GHZ oluyor. Bu durumda gözlük uyumlu değil. Öte yandan 2.4GHz’lik gözlüğe de hiç rastlamadım. Sanırım Drone’un aktaracağı görüntüyü telefondan izlemeye mecburum.

          • WiFi FPV özellikli cihazlar genellikle uygun fiyatlı ve oyuncak olarak niteleyebileceğimiz cihazlar ve DJI Phantom ve Mavic Pro gibi gelişmiş cihazlardır. Bu cihazları 5.8GHz kanalında kullanmanız pek mümkün olmayabilir. 5.8GHz FPV sistemlerinde genellikle kamera, verici, görüntü kaydedici (DVR olarak ta geçer) alıcı/gözlük gibi parçalar modüler olduğundan kendi sisteminizi kurmanız gerekebilir. Ya da kamera ve vericiyi bir arada sunan mikro cihazlar da mevcuttur. Cihazınıza ek olarak bu kamerayı takarak 5.8GHz FPV kullanabilirsiniz.

  52. eger bız bu dron kamera sıstemını bır araba ustunde yerlestırsek kamera sıstemını nasıl calıstırıcaz ve nasıl goruntu alabılırız kamera sıstemınden

  53. yada bır sıstem var mı araba nın ustune yerlestıre bılıcegımız ben arastırdım ama bulamadım eger bulursanız yada dron kamera sıstemını arabanın ustunde nasıl yerlestırıp calıstırabılırım ve goruntuyu nerden alabılırım soylersenız cok mutlu olur um

    • Aradığınız sistemin ismi FPV. Bir görüntü verici ve alıcı çifti (örnek: https://www.robotistan.com/2w-fpv-aktarici-ve-alici-kit-58g-8kanal), vericiye bağlayabileceğiniz kompozit çıkışlı bir kamera ve görüntüyü görebileceğiniz kompozit girişli bir gözlük/ekran/TV kullanarak istediğiniz sistemi kurabilirsiniz. Kullandığınız verici ve kameranın çalışma gerilimine bağlı olarak çoğunlukla 5V veya 12V gibi bir güç kaynağı bulunan herhangi bir sisteme (drone, RC araba vs.) bağlayarak sistemi kurabilirsiniz.

  54. İYİ AKŞAMLAR YENİ KAMERALI FPV DRON ALDIM PİYASADA ORTA SINIF DRONLAR MAKSİMUM 8 -10 DK UCUŞ YAPABİLİYOR FARLKI BİR BATARYA SAYESİNDE BU SÜREYİ UZATABİLİRMİYİM MESELA TLF BATARYALARI HAFİF 3,7 V 2500 MaH degerinde bunu bir direnç sayesinde drona uydurabilirmiyim.

    • Malesef hayır. Daha önce de yazıldığı üzere, telefon bataryaları da lityum tipinde olmalarına karşın verebilecekleri akım (C değeri), drone ile kullanım için malesef çok düşüktür. Bu sebepten ötürü kullanamazsınız.

  55. Merhaba
    Bu anlattığınız dronun birebir aynısını yapmak istiyorum.Süper Multikopter Seti – Kendin Yap Drone Kiti (Multicopter))
    Yalnız motorlarım farklı olduğu için
    drone lipo batarya seçimini yapamıyorum.Yardımcı olabilir misiniz?
    7,4V Lipo Batarya 3400mAh 25C mı yoksa 7,4V Lipo Batarya 2800mAh lipo pil mi kullanmalıyım?
    motor ve esc leri şu linkten aldım?
    https://tr.aliexpress.com/item/A2212-1000KV-2200-Brushless-Outrunner-Motor-SimonK-30A-ESC-1045-Propeller-1-pair-Quad-Rotor-Set/32242144912.html

    • Seçmiş olduğunuz motorları 7.4V (2S) veya 11.1V (3S) lipo bataryalar ile kullanabilirsiniz. Batarya seçiminde kriteriniz verebileceği akım ve bataryanın fiziksel boyutu olmalıdır.

  56. Merhaba
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.3 Sorum olacak.
    1.sorum Satın almış olduğum yukarıda belirttiğim linkte gelen ESC ve Motorların bağlantısını yapamadım.Robotistanın hazırlamış olduğu videoda ESC’lerin 3 kablosunda dişi giriş, motorlarda 3 kablosunda ise erkek çıkış mevcut. Fakat benim aldıklarım ya da Robotistanda satılan ürünlerde böyle bir aparat mevcut değil.Bu bağlantıları nasıl , hangi malzeme ile yapmam gerekiyor.
    2.sorum gövdeden lipo batarya giden artı ve eksi 2kablo ve lipo bataryanın doluluğunu gösteren 2 kabloyu (toplam 4) nasıl temin edebilirim?
    3.sorum Gövde üzerindeki metal açık devre üzerinde , batarya takılı iken bir akım var mıdır? Dikkatli olmalı mıyız ?

    • Sorularınıza sırayla cevap vermek istersek,
      1) ESC’nin motor çıkışlarını, motorlarınızın doğru yöne döndüğünden emin olduktan sonra (dönüş yönünü değiştirmek için bu 3 kablodan herhangi ikisini değiştirmeniz yeterlidir) doğrudan fırçasız motorunuzun kablolarına lehimleyip üzerini elektrik bandı veya ısıyla daralan makaron ile kapatabilirsiniz.
      2) Pilinizde yer alan konektöre göre drone’unuzun ana güç kablosu için XT60 soketli veya T-Plug soketli bu kabloları kullanabilirsiniz. Diğer ucunu kesip, drone’unuzun ana güç kısmına lehimlemeniz mümkündür. Kontrol kartının pil seviyesi ölçümü için ise dişi jumper kablo kullanabilirsiniz.
      3) Gövde üzerinde yer alan kontrol kartı 5V gerilim ile çalışmaktadır. Bu kartta dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, pil seviye ölçümü için yapmış olduğunuz bağlantılardır. Bu kabloların kısa devre yapmamasına özen gösteriniz.

  57. Merhaba
    Yaptığınız drone’da (SkyRc E3 LiPo Pil Şarj Aleti | 2S-3S Lipo Şarj Cihazı) kullandığınızı gördüm. Fakat internette gezinirken bu şarj cihazı için ;
    “7,4V ve 11,1V’luk LiPo pilleri 1200mA’e kadar rahatlıkla şarj edebilen şarj aletinin akım çıkışı hücre başına 1200mA’dir. Bu sebeple bu değerin altındaki enerji seviyesine sahip piller ile kullanımı tavsiye edilmektedir.1350mA üzeri pillerde kullanımda pile zarar verilebilir.” bilgisine rastladım.
    Mevcut kullanacağımız robotistandaki pillerde sadece 2800 maH ve civarı bilgisi olduğundan bir tehlike arz eder mi?
    Saygılarımla.

    • Bahsetmiş olduğunuz şarj aletini 2 ve 3 hücreli pillerinizi şarj etmede kullanabilirsiniz. Şarj aletinin pillere düşük akımda şarj ile hasar vermesi mümkün olmayan bir durumdur. 1200mA çıkış vermesi demek şarj aletinin 1200mAh kapasiteye sahip bir bataryayı 1 saatte şarj etmesi anlamına gelir. Örnek verecek olursak 2400mAh kapasiteli bir bataryayı bu şarj aleti 2 saatte şarj edecektir. Çok sayıda LiPo pile sahipseniz ve modelcilik ve robotik ile uğraşmaktaysanız daha fazla özellik sunan iMAX B6AC gibi bir şarj aletine yatırım yapmanız daha mantıklı bir tercih olacaktır. İlginiz için teşekkürler.

  58. Kerem Bey Merhabalar bende bir drone topluyorum öncelikle teşekkür ederim verdiğiniz cevapları tek tek okudum ve işime yarayacak olanları not aldım f450 frame flysky i6 kumanda kk2.15 kontrol kartı lhı 2212 920kv motorlar 11.1v 3000 Mah 25c kilo pil kullandım her şey tamam ama gaz stiğini sona vurmama rağmen yaklaşık 10cm yükseğe kalkmıyor hangi ayarda değişiklik yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhabalar, bahsettiğiniz durum için aklıma iki farklı senaryo geliyor: Birincisi kullandığınız pervaneler yetersiz kalmakta, ikinicisi ise ESC’lerinizin gaz kalibrasyonunu yapmanız gerekiyor. Kalibrasyonun nasıl yapılacağına dair videoyu yukarıda yer alan yorumlarda bulabilirsiniz. Kullandığınız pervaneleri de belirtirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.

  59. merhabalar,

    bitirme projemiz için quadocopter yapıyoruz. raspberry pi kullanıyoruz ve c dilinde programlamak istiyoruz. motor sürme konusunda belirli sıkıntılar yaşıyoruz, faydalanabileceğimiz ve yazılım açısından da bilgi alabileceğimiz site ya da şahıslar var mı ? bize yardımcı olur musunuz

  60. Merhabalar geçen gün yabancı bı sitede drone la adam kendini kaldırıyordu evin çatısına aklıma çuvalla yük taşıyabilecek bı drone geldi 60 -70 kg yük taşıyan drone kaç liraya mal olacak bana

    • Ne iş için kullanacağınıza bağlı olarak seçeceğiniz gövde tipi değişiklik gösterecektir. Eğer amacınız stabil bir görüntü almak ve otonom uçuş yetenekleri ise 450 sınıfı veya daha büyük bir gövde başlangıç için ideal olacaktır. Fakat aracın çevik ve süratli olmasını istiyorsanız en fazla 250 sınıfında karbon fiber gövdeli yarış drone’u modellerine bakmanız daha mantıklı olacaktır.

  61. F450 bir drone yaptım ama gövde ağır gibi o boyutta istiyorum gene ama daha hafif ve Farklı bir şey olsun önerebileceğiniz bir frame var mı ? Güzel görüntü verebilecek yaklaşık 2 km menzile görüntü verebilmeli modellerine kadar yazarsanız sevinirim

    • TBS Discovery frame’ine bakabilirsiniz. Alacağınız görüntünün kalitesini kullanacağınız kamera ve FPV sistemi belirleyecektir. Aynı şekilde menzilinizi de kullandığınız kumanda sistemi belirleyecektir. Uzun menzilli kumanda için 433MHz gibi UHF bandında çalışan sistemler kullanabilirsiniz. FPV sisteminiz için de 5.8GHz, 2.4GHz ve 1.2/1.3GHz gibi seçenenekleriniz mevcuttur.

  62. Merabalar ;
    Drone topluyorum bir liste çıkardım ancak malzemeler çok olunca kararsızlık yaşıyorum güçlü ,gps ,kamera gibi eklentilerde sonradan ekleyebileceğim bir çalışma yapmak istiyorum listem de buna uygun mudur ?
    1-F450 mm gövde
    2-pervane 1045 lik
    3-XA2212 kv1400 Fırçasız motor sürücü
    4-ESC 40A
    5-kk2 kontorl kartı bunla (havada aslılı kalırmı ?)
    6-11.1 v 4200 ma 25o lipopil (1 saat te yakın havada kalır mı)
    7-Flysky fs -i6 6 kanal dijital kumanda
    cevaplarınız için teşekürler

    • Seçtiğiniz parçalar gayet uyumlu, sorun çıkartmayacaktır. Yalnızca ESC’leri 40A seçmek gereksiz bir fazlalık olacaktır. Bahsettiğiniz motor/pil/pervane kombinasyonu için çoğunlukla 20A’lik ESC’ler bile yeterli gelecektir. KK2 kontrol kartı ile ilgili “havada asılı kalma” olarak bahsettiğiniz özellik sanırım irtifa ve konum sabitleme. Bu özellik için GPS ve barometreye sahip bir kontrol kartı kullanmanız gereklidir (örn. APM2.6). Malesef seçtiğiniz LiPo batarya ile drone’un 1 saat havada kalması mümkün değildir. En fazla 25 dk civarında bir uçuş süresi elde edebilirsiniz.

  63. Merhaba Kerem Bey ,
    Drone yaparken ; ESC , motor , pervane , pil ve uçuş kontrolcüsünün uyumunun seçiminin toplam kilo dahilinde hesaplanması ile ilgili bir anlatım yapabilir misiniz?

  64. Apm 2.8 ve naza m lite modelleri arasında kaldım olmasını istediğim özellikler
    Havada asılı kalabilmesi
    Kumanda menzili dışına çıkınca eve geri dönüş moduna girip kalktığı yere geri dönebilmesi
    Kumanda üzerinden quadın pilinin voltajını anlık olarak görebileceğim (kumanda i6 bu arada destekliyor bu özelliği) bir kontrol kartı olması gerekiyor bu arada
    Phantomda naza kullanılıyor naza alırsam phantomdaki özelliklere sahip bir quad yapabilir miyim ?

    • Saymış olduğunuz özellikler her iki kontrol kartında da mevcuttur. Telemetri bağlantısı için farklı seçenekleriniz mevcuttur. Telemetri özelliğine sahip alıcılar ya kontrol kartınıza bağlanarak buradan veriyi alır ya da herhangi bir uçuş kontrolcüsü olmadan doğrudan pil gerilimini ölçebilecek donanıma sahip alıcılar mevcuttur. Bahsetmiş olduğunuz kumandadaki telemetri sistemini detaylı bilmediğim için bu konunda bir yorum yapamayacağım fakat, Naza M Lite kartında telemetri çıkışı olmadığından bahsettiğim şekilde telemetrili bir alıcıyı bağlamanız mümkün değildir. Sizin de bahsetimş olduğunu gibi DJI Phantom’un ilk modelinde Naza M Lite kullanılmaktadır. Son çıkan güncel modeller ile ilgili ise malesef bilgim yok. Kendi toplayacağınız drone’un birebir aynı özelliklere sahip olması düşük bir olasılık.

        • RC kumanda sistemleri, uçurmakta veya sürmekte olduğunuz modelinize en sağlam şekilde bağlantıyı mümkün olan en düşük gecikme ile sunmak için tasarlanmıştır. Kara ve deniz araçları için pistol grip (tabanca tutuşlu) kumandalar; uçak, helikopter ve multikopter gibi araçlarda ise çift çubuklu kumandalar tercih edilir. Bunun sebebi, her iki elimizin de parmaklarını rahat bir şekilde kullanabilerek istediğimiz manevraları yaptırabilme olanağımızdır. Joystick kullanarak tek elimizle yalnızca cihaza yatma eksenlerinde yön verebilmemiz mümkün olur, gaz kolu, dolayısı ile irtifa kontrolü ve aletin yaw eksenindeki hareketini kontrol etmemiz için ayrı bir kumandaya ihtiyacımız olacaktır. Bütün bu anlatmış olduğum sistemi, bir RC kumandayı modifiye ederek yapmak mümkündür, fakat halihazırda bu şekilde bir kullanım sunan sistem malesef mevcut değildir.

    • Motorun verimli olduğunu anlamak için sadece çektiği güce değil, hangi gerilimde hangi pervane ile ne kadar akım çektiğine bakmamız gereklidir. Bu bilgiler genellikle motorun üreticisi tarafından bize sağlanır. Ayrıca kullandığımız motordan beklentimiz de önemlidir. Aynı gerilim ve pervanede bir üreticinin üretmiş olduğu farklı kV değerlerindeki motorları karşılaştıracak olursak, yüksek kV değerine sahip motorun daha fazla itiş gücü (thrust) sağladığını göreceğiz. Fakat, daha yüksek performansa karşılık olarak daha fazla akım tüketimi ile karşılaşacağız. Eğer amaç uzun uçuş süresi elde etmek ise daha düşük kV’li motoru tercih etmeliyiz. Daha yüksek performans için ise yüksek kV değerine sahip motoru tercih edebiliriz.

  65. Mission planer uygulaması Windows 10 da hata gösteriyor kurulum oluyor açılıyor ama bazı işlemleri yapamıyor bir çözümü var mı yoksa daha eski bir Windows sürümünde mi kullanmamız gerekli ?

    • Kartın 6DOF olarak belirtilmesi, yalnızca jiroskop ve ivmeölçere sahip olduğu anlamına gelir. Havada asılı kalma özelliğinden kastettiğiniz sanırım GPS hold özelliği. Bu özellik için barometreye sahip bir kart kullanmanız ve ek olarak karta bir GPS modülü bağlamanız gereklidir. Naze32 kartların barometre ve pusula sensörüne sahip olan sürümleri 10DOF olarak geçer. 6DOF kartlarda GPS hold özelliği stabil şekilde çalışmayacaktır.

  66. merhaba kerem bey ,böte bölümü öğrencisiyim ve proje olarak drone yapıcaz fakat ardunio ile yapılacak ve kontrol için scratch kullanmayı düşünüyoruz…bu konuda yardım eder misiniz

  67. Mission planer uygulamasını dediğiniz gibi yönetici olarak çalıştırdım fakat hala uygulama içinde takılmalar oluyor ekstradan win7 ve win8 modundada çalıştır ama bir işe yaramadı sorun devam ediyor

  68. Kerem Bey merhaba.. HD kamera kaydı yapabilecek drone tasarlayacağım. Parçalarını bulmam gerekiyor. Yukarıdaki başlıklarda yazdığınız malzemeler yeterli mi acaba? İlk defa yapacağım için fazla bilgim yok drone ile ilgili. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • “Sağlıklı çalışmıyor” dan kastınız tam olarak nedir? Eğer motoru elinizle döndürürken bir takılma, zorlanma vs hissediyorsanız motorunuz bozuk demektir. Eğer herhangi bir takılma yok ise sorununuz motor sürücü veya kontrol kartı kaynaklı olabilir. Kitapçığında belirtilen şekilde ivmeölçer kalibrasyonu yapmayı deneyebilirsiniz.

  69. Merhaba ,bende drone kumandası var bayangtoys x5 c1 modelinin dronem kayboldu ben bu kumandaya Gore alıcı nerden temin edebilirim şimdiden teşekkürler

    • Merhabalar, malesef bu cihazınız için ayrı olacak bir alıcı temin etmeniz mümkün değildir. Kumandayı ancak aynı marka/model başka bir drone ile kullanabilirsiniz.

  70. Kerem Bey Merhabalar, elimde çin sitesinden aldığım bir adet jjrc h8 c model ( sizin oyuncak diye tabir ettiklerinizden) drone var, bunun motorları küçük olduğu için çok çabuk bozuluyor ben bu dronun ana kartını ve kumandasını kullanarak sizden alacağım bir farklı gövde, daha güçlü motorlar ve daha güçlü bir pil ile bunları birleştirebilirmiyim.

    • Merhabalar. Bu tip oyuncak sınıfı cihazlar kumanda alıcısı, motor sürücü ve kontrol için gerekli olan tüm bileşenleri tek bir kart üzerinde barındırdıkları ve tek bir cihaza spesifik olarak kullanılacak şekilde tasarlandıkları için kesin birşey söylemem malesef mümkün değildir. Motor sürücüsü kısmındaki transistörlerin vereceği akımın sizin taktığınız büyük motorlara yeterli gelmemesi, daha hızlı bir cihaz istediğiniz için menzilden kolay bir şekilde çıkabilmesi aklıma gelen ilk örnekler. Teorik olarak bahsettiğiniz işlemi yapmak tabi ki mümkündür, alacağınız sonuçlar ise kullanacağınız parçalara göre değişecektir.

      • Sınırlı bütçe ile böyle bir fikir geldi aklıma ama dediğiniz doğru, sonuçta benim dronun bir menzil kapasitesi var, güçlü motor taktığımda daha hızlı manevra yapacağı için çok çabuk menzilden çıkma yapabilir. Ayrıca kullanacağım büyük motorların akım çekimi yüksek olacağından ana kartında ısınma belki yanma problemi de yapabilir. Sıfırdan parçaları alıpta bir drone yapayım desem oda 1.000 küsür tl seviyelerinde. Bana uygun fiyat aralığında 300-500 civarı önerebileceğiniz hazır olmayan yani kendim kurabileceğim bir drone kiti varmı

    • 6 kanal olarak bahsettiğiniz için bu kumandanın çift çubuklu tipte hava aracı kumandası olduğunu tahmin ediyorum. 35MHz her ne kadar günümüzde kullanılmayan analog bir sistem olsa da, kontrol kartınızda her kanal için tek tek PWM sinyal girişi bulunuyorsa kumandanızı drone uçurmak için kullanabilirsiniz.

  71. hocam iyi günler bu telemetriyi kullandığınız sensörleri veya bunun yerine ne kullanabiliriz yardımcı olursanız sevinirim.

    • Her kumandanın telemetri sistemi farklı olsa da, telemetri için her zaman sensör kullanmanıza gerek yoktur. Çoğunlukla kullandığınız kontrol kartı telemetri çıkışı veriyorsa bu çıkışı doğrudan alıcınızın telemetri girişine bağlamanız mümkün olmaktadır. Tabi ki bu durumda yalnızca kontrol kartının aldığı verileri telemetri olarak görebileceksiniz.

      • hocam bu telemetri sisteminde ve kontrol kartinda bize önerebileceğiniz marka veya isim bi bağlanti varmı yardımcı olabilirmisiniz?

  72. 1 km ye kadar anlık görüntü alabilecegim bir sistem kurmak istiyorum.Elimde Xiaomi yi ve eken H9 aksiyon kameraları var. Bunları kullanabilir miyim? Kontrol kartim Apm 2.8 , frame f450 , telemetre ve osd var elimde. Özellikle görüntü aktarımı dan hic anlamıyorum. Yardımcı olabilir seniz sevinirim, Teşekkürler.

    • Merhabalar. Öncelikle aksiyon kameralarınızdan kompozit video çıkışı almanızı sağlayacak bir ara kabloya ihtiyacınız olacaktır. Bu kablo sayesinde edinimş olduğunuz kompozit video sinyalini ise bir video verici/alıcı seti içerisinde yer alan vericiyi kullanarak kablosuz şekilde set içerisindeki alıcıya aktaracak ve alıcı üzerindeki video çıkışını kompozit video girişi özelliğine sahip bir ekrana aktarabilirsiniz. Ayrıca kendinden dahili alıcıya sahip FPV ekranları ya da özel FPV gözlükleri kullanabilirsiniz.

  73. Merhabalar şimdi drone nasıl yapılır burda bahsettiniz benim yapmak istediğim drone arduino temelli telefondan kontrol edebileceğim kameralı bı drone bunu nasıl yapabilirim yardimci olabilir misiniz rica etsem

    • Merhabalar. Telefondan kontrol edebilmeniz için Bluetooth ya da benzeri bir haberleşme kullanmanız gerekecektir. Drone’unuzu kontrol edebilmek için kullanacağınız mikrokontrolcüde jiroskop ve ivmeölçer sensörlerinin okunması, PID kontrol algoritmasının kurulması, kumandadan gelecek sinyallerin haberleşmesi ve okunarak işlenmesi, motor kontrolü gibi birçok farklı fonksiyonu gerçekleştirmeniz gerekecektir. Bu işlemler deneyimli bir programcı için bile oldukça karmaşık sayılabilecek süreçlerdir. Bu durumda eğer yeteneklerinize güveniyorsanız, Arduino temelli kontrol kartları olan MultiWii ve APM‘ye ait olan kaynak kodları incelemenizi ve Bluetooth haberleşme yaptırmak için halihazırda mevcut olan bu kodları modifiye ederek ilerlemenizi tavsiye edebilirim. İyi günler dilerim.

  74. f3 control kartını betaflight,cleanflight yada butterflight ile disconnect konumuna getiremedim.Sorun nerede olabilir teşekkürler…

    • Anladığım kadarıyla kartınıza yeni firmware yüklemek istiyorsunuz. Bunun için kart üzerinde yer alan boot isimli pinleri kısa devre yaparak veya boot butonu mevcut ise bu butona basarak USB kablosunu takmanız ve Firmware Flasher sayfasından yükleme yapmadan önce No Reboot Sequence seçeneğini işaretlemeniz gereklidir.

  75. Merhabalar sormak istediğim bir kaç soru olacak şark kaç saat gidiyor. Uçuş menzili nedir. engellere karşı koyabilme özelliği nasıl eklenir. Çekim alanından çıkında başlangıç noktasına geri dönermi

  76. Naza m lite seti aldım flysky i6 kumandam var 6 kanal bağlantı nasıl olmalı bir türlü sinyali almıyor yardımcı olursanız sevinirim bu arada yeni kurulum yapacam

    • Kumanda alıcınızın SBus ya da PPM çıkışı mevcut ise bu çıkışı Naza M-Lite’a doğrudan bağlayabilir, ya da alıcının üzerindeki her bir kanalı ayrı ayrı kontrolcünüze bağlayabilirsiniz.

  77. Sistemi kurdum her şey tamam ama kalkmıyor Drone kaldırırken stick kolu ortalara gelince acayip titriyor ve motorlardan çok yüksek ses geliyor gazı köklesem patlayacak gibi bunun sebebi ne olabilir ?

    • Bu durum birden fazla sebepten kaynaklı olabilir: Öncelikle kullandığınız pervanelerin veya pervane adaptörlerinin yamukluğundan kaynaklı olabilir. Kullandığınız kontrol kartı düzgün şekilde gövdeye sabitlenmemiş ve titreşimden etkileniyor olabilir. PID ayarlarınızdaki değerler çok yüksek olabilir. Buradaki videoda gösterildiği şekilde pervanelerinizi balanslamayı deneyebilirsiniz. Kontrol kartınızı süngerli çift taraflı bant ile veya plastik vida ve aralayıcılar ile gövdeye sabitlemeyi deneyebilirsiniz. PID değerleri için ise genellikle kart ile gelen varsayılan değerler çoğu multikopterin uçmasını sağlayacak güvenli değerlerdir. Değişiklik yaptıysanız varsayılan değerlere geri dönmeyi deneyebilirsiniz.

  78. Hiç birinde sorun yok çünkü başka bir kontrol kartı kullanıyordum bu sistemde naza alınca nazayı taktım geri kalan her şey aynı bu arada titremeyi düzelttim tek sorun tam gazda bile kalkmaması

  79. Naza m lite drone yaptım her şey tamam 5 kanalım 3 aşamalı bir stick biri failsafe biri atti biride gps atti ve gps modunda kalkış yapıyor ama ama failsafe modunda arm olup kalkış yapmıyor bu normal mi ? Failsafe modu sadece havadayken o moda geçince asılı kalmasını sağlıyor asılı kalıyor ama yön veremiyorum
    Kumandayı kapatınca pervaneler durup yere düşmüyor ama havada kalmaya devam ediyor ayarlardan failsafe modu açık olmasına rağmen
    Pil içinde bir özelliği yok mu bu kartın azalınca otomatik inmesi falan yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Failsafe modu, kumandanın sinyal kesilmesi durumunda geçerli olacak senaryoyu denemenizi sağlayan moddur. Failsafe’e geçtiği zaman drone’un nasıl davranacağını kontrolcünüzün yazılımından değiştirebilirsiniz. GPS destekli drone’larda failsafe durumunda kalktığı konuma geri dönme (return to home), asılı kalma (position hold) veya motorları tamamen kapatıp drone’un düşmesi şeklinde ayarlamalar yapabilirsiniz. Naza M-Lite kontrolcüsü ile çok fazla tecrübeye sahip olmadığım için malesef bu konuda size detaylı şekilde yardımcı olamayacağım.

  80. Kumandada anlık pil verisi doğru gözükmüyor 5 v falan gözüküyor sürekli bunun yanlışlığın sebebi Kumanda mı acaba naza m lite mı ? Kuman’da flysky i6
    Pilin verileri anlık alabileceğim sistemler var mı ?

    • Kumandada görmüş olduğunuz gerilim, alıcının besleme gerilimidir. Kumanda alıcıları Naza M-Lite üzerinden gelen regüle edilmiş 5V ile beslendiğinden dolayı bu şekilde bir değer görmeniz çok normaldir. Ana batarya gerilimini görebileceğiniz telemetri sistemleri mevcuttur, fakat kullanmış olduğunuz kumanda ile ilgili malesef bilgim yok. İnternette “Flysky i6 battery telemetry mod” şeklinde arama yaparak belki bazı modifikasyonlar ile ana batarya gerilimi görme modifikasyonlarına ulaşabilirsiniz.

  81. dronum için kamera takmak istiyorum anlık görüntü alacağım bir sistem olmalı görüntüde pilin gücü dronun yerden yüksekliği hızı gözükmeli kaliteli bir görüntü olmalı ve en az 2 km menzile yetişmeli bunun için hangi malzemelere ihtiyacım var
    Kontrol kartım :v2 ye güncellenmiş Naza m lite

    • Merhabalar, bahsetmiş olduğunuz sensör sistemi DJI Phantom 4 gibi hazır drone’larda bulunmaktadır. Kendi yapacağınız drone’da sonar sensörü (HC-SR04) gibi sensörler ekleyerek kendi sisteminizi oluşturabilirsiniz. Fakat bu tip sensörler, MultiWii ya da APM gibi kartlar ile drone’un altına konumlandırılıp irtifa kontrolü yapılması için kullanılmaktadır. Farklı kullanım amaçları için biraz araştırma yapmanız ve büyük ihtimalle kodda müdahalelerde bulunmanız gerekecektir.

    • Aksiyon kameranızın kompozit video çıkışı mevcut ise OSD ile birlikte FPV sisteminizde kullanabilirsiniz. GoPro gibi kameraların USB’den kompozit video çıkışına dönüştürücü kabloları mevcuttur. Bu şekilde kullanımın tek dezavantajı, aksiyon kameraları yaklaşık 300ms gecikmeli olarak görüntü çıkışı vermektedir.

  82. Çoğu kartla havada asılı kalma özelliği var ama istediğim her seviyede asılı kalabilecek bir kart var mı örneğin bir inşaatta her kata girebilecek bir kart ?

    • GPS destekli bir kart düzgün bir kurulum yapıldığında istediğiniz sonucu verecektir. APM, DJI Naza veya A2, INAV destekli kartlardan (barometre ve magnetometreye sahip 10DOF olanları) tercih edebilirsiniz.

  83. Dronun her şeyi oluyor çok güzel uçuyor hatta ama garip ki son zamanlarda arm olmuyor bir kaç defa pili tak çıkar tak çıkar yapınca oluyor bunun sebebi sizce ne olabilir ?
    Kontrol kartım naza m lite

    • Drone’unuzun pilini taktıktan sonra hareket ettiriyorsanız gyro kalibrasyonu tam yapılamıyor olabilir. Pili düz ve hareket etmeyecek bir zeminde takıp kalibrasyon işleminin tamamlanmasını bekledikten sonra arm yapmayı deneyiniz.

  84. Bazı kumandaların menzilleri yazmıyor hiç bir yerde mesela benim kumandamın menzilini bulamadım internette (flysky i6 ) bu kumandanın menzili hakkında bir bilginiz var mı bide Kumanda üzerinde süreli voltajı yazıyor piller tam doluyken daha mı çok çeker alakası olur mu ?

    • Kumandanızın menzilini etkileyecek birçok faktör bulunmaktadır. Fakat genel olarak 2.4GHz kumandalar için açık alanda ve ideal koşullarda 500-1000m civarında bir menzil bekleyebilirsiniz. Bahsetmiş olduğunuz ekranda görünen pil gerilimleri kumandanızın telemetri özelliğidir. Kumanda alıcınız drone üzerindeki 5V regülatör ile beslendiği için pil gerilimi menzile etki etmeyecektir.

    • Bahsetmiş olduğunuz şekilde görüntü aktarımı yapan sistemler genellikle drone’ların kendi içerisinde gömülü olarak yer alır. Kendi yaptığınız cihazlarınızda WiFi FPV yapacak bir sistem ile şahsen karşılaşmadım.

    • Bu sorunun cevabı isteklerinize göre değişir. Eğer stabil ve GPS ile otonom uçuş özellikleri istiyorsanız PixHawk ya da DJI kontrolcüleri tercih edebilir; hızlı, çevik ve sportif bir yarış drone’u istiyorsanız Kiss, Raceflight veya Betaflight çalıştıran kontrol kartları tercih edebilirsiniz.

    • GoPro’nuza uygun bir A/V çıkış kablosu alarak bahsettiğiniz şekilde anlık görüntü alabilirsiniz, fakat GoPro’nun görüntü çıkışı birkaç saniye gecikmeli olarak A/V çıkışına aktarılmaktadır. Ayrıca 200mW seviyesinde bir verici ile uygun anten kullanarak 2km civarında menzil alabilirsiniz, 600mW gibi yüksek sayılabilecek değerde bir vericiye ihtiyacınız olmayabilir.

  85. Fly sky i6x 10 kanal kumandam var alıcı olarakta fs-ia10b alıcım var ppm destekli ve ppm üzerinden bağlantısı yapıldı naza m lite kontrol kartımın modlarını seçmek için kanal 7yi trim yapmam gerekiyor çünkü swicht tam denk gelmiyor modların üstüne ama kanal 7yi trim edemiyorum kanal 7 yerine kanal 6 yada 5e atamam mümkün mü acaba ?

  86. Kolay gelsin iyi akşamlar Çinden Magic Speed x52 İsimli bir Quadcopter Aldım Maksat ucurmayı ögrennek vura kıra ögrendim kamera kırıldı Kamerasını Nasıl temin ederim Telefon Wifi Bağlantısı ile görüntü alıyordum

  87. Forceup marka 11.1v 3500mah Lipo pilim ve skyrc e3 marka şarj aletim var şarj bitince yeşil Işıkları yanıyor ama nedense ful şarjda 12.6 olması gerekirken 12.45 civarı oluyor neden tam şarj olmuyor bozulmadı aldığımdan beri böyle

  88. Ben dronumun en az 30 dakika havada kalmasını istiyorum pil ile birlikte yaklaşık 1300 gr bir ağırlığa sahip phantom 3 ve 4lerde bu ağırlıklara sahip 28-30 dakika kadar bir uçuş süreleri var acaba onların motorları daha mı verimli yoksa pilleri mi daha iyi ? pilleri daha iyiyse o pilleri kendi dronumda kullanabilir miyim ? pillerine baktım voltaj açısından uyumlu olurlar motorlarımla ama çalışır mı ?

    • Phantom 3 ve 4 gibi cihazların daha uzun havada kalabilmesinin sebebi daha verimli motor, kontrol yazılımı, pil gibi birden fazla etken sayesindedir. Benzer verimlilikte motorlar tercih edip benzer gerilimde pil kullanırsanız yakın bir sonuç alabilmeniz mümkündür.

  89. Lipo pillerde marka önemli mi ? Siz hangi markaları önerirsiniz ?
    Lipoların verimliliklerini bulmak için liponun miliamperini ağırlığa bölüyorum örneğin 5000 mah 200 gr ağırlığında bir pil için 5000:200 yapıyorum çıkan sonuç ne kadar büyükse o pil o kadar verimlidir sizce bu yeterli bir hesap mı ?

    • Lipo bataryalarda sizin yaptığınız hesabın dışında önemli bir faktör ise C değeridir. Bildiğimiz üzere C değeri, bataryanın kapasitesinin kaç katını sürekli akım olarak verebildiğini ifade eder. Dolayısıyla yüksek C değerine sahip bir batarya daha fazla akım sunabilmektedir. Kullanacağınız uygulamaya göre akım ihtiyacınızı hesapladıktan/ölçtükten sonra uygun C değerine sahip lipo bataryayı seçmelisiniz. Örnek olarak maksimum 40A akıma ihtiyaç duyduğunuz bir projede 2200mAh 20C bir pil kullanabileceğiniz gibi 45C değerine sahip bir pil de kullanabilirsiniz. 20C olan pil 44A sürekli verebilecekken, 45C değerine sahip pil yaklaşık olarak 100A akımı sürekli olarak verebilecektir. Yüksek C değerine sahip pil, daha ağır olabilir fakat çekebileceğiniz akımın limitinin yarısına bile ulaşmayacağınız için daha uzun ömürlü olacaktır.

    • Merhaba. FPV kamerası için “güvenlik kamerası” veya FPV kamerası olarak tabir edilen 5-12V gibi gerilimler ile çalışmaya uygun kompozit video çıkışına sahip kameralar kullanılmaktadır. GoPro v.b. gibi aksiyon kameralarının video çıkışı 0.5s kadar gecikmeli olarak görüntü verdiği için FPV sistemlerinde tercih edilmez. Gözlük konusunda ise genel olarak iki farklı tip seçeneğiniz bulunmaktadır. Birincisi ve daha uygun fiyatlı olanı, “box goggle” olarak tabir edilen ve bir ekranın etrafına kutu çevrilmesi ile meydana gelmiş gözlükler bulunur. Bu gözlükler biraz daha büyük yapıya sahiptir, fakat genellikle uygun fiyatlı olurlar. Diğer seçeneğiniz ise bildiğimiz anlamda “gözlük” tipinde olan, her iki göz için ayrı ekrana sahip Fatshark, Skyzone v.b. firmaların üretmiş olduğu gözlüklerdir. Bu tip gözlükleri kullanmak daha pratik olsa da, genellikle fiyatları yüksek olmaktadır. Bir diğer bileşen ise görüntü vericisidir. En sık tercih edilen görüntü vericiler 5.8GHz frekansında çalışırlar. 200mW gücüne sahip bir verici kullanarak çoğunlukla yeterli menzil alabilirsiniz.

    • Her üründe olduğu gibi belirli bazı markaların daha kaliteli olduğu tartışmasız bir gerçektir. Her marka LiPo batarya üzerinde yazılan kapasite ve C değerini malesef veremeyebiliyor. Bilindik markalar tercih etmeniz hem bütçeniz hem de güvenliğiniz açısından daha mantıklı olacaktır.

    • Bahsetmiş olduğunuz sorun birçok farklı kaynaktan oluşuyor olabilir. Diğer yorumlarda da belirttiğim gibi ESC ve ivmeölçer (accelerometer) kalibrasyonunu düzgün yaptığınızdan emin olun, gerekirse kullanmış olduğunuz ESC’leri BLHeli gibi multikopter için özel tasarlanmmış bir yazılım ile güncelleyin. Kullanmış olduğunuz kontrol kartı da bu noktada çok etkili rol oynayacaktır; KK2.0, Naze32, CC3D gibi kartlar daha çok sportif uçuş için kullanılan kartlardır. Stabil uçuş için GPS destekli bir kart kullanmanızı tavsiye ederim.

    • “Quad” rotor terimi 4 sayısından gelmektedir, 6 motorlu cihazlara hexacopter ya da hexarotor gibi isimler verilir. Motor sayısının artması drone’un yük taşıma kapasitesini arttıracak ve herhangi bir motorun havadayken arıza yapması durumunda 4 motorlu bir cihaza göre daha fazla güvenlik sağlayacaktır. Bunun yanı sıra 2 adet ekstra motor pil için daha fazla yük, 2 adet fazladan motor kontrolcü ve 2 adet fazladan pervane, dolayısıyla cihazın büyümesi ve ağırlaşması anlamına da gelecektir. Hobi amaçlı olarak kullanacaksanız quadrotor cihazlar genellikle tatmin edici performans sunacaktır, hexacopter gibi cihazlar daha çok havadan görüntüleme gibi amaçlar için tercih edilmektedir.

  90. 360-400 kvlık motorlar var verimlilik ve daha fazla yük kaldırabiliyorlar ama bu özellikleri sadece alçaktayken mi geçerli yükseklere çıkamazlar mı ?

    • Motorların kV değerleri düşük olduğu zaman daha büyük çaplı pervaneler ile kullanılması gereklidir. Örnek vermek gerekirse, yarış drone’larında en çok tercih edilen 2300 kV motorlar 5 inç pervane ile kullanılırken, 4 inç pervane kullandığımızda aynı performansı alabilmek için bu pervaneleri 2600 kV motorlar ile kullanmamız tavsiye edilir. 360-400 kV gibi çok daha düşük kV değerine sahip motorlar ise 15 inç gibi çok daha yüksek çaplı pervaneler ile kullanılır. Bunun sebebi, düşük devirde dönen motorun daha az akım çekmesi ve daha az titreşim oluşturmasıdır. Bu tip düşük kV değerli motorlar genellikle havadan görüntüleme platformlarında kullanılırlar. Daha az akım çeken motorlar sayesinide bu drone’lar daha uzun süre havada kalabilmektedir. Yük kaldırma değerleri ise motorun spec sheet dediğimiz hangi pervane ile hangi gerilimde kullanıldığında ne kadar thrust değeri sağladığını belirten dokümanında belirtilir. Bu değerler yükseklikten (irtifadan) bağımsızdır.

    • Sensör kullanmanıza gerek yok, lastik, köpük veya benzeri bir sarsıntı engelleyici malzeme ile kameranızı bağlarsanız sarsıntıyı büyük ölçüde kesersiniz.

  91. Fly sky fs-i6 Kuman’da ile kontrol edip ayrıyten tablet üzerinden fpv kameradan canlı olarak görüntü alabilir miyim? Yoksa fpv gözlüklü lazım? Kamerayı kontrol kartınamı taktınız?

    • Android işletim sistemine sahip bir tabletiniz varsa, USB portundan bağlayabileceğiniz FPV alıcılar mevcuttur. Kamera kontrol kartına değil, FPV vericiye bağlanmaktadır. Bazı kontrol kartları FPV vericisine dahili olarak sahiptir, bu tip kartlar All-in-One (AIO) olarak anılmaktadır.

  92. Merhaba , bende bir quadcopter toplamayı planıyorum. Sizlere birkaç sorum olacak. Öncelikle biz bu drone u topladıktan sonra uçuş kartı içine yazılım yüklememiz mümkünmü ?, yani bir drone firmasının yazılımını bulabilir ve yükleyebilirmiyiz ? . Eğer olmuyor ise biz drone umuza “beni takip et” gibi özellikleri nasıl ekleyebiliriz ?. Şimdiden teşekkürler . . .

    • Merhaba. Genellikle uçuş kartları kendi içerisinde yazılım yüklü halde gelmektedir. Farklı kullanım alanları için farklı özellikler sunan kontrol kartları ve bu kartlara göre yazılımlar mevcuttur. Örneğin APM ve PixHawk gibi platformlar daha çok otonom uçuş özellikleri sunmakta iken, Betaflight, Kiss, Raceflight gibi platformlar ise yarış drone’larında kullanıldıklarından çok yüksek performans sunabilmektedir. Kullanılan platforma (Arduino, STM vb.) göre kendi yazılımınızı da sıfırdan yaratma şansınız mevcuttur, fakat takdir edersiniz ki bu işlem oldukça ileri seviye tecrübe ve bilgi gerektirecektir.

  93. Mrb. Ben yunus. Teşhis değilde tespit için Gece görüş ve Termal görüş özellikleri barındıran bir dron almak istiyorum. Bazı sitelerde rastladım ve çok pahalı, nasıl bir yol izlesem?

  94. Merhaba..2.4ghz dron kumandası bozuldu.herhangi bir 2.4ghz kumandası ile dronunun çalıştırabilir miyim..dron markası=x4h107c+ teşekkürler..

    • Merhaba. Malesef bu tip oyuncak tarzı cihazlarda istediğiniz kumandayı kullanmanız mümkün değildir. Bu cihazların motor sürücü, ana kontrolcü, kumanda alıcısı gibi tüm bileşenleri tek bir kart üzerinde yer aldığından kumanda alıcısını tek başına değiştirmek mümkün değildir. Bu sebeple aynı marka modele ait başka bir kumanda kullanabilirsiniz.

  95. Merhaba kerem bey. Her soruya itina ile cevap veriyorsunuz öncelikle teşekkür ederim. Bende JJRC H68 drone mevcut bu drone da 720P kamera var bunu 1080P yapabilirimiyim bu ilk sorum. İkinci sorum da bu cihaza gps takmak istiyorum uygun olur mu ya da takılabilir mi.

  96. Kerem bey yer çekimine karşı drone benzeri fakat pervane yerine başka bir sistem kullanan bir proje deneyinde kullanmak üzere kendim bir prototip oluşturmak istiyorum. Hazır drone alsam çok pahalıya geliyor, ayrıca motorların çalışma yönleri drone gibi olması mümkün değil. Bu nedenle motor bağlantı gövdesini kendim oluşturmam gerekiyor. 1 kg kadar itme gücü oluşturabilecek ve bana çok pahalıya çıkmayacak bir modelin parçalarını satın alırken ve montajı sırasında yardımcı olabilir misiniz. Sonuçta sizin desteğinizle başarılı bir sonuç ortaya çıkarabilirsem kaybınız değil, kazancınız olacaktır. Saygılar,

  97. merhaba abi ben roket yapmak istiyorumda rokette yaklasık 4 km yukselıge cıkmasını ıstıyorum ve rokette 4-5 sensor (gps ,nem ,sıcaklık vb..) baglı olacak bu sensorlerdekı anlık değerleri almak ve eger bı kamera yerleştıreceksem 144p kadar göruntu almak ıstesem hangı kabosuz haberleşme sıtemını kullanmam gerekecek önerdıgınız bı sıstem var mı bıde göruntu alma işlemını düşünmesek sadece sensorlerdekı verılerı anlık almak ıstesek hangı sıstemı kullanmak gerekecek şimdiden teşekkürler…

  98. Merhaba. Bir çok yarış videosunda drone neredeyse 70-80 derece öne doğru açı yapıyor ve tahminimce bu açı sürekli değişiyor. Böyle bir durumda drone un üzerindeki kameranın da açışı otomatik değişiyor mu? Aksi durumda fpv gözlüğe giden görüntü pilotu yanıltırdı diye düşünüyorum ? Teşekkürler

  99. Öncelikle çok teşekkür ederim. Süper bilgiler paylaşmışsınız ve cevaplarınız ile paylaşımlara devam ediyorsunuz.

    Sorum şu hocam; 11.1V 1300 mah 45c pil yerine süre uzatmak için alternatif öneriminiz ne olacaktır? Mah yükseltmek sürenin uzaması için yeterli midir?

  100. merhaba, donanımını tamamladığım quadcopter in kalibrasyonları, denge/kontrol ayarları herseyi tamam. kalkış sırasında bir motor fazla itme uyguluyor ve kalkarkan tepe taklak oluyor araç. kontrol etmekte de zorlanıyorum. Nasıl çözebilirm bir fikriniz var mıdır ? Teşekkürler.

  101. Bir bölgeye 50-100mt yaklaşınca ekranda bölgeyi tanıtan reklam filmi oynamasını istiyorum. Bunu Raspery p3 ile nasıl yapabilirim. Yada ne şekilde yapabilirim.

    • Selamlar,

      GPS ile yer tespiti yaptıktan sonra ekrana Raspberry Pi üzerinden videoyu oynatabilirsiniz. Python programını kullanarak bunu yapabilirsiniz.

      İyi çalışmalar dileriz 🙂

  102. Merhabalar 😀
    Ben dron planları yapıyorum dron satın alcağına kendin yapmayı terci ediyorum ve bu fikri destekliyorum çünkü dron satın aldığında pek güvenemezsin ve neolacağı belli olmaz ama kendin yaptığında güvenirsin ve kendinden gurur duyarsın ve ne olacağı, sağlamlığı vb. herseyi bilirsin size bir soru soracaktım sorum şu kontrol kartlarında kanal var 6 kanal 12 kanal 18 kanal 24 kanal bunlar ne oluyor bir bilginiz varmı?

    • Selamlar,

      Kanalları ayrı bir yol olarak düşünebilirsiniz. Her yol üzerinden ayrı veri gelmektedir. 6 kanallı kumandanız varsa 4 tanesini joystick kullanır, kullanıcıya ise 2 tane kalır. 1 tanesini drone’yi açıp kapatmak için kullandığınızı var sayarsak, diğer 1 tanesini ise kamerayı yukarı aşağıya çevirmek için kullanabilirsiniz. Veya ışıklandırmayı açıp kapatabilirsiniz. Ne kadar fazla kanal varsa o kadar özellik katılabilir fakat fiyatları da haliyle artacaktır.

      İyi çalışmalar dileriz 🙂

  103. Merhabalar
    En az 20 dakika uçuş yapabilen
    Anlık HD görüntü alabileceğim
    Gps eve dönüş olabilen
    Açıkçası profesyonel bir dronda olan özelliklere sahip bir dron toplamak istiyorum.
    Bunun için parçalar ve maliyet nedir?
    Ya da böyle bir dronu nasıl yaptırabilirim?
    Teşekkürler

    • Selamlar,

      Kendi otonom yazılımınız için Raspberry Pi ve Python kullanabilirsiniz. APM Planner, Mission Planner veya Q Ground Control programını da kullanabilirsiniz fakat bu programlar tam otonom için yapılmamıştır. Bu programlar üzerinden harita üzerinde otonom uçuş yapabilir, harita çizebilirsiniz. Sensör vs. eklemesi gibi şeyleri Python üzerinden daha aktif ve kontrollü bir şekilde yapabilirsiniz ancak oldukça karışık ve zordur.

      İyi çalışmalar dileriz 🙂

  104. Havacılık’ta yaralanma ve ölümsüz kazalar “KIRIM”, tam tersi “KAZA” olarak adlandırılır. RC dünyasında ise genellikle yaralanma vs olmadan drone’ların zarar gördüğü kazalar olduğu için “KIRIM” diye adalandırılıyor tahminimce.

  105. Merhabalar. Öncelikle bu emek ve mükafatı olarak yaptığınız başarıdan dolayı sizi tebrik ediyorum. Sizin sitenizde bulunan dron kumandasının (42 lira civarı olan) dron güç kartı dahilinde mi atıyorsunuz? Eğer atmıyorsanız başka bir dron güç dağıtım kartıyla nasıl bağlayabileceğimi söyleyebilir misiniz?

  106. Merhabalar;
    Ben bir uçak tipi Drone yapmak istiyorum fakat bununla ilgili pek bilgim yok. Sizde bu konuda bilgi vermemişsiniz. Acaba bu konuda yardımcı olur musunuz?

    • Selamlar,

      VTOL uçaklara bakabilirsiniz. Dikey iniş ve kalkış sırasında drone mantığı ile çalıştıkları için sizin sorunuza cevap niteliğinde olacaktır.

      İyi çalışmalar dileriz 🙂

  107. Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. Size bir sorum olacaktı ben drone yapmak istiyorum ve merak ettiğim bir şey var dronelar havada hangi şekilde daha hızlı ve emniyetli uçar bana bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim

    • Selamlar,

      Drone’lerin hızlı uçması, motorlara bağlı bir durumdur fakat hızlı uçmak tehlikeli ve bazı durumlarda kontrolsüzdür. Kontrolü ele almak için iyi bir pilot olmalı veya yazılımsal bir şekilde drone’yi kontrol etmeniz gerekmektedir. İlk olarak failsafe ayarına bakmakta fayda var. Bu ayarı açtığınızda ve ayarını yaptığınızda kumanda arası sinyal kopması durumunda başladığı yere dönebilmektedir. Drone üzerine sensör eklediğinizde etrafındaki cisimleri siz görmeseniz bile, kendisi görebilir ve kaza yapmaktan sizi kurtarabilir. Bunları yapmanız durumunda drone’yi iyi bir şekilde korumuş ve emniyetli bir şekilde uçuş yapabilecek seviyeye gelmiş olacaksınız.

      İyi çalışmalar dileriz 🙂

    • Bahsetmiş olduğunuz cihaz marka-modeli, drone uçurmaya yeni başlayanlar için tasarlanmış oyuncak sınıfında bir cihazdır. Malesef daha yüksek menzil istiyorsanız DJI Phantom/Mavic gibi üst segment cihazlara yönelmeniz gereklidir.

  108. Merhaba. Ben FLYSKY FS-İ6 ile arduino-nu NRF24L01 İLE haberleşdirmek istiyorum bu mümkün mü ? Mümkünse yazılım konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim ,önceden teşekkürler

  109. kendi dronumu yapmak istiyorum maliyeti düşünmüyorum ama fazlada açılmak istemiyorum. dört motorlu ve en az batarya ve gövde hariç 100 kilo kaldırabilen bir drone yapabilirmiyim veya var ise satın alabilirmiyim. yardımcı olursanız sevinirim. emeği herkese tesekkurlerımı iletiyorum.

  110. Merhaba raspberyy pi ile drone kontrolu uzaktan mümkünmüdür pi4 ile uzakdan bilgisayar ile kontrol etsek pi4 internete bağlı olsa mümkünmüdür

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz