Multimetre, teknolojinin gelişmesi ile birlikte ohmmetre, avometre ve voltmetre gibi donanımların yaptığı işlemleri tek bir cihaz ile yapmayı sağlayan bir ölçü aletidir. İnsanlar tarafından multimetre ne ölçer sorusu merak edilmektedir. Multimetre ile alternatif akım, gerilim ve direnç kolayca ölçülebilmektedir. Multimetre fiyatları ise multimetrenin çeşitlerine, markasına ve modeline göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Multimetre Nedir?
Multimetre nedir sorusu için alternatif akım, gerilim ya da direnç ölçümü yapılmak istendiğinde her ölçüm için ayrı bir cihaz kullanmak yerine tek bir cihaz kullanarak bütün ölçümleri yapabilmeye imkan tanıyan ölçüm cihazı diyebiliriz. Çok çeşitli marka ve model de multimetre çeşidi bulunmaktadır ve bu cihazların temel olarak dijital ve analog şeklinde ikiye ayrıldığı söylenebilir.
Analog modellerin günümüzde çok fazla tercih edilmemekle birlikte üzerinde bulunan skala ile ölçüm oranının çok daha kolay bir şekilde görünmesini sağlamaktadır. Skala böyle bir kolaylık sağlamış olsa bile bozulma ihtimali yüksektir. Tüm bu belirtilenler nedeniyle görüyoruz ki skalalı modeller çok fazla tercih edilmemektedir.
Dijital multimetrelerin kullanımı biraz daha karışık olmasına rağmen sağladığı diğer avantajlar nedeniyle daha fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Dijital multimetreler hakkında ilk belirtilebilecek şey belkide LCD ekran arayüzüne sahip olması olabilir. Analog multimetrelere göre daha fazla tercih edilme sebebinin ise LCD ekran olması ve değer okumanın çok daha kolay olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Avometre çeşitlerini incelemek için tıklayınız.
Multimetre Nasıl Kullanılır?
Birçok farklı çeşit marka ve modele sahip bu ölçüm cihazları hakkında multimetreler nasıl kullanılır sorusu merak edilen konular arasındadır. Birçok farklı multimetre çeşiti olmasına rağmen temelde kullanımı çok farklılık göstermemektedir. Multimetrenin ön kısmında prob girişleri yer alır. Bu girişlere kırmızı ve siyah olarak bulunan prob kabloları takılarak bağlantı sağlanmaktadır. Bağlantı sağlandıktan sonra multimetrenin orta kısmında bulunan konum şarteli kademe kademe çevrilir ve ölçüm işlemi yapılmak istenen moda getirilerek istenilen ölçüm yapılabilmektedir. Konum şartelinin hemen üst kısmında bulunan ekranda ölçümü yapılan tüm değerleri görebilirsiniz.
Dijital Multimetre ile Direnç Nasıl Ölçülür?
Eğer multimetre ile direnç ölçümü yapılmak isteniyorsa ölçüm cihazı direnç moduna almak gerekir. Direnç ölçümünde bir yön söz konusu olmadığı için probların yani kabloların istenildiği gibi bağlanabildiğini söyleyebiliriz.. Bir sorun söz konusu olmayacaktır. Bu nokta da multimetre modeline göre doğru ohm değerini otomatik bir şekilde gösterecektir. Direnç ölçümü yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise direncin elle temas ettirilmemesidir. Çünkü eğer direnç elle temas ettirilirse vücut iç direnci de ölçüme katılarak yanlış bir değer ortaya çıkmış olacaktır.
Multimetre ile Akım Nasıl Ölçülür?
Eğer multimetre ile devre akımı ölçülmek isteniyor ise multimetre devreye seri bir şekilde bağlanmaktadır. Böylelikle doğru ve alternatif akım otomatik olarak görülecektir. Bu şekilde devreden geçen akım düzgün bir şekilde ölçülebilecektir. Daha detaylı bir şekilde anlatmamız gerekirse multimetrenin “A “ modu yani amper modu seçilmesi gerekmektedir. Sonra multimetre devreye seri bir şekilde bağlanmaktadır. Eğer voltajdan ve dirençten ayrı olarak akım ölçümü yapmaları gerekiyor ise prob girişi kullanılmalıdır. Bazı modeller için ise probun değiştirilmesine gerek kalmadan akım ölçümü yapılabilmektedir.
Diğer ölçü aletlerine buradan göz atabilirsiniz.
Multimetre Fiyatları
Multimetre fiyatları ürünün özelliklerine, malzeme kalitesine, rengine, markasına ve işlevlerine göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Satın almadan önce tüm bu kriterler göz önünde bulundurularak seçim yapmak doğru ürünü satın almada yardımcı olacaktır. Robotistan’da farklı marka ve modellerde en iyi multimetre çeşitlerine anında ulaşabilir, multimetre fiyatlarını hemen öğrenebilir ve alış satış işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.