back to top

Robotik Kodlama Nerelerde Kullanılır?

Bu yazımıza çağımızı sarsması beklenen, robotik kodlamanın ne olduğundan, robotların nasıl “iletişim” kurabileceğinden bahsedeceğiz. Sonrasında da robotik kodlamayı nasıl öğrenebileceğimize bakacağız.

Robotik Kodlama Nedir?

Sahip olduğu sensörler ile çevresini algılayabilen, algıladıklarını yorumlayarak sonucunda bir karar veren ve verdiği bu karar ile bir çıkış sinyali ile üreten aygıtlara robot denilmektedir. Robotlar bu çıkış sinyalini bir motor, led veya herhangi bir aktüatör ile verebilir. Otonom karar veremeyen aygıtlar robot değildir.


Robotik İse;
Makine mühendisliği, uzay mühendisliği, uçak mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği gibi birçok dalın inceleme ve çalışma alanı olan bir bilim dalıdır. Robotiğin temel amacı insanların işlevlerini yapabilen robotlar geliştirebilmektir.

Robotik kodlama, çevresini algılayan, ona verilen emirler doğrultusunda olayları yorumlayan, yorumladığı olay sonucu bir çıkış üretimi yapan robotlara, 1 ile 0 arasındaki kodlarla “etkili iletişim” kurmayı öğretebilme yeteneğidir. Bu süreçte mühendislik, tasarım, deneysel düşünme yeteneği gibi birçok yeteneği içinde barındırır.

Günümüzde hızla ivme kazanan ve kazanmaya devam eden bu endüstri, hem çocuklara hem öğrencilere hem de yetişkinlere bu çağın insanı olabilmek, geleceğin önemli yetkinliklerden birini elde etmek noktasında, büyük bir kişisel gelişim imkanı ve yetkinlik kazandıracaktır.

Robotik Kodlama Nasıl Öğrenilir?

Robotik kodlama, gerek kitaplardan gerekse de internetteki eğitici kaynaklardan öğrenilebilir. Öğrenmek için gerekli olan tek şey yeterli tutku ve istektir.

Robotik Kodlama Nasıl Öğrenilir?
Robotik Kodlama Nasıl Öğrenilir?


Aynı zamanda yazımızda bahsettiğimiz temel seviye setler de gelişiminize katkı sağlayacaktır. Eğitiminizi sınırlandırmamak, hayal gücünüzü en üst noktalarda tutabilmek bu yoldaki en büyük yardımcılarınızdan biri olacaktır. Aynı zamanda çocuklar için kodlama eğitimi ile ilgili videomuza hemen göz atabilirsiniz.


Robotik kodlama öğrenmesiyle de, üretim aşamasına geçildikten sonraki bölümde de çok keyifli olmasına karşın insanın üretim iştahını körüklemesiyle beraber, bu işe gönül veren birinin keyifle öğrenip uygulamaması için hiçbir sebep yoktur.

Robotik Kodlama ile Neler Yapılabilir?

Günümüze bakıldığında birçok işin dijitale dönmesi, sistemlerin otomasyon ve kodlama yardımıyla daha sağlıklı yürütülebiliyor olması, hızlı gelişen teknoloji gibi etkenler ile birlikte gün içinde kullandığımız birçok dijital sistem kodlamanın izlerini taşıyor.

  • Banka Kartları
  • Ev Aletleri
  • Elektronik Süpürgeler
  • Buzdolapları
  • Arabalar

ve daha birçok örnek verilebilir.

Robotik Kodlama ile Neler Yapılabilir?
Robotik Kodlama ile Neler Yapılabilir?

Kodlama hayatımızın tam merkezinde yerini almış durumda, hal böyleyken robotik kodlama da gerek öğrenme aşamasında kazandırdığı yetkinlikler, gerekse üretmenin verdiği mutluluk ile son derece keyifli ve deneyimsel bir kazanım haline geliyor.

Robotik Kodlama Faydaları

  • Hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar.
  • Geleceğin en önemli yetkinliklerinden birini öğrenmiş olursunuz.
  • Stres atabileceğiniz bir hobiniz haline gelir.
  • Algoritmaları öğrenir, uygulamaya alabilirsiniz.
  • Analitik düşünme yetisi kazandırır.
  • Makinaların çalışma prensiplerini öğrenmenize olanak tanır.
  • Çocuklarda bilgisayar kullanımını ilerletmeye katkı sağlar.

Robotik Kodlamaya Nasıl Başlanır?

Robotik kodlamaya başlamak için bilinmesi gereken ilk şey, robotik kodlamanın hangi diller aracılığı ile yapılabileceğidir. Bunlar, metin tabanlı ve blok tabanlı olarak ikiye ayrılır;


Metin tabanlı: Python, C, C#, C++, Java gibi birçok seçenek vardır. Öğrenme süreci yoğun ve bir o kadar emek gerektiren blok tabanlı seçenekler, bu işe yeni başlayan yetişkinler veya hali hazırda bir şey üretecek olmanın heyecanını yaşayan çocuklar için biraz zor bir seçenek olabilir. Hata yapma ihtimali yüksektir.


Blok tabanlı: Bir şeyleri oyunlaştırarak öğrenmekten yana olanların tercih edebileceği programlama dillerini kapsamaktadır. Bunlara örnek olarak Scratch, MakeCode ve VexCode VR verilebilir. İlkokul müfredatlarına dahi giren Scratch ile birlikte çocuklar keyifle, bu alana yönelebilir ve robotik kodlama tutkuları haline gelebilir.

Tüm robotik kodlama setlerini incelemek için buraya göz atabilirsiniz.

Arduino Robotik Kodlama

Robotik kodlama deyince akla gelen ilk şey arduino olur. Arduino C ve C++ dilleri ile yazılmıştır. Hayal gücünü, analitik düşünmeyi, eleştirel düşünmeyi, algoritma olgusunu geliştirebilen arduino, çok keyifli bir hobi olarak da düşünülebilir. Hemen sizler için hazırladığımız Arduino ile Robotik Kodlama Temel Seviye Setini inceleyerek projelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Bu iki ekipmanla çalışmalarınıza bugünden başlayıp kendinizi geliştirerek, robotik kodlamanın temellerini atabilirsiniz. Yine sizler için hazırladığımız Arduino Programlama Derslerini izleyerek gelişiminizi ilerletebilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz