Sevgililer günü, aşkı ve sevgiyi kutlamanın en özel günlerinden biridir. Peki bu yıl 14 Şubat Sevgililer Günüde klasikleşmiş hediyelerin ötesine geçmeye ne dersiniz? İşte sevgilinizi etkileyebileceğiniz harika bir yol: LED Kolye!
Aşkı Dokunarak Işıldatan LED Kolye Projesi
Çiçekler güzel olsa da zamanla klasikleşmiş hediyeler haline geldiler. Sevginizi daha özel bir şekilde ifade etmek için birbirine dokunduğunda yanan LED kolyeler yapabilirsiniz. Bu şekilde daha anlamlı ve özel bir şekilde sevgilinize olan bağlılığınızı dile getirebilirsiniz.
Birbirine dokununca yanan LED Kolye Projesini siz de kolayca yapabilirsiniz! İsterseniz hiç zaman kaybetmeden gerekli malzemelere göz atalım.
Gerekli Malzemeler
- 16 Adet 5mm Kırmızı LED (Her Kolye İçin 8 Adet)
- 2 Adet CR2032 Pil (Her Kolye İçin 1 Adet)
- 2’şer adet 3D Baskısı Alınmış Kalp ve Kapak
- Elektrik Bandı
- Jumper kablo
- İnce ip
Ayrıca bu projeyi yapmak için lehim ve sıcak silikon kullanmanız önerilir.
Devre Şeması
Yapım Aşamaları
- Önce kalp ve kapakların istediğiniz renklerde birer 3D baskılarını alın. STL dosyalarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
- Her bir kalp için 8 adet LED’i kalp içerisine yerleştirin.
- LED’lerin + ve – uçlarına dikkat ederek her birinin uçlarını lehimleyin. + ve – uçlarını kalplerin sağ tarafındaki deliklerden + ucu LED’lerin olduğu tarafa gelecek şekilde geçirin.
- Jumper kabloları kalp içerisine sığacak boyutlarda, yani 1.5 cm kadar kesin ve uçlarını soyun. Ardından kalplerin sol tarafındaki deliklerden geçirin.
- Jumper kabloları pillerin + ve – uçlarına elektrik bandı kullanarak sabitleyin. Bu aşamada + ve – uçların hangi delik çıkışlarında olduğu önemlidir. Bu yüzden pilin + ucu LED ışıklara bakacak şekilde yerleştirin. Bir kalpteki pil öbür kalpteki LED’leri aydınlatacağından pil ve LED’lerin + ve – uçlarının birbirine temas etmesi gereklidir.
- Pilleri kalplerin içine yerleştirdikten sonra kapaklarını kapatın.
- LED ve pillere bağlı kablo uçlarını daha kolay temas etmeleri için lehimleyebilirsiniz veya isteğinize göre 2mm cıvatalar kullanabilirsiniz.
- Son olarak herhangi bir ipi kapaklarda bulunan deliklerden geçirin ve iplerin çıkmaması için düğüm atın. Son olarak Kalpleri birbirine dokundurduğunuzda LED’leBBC microgeliştirme kartını ve bu kart ile projeler geliştirmek için kullanabileceğiniz editörleri tanıtıyoruz. Micro, açık kaynaklı bir geliştirme kartıdır ve 5×5 LED matris, iki programlanabilir buton, sıcaklık sensörü, 3-eksen ivmeölçer, pusula ve Bluetooth Low Energy (BLE) bağlantısı gibi temel özelliklere sahiptir. Yazıda, Micro’i kodlamak için MakeCode Editörü, Python Editörü ve mBlock 5 Programı gibi araçlardan bahsediyoruz.r yanacaktır.