Hepimizin bildiği üzere, eski zamanlarda televizyonların bile kumandası yoktu. Her biri belirli bir görev için kullanılan, TV’ye bağlı, farklı düğmeler vardı. Biri sesi, diğeri kanalı, öbürü… Bunun ne kadar keyif , kaçıracağını hayal edebiliyor musunuz? Bahse girerim, empati kurduğunuzda, uzaktan kumanda modülüne sahip olduğunuz için minnettarsınızdır. Fakat biz burada sıradan uzaktan kumandalardan bahsetmeyeceğiz. Gelin uzaktan kumandalı robotlarda kullanılan farklı teknolojileri tartışalım.
Uzaktan kumanda yeni bir icat değildir. Nikola Tesla, 1898’de kablosuz uzaktan kumandaları icat eden ilk kişiydi. Hem birinci hem de ikinci Dünya Savaşı’nda, robotları ve cihazları kontrol etmek için radyo frekansı cihazları kullanıldı. Daha sonra, teknolojinin ilerlemesiyle, bilim insanları sayısız elektronik cihaza uzaktan kumanda getirmeyi başardılar. Hatta öyle bir seviyeye geldi, günümüzde uzaktan kumanda olmadan hayatta kalınması düşünülemez!
Bu günlerde uzaktan kumandalı robotlar o kadar yaygın ki; en yakın oyuncakçıdan bile alabilirsiniz. Ama bunun neresi eğlenceli? Asıl heyecan, kendi başınıza bir robot yapmakta! Artık robotiğin temellerini ve uzaktan kumandalı robotlarda kullanılan teknolojileri öğrenebileceğiniz sınırsız imkân varken eğlenceli kısma geçmek için neyi bekliyorsunuz!
Uzaktan kumanda, robotun “beynidir” çünkü robotlara, çevre ile etkileşime girerken zor görevleri yerine getirme zekasını veren yazılımı içerir. Özellikle uzaktan kumandalı üretim süreci, robotları programlamanın ve uygulama görevlerini tamamlamanın etkili bir yoludur.
Uzaktan Kumanda Nasıl Çalışır?
Uzaktan kumanda bir bilgisayar gibi çalışır ve robotun parçalarının birlikte çalışmasına ve diğer sistemlere bağlı kalmasına olanak tanır. Uzaktan kumandalar, robotu belirli uygulamalara programlamak için kodla yazılmış talimat setlerini de çalıştırır. Aynı zamanda daha hızlı üretim süresi sağlar çünkü daha önce robotun manuel olarak ayarlanması gereken zamandan farklı olarak robot yalnızca bir düğmeye basarak ayarlanabilir.
Üreticiler de uzaktan kumandalı üretim sürecinin zamandan ve paradan tasarruf etmenin yanı sıra daha verimli olduğunu fark etmişlerdir ve bu üretimdeki artış sayesinde daha fazla ürünün daha kısa sürede yapılması ve kârın artması sağlanmıştır.
Uzaktan Kumanda Teknolojileri
Günümüzde uzaktan kumandalar genel olarak şu teknolojilere dayanmaktadır:
Kızılötesi teknolojisi:
Robotikte en yaygın kullanılan kontrol mekanizmasıdır. Verici olarak da bilinen kızılötesi uzaktan kumanda, alıcıya veya robota sinyal göndermek için kızılötesi ışık kullanır. “Sesi aç” gibi komutları temsil eden belirli ikili kodlara karşılık gelir. Kablosuz kızılötesi kumanda seti, çeşitli robotik ve hobi uygulamalarında kullanabileceğiniz, kolay kullanımlı ve fonksiyonel bir üründür.
Kızılötesi kumandaların nasıl kullanılacağını ve bu kumandalar ile arduino’ya veri göndermeyi ve bu veri ile neler yapabileceğinizi öğrenebileceğiniz videoyu da buraya bırakıyorum.
Radyo frekansı teknolojisi:
Bu uzaktan kumandalar, kodları aktarmak için verici aracılığıyla radyo dalgalarını kullanır. Modern uydu televizyon sistemleri bu tür uzaktan kumandaları kullanır. Bu tür bir uzaktan kumanda ile robotlar 100 ft’in üzerindeki bir mesafeden çalıştırılabilir.
Konuşma tanıma teknolojisi:
Uzaktan kumanda teknolojileri arasında belki de uygulamakta en zor olanıdır ancak etkileşim yeteneğini önemli ölçüde arttırır. Amaç, bir mikrofona söylenen bir cümleyi analiz etmek ve daha sonra yazıya dökülüp kullanılmaktır. Konuşma tanımayı entegre etmek için çeşitli API’ler mevcuttur.
Ses teknolojisi:
Konuşma tanıma teknolojisine benzer görünse de aslında oldukça farklıdırlar. Bu, daha çok seslerin frekansına odaklanırken, birincisi sesin akustiğine bağlıdır. Alkış, ıslık vb. gibi farklı sesler, farklı görevlerin işlevini tetiklemek için programlanabilir.
Kablolu Uzaktan Kumandalı Robot:
İlk olarak, tel veya kablolar aracılığıyla, robotun gövdesi kumanda cihazına bağlanır ve bu sayede robotun hareketine minimum derecede izin verilmiş olur. Sonuç olarak, genellikle, sabit bir sistemde kullanılır.
Kablosuz Uzaktan Kumandalı Robot:
Robotun herhangi bir kontrol cihazına bağlı olmaması, özgür hareket edebilmesine izin verir ve bu da ileri araştırmalar için oldukça yararlı bir özelliktir. Ayrıca, kolay kullanımlı ve çeşitli robotik ve hobi uygulamalarında kullanabileceğiniz fonksiyonel bir ürün arıyorsanız kızılötesi kumanda seti tam sizlik!
Kullanım alanlarına ve kullanılan frekansa göre farklılık gösteren kablosuz sistemlerin çalışma şekli, osilatör ile yaratılan taşıyıcı frekansa data bilgisinin yüklenip paketlenmesidir. Açıkça söylemek gerekirse; kablosuz olarak gönderilir, alıcı tarafından bu sinyal alınır ve daha sonra ayrıştırılıp kullanılır.
Uzaktan Kumanda Örnekleri
Bir uzaktan kumanda örneği arıyorsanız Tosso Remote-C karşınızda! Tosso Remote-C ile RC araçlar, örümcek robotlar, drone’lar, planör vb. uyumlu olan uzaktan kontrol edilmesi gereken tüm projelerinizde kullanabilirsiniz.
Tosso Remote-C; NRF24L01 kullanarak 2.4GHz frekansında kablosuz haberleşme yapmanıza imkan sağlayarak RC araçlardan kablosuz haberleşme ihtiyacı doğan bütün projelerinizde yardımcı olacak bir uzaktan kumandadır. Kumanda üzerinde 2 Adet 90c, 2 Adet 12mm ve 2 adet joysticklerde bulunmak üzere toplamda 6 adet buton, 2 adet toggle switch, 2 adet potansiyometre, 2 adet joystick, 1 adet Oled ekran, 1 adet mpu6050(hız ivme ölçer) güç kaynağı olarak ise 1 adet 18650 li-on pil kullanılmaktadır.
Kabul edelim ki uzaktan kumandalı arabalar her yaş için oldukça ilgi çekici. Super Carrier uzaktan kontrol edilebilir ve kodlanabilir bir araç setidir. Gelişmiş simülasyon özelliği ile uzaktan kontrol ile harika bir sürüş deneyimi yaşamanızı sağlar. Mobil uygulama üzerinden 3D kurulum talimatları ile kolay kurulum sağlanır. Mobil cihaz üzerinden kontrol edilebilmektedir.