back to top

Arduino Bluetooth Modülleri

Bu yazımızda Arduino bluetooth modüllerinin neler olduğundan ve bu modüller sayesinde neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz. İki bilindik bluetooth modülü olan HC-05 ve HC-06 modüllerin farklılıklarına da değineceğiz. Bu noktada kendi projenizde hangisini tercih etmeniz gerektiğini de anlamış olacaksınız. Keyifli okumalar…

Arduino Bluetooth Modülleri Ne İşe Yarar- Neler Yapılır?

Bluetooth, kullandığımız kulaklıklar, bilgisayar klavyeleri, telefonlarımız ve benzeri birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Kablolu bir bağlantı kurmadan birbirlerine belli yakınlıktaki cihazların etkileşim kurmasına olanak tanır. Örnek vermek gerekirse bluetooth destekli bir klavyeyi yine bluetooth destekli bilgisayarımıza herhangi bir kablo bağlantısı olmadan bağlayabiliriz.

Arduino Bluetooth Modülleri
Arduino Bluetooth Modülleri

Arduino tarafında da bluetooth modülleri kullanarak bu işlemleri gerçekleştirmemiz mümkün. Böylelikle kablolu herhangi bir bağlantı yapmadan projelerinizi bluetooth ile telefonunuz veya bilgisayarınızdan kontrol edebileceksiniz. Yaptığımız projelere bluetooth bağlantıları ekleyebilmemiz için HC-05 ve HC-06 adında bilindik modüller vardır. Bu modüller yardımıyla belli mesafe yakınlığında bluetooth bağlantısı kurabilirsiniz. Bu sayede telefon, bilgisayar gibi alanlarda arduinolarınız ile etkileşim içerisine girebilirsiniz.

HC-05 Bluetooth Modülü

HC-05 bluetooth modülü seri haberleşme ve kablosuz bağlantı için yapılmıştır. Akademik veya hobi amaçlı projelerde kullanılabilir. Genellikle robotik uygulamalarda kullanılır.
HC- 05 Bluetooth Modülü Özellikleri
● Hem slave hem master modda kullanılabilir.
● 2.4 GHZ haberleşme frekansına sahiptir.
● 2.1 MBps/160 KBps asenkron hız.
● 1 MBps/1 MBps senkron hız.
● Doğrulama ve şifreleme güvenlik kimliği.
● 1.8-5V çalışma gerilimi.
● 50 mA akım.
● ≤-80 dBm hassasiyet.
● ≤+4 dBm çıkış gücü.

HC-06 Bluetooth Modülü

HC-06 Bluetooth Modülü HC-05 modülü ile aynı özelliklere sahiptir. Ama birçok kişi tarafından HC-05 ve HC-06 arasında fark var mı diye merak edilmektedir. Açıklamak gerekirse aralarında hemen hemen yalnızca bir fark vardır. HC-05 ve HC-06 modülleri fiziksel olarak birbiriyle neredeyse tamamen aynıdırlar. Fiziksel anlamda ayırt edilmelerini sağlayan fark; HC-05 modülünde küçük bir buton bulunurken, HC-06 modülünde bu buton bulunmaz. Bu modüllerin arasındaki temel fark, HC-05 modülü hem master hem de slave modunda kullanılabiliyor olmasıdır. Fakat HC-06 tarafında yalnızca slave mod kullanılabiliyor.
Slave Mod: Bir cihazla bağlantı yapabilir. Fakat ilk bağlantıyı kuramaz. Açık kaynaklı bir sistem olduğu için yalnızca bir cihazla bağlantı kurabilir. Kısaca özetlemek gerekirse, iletişim kurabilir fakat, ilk iletişimi hiçbir zaman kuramaz.

Master Mod: HC-05 modülü, hem master hem de slave modda aktif olarak çalışabilmektedir. Çok tercih edilmesinin temel sebebi de budur. Hem farklı bir cihaza bağlanabilir, hem de bağlanılabilir.

Bu iki modülü karşılaştıran detaylı bir blogumuzda bulunmakta. Hemen göz atabilirsiniz.

Arduino Bluetooth Modülleri ile Yapılan Projeler

1. Arduino Bluetooth Kontrollü Araba

Bu projede bluetooth teknolojisini kullanarak gerek yapım aşamasında gerekse yaptıktan sonra çok keyif alacaksınız. Hem de bluetooth modüllerini denemek ve öğrenme aşamasında kendinize katkı sağlamış olacaksınız.

Arduino Bluetooth Kontrollü Araba
Arduino Bluetooth Kontrollü Araba

Bu malzemeleri kullanarak bir uzaktan kumandalı araba yapabilirsiniz. Telefonunuzu da bluetooth modülü HC-06 sayesinde bu arabayı yönlendirdiğiniz bir kumandaya çevirebilirsiniz. Projenizi yaparken destek olması için bu konuya özel blogumuzu da okuyabilirsiniz. Kesinlikle çok faydasını göreceksiniz.

2. Arduino Bluetooth RGB LED Kontrolü

Arduino Uno ve HC-06 bluetooth modülünü kullanarak bağlı ledleri yakıp, söndürebilir ve kontrol edebilirsiniz. Sizlere yapım aşamasında pratik katarak, bluetooth modüllerine ve Arduino ile bluetooth kullanımını kavramanıza olanak tanıyacaktır. Bu proje için gerekli malzemeler;

● Arduino Uno
● Breadboard
● HC-06 bluetooth modülü
● RGB LED
● 3 adet 330Ω direnç
● 40 Pin ayırabilen erkek-erkek jumper kablo
Yine bu projemiz için de size özel hazırlamış olduğumuz bir blog yazımız var. Okuyarak bu projeye en ince ayrıntısına kadar hakim olabilirsiniz. Merak etmeyin bir de Youtube videomuz var. Hemen kontrol edebilirsiniz.

HC-06 ve HC-05 modüllerini daha yakından inceleyebilmek için web sitemizi ziyaret edebilir ve bu modüllere ulaşıp, projelerinize başlayabilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz