back to top

Sömestir’da Robotik

Robotik, robotların tasarımını, üretimini ve çalışmasını içeren bir uygulamadır. Bu alan elektronik, bilgisayar bilimi, yapay zekâ, mekatronik ve biyomühendislik ile birlikte çalışmaktadır. Robotik alanının amacı, insanlara çeşitli şekillerde yardımcı olabilecek akıllı makineler yaratmaktır.

Sömestir’da Robotik
Sömestir’da Robotik

Robotik Kodlama Nedir?

Kodlama artık hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Günlük hayatımızda kullandığımız birçok teknolojik aleti kullanırken kodlamadan yararlanmaktayız. Robotik ve kodlama nedir sorusuna yanıt verecek olursak kısaca, robotların yazılım tarafını içeren programlama verileri diyebiliriz. Bu programlama verileri, robotların hareketlerini, sensörlerini ve diğer araçlarını yönetmelerini sağlar. Örneğin, bir robotun nasıl yürüyeceğini veya nasıl bir nesneyi algılayacağı gibi konuları ele alır. Genellikle Scratch, C / C++, Python, Java, gibi programlama dilleri kullanılır.

Robotik Kodlama Eğitimi

Bazen bilgisayar programlama olarak da adlandırılan kodlama, bilgisayarlarla iletişim kurma şeklidir. Kod, bir bilgisayara hangi eylemleri gerçekleştireceğini söyler ve kod yazmak, bir dizi talimat oluşturmak gibidir. Kod yazmayı öğrenmek, bilgisayarlara ne yapacaklarını veya nasıl davranacaklarını çok daha hızlı bir şekilde söylemenizi sağlar. Robotik kodlama bir robotun veya bilgisayar programının algılayabileceği ve uygulayabileceği yazılı talimatları bulunduruyor. Robota verilecek görevin yapılabilmesi için kodun tasarlanmasını sağlıyor. Robot, kod ile birlikte verilen talimatlarla istenen görevi yerine getiriyor. Robotik kodlama, robotun hareketlerinin kontrol edilmesine, görevi beklenen biçimde yeniden uygulayabilmesine imkân sağlıyor. Robotik kodlamada en önemli nokta, robotun işiniz hakkında size geri bildirim sunabiliyor olmasıdır.

Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?

Dünyanın dijitalleşmesi engellenemez bir gerçek. Robotik kodlama, bu sürece uyum sağlamak için en iyi araçlardandır. Robotik kodlama faydalarından bahsedecek olursak, kodlama sayesinde, teknolojik gelişmelerden tam olarak haberdar olabilir, bu gelişmelerin hayatın her alanına etkilerini başarıyla yorumlayabilir ve buna göre pozisyon alabilirsiniz. Robotik bilimi her geçen gün gelişerek geleceğin teknolojisinde vazgeçilmez bir unsur olarak görülüyor. Bu nedenle, ülkeler bu alana önemli yatırım ve uygulamalı teşvikler gerçekleştiriyor. Öyle ki, Avrupa ve Amerika kıtalarında robotik kodlama eğitimi küçük yaşlarda verilmeye başlandı ve çocuklar robotik kodlama konusunda eğitilmeye teşvik edildi. Robotik kodlama eğitimi sayesinde çocuklar ve gençler hem küçük yaşta geleceğe hazırlanıyor hem de analitik becerilerinin gelişmesinde rol oynuyor.

Robotik kodlama, öğrencilerin sorunları çözmesi, organizasyon ve sorumluluk becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Kodlama aynı zamanda akademik becerileri de öğretiyor. Robotik kodlama ile öğrenciler STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik) alanlarında kodlama ve programlama becerilerini geliştiriyor. Robotik kodlama bireylere mücadele, sorun çözme, yetkinlik kazanma, grup çalışması, işbirliği ve süreklilik becerilerini kazandırıyor. Robotik kodlama yaratıcılık gerektiren bir uygulamadır. Bu eğitimler esnasında yaratıcılığıyla öne çıkan çocuklar, analitik düşünme becerisini geliştirebilir, hangi alanlara yatkın olduğunu daha iyi çözebilir ve ebeveynleri tarafından gözlemlenebilir.

Çocuklar İçin Robotik Kodlama

Çocuklar için robotik kodlama eğitimi, STEM ve robotik kodlama becerilerini geliştirirken aynı zamanda çocukları meşgul eder ve eğlendirir. Bu uygulama, çocukların eğlenirken bilime de ilgi duymalarını sağlar. Bunlara ek olarak, eleştirel düşünme becerileri hem oluşturma hem de programlama süreçleri aracılığıyla gelişir.

Okul Öncesi Robotik Kodlama

Çocuklara harfleri, sayıları ve işlemleri öğretiyoruz. Ancak, robotik kodlama okul öncesi çocukların zekâ gelişimi için büyük bir öneme sahipken, çocuklara robotik ve kodlama gibi kavramları öğretmek için neyi bekliyoruz, Teknolojiye bağımlılığın arttığı bir çağda yaşadığımız göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Çocuklarımız da bu teknolojiyi çok erken yaşlarda tanımaya başlıyor. Bu nedenle, matematiğin temellerine odaklanırken, teknolojinin nasıl çalıştığının temellerini öğretmeye başlamak ve onları yalnızca tüketici olmak yerine üretici olmaya teşvik etmek için robotik ve kodlama bileşenleri gibi temel kavramları tanıtmak da önemlidir. İlkokul öncesinde 5 yaşından itibaren her çocuk kodlama öğrenebilir, kendi oyununu üretebilir ve tasarlayabilir. Okul öncesi robotik kodlama öğrenmek, çocukların sorgulayarak düşünme, analiz etme, görsel beceriler, problem çözme ve günümüzün en çok önemsenen algoritmik düşünme kazanımlarını sağlar. 4- 9 yaş arası çocuklar için tasarlanmış ‘bilgisayarsız kodlama’ aracı Matatalab Tale-Bot Pro, Matatalab Kodlama Setini ve mBot kullanarak, kodlama mantığını oynayarak öğrenirler ve kendi algoritmalarını oluşturabilirler. Bilişsel becerilerini ve hayal güçlerini birleştirerek problem çözme yeteneklerini, temel kodlama becerilerini geliştirirler.

İlkokul Robotik Kodlama

İlkokul robotik kodlama eğitim derslerinin en önemli amacı robot programlamak değil, problemleri adım adım çözebilme becerisi üzerine olmalıdır. Çocukların bu yaşlarda kazanması gereken özelliklerden biri problem çözme kabiliyetidir. Bireysel farklılıklar ve bireysel hızlar sınıfça ilerlemeyi zorlaştırabilir. Öğrencilere mümkün olduğu kadar birden fazla çözüm yolu olan problemler sorularak çözüm bulunması sağlanmalıdır. Erken yaşta öğretilen kodlama çocuklarımıza grup çalışmasını, çözümleme yeteneklerini, yaratıcılıklarını, planlama, karar verme, değerlendirme ve gelecek mesleklerini icra etmeleri için gerekli geliştirmeyi sağlar. Teknolojik becerilerini ortaya çıkararak geliştirir. Bunları pekiştirmek amacıyla seçtiğimiz çocuklar için ilkokul robotik kodlama seti olan lego setlerine göz atabilirsiniz.

İlkokul Robotik Kodlama
İlkokul Robotik Kodlama

Ortaokul Robotik Kodlama

Robotik kodlama ortaokul dönemi çocukları için tam olarak kodlama eğitiminin öğrenileceği ve merak duygusunun oluşacağı gelişim dönemidir. Teknoloji çağında çocukların teknolojik aletleri bilinçsiz kullanıldığı bir dönemde robotik kodlama eğitimi almaları kesinlikle çocuklar için faydalı bir uğraş olacaktır. İlgili araştırmalara bakıldığında temel kodlama eğitiminin, özel yetenekli öğrencilerin problem çözme becerilerini arttırdığı, ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerine katkı sağladığı ve yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği belirtilmiştir. Ayrıca, robotik eğitiminin yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği, öz yeterliliği ve öğrencilerin akademik ilgisini artırdığı da görülmektedir. Ortaokul robotik kodlama eğitim setleri hakkında bilgi almak için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Lise Robotik Kodlama

Robotik kodlama ve genel olarak STEM sadece küçük yaş gruplarındaki çocuklara yönelik uygulanan bir eğitim değildir. Günümüzde, ileri düzey robotik kodlama ve STEM uygulamaları, lise ve üniversitelerin ders müfredatında da yer almaya başlıyor. Öğrenciler ortaokul ve lise de öğrendiği bilgileri kodlama yarışmalarına katılarak robotik kodlama eğitimine bir ivme kazandırıyorlar. Liselerde robotik kodlama eğitimi için kullanılan Arduino, REX, PicoBricks’e sitemiz üzerinden göz atabilirsiniz.

Ebeveynlere Öneriler

Çocuğunuz bir kodlama treni mi istedi? Belki bunun sadece bir oyuncak olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu eğlenceli robotlar sadece hareket edip ses çıkarmaktan daha fazlasını yapıyor. Aslında çocuklara programlamanın temellerini öğretiyorlar, yaratıcılıklarını artırıyorlar ve problem çözme becerilerini geliştiriyorlar. Ve evet, size kod yazmayı da öğreten bu robotlara aşık olabilirsiniz! Her yaştan çocuğun kodlamayı olabildiğince erken öğrenmesi çok önemlidir. İyi haber şu ki, kodlamayı farklı şekillerde öğreten çeşitli robotlar var. Tamamen uygulamalı olanlardan, bilgisayar ve robot karışımına kadar herkes için bir şeyler var.

STEAM becerileri gerektiren pek çok endüstride de bunları erkenden başlatmak önemlidir. Çocuklar için bir kodlama robotu, onların STEAM’e ilgi duymasını sağlamanın harika bir yoludur. Bir ekran veya bir ders kitabıyla öğrenim görmek her zaman çocukların ilgisini çekmez. Robotlar ise, bu eğitim sisteminin yanı sıra, çocuklara uygulamalı bir görünüm kazandırır ve onları meraklandırır. Hem eğlenceli bir oyuncak hem de oldukça eğitici olması ebeveynler ve çocuklar için büyük bir kazanç. Çünkü çocuklar, oyuncaklarıyla öğrenim gördüklerinin farkında bile olmadan oynadıklarında çok daha verimli olurlar. Kodlamanın tüm teknik yönlerine odaklanıp öğrenmeye çalışmak, çocukların çok ilerlemeden pes etmelerine neden olabilir. Bu nedenle, kodlama öğrenmeyi teknik hale getirmek yerine, bir kodlama seti onların kendi hızlarında eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olur. Sömestr tatilini hem eğlenceli hem de öğrenerek geçirmek isteyen öğrenciler ve ebeveynler için Matatalab Kodlama Seti gibi setlerle ya da 3d yazıcılar ile yapacağınız baskılar sayesinde daha eğlenceli ve verimli hale getirebilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz