back to top

Yarıyıl Tatilinde Yapılabilecek Temel Elektronik Projeler #1

Herkese merhaba küçük maker’lar, bu yazımızda yarıyıl tatilinde LED ile birbirinden güzel 6 farklı proje yapacağız. Bu projeler sizi elektronik hakkında bilgilendirerek daha karmaşık projeler için temel oluşturacak. Devrede kullanacağımız devre elamanlarının nasıl çalıştığını öğrenerek Arduino adı verilen bir geliştirici kart sayesinde kolay bir şekilde devrelerimizi programlayabiliriz. Öncelikle gelin hep beraber Arduino geliştirici kartımızı tanıyalım.

Arduino Nedir?

Arduino donanım ve yazılım tabanlı açık kaynaklı bir elektronik platformudur. Elektronik ve programlama geçmişi olmayan küçük Maker’lar için Arduino güzel bir başlangıç olacağından yapacağımız projelerde Arduino Uno kullanacağız. Üzerindeki mikroişlemci sayesinde Arduino’ya komutlar göndererek dilediğimiz işlemleri yapabiliriz. Arduino kartları, devre elemanları üzerinden veri girişlerini (INPUT) okuyabilir ve çıktı (OUTPUT) oluşturabilirler. INPUT ve OUTPUT olarak bahsettiğimiz terimleri daha iyi anlamak için gelin beraber ne olduklarına bakalım.

INPUT (Veri Okuma)  – OUTPUT(Veri Çıktısı)

Aşağıdaki görselde Buton ile LED Yakan devremizin şeması bulunmaktadır. Arduino’nun D2 pini butonun ucuna bağladır ve bu pin sayesinde butona bastığımızda veri okunarak INPUT oluşmaktadır. Bu sayede butona bastığımız algılanarak LED’imizin bağlı olduğu D3 pinimizi OUTPUT olarak tanımlayıp çıktı oluşturarak ışığımızı yakabiliriz.

Input-Output
Input-Output

Digital-Analog Pins

Input ve Output sinyallerini daha iyi anlayabilmemiz için devre elemanlarını bağladığımız Arduino üzerindeki pinlerden bahsetmek istiyorum. Arduino üzerinden devre elemanlarını kontrol edebilmemizi sağlayacak 2 pin çeşidimiz bulunmaktadır. Bunlar Dijital ve Anolog pinlerdir.

Digital Pin

Arduino Uno modelinde toplam 14 adet Dijital pin vardır ve bu pinler HIGH-Yüksek(1) ve LOW-Düşük(0) değerleri vardır. Dijital pinler Input ve Output’un bu iki değerden birini aldığı durumlarda kullanılır. Yukarıdaki Input ve Output örneğimizde LED’leri açıp kapatmak için devre elemanlarını kontrol ettiğimiz uçları Dijital pinlere bağladık. Bu sayede devre elemanlarımıza HIGH ve LOW sinyalleri göndererek LED’imizi yakabiliriz.

Analog Pin

Arduino Uno modelinde toplam 6 adet analog pin bulunur ve bu pinler 0 ile 1023 arasında değerler alabilir, bunun nedeni ise Arduino UNO kartımızdaki işlemcide 10 bit çözünürlüğe sahip ADC (Analog’dan Dijitale Çevirici) bulunmasıdır. Bu değerin hesaplanması ise 10 bit ADC’nin (210 = 1024) 0V ile 5V arası gerilimleri 1024 adım hassasiyet ile okumasıdır. Yani 0V gerilim bize 0 değerini verirken 5V gerilim ise 1023 değerini vermektedir. Ayrıca ek bir bilgi olarak Analog pinler Dijital pinler gibi de kullanılabilir. Bunun için yalnızca Pin tanımlamasını Digital olarak yapmamız gerekiyor. 

Arduino Digital-Analog Pins
Digital-Analog Pin

İlk projemiz olan Arduino ile Yanıp Sönen LED Projesine buradan ulaşabilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz