back to top

3D Yazıcı ve 3D Kalem için Filament

3D yazıcı filamenti, 3D çıktı almanızı sağlayan ham maddedir. Filament, elektrik iletmek için kullanılan, bir vakum tüpünün veya ampulün bir parçasını oluşturan bir tel anlamına gelir. Ayrıca, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan ve biyolojik olarak parçalanabilen filament, çevre dostu olacak şekilde geliştirildi ve plastik filamentlere alternatif haline geldi.

Kullanabileceğiniz çok sayıda seçenek var, ancak farklı filament çeşitleri nelerdir ve bunları ne zaman kullanmalısınız? Gelin Başlayalım!

Hemen 3D filament çeşitlerine ulaşabilirsiniz.

3D Printer Filament

3D baskıda kullanılan filamentler, ısıtıldığında yanmak yerine eriyen, şekillendirilip kalıplanabilen ve soğutulduğunda katılaşan plastikler (polimerler olarak da bilinir) olan termoplastiklerdir. 3 boyutlu yazıcı filamenti, yazıcının ekstrüder düzeneğindeki bir ısıtma odasına beslenir, burada erime noktasına kadar ısıtılır ve ardından ekstrüder düzeneği hareket ederken metal bir nozülden ekstrüde edilir (fışkırtılır), oluşturmak için bir üç boyutlu nesne dosyasına programlanmış bir yol izlenir. Çoğu 3D yazıcının tek bir ekstrüderi olmasına rağmen, bir nesneyi farklı renklerde veya farklı filament türleri ile yazdırabilen bazı çift ekstrüderli modeller vardır.

Farklı özelliklerde, farklı sıcaklıklarla çalışılması gereken birçok filament çeşidi bulunmaktadır. 3D baskı işleminde kullanılan filament en az 3D yazıcı kadar önemlidir. Filament kalitesi ve teknik özellikleri baskı kalitesini doğrudan etkilemektedir. İki farklı çapta filament vardır: 1,75 mm ve 2,85 mm/3 mm.

Eğer 3 boyutlu yazıcılar hakkında da bilgiye ulaşmak isterseniz sizin için hazırladığımız 3D Yazıcı Nedir? ve en ucuz 3D yazıcılar yazılarımızı inceleyebilirsiniz!

3D Yazıcı Filament Çeşitleri

  • PLA (Poliaktirk Asit)
  • ABS (Akrilonitril Büdadien Stiren)
  • PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified)
  • Esnek (Flex)
  • TPU (Termoplastik Poliüretan)
  • TPE
  • PVA
  • Polyamid
  • Ahşap, wood, tahta, bambu
  • Şeffaf
  • Antibakteriyel
  • Özel Filamentler

Ev tipi 3D baskı işlemleri için ABS, PLA, PETG, Flex ve TPU türü filamentler kullanılmaktadır. Özel filament diye yazdığımız tür filamentler ise farklı endüstrilerde farklı amaçlarla kullanılmaktadırlar. 

3D Printer İçin Filament
3D Printer İçin Filament

PLA Filament Özellikleri

3 boyutlu yazıcılar ilk çıktığında sadece PLA ve ABS olarak iki çeşitte yapısal malzeme bulunuyordu. Peki Pla filament nedir? diye soracak olursanız, PLA organik kökenden gelen filament türü olarak nitelendirilmektedir ve filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Ayrıca, evde baskı almak için en yaygın kullanılan türdür.

PLA sert bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Ancak hafif esnekliğe sahip ve kırılgandır. Basım sıcaklığı 190°C – 220° değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 50°C – 70°C aralığında önerilir.

Sağlığa zararlı bir madde olmadığı için insan vücudu ile temas edebilecek her üründe kullanılabilir. Ayrıca parlak bir yapıya sahip oldukları için de genellikle göze hitap eden ürünlerde de kullanım için tercih edilirler. Buna örnek verecek olursak oyuncaklar, mutfak araç-gereci, saklama kapları gibi ürünleri sıralayabiliriz. Kırılgan bir yapıya sahip olduğundan telefon kılıfı gibi ürünler için kullanılmamasını öneriyoruz.

Biyolojik olarak parçalanabilen bir yapısı vardır ve bu özelliği ile çoğu filament türlerinden çok daha çevrecidir. Bir diğer özelliği ise baskı esnasında dışarıya kötü koku yaymamasıyla bilinir. ABS’ye göre basımı oldukça kolaydır. Tüm PLA filament çeşitlerine ve PLA Filament fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

ABS Filament Özellikleri

ABS açılımı Acrylonitrile Butadiene Styrene olan ve düşük esnekliğe sahip bir filament çeşitidir. ABS’den yapılan ürünler, yüksek dayanıklılığa ve yüksek sıcaklıklara dayanma kapasitesine sahiptir. Ancak 3D yazıcı meraklıları filamentin yüksek baskı sıcaklığına, soğuma sırasında eğilme eğilimine ve potansiyel olarak tehlikeli dumanlara karşı dikkatli olmalıdır. Mutlaka bir ısıtma yatağı ile iyi havalandırılan bir bölgede baskı işlemi görmelidir.

ABS filamentlerinde, Pla’ya göre daha yüksek sıcaklıklarda baskı alınmaktadır. Bununla birlikte, malzeme özellikleri açısından ABS, basılması daha zor olmasına rağmen aslında PLA’dan biraz daha üstündür- sıcak baskı yatağı ve yatak yapıştırıcısı olmadan bükülmeye eğilimlidir.                     

Kullanım alanları arasında telefon kılıfları, çabuk aşınan oyuncaklar, alet kulpları, otomobil, LEGOlar ve elektrik ekipmanları yer alır.

Tüm ABS Filamentlerine buradan ulaşabilirsiniz!

PETG Filament Özellikleri

PETG filament nedir? Polietilen tereftalat (PET), dünyada en yaygın kullanılan plastiklerden biridir. En çok su şişelerinde kullanılan polimer olarak bilinir ama aynı zamanda giysi liflerinde ve gıda kaplarında da bulunur. “Ham” PET, 3D baskıda nadiren kullanılırken, PETG varyantı giderek daha popüler olan bir 3D yazıcı filamentidir.

Basımı PLA kadar kolaydır ve hammadde olarak tamamen geri dönüştürülebilir. PLA’dan kolay kullanımı ve ABS’den daha dayanıklı olması sebebi ile PLA ve ABS arasındaki orta yol olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca hafif ve esnek bir yapıya sahiptir.

PETG havadaki nemi emer, bu sebeple filamentin serin ve kuru bir ortamda bulundurulması gerekir. Basım sıcaklığı 220°C–250°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 60°C–70°C arasında olması önerilir. Tüm PETG ürünleri için web sitemizi ziyaret edebilir ve PETG filament çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Esnek Filament veya TPU Filament Özellikleri

Esnek filament çeşitleri olarak TPU (Termoplastik Poliüretan), TPE (Termoplastik Elastomerler) ve TPC (Termoplastik Kopolyester) türleri sıkılıkla karşımıza çıkmaktadır.

Öte yandan, TPU flexible filamentin ekstrüde edilmesi zor olabileceğinden yazdırmak her zaman kolay değildir ve otomotiv parçaları, ev aletleri ve tıbbi malzeme üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

TPE kauçuk özelliklerine benzer niteliklere sahiptir. Genellikle otomotiv, ev aletleri ve tıbbi malzemelerde kullanılırlar. TPU, özel bir TPE çeşidi ve 3D yazıcı filamentidir. TPE geneline göre biraz daha katı bir yapıya sahiptir. Soğuktaki esnekliğini daha iyi koruma özelliği taşır. TPC ise TPU kadar yaygın değildir. Temel ayrıcalığı kimyasala ve Ultraviyole ışına maruz kalması ve yüksek ısıya olan direncidir. 

Basım sıcaklığı 210°C–235°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 60°C–70°C arasında önerilir. Giyilebilir malzemeler (ayakkabı, bileklik vb.), oyuncaklar ve telefon kılıfları gibi kullanım alanların sahiptirler Tüm özel çeşit 3d filament için buraya tıklayabilirsiniz.

Tahta, Bambu ve Ahşap Filament

Ahşap gibi görünen ve hissedilen nesneleri basmak ister miydin? Bu mümkün! Tabii ki, gerçekten ahşap değil. 3D ahşap yazıcı filamenti tipik olarak ahşap lifi ile PLA’dır. Fakat ele alındığında tahta hissi vermektedirler ve hoş görünüme sahip objeler oluştururlar. Esneklik ve çekme gücü gibi fonksiyonel özelliklerine bakılan yerlerde az, görünümlerine dikkat edilen yerlerde ise fazla kullanılan filament türleridir.

Çok fazla ısı neredeyse yanmış bir görünüme neden olabileceğinden, ahşabı yazdırdığınız sıcaklığa dikkat etmelisiniz. Basım sıcaklıkları 195°C–220°C arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 60°C–70°C arasında önerilmektedir. Ahşap dolgulu filament, içerdiği ağaç lifleri aşındırıcı olduğundan ve pirinç gibi daha yumuşak malzemelerde yırtılacağından, 3D yazıcınızın nozülünün bozulmasını biraz hızlandırabilir.,

Şeffaf Filamentler

Şeffaf (transparan) ürünler oluşturmak için baskıda kullanılan geliştirilmiş PLA ve PETG filamentler bulunmaktadır. Bu sebeple teknik özellikler bakımından bu hammaddeler ile aynı özelliklere sahiptirler. Bu tip filamentler kullanılırken baskıda dikkat edilmesi gereken nokta, basılmak istenen ürünün duvar kalınlığı 3D yazıcınızın nozzle çapından ne kadar fazla ise objedeki şeffaflık o kadar düşük olur. 

Antibakteriyel Filamentler

PLA katkılı bir filament çeşididir. Kullanıldıkları parça üzerinde bakteri bulundurmazlar. Teknik özellikleri bakımından hemen hemen PLA ile aynıdır. Eğitim ve gıda sektörlerinde, mutfak ve banyolarda, özellikle bakteri barındırabilecek ortamlarda kullanılırlar. Hammaddesi PLA olması dolayısı ile baskı anında da sağlığa zarar verici bir işlemden geçmezler. Basım sıcaklıkları 185°C–195°C arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 60°C–70°C olması önerilir.

En Kaliteli Filament Önerisi

Robotistan ailesi olarak 3D filament markaları içinde Esun markasını şiddetle öneriyoruz! Esun, ideal PLA ve ABS filamentlerin yanısıra naylon, ısıyla renk değiştiren, UV ve güneş ışığı ile renk değiştiren, bronz katkılı filament gibi birçok özel filament çeşidine de sahip. Ayrıca PLA+ ve ABS+ adında PLA ve ABS’nin yüksek kaliteli modelleri de Esun markasının içerisinde bulunuyor. Kalitesine bakıldığında fiyat performans olarak da tercih sebebi olduğunu düşünüyoruz.

Bunun yanında üstün performanslı baskı kalitesine sahip olmak için tinylab 3D markalı filamentleri de şiddetle tavsiye ediyoruz. tinylab filamentler Esun şirketi tarafından Robotistan için özel üretilmişlerdir. Bu özel filamentler PLA+ filamentlerin performanslarının artırılmış halleridir. Daha önce Esun marka filamentleri tercih eden kullanıcılar tinylab 3D modelleri gönül rahatlığı ile tercih edebilirler.

ABG filamentler de artık Robotistan stoklarında! Hem ABS hem de PLA çeşitleri bulunan ABG filamentlerde ayrıca ahşap ve çok renkli modeller de bulunuyor. Yerli filament markası olan ABG filamenti kesinlikle tavsiye ederiz.

3D Kalem Filament

Sitemizde farklı renk tonlarını içeren farklı boyutlarda ve 25’li, 6’lı paketler halinde hazırlanmış 3D kalem filamentleri bulunuyor. Dilerseniz aşağıdaki butona tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz. Renk kullanım konusunda profesyonel amaçlı kullanımda standartlara, kişisel kullanımda ise zevklere bakılır. En çok kullanılan renkler ise beyaz, siyah, gümüş filament renkleridir. 3D Kalem ve Filametlerine hemen buradan ulaşabilirsiniz.

3D Kalem Filament
3D Kalem Filament

3D Kalem Nasıl Kullanılır?

3D kalemler, plastik filamentini ısıtarak ve dar bir uçtan geçirerek çalışır. Plastik soğuyup sertleştikçe üç boyutlu nesnelerin çizilmesinde kullanılabilir. 3D kalemler, kullanıcıların hızla karmaşık şekiller oluşturmasına izin verdiği için genellikle prototip veya model oluşturmak için kullanılır. Bazı 3D kalemler ayrıca renk değiştirmelerine veya farklı türde plastik filamentler kullanmalarına izin veren özelliklere sahiptir. Genel olarak, 3D kalemlerin kullanımı kolaydır ve önceden çok az deneyim gerektirir. Ancak, sıcak uç yanıklara neden olabileceğinden, 3D kalem kullanırken dikkatli olmak önemlidir.

3D kalem ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz!

3D Yazıcı ve 3D Kalem İçin Ayrı Filament mi Almalıyım?

Evet. 3D kalemler için ayrı filamentler üretilmektedir. 3D yazıcı ile yapılan iş daha uzun sürdüğünden ve kullanım amaçları genellikle daha farklı olduğundan kullanılan filamentin uzunluğu ve özellikleri 3D kalemdeki beklentilerden farklı olabiliyor.

Tüm filament çeşitlerine ulaşmak için hemen filament kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz