back to top

Raspberry Pi 4 Temel Ayarlar #3

Herkese selamlar, bugün sizlerle birlikte Raspberry Pi 4’ün temel ayarları hakkında konuşmak istiyorum. Temel ayarlar bölümünü dört bölüm olarak planladım. Bu bölümde Raspberry Pi’ın desteklediği işletim sistemlerinden ve bağlantıların nasıl kurulması gerektiğinden bahsetmeyi hedefliyorum. İkinci bölümde SD Karta nasıl kurulum yapılır ondan bahsedeceğim. Üçüncü bölümde Raspberry Pi Konfigürasyonlarını ayarlayacağız. Dördüncü ve temel ayarlarda ki son bölümde ise ağ ayarlarından bahsedeceğiz. Yani izlencemiz şu şekilde olacak.

İzlence

Temel ayarlar için izlencemizi de gördüğümüze göre başlayabiliriz.

Raspberry Pi 4 Bağlantılar-1

Güç Kaynağı

Güç kaynağını bağlamak için tüm Raspberry Pi modelleri USB porta sahiptir. Bu port Raspberry Pi 4’lerde USB-C olarak bulunmaktadır. Bir Raspberry Pi 4’ü çalıştırabilmek için en az 3.0 amper sağlayan güç kaynağına ihtiyacımız olacaktır.

Adaptör
Adaptör

MicroSD Kart

Raspberry Pi 4, tüm dosyalarını ve işletim sistemini depolamak için MicroSD karta ihtiyaç duyar. Bunun yanında bir diğer önemli nokta ise Raspberry Pi için kullanacağınız microSD kart en az 8GB olmadılıdır.

Klavye ve Mouse

Raspberry Pi’ı kullanabilmek için bir mouse ve klavyeye ihtiyacınız olacaktır. Kurulumunuzu yaptıktan sonra bluetooth klavye ve mouse da tercih edebilirsiniz.

Ekran

Raspberry Pi OS ekranını görebilmek için bir ekrana ve görüntüyü yansıtmanız için bir micro HDMI (eğer monitörde HDMI girişi varsa) kabloya ihtiyacınız olacaktır. Eğer monitörünüzde veya televizyonunuzda HDMI girişi yoksa çeşitli dönüştürücülere başvurabilirsiniz (örneğin micro HDMI’dan VGA’e). Eğer bağladığınız monitörde speaker var ise Raspberry Pi açılan sesi bu speakerlara sorunsuz bir şekilde aktarabilecektir. Raspberry Pi 4’ümüzün üzerinde 2 adet micro HDMI portu bulunmaktadır. Bu sayede bu kredi kartı büyüklüğünde ki minimal bilgisayarı 2 adet monitöre bağlayabileceksiniz.

Micro HDMI
Micro HDMI

Ekstralar

Ekstralar başlığı altında Raspberry Pi 4’ü kullanmak için gerekli olmayan fakat bulundursanız uzun vadede kullanışlı olabileceğini düşündüğüm iki üründen bahsedeceğim. İlki Raspberry Pi 4  muhafaza kutusu. Bu kutu sayesinde cihazınızı etraftan gelen darbelere veya çiziklere karşı daha iyi koruyabileceksiniz. Eğer cihazınızı korumak için bir koruma kutusu istiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz. Bir diğer bahsetmek istediğim ürün ise Raspberry Pi 4 Soğutma fanı. İlk yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu cihazı minimal bir bilgisayar olarak kullanmak mümkün. Bu kadar çok işlemi yapabileceğimiz bir cihazda zaman zaman ısınma problemleri ile karşılaşmakta kaçınılmaz olabiliyor. Bu durumu daha az seviyeye indirebilmek için Raspberry Pi 4 Soğutma Fanını kullanabilirsiniz.

Kulaklık ve Mikrofon

Raspberry Pi 4 üzerinde tıpkı akıllı telefonlar gibi standart bir ses portuna sahiptir. Dilerseniz bu porta kulaklığınızı veya mikrofonunuzu bağlayarak Raspberry Pi 4 üzerinden bir ses oynatabilirsiniz. Bu ses portu dışında bağladığınız ekranda bir hoparlör varsa bu hoparlör üzerinden de ses oynatabilirsiniz.

İnternet Kablosu

Raspberry Pi 4 üzerinde internet portuna sahiptir. Dilerseniz kablosuz olarakta internete sorunsuz bir şekilde bağlanabilirsiniz.

Bağlantıların çoğundan bahsettik. Bahsettiğimiz Raspberry Pi 4’ün bağlantı yerlerini aşağıdaki görselde bulabilirsiniz.

Raspberry Pi 4 Bağlantılar-2

Şu an kullanacağımız minimal bilgisayarı tanımaya çalışıyoruz. Raspberry Pi 4 serisinin 20 yi geçmesini hedefliyorum. İlerleyen yazılarda temelden başlayarak birçok proje yapacağız. Peki siz de bizimle birlikte bu projeleri yapmak istemez misiniz?  Linux bilginizi geliştirmek, elektronik dünyasına atılmak ve eğlenceli projelere imza atmak için sizi Raspberry Pi 4 ile yolculuğa çıkarıyoruz! Siz de buradan kendinize uygun Raspberry Pi 4’ü alıp. Bizimle beraber projleri yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Önceki yazımızı okumak için buraya göz atabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz