back to top

Arduino Uno Kullanarak Alkışlı Lamba Yapalım!

Alkışlı Yanan Lamba Yapım Aşamaları

Ortam ışığı gerek kitap okurken, gerek bir işle uğraşırken en önemli faktörlerden biridir. Ortamdaki işimiz bittiğinde ışığı kapatmamız gerekir, ama bunun için kalkıp o düğmeye kim basacak değil mi ? Eğer sizin de üşengeçliğiniz tutuyorsa gelin beraber alkışla yanan lamba yapalım !

1 ) Fikir Nasıl Ortaya Çıktı?

Bu çalışmamızda bir lambayı düğmeye basmak yerine alkış gibi basit bir hareketle kontrol etmeyi amaçladık. Alkışla ışık açmak-kapamak hem eğlenceli hem de bizi yormayan güzel bir kontrol şeklidir. Ayrıca bunu hazır olarak satın almak yerine, kendimiz yaparak çok daha ucuz ve zevkli bir aktiviteye de dönüştürüceğiz.

2 ) Araştırmalar ve Planlamalar

Devremiz temelde ışık yakmaya yarıyor. Başlangıçlarda öğrendiğimiz led yakma gibi basit projelerle benzer prensiplere sahip. Burada daha gelişmiş halini yapıyoruz sadece. 🙂

Devremiz İçin Gerekli Komponentler:

  • Arduino Uno
  • Ses Sensör Kartı
  • 1 Kanal 5 V Röle Kartı
  • Jumper Kablolar
  • Ampul ve Duy

Yapılacak ilk iş 5 V röle kartımız ve ampulü bağlayacağımız duyu birbirine bağlamak. Daha sonra rölemizi ve ses sensörümüzü Arduino’ya bağlamak, akabinde de devremizi kodlamak. Finalde de ses sensörümüzün hassasiyetini ayarlayarak sadece alkış sesini almasını sağlayacağız.

Arduino alkışla yanan lamba için planımızı yaptığımıza göre rotamızı oluşturalım. Fritzing üzerinden devremi çizerek bir yol haritası oluşturdum. Gerekli komponentlerin bağlantılarını yaparak şemayı tamamladım. Ardından bağlantılarımı gerçekte de tamamlayarak devremi kurdum. Siz de bu şemaya bakarak bağlantılarınızı tamamlayabilirsiniz.

Uyarı : Burada 220V şebeke gerilimi kullanacağımızdan dikkatli olmanız gereklidir ! Daha önce böyle bir çalışma yapmadıysanız mutlaka anlayan birinden yardım alın veya küçükseniz bir ebeveynin gözetiminde bu projeye devam edin. Role kartı her ne kadar kullanışlı olsa da, kötü yapılan bağlantılarda size ciddi zararlar verebilir.

Özetlemeleri ve uyarılarımızı yaptığımıza göre hemen alkışla yanan lamba devresi yapım aşamalarına geçebiliriz. İşlerimize en önce devremizi hazırlayarak başlıyoruz. Aşağıdaki şemaya göre bağlantıları eksiksiz bir şekilde sağlamalısınız :

Alkışla Yanan Lamba Devresi

Evde kullanmadığınız bir fişin ucunu veya lambanın kablolarını kullanabilirsiniz. Ben bir fiş ucu buldum. Kablolarının ucunu zedelemeden açtım, elektrik uçlarını röleme verdim. Daha güvenli bağlantı için klemens kullanmayı ihmal etmedim. Elektrik bandı ile de bunu yapabilirsiniz, ama ben size klemens öneririm.

Rölemizi ampüle gidecek şekilde doğru bağladıysak ve kalan devreyi şemadaki gibi tamamladıysak, kodlamaya geçebiliriz. Kod işin en kolay kısmı, o yüzden bu noktada acele etmeden son kez kontrol yapmalıyız. Bağlantılarımızı gerekirse 2-3 kere gözden geçiriyoruz ve iyice emin olduğumuzda kodlamaya geçiyoruz. Fişi prize takmadan, sadece Arduino’muzu bilgisayara bağlayalım. Uygun portu seçerek kodlarımız girelim :

Arduino Alkışla Yanan Lamba Kodları
Arduino Alkışla Yanan Lamba Kodları

Dilerseniz kodlara şu adresten de ulaşabilirsiniz : https://github.com/mertfozzy/Alkisla-Yanan-Lamba

Kodlar dosyanın içerisinde mevcuttur.

Kodu yüklediğimizde röle kartımızın bir ‘’tık’’ sesi çıkarması gerekiyor. Bu sesi duyduysak kodu başarılı bir şekilde yüklemişiz demektir. Eğer bir sorun yoksa devremizi tamamlamaya geçelim.

Fişi prize takma zamanı geldi. Eğer Arduinoyu bilgisayarla çalıştırmak istemiyorsak 12V güç adaptörünü veya bir pil kaynağını kullanarak kartımıza güç verebiliriz. Ben bilgisayardan devam ediyorum.

Alkışlamaya başlayalım :

Alkışladığımızda ses sensörümüz bir tetik alacaktır ve bunu röleye ileterek açma kapama işlemimizi yerine getirecektir. Eğer konuşma sesi de tetikleniyorsa veya hiç tepki alamıyorsanız ses sensörünüzün kalibrasyonunu yapmanız gerekir.

Ses Sensörü Üzerinde Potansiyometre

Kalibrasyon için ses sensörü üzerindeki potansiyometreyi gösterdiğim gibi ayarlamanız yeterlidir. Benim önerim tam sağ ve tam sol yapıp ortalarda bir yerde bırakmanız

Projemizin sonlarına geliyoruz.

Herşeyin sorunsuz çalıştığını düşündüğünüzde bütün sistemi güzel bir görünüme kavuşturmalısınız. Hali hazırda bozuk bir masa lambanız varsa onun kutusuna montajınızı yapabilirsiniz ya da benim gibi açık da bırakabilirsiniz.

Bu sistemi kullanırken rölenin alt kısmına bir köpük veya yalıtkan malzeme koymanızı şiddetle tavsiye ederim.

İçerik için Mert Altuntaş’ a çok teşekkür ederiz.

Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere 🙂

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz