back to top

ESP 8266 Nedir? Arduino’nun Korkulu Rüyası

Herkese merhabalar! Daha önce hiç kablosuz internet bağlantısı ile proje yaptınız mı? IoT projelerine ilginiz var mı? Sizi bu yazımızda ESP8266 ile tanıştıracağız!

ESP8266 Nedir?

Kablosuz haberleşmenin, özellikle de internetin değeri her geçen an artmakta ve projelerde de büyük bir ihtiyaç haline gelmektedir. Elektronik projelerimizin büyük bir kısmında Arduino kullanıyor olsak da yaptığımız uygulamada internet haberleşmesine ihtiyaç duyduğumuzda Arduino’nun Wifi shield’larının maliyetlerini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Tam da bu sebeple Internet of Things (IoT) uygulamaları için Arduino ile uyumlu Wifi modülü olan ESP8266 devreye giriyor.

esp8266_moduller
ESP8266 SoC’sini kullanan çeşitli modüller

ESP8266 ile internete veri aktarabilir ve internetten gelen verileri ESP8266 modülüne aktarabiliriz. Bu sayede modüle bağlı projede uygulanan anlık tüm bilgileri web ortamında paylaşma şansına sahip oluruz. Örneğin ESP8266 modülüne bağlı olan bir robot kolu y ekseninde hareket ettirdiğimizde anlık olarak bu hareket bilgisini internete aktarabilir veya internetten geliştirdiğimiz bir uygulama ile robot kolun hareketlerini anlık olarak kontrol edebiliriz. Hoşunuza gitti değil mi? 🙂

Teknik özelliklerinin dışında neden bu modülün bu kadar hızlı yaygınlaştığını sorarsanız tabi ki pazardaki birçok eklenti kartının veya shield’ın fiyat performans filtrelerine karşı daha uygun olması cevabını verebiliriz.

Normalde bir kablosuz internet shield’ı 40$ civarında ücretlendirilirken ESP8266 modüllerini 15-20TL fiyat aralığında bulmak mümkün. Günümüzde birçok ESP8266 modülü var ve Robotistan olarak hepsini bu link üzerinden incelemeniz için sunuyoruz. Bizim tavsiye ettiğimiz ESP8266 ekonomik modeli ise 13-15₺ fiyat aralığına sahiptir.

ESP8266 Tek Başına Programlanabilir Mi?

ESP8266 (ayrıca bir diğer adı ile NodeMCU) ilk piyasaya sürüldüğünde Arduino ile uyumlu bir wifi donanımı olarak pazarlandı. Aslında kullanıcılar da tam olarak pazarlandığı şekilde üründen yararlanıyorlardı. Fakat daha sonra fark edildi ki Arduino ile uyumlu olan bu modül, Arduino’nun korkulu rüyası olabilir 🙂 Nasıl mı?

ESP8266 modülümüzün üzerinde 32-Bit CPU bir işlemci ve 2 adet (modeline göre pin sayısı değişmekte) GPIO pin bulunmaktadır. Modül tek başına Lua dili ile programlanabilmektedir. Bu özellikleri sayesinde bir Arduino kartına ihtiyaç duymadan programlanabilir elektronik kart görevi görür ve internete bağlanabilir. İşte tam da bu yüzden Arduino’nun kabusu diyoruz 🙂 Nasıl yapıldığını merak ediyorsan dersimizi inceleyebilirsin.

Biz yine de bu yazımızda kısaca bahsedelim. Lua dilinde programlanabilmesi için NodeMCU platformu geliştirilmiştir. Bunun amacı ESP8266’nın kendi pinlerinden yararlanarak Arduino’dan bağımsız olarak çalışabilmesidir. Öncelikle NodeMCU’nun donanım firmware’i ESP8266’ya yüklenmelidir. Platformun tek amacı modüldeki pinlerin yanısıra PWM, ADC ve UART gibi özelliklerden faydalanılmasını sağlamaktadır. Güzel bir haberimiz daha var, Lua dili öğrenmesi en kolay programlama dillerinden biridir. Lua dilini de öğrendikten sonra ESP8266 ile nesnelerin interneti projeleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Arduino ile ESP8266 Kullanımı

Tabi ki Arduino olmadan kullanılabildiği ve internete bağlanabildiği için Arduino’nun kabusu dedik ama Arduino ile birlikte kullanarak çeşitli birbirinden güzel projeler gerçekleştirmek de mümkün.

ESP8266 modülü 3.3V gerilim ile çalışmaktadır. Bu sebeple Arduino ile bağlandığı zaman 3.3V çıkış pininden beslenmelidir. Aynı zamanda Arduino ile ortak topraklamaya (GND) bağlanmalıdır. Bu beslemeye dikkat etmediğiniz takdirde modüle zarar verme ihtimaliniz yüksektir. Basitçe Arduino ile olan bağlantısını inceledikten sonra uygulama yapmaya başlayabiliriz. Öyleyse hadi ESP8266 ile IoT derslerine başlayalım!

ESP8266 ile IoT Derslerine Başlamak İçin >>> ESP8266 Ders 1: Tanıtım ve Güncelleme

Arduino ve ESP8266 Kullanarak Yaptığımız Projeler:

Arduino ile ESP8266 kullanımını detaylı incelemek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

1 Yorum

  1. Merhaba. Esp8266 01 ile repeater yapmak istiyorum. Arduino üzerinden AT komutlarıyla Mode 3 e alıyorum. Cihazla bağlanıyorum. 192.168.4.1 ile arayüze bağlanamıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz