back to top

Çocuklar İçin Kodlama – Okul Öncesi Kodlama

Herkese merhabalar !

Robotik ve kodlama atölyeleri, STEM (FeTeMM) eğitimleri, algoritma mantığının çocuk yaşta kazanılmasının önemiyle alakalı toplantı ve konuşmalar son dönemde çokça duyduğumuz etkinlikler olmaya başladılar.

Bu yazımızda biraz bunun sebeplerinden, biraz da nasıl yapıldıklarından bahsedeceğiz.

Çocuklar için Kodlama

Günümüz teknolojisinin hızlı gelişmesiyle birlikte insanoğlunun dijital dünyaya adapte olması büyük önem taşıyor.

Sektörler, iş alanları, çalışma ortamları ve bununla beraber şirketlerin de çalışanlarına karşı beklentileri değişiyor. 

Dijital dünya adı verilen bu dönüşüme ayak uydurmak için ise en önemli nokta temel seviyede bir algoritma mantığına sahip olmak. Bunun için de kodlama eğitimleri gün geçtikçe yayılıyor ve içerik anlamında da altyapılar geliştiriliyor.

Peki neden artık robotik ve kodlama eğitimlerine küçük yaşlardan itibaren başlanıyor? Okullarda laboratuarlar ve atölyeler için neden bu kadar yatırım yapılıyor?

Çocuklar İçin Kodlama – Nereden Başlamalıyım?

Artık birçok devlet okulunda ve özel okulda haftanın belli bölümlerinde robotik-kodlama dersleri verilmekte.

Tabi ki uygulamalı eğitim müfredatları okuldan okula değişiyor. Derslerde sunulan kodlama programları ve robotik ekipmanlar da bazen öğrencilere yetersiz gelebiliyor. Tabi okulların yanısıra bu eğitimlerin verildiği birçok özel kurum da bulunmakta.

Fakat çocukların kodlama konusunda kendilerini geliştirebilmeleri için herhangi bir eğitim kurumundan bu dersleri almasına gerek yok. Tabi ki kendi imkanlarınızla da bunu sağlayabilirsiniz.

Çocukların kodlamayı evde kendi kendilerine uygulama yaparak öğrenmesi, aynı zamanda sınırlarını kaldırması anlamına da geliyor. Bu işe çocuklar için kodlama kitaplarıyla veya internetteki sayısız temel kodlama eğitimi video içerikleri ile başlayabilirsiniz.

Temel Kodlama Eğitimleri Nelerdir?

Temel kodlama eğitimleri öğrencilerin sebep-sonuç ilişkisini iyi kavrayabilmeleri ve bu sayede algoritma mantığını edinebilmeleri için planlanmış eğitimlerdir.

Öğrencilerin bilgisayar, uygulama setleri gibi donanımlar da kullanmalarıyla motor becerilerinin de gelişmesine vesile olurlar. Bu eğitimlerin en büyük amacı teknolojiyi tüketen bir toplum yerine teknoloji ile üreten bir toplum yetiştirmektir.

Temel kodlama eğitimlerinde genellikle ScratchmBlockLEGO Mindstorms, App Inventor gibi görsel arayüzlü “sürükle-bırak” tekniği ile yazılan kodlama programları kullanılmaktadır. Bunun sebebi çocukların harflerle ve rakamlarla boğulması yerine neden-sonuç ilişkisine yoğunlaşmasını ve görsel bir arayüzle bundan keyif almasını sağlamak.

Çocuklar için Scratch ile Programlama
Scratch ile Kodlama

Çocukların Kodlamayı Öğrenmesi İçin Robotistan’daki Hangi Ürünlerden Nasıl Yararlanabilirim?

Robotistan.com, tüm bu teknik bilgilere sahip insanlarla beraber robotik ve kodlamaya yeni başlayan çocuklara da birçok çözüm sunuyor. Bu çözümleri kısaca aşağıdaki şekildeki gibi listeleyebiliriz:

  1. Eğitici Setler

    1. Okul Öncesi (4-7 Yaş) Setleri
    2. İlkokul (7-10 Yaş) Setleri
    3. Ortaokul (10-14 Yaş) Setleri
    4. Lise ve Üstü (14+) Setleri
  2. Robotik Kitleri

  3. Kitaplar

BBC Micro:Bit

Micro:Bit İngiltere’de BBC tarafından geliştirilmiştir. Çocuklar ve programlamaya yeni başlayanlar için tasarlanmıştır. Kart üzerindeki donanımları kullanarak ve üzerine eklemeler yaparak hem hobi amaçlı hem de robotik birçok eğlenceli proje yapabilmek mümkündür.

micro:Maqueen Robot Kiti

Micro:Maqueen, micro:bit ile uyumlu bir robot kitidir. STEM eğitimleri için görsel programlama robotu olarak tasarlanmıştır. Scratch programlama dili ile programlanabilmektedir. Ayrıca micro:Bit ile uyumlu Python, Arduino ve diğer tüm programlama arayüzleri ile çalışabilmektedir. Bizim fikrimizi sorarsanız bu en önemli özelliklerinden biri 🙂 Ayrıca uzaktan kumanda ile kontrol edilebildiği için kodlama haricinde geri kalan vakitlerde çok eğlenceli vakit geçirmek mümkün !

Kit içerisinde çizgi takip sensörleri, ultrasonik mesafe sensörü, RGB LED’ler ve kumanda bulunmaktadır. Fiziksel olarak küçük olsa da Python ve Scratch ile kodlama bilgisini geliştirmeyi hedefleyenler için işlevsel bir robot kitidir. Maqueen robot kitini 8 yaş ve üzeri kullanıcılar için öneriyoruz. Özellikle çocuklar için ideal bir kodlama kiti olsa da kodlamaya yeni başlayan yetişkinlere de şiddetle tavsiye ediyoruz. 🙂

Makeblock mBot Robotik Kodlama Kiti

Robotik ve kodlamaya başlarken en çok kullanılan ürün setlerinden biri de Makeblock markasının mBot kitleridir. Bunun sebebi sensörlerinden mekaniğine kadar her şey çok basit bir şekilde monte edilir. Öğrenciler bu sayede bir robotun tüm parçalarını detaylı olarak inceleyebilirler. Yazılım kısmında ise mBot’u programlamak çok kolay ! mBot, mBlock adı verilen Scratch tabanlı bir kodlama arayüzüne sahiptir. Bu sayede montajı yapılan mBot’un programlanması da bir hayli kolay hale geliyor.

mBot ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz !

Temel kodlama eğitimleri yukarıda da bahsettiğim gibi sadece eğitim kurumlarında verilenlerden ibaret değil. İnternette, özellikle YouTube’da, çocuklar için kodlama programları ve robotik setlerin kullanımı hakkında sayısız içerik mevcut. Bunlardan biri olan Robotistan YouTube kanalında çocuklar için geliştirilmiş tüm Scratch ile mBot Programlama eğitimlerine ulaşabilirsiniz.

Makey Starter Kit

Makey Starter kit, çocuklar ve kodlamaya yeni başlayanlar için ideal kitlerden biridir. Ayrıca Makey Makey modellerinin çalışma mantığını kavrayabilmek için de tavsiye edilen başlangıç modelidir.

Makey, elektronik ve kodlama mantığını insanlara basit ve eğlenceli bir şekilde öğretebilmek için Karınca Lab markası tarafından geliştirilmiş elektronik yapı bloğudur. Her blok, kendine has belli bir elektronik işleve sahiptir. Bloklar mıknatıslı yapıları sayesinde normal bir elektronik devreden çok daha kolay bir şekilde birbirleriyle sabitlenebilir ve karmaşık yapılı elektronik devreler kurmaya imkan tanırlar.

LEGO blokları ile uyumlu olması, çeşitli boyutlarda daha değişik tasarımda mekanik yapıların oluşturulabilmesine olanak sağlar. İşin mekanik boyutunun yanısıra programlama arayüzü sayesinde mobil cihazlar ile kablosuz bağlanarak programlanabilmektedirler. Görsel programlama arayüzlü sürükle-bırak modeli ile kolay bir şekilde algoritma mantığının kavranmasını sağlarlar.

Kodris Studio

Kodris Studio, yüzde yüz yerli bir kodlama platformudur. İlokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler için tasarlanmıştır ve kodlama mantığını kolay bir şekilde online bir ortam içerisinde öğrenmelerini sağlar. Bu üç yaş grubu için de ayrı platform modeli vardır.

Platformda hem bloklarla görsel programlama için hem de profesyonel kodlama dili olan Python ile kodlama yapabilmek için iki farklı mod seçeneği bulunmaktadır. Bu şekilde hem algoritma kavramını en basit ve hızlı şekilde anlama hem de gerçek bir programlama dilini erken yaşta öğrenme imkanı tanır.

Daha detaylı bilgiye sahip olmak için Kodris Studio Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Airblock – Programlanabilir Drone

Airblock, Makeblock markasının tasarladığı programlanabilir modüler bir drone’dur. Kolay monte ve demonte edilebilmesi özelliği ile çocuklar için kolay bir mekanik yapıya sahiptir. Yalnızca drone değil, aynı zamanda bir hovercraft, değişik yapıda bir robot ve aklınıza gelebilecek her tür pervaneli mobil araca dönüşebilmektedir. Hovercraft yapısı sayesinde hem havada, hem karada hem de suda hareket edebilmektedir.

Mıknatıslı yapısı sayesinde pervaneler ana gövdeden rahatça çıkarılabilir ve tekrar takılabilir. Ayrıca strafor köpük olan yapısı sayesinde mekanik gövdenin kırılması çok zordur. Düşünün, metrelerce yükseklikte bir drone yere düştüğünde yalnızca pervaneleri mıknatıslı yapıdan çıkıyor ve hiçbir parça kırılmıyor. Sonrasında ise pervaneleri rahatça yerine takabiliyorsunuz 🙂

Airblock, Bluetooth ile haberleşebildiği için akıllı cihazlar ile programlanabilmektedir. Programlama özelliğinin yanında hazır olarak hava, su ve kara aracı modları bulunmaktadır. Bu sayede herhangi bir kodlama ihtiyacı duymadan Airblock’u kontrol etmek mümkündür. Bu da tabi ki işin zevk kısmı.

Matatalab Kodlama Seti

Matatalab, çocuklara bilgisayar olmadan algoritma mantığını ve bu yolla kodlamayı öğretmek için tasarlanmış setlere sahiptir. Zaten Matatalab Kodlama Seti’nin bir diğer adı da Bilgisayarsız Kodlama Kiti’dir 🙂

Çocuklar okul öncesinde oyun oynarmış gibi set içerisindeki bloklar sayesinde analitik düşünmeyi ve kodlama kavramını öğrenmeye başlarlar. Kod bloklarını kontrol ederek set içerisindeki aracı hareket ettirebilirler ve bu da yaptıkları algoritmanın ne işe yaradığını açıkça gösterir.

Codey Rocky

Codey Rocky
Codey Rocky

Codey Rocky, STEAM eğitim modeli için özel tasarlanmış programlanabilir bir robottur. Sürükle-bırak yöntemli görsel programlama dili ile kolay bir şekilde kodlamak mümkündür. Donanım özellikleri itibari ile basit bir kullanıma sahip olan Codey Rocky ile çocuklar hem birlikte eğlendikleri bir arkadaşa hem de robotik kodlamaya rahatça giriş yapabilecekleri bir eğitim kitine sahip olurlar. Üstelik Scratch tabanlı mBlock programlama arayüzü ve Python ile uyumludur.

Codey Rocky içeriğinde toplamda 10 adet elektronik modül bulunmaktadır. Bunların tamamı programlanabilir modüllerdir. Paletli şasesi sayesinde engebeli yollardan rahatça geçebilmektedir. Kızılötesi sensörleri vasıtası ile çizgi izleyebilir ve mesafe sensörleri ile engellerden rahatça kurtulabilir. Robotun tek özelliği hareket etmesi değildir. Basit bir kod ile gözlerinde bulunan LCD ekranlarda animasyonlar tasarlamak veya oyun geliştirebilmek mümkündür. Çocuklar hem yazılım hem de donanım temelli beceriler edinmiş olurlar. Temel düzeyde algoritma bilgisine sahip olanlar için ise Python tabanlı programlama desteği bulunmaktadır. Python, daha üst düzey uygulama yapma imkanı sunar. Setlerde ayrıca çok sayıda öğrenim materyali de bulunmaktadır.

U-Bot

U-Bot, okul öncesinde çocukların analitik düşünme ve algoritmik kavram becerilerini geliştirebilmeleri için tasarlanmış bir robottur. Çalışma mantığı Matatalab gibidir. İçerisinde bulunan metin ve görseller sayesinde kodlamak çok daha basit hale gelir.

Birçok eğitici kitte olduğu gibi U-Bot da farklı uygulamalar yapabilmek için çeşitli eklentilere sahiptir. Mat grupları sayesinde meslekler, sporlar ve ülkeler hakkında genel kültür gelişimi için öğretici uygulamalar yapma imkanı sunmaktadır.

Bu yazımızda sizlere çocuklar için kodlamanın öneminden, eğitim içeriklerinden ve Robotistan olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere !

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz