back to top

Creality 3D Yazıcı Modellerini İnceliyoruz – Hangi 3D Yazıcıyı Almalısın?

Bu yazımızda son zamanların öne çıkan 3 boyutlu yazıcı markası olan Creality 3D yazıcıların öne çıkan özelliklerini, bu özelliklerin ne işe yaradığını açıklayacağım.

Böylece ihtiyacınız olan özelliklere göre size en uygun Creality modelini seçebileceksiniz. Öncelikle Creality modellerinde bulunan en önemli özellikleri incelemekle başlayalım, daha sonrasında ise dikkat etmeniz gerekenleri ve kendi 3d yazıcı seçim tecrübemi sizlere aktaracağım.

Yazı sonunda hangi modeli alacağınıza karar verdikten sonra, ürününüzü 3D yazıcı sayfamızdan robotistan güvencesi ve ücretsiz teknik destek avantajı ile aynı gün kargo ile alabilirsiniz.

Creality 3D Modelleri arası özellik karşılaştırması
Creality 3D Modelleri arası özellik karşılaştırması

1 – Baskı Alanı

Almak istediğiniz 3D yazıcıyı seçmeden önce almak istediğiniz baskı alanına karar vermelisiniz. Büyük baskı alanına sahip yazıcılar genellikle daha pahalıdır. Tabi ki fiyat durumunu sadece buna bağlı değildir, fiyat konusunda diğer özellikler de etkili durumdadır.

Öncelikle ne tür baskılar alacağınızı düşünün. Gündelik kullanım yapan ev kullanıcıları için genellikle 220x220mm gibi baskı alanları yeterlidir. Bu alanda önereceğimiz ilk yazıcı Ender 3 V2’dir. Fiyat, performans ürünü olan bu yazıcıya isterseniz çeşitli geliştirmeler yaparak bir çok özellik ekleyebilirsiniz.

Büyük baskı alanı baskı süresinin de uzaması anlamına gelmektedir. Düzenli olarak büyük baskı almayı planlıyorsanız büyük baskı alanlı bir yazıcıya ihtiyacınız var demektir. Fakat nadiren büyük boyutlu bir baskı almayı planlıyorsanız, gereksiz yere büyük baskı alanlı bir yazıcı seçmeye gerek yoktur. Büyük baskı alanı gerektiğinde modelinizi parçalara bölerek baskı alma gibi bir seçenek her zaman vardır.

Creality ModeliBaskı Alanı (mm)Creality ModeliBaskı Alanı (mm)
CR-100100x100x80CR-6 SE235x235x250
CR-2020200x200x200CR-5S300X225X320
CP-01200x200x200CR-10S Pro V2300x300x400
Ender 3 V2220x220x250CR-X300x300x400
Ender 3 Pro220x220x250CR-10 V2300x300x400
Ender 6250X250X400Ender 5 Plus350x350x400

2 – Sessizlik sizin için önemli mi?

3 boyutlu yazıcılarda motor sesi çok fazla olabilmektedir. Özellikle yazıcıyı koyacak ayrı bir özel odası olmayan ev kullanıcıları için geceleri 3d yazıcı çalıştırmak büyük bir soru haline gelmektedir. Bu sebeple step motor sürücüsü üreticileri bu sesi azaltmak için özel sürücüler geliştirmişlerdir. Bu sürücüler motor sesini nerdeyse tamamen yok etmektedir. Sessiz sürücü ve standart sürücüler arasındaki farkı gördükten sonra kesinlikle sessiz bir 3D yazıcı isteyeceksiniz.

Sessiz sürücülere sahip bir yazıcıya sahip olmak için birkaç farklı yöntem vardır:

  • Birinci yol olarak Creality yazıcılarının bazı modelleri dahili olarak bu sürücüler ile gelmektedir. Bu özelliğe sahip Creality modellerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
  • İkinci yol ise sessiz sürücüye sahip olmayan bir model 3D yazıcı alarak, 3D yazıcının anakart modülünü sessiz sürücüye sahip bir model ile değiştirebilirsiniz.
Standart Anakart ile Sessiz Anakart Ses Testi

3 – Baskı Devam Özelliği

Baskı devam özelliği tüm Creality modellerinde (CR-100 ve CR-2020 hariç) bulunan bir özelliktir. Bu özellik elektrik kesintilerinde baskının yarım kalmasını önleyen hayat kurtarıcı bir özelliktir. Bu özellik sadece SD kart üzerinden baskı alırken işe yaramaktadır. Baskı sırasında her katman geçişinde SD kart içerisine yazıcının z eksenindeki konum bilgisi yazdırılmaktadır. Elektrik kesintisinden sonra eğer yarım kalan bir baskı bulunursa, baskıya devam et seçeneği ile baskıya devam edilebilir. Bu seçenek seçildiğinde en son bulunan Z yüksekliğindeki katman tekrar yazılmaya başlanarak devam eder. Bu özelliği kendi Ender 3 Pro yazıcım ile deneyimleme fırsatı buldum. Baskılarımın büyük bir kısmını bu özellik ile kurtarmayı başardım. Not: Nadirende olsa bu özelliğin başarılı olmadığı zamanlar olabilmektedir.

4 – Otomatik Tabla Kalibrasyonu

3D yazıcılarda ilk katmanın kalitesi baskının geri kalan kısmını etkileyebilmektedir. Örneğin, ilk katman yeterince iyi yapışmaz ise baskının tabladan kalkması gibi bir sorun ortaya çıkabilir. Bu sorunu halletmek için ise nozzle ile tabla arasındaki mesafenin çok iyi bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bu işleme tabla kalibrasyonu denir. Tabla kalibrasyonu ister manuel ister çeşitli sensörler ile otomatik olarak yapılabilir. Elle yapılan kalibrasyonlarda çok iyi baskılar almak için yeterlidir, fakat çok daha hassas bir kalibrasyon için çeşitli sensörler kullanılmaktadır. Bunların başında BL Touch denilen sensör gelmektedir. Aşağıdaki listede bu sensöre dahili olarak sahip olan yazıcı modellerini görebilirsiniz. İsterseniz bu yazıcı modellerinden birini tercih edebilir ya da bu linkten bu sensör modülünü satın alarak, kendiniz de 3d yazıcınıza bu özelliği kazandırabilirsiniz.

5 – 32 Bit Anakart

Günümüzde giriş seviyesi olan birçok 3B yazıcı 8-Bit anakart kullanıyor. Yani yazıcının üzerindeki anakart birim zamanda bitlik veriyi işleyebilir. Bu da sizin yazıcıdaki kontrol panelini kullanırken geçişlerin yavaş olmasına, anakart yazılımını güncellerken çeşitli ara modüller kullanarak hata yapma ihtimalinizi arttırmaya ya da düşük EEPROM hafızasından dolayı yazıcınıza Bltouch gibi yeni modüller ekleyememenize sebebiyet verebilir. Bu durumda 32-Bit olan anakartlar 8-Bit anakartlara göre çok daha hızlı ve kullanıcı dostu olabiliyorlar, bu yüzden 32-Bit anakartlar 3B yazıcı seçimi yaparken etken rol oynayabilir.

Creality CR-10S Pro / CR-10 Max Anakart ürününü incelemek için tıklayın.

6 – Çift Extruder Desteği

Creality 3D yazıcılarından sadece CR-X ve CR-5S modeli çift extruder desteğine sahiptir. Çift extruder desteği ile çift renkli baskı, suda eriyebilen filament gibi farklı malzeme türü ile destek atma gibi özellikler gelmektedir. Bu sayede aynı anda iki farklı renk ya da türde filament yüklü halde baskı alabilirsiniz.

7 – Filament Sensörü

Filament sensörü, her zaman kullanmayacağınız fakat gerektiğinde ise hayat kurtaracak bir özelliktir. Filament sensörü aslında çok basit bir mantığa sahip, filamentin olup olmadığını algılayan bir sensördür. Nasıl çalıştığına gelirsek, çok uzun sürecek bir baskı aldığımızı düşünelim fakat filamentinizin o baskıya yetip yetmeyeceği konusunda kararsızsınız. Yetmeme ihtimaline karşı sürekli yazıcıyı takip etmek zorunda kalacaksınız. Filament sensörü sizi bu dertten kurtarmaya yaramaktadır. Filament bittiği durumda baskıyı beklemeye alır ve sizin yeni filament takmanızı bekler. İkinci bir ihtimal ise filamentin bilinmeyen bir sebepten kopması da nadir ama gerçekleşebilecek bir olaydır. Yine bu durumda da filament sensörü baskıyı beklemeye alacak ve yeni filament yülenmesini bekleyecektir. Aşağıdaki listede bu sensöre dahili olarak sahip Creality modelleri görülmektedir. Ayrıca eklemek isterim ki, yeterli bilgi birikimi ile bu sensörü kendinizde yapabilirsiniz.

8 – Çift Taraflı Extruder

Standart filament besleme mekanizmalarında bir adet filament itici dişli, karşısında ise destek rulmanı bulunur. Fakat çift taraflı extruderlarda ise iki tarafta da filament itici dişli bulunmaktadır. Bu iki dişlinin birbirine dişli sistem ile bağlanması ile ikiside eş zamanlı çalışmaktadır. Dişlinin biri motor tarafından hareket ettirilince, ikinci dişlide ilk dişliye bağlı olarak dönmektedir. Bu sistem ile filamentin daha stabil şekilde itilmesi sağlanmaktadır. Bu özellik aşağıdaki listedeki yazıcılarda dahili olarak gelmektedir fakat bu extruder mekanizmasını satın alınarak bu özelliğe sahip olmayan yazıcınıza bu özelliği kazandırabilirsiniz.

9 – Çoklu Kullanım Amacı

Tek bir cihazım olsun her işime yarasın diyorsanız CP-01 tam olarak size göre. Creality 3D CP-01 Modüler 3D Yazıcı ile 3 boyutlu baskı, lazer kazıma ve cnc kazıma işlemlerinin hepsini tek bir makine ile yapmak mümkündür. Modüler yapısı ile hızlı bir şekilde işlem kafaları arasında geçiş yapılabilmektedir.

Çok foksiyonlu Extruder
Çok foksiyonlu Extruder

10 – Dokunmatik Ekran

Creality yazıcı modellerinde 2 farklı türde kontrol ekranı bulunmaktadır. Bunlardan biri standart olan döndürülebilen bir buton ile kontrol edilen, diğeri ise daha gelişmiş dokunmatik ekran özelliğine sahip renkli ekrandır. Dokunmatik ekran genel olarak daha güzel görünen bir kontrol arayüzü sunmasının yanı sıra ayrıca kullanım kolaylığı konusunda büyük rahatlık getirmektedir.

Creality Dokunmatik Ekran Arayüz Örneği
Creality Dokunmatik Ekran Arayüz Örneği

11 – Çift Z Step Motoru

Creality modellerinin bazılarında çift Z step motoru olduğunu görmüşsünüzdür. Bu özellik genellikle büyük baskı alanına sahip modellerde görülmektedir. Bunun sebebi Z ekseni tek taraftan yukarı doğru kaldırılmaya çalışıldığında, Z ekseninde taşınan tabla yada eksenin iki tarafı arasında dengesizlik oluşabilmesidir. Büyük baskı alanlarında eksen boyutlarının büyümesi ile bu durum ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca daha uzun eksenlere sahip olmak, z eksenindeki ağırlığı arttırmaktadır ve bu Z step motoruna binen yükün fazla olması neden olur. Z ekseninde çift step motor kullanılması ile bu yük ikisi arasında paylaştırarak Z step motorunun kullanım ömrünü uzatır.

12 – (Bonus) Çocuğuma 3D yazıcı deneyimi kazandırmak istiyorum

Yaşı küçük olan bir çocuğunuz mu var? Ona 3D yazıcı öğretmek, bu alanda bişiler yapmasını mı istiyorsunuz? Buna karşın standart bir 3D yazıcının onun için yeteri kadar güvenli olmadını düşünüyor da olabilirsiniz. 3D yazıcı kullanımında dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri vardır ve biz yetişkinler bile zaten yanlışlıkla elimizi yakabiliyorken çocuğumuzun böyle bir yazıcıyı kullanmasına izin vermek tehlikeli olabilmektedir. Bu sebeple CR-100 çocukların rahatça kullanabileceği, basit ve güvenli bir 3D yazıcı olması için tasarlanmıştır. Ayrıca renkli ve oyuncak şeklinde bir tasarım ile çocukların ilgilerini kaybetmeyecekleri bir 3d yazıcıdır. CR-100 hakkında detaylı bilgiye ürün sayfasından ulaşabilirsiniz.

Hangi modeli seçmeliyim?

Bu yazıyı buraya kadar okuduysanız artık Creality 3D modellerinin sahip olduğu özelliklerin en önemlilerini biliyorsunuz demektir. Şimdi hangi modelin size daha uygun olduğuna karar vermenizin zamanı. Bunun için takip etmeniz gereken birkaç adım önereceğim. Bunları takip ederek hangi modeli almanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

  1. Portatif, baskı kalitesi iyi olan ve tak-çalıştır bir model istiyorsanız CR-6 SE ya da baskı alanı daha büyük olan CR-10S Pro V2 tam size göre. Kurulumu zor olmayan bu iki model birçok konuda kullanıcıyı yormayan, tak-çalıştır kullanabileceğiniz 3B yazıcılardır.
  2. Öncelikle kullanım fonksiyonlarına bakalım. CP-01 modeli 3d baskı, lazer kazıma ve cnc fonksiyonlarını tek bir makinede toplamaya yarıyor. Tüm bu fonksiyonları bir araya getirecek bir yazıcıya ihtiyacınız varsa CP-01 modeli tam olarak size göre. Onun dışında sadece 3d baskı ihtiyacınız varsa diğer modeller arasından karar verelim.
  3. İki renkli baskı alma ihtiyacınız var mı ya da farklı türde bir filament ile destekleri basma ihtiyacınız kesin mi? Bu önemli bir sorudur, eğer böyle bir ihtiyacınız varsa gönül rahatlığı ileCR-Xmodelini satın alabilirsiniz.
  4. Baskı alanı 3d yazıcı seçiminde çok önemli bir etkendir. Nasıl baskılar alacağınıza, bu baskıların boyutlarına önceden karar vermiş olmanız gerekiyor. Gereğinden büyük bir baskı alanına sahip olmak bütçenizde negatif etki yapmasının yanı sıra, çalışma ortamınızda büyük bir alanı işgal edecektir.
  5. Baskı alanı konusunda bir karar verdikten sonra size gerekli olan diğer özellikleri düşünün. Bu sırada şunu da unutmayın bu özelliklerin bazıları daha sonradan da eklenebilmektedir. Örneğin yazıcınızın sessiz sürücülü olmasını istiyorsunuz fakat istediğiniz diğer özellikler belirlediğiniz yazıcıda yok. Bu durumda yapılabilecek en mantıklı seçim, en önemli bulduğunuz özelliklere sahip yazıcıyı almanız ve daha sonra bütçe durumunuza göre de upgrade seçeneği ile yazıcınıza eksik özellikleri kazandırmanız olacaktır.

Kendi 3D Yazıcımı Nasıl Seçtim?

Kendimden örnek vereyim, kendi yazıcımı alırken çoklu işlev yada çoklu renk ihtiyacım bulunmamaktaydı. Genellikle alacağım baskılar 20x20x20cm ölçüsündeydi. Alacağım yazıcının sessiz sürücülü olmasını istemekteydim fakat uymam gereken bir bütçe meseleside vardı. Bu durumda oyumu fiyat/performans ürünü olan Ender 3 Pro V2’den yana kullandım ve çok memnun kaldım. Maker ruhuna yakışır şekilde kendi geliştirmelerimi yaparak 3d yazıcımı güncelledim. Önümüzdeki zamanlarda ise filament sensörü ve otomatik tabla kalibrasyonu özelliklerini de ekleyeceğim.

Kendi 3D yazıcımı nasıl seçtiğimi anlatmam ile yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarım hangi modeli seçmek istediğinize karar verebilmişsinizdir. Aklınıza takılan bir soru varsa, hangi yazıcıyı seçtiğinizi paylaşmak isterseniz yada paylaşmak istediğiniz bir görüşünüz varsa sayfayı biraz aşağı kaydırarak hemen yorum yapabilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz