Filament Çeşitleri

0
352
Filament Çeşitleri
Filament Çeşitleri

3D yazıcılar ile istenilen sonuca ulaşmanın üç temel önemli nokta vardır. Bunlar yazıcının kalitesi, tasarım ve son olarak filamenttir. Filamentler, 3d yazıcılardan çıkacak sonucun doğrudan kaderini belirler demek yanlış olmaz. Bu bağlamda 3d yazıcı ile üretim konusuna ilgi duymaya başlayan hemen herkesin aklında birkaç soru geliyor. Hangi filament çeşidini tercih etmeliyim, filament çeşitleri neler, satın aldığım filament bozulur mu gibi birçok soru. Bu soruların hepsine bu yazımızda cevap bulabileceksiniz. Keyifli okumalar…

Filament Nedir? 

Filament, 3d yazıcı modellemeleri için kullanılan termoplastik hammaddedir. Termoplastik, sıcakta bükülebilen, şekil değiştirebilen soğuduktan sonra ise katılaşabilen bir plastik polimerdir. Daha önce 3d yazıcı modellemelerini, projelerini görmüş olmalısınız. Bu projelere bakıldığında anlaşılıyor ki çıktı için kullanılabilecek birçok filament çeşiti bulunur. Filamentin doğru kullanımı ve hatta doğrudan tercih edilen filamentin kendisi baskı kalitesinde başrol oynamaktadır. 3d yazıcılarda filament ne kadar önemli sorusunun cevabı tam olarak budur. Çünkü filamentler modellemeleri, tasarımları somut bir hale getiren maddelerdir. Temelde 3d yazıcılardan alınan çıktılar aslında şekillendirilmiş filamentlerdir. Filamentler, yazıcının uç kısmındaki çıkış yerine takılır ve sıcak bir hava ile eritilir, sonra da yazıcının yüzeyindeki katman yapısının döküldüğü şekilde 3D nesne oluşur.

Filament Çeşitleri – Filament Tercihi Nasıl Yapılır? 

Filamentler kullanılacak projeye, endüstriye hatta kişisel tercihlere göre seçilebilir. Filamentlerin özelliklerine de detaylı olarak değineceğiz. En çok tercih edilen ve kullanılan filamentler; 

  • PLA
  • ABS
  • PETG
  • Esnek(Flex)
  • TPU
  • TPE 
  • PVA
  • POLYAMİD
  • Ahşap, tahta, bambu
  • Şeffaf 
  • Antibakteriyel

 Çoğunlukla ABS, TPU ve en çok da PLA filament tercih edilir. Özel filamentlerde mevcuttur. Fakat bunlar ev tipi baskı dediğimiz işlemlerden ziyade endüstrilerde, üretim alanlarında kullanılır. Eğer özel filament çeşitlerine ihtiyacınız varsa hemen buraya tıklayarak ilgili kategorimize gidebilir, daha detaylı inceleme yapabilirsiniz. Aynı zamanda bir çok farklı renkte filament çeşiti bulunmaktadır. Örneğin beyaz filament burada. Hemen göz atabilirsiniz.

PLA Filament Nedir – Neden Çok Tercih Edilir?

Filamentler arasında en çok tercih edilen ve en popüler olan filament türü PLA filamenttir. Yaygın olarak kullanılmasındaki önemli etkenler; 

  • Direnci yüksektir, darbelere dayanıklıdır. Fakat hafif bir esnekliğe sahiptir dolayısıyla kırılgan yapıda olabilir. Tutulan, bükülen işlemlerde kullanılmaması tavsiye edilir. (Telefon kılıfı, herhangi bir tutacak gibi)
  • Soğuduktan sonra herhangi bir kalkma, çatlama ve benzeri sorunlu duruma büyük oranda rastlanmaz.
  • Sağlığa zararlı bir madde değildir. Bu sebeple insan vücuduna temas edebilecek hemen her üründe kullanılabilir.
  • Kendiliğinden doğal bir parlaklığa sahiptir. Dolayısıyla bu da göze estetik gelebilen projelerde fazlasıyla avantajlıdır. 
  • Parçalanabilen bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sebebiyle çevreye ve sağlığa duyarlı bir filamenttir demek çok mümkün. 
  • Baskı sırasında etrafa kötü bir koku yaymaz. 

ABS Filament Özellikleri – Kullanım Alanları

ABS filament baskılarda PLA filamentten sonra en çok tercih edilen çeşittir. Hatta başlangıç aşamasında 3 boyutlu yazıcılar çıktığında yalnızca ABS ve PLA filamentler bulunuyordu. ABS baskısını almak biraz daha zor olsa da endüstrilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Legoların, koruyucu kaskların, bazı spor malzemelerinin yapımında çoğunlukla ABS kullanılır. Baskı yapması PLA filamente göre biraz daha zordur. PLA filamente göre orta düzey esnekliğe sahiptir. Fakat genellikle düşme, koruma, tutma gibi işlevleri gerçekleştirecek baskılarınızda ABS filament kullanmak iyi bir tercihtir. 

Esnek (Flex) Filament Nedir? – Kullanım Alanları

Esnek filament çeşitleri olarak TPU (Termoplastik Poliüretan), TPE (Termoplastik Elastomerler) ve TPC (Termoplastik Kopolyester) türleri sıkılıkla karşımıza çıkmaktadır. Genellikle işlev bakımında eğilen, bükülen projeler yapmak için esnek filament tercih edilir. Adından da anlaşılacağı gibi ABS ve PLA filamentlere göre daha esnektir. Bu özellikleri sebebiyle otomotiv, tıp gibi parçanın fazla aşınmaya maruz kalabileceği alanlarda kullanılır. 

PETG Filament Nedir – Kullanım Alanları

PETG filamenti büyük ihtimalle tanıyorsunuz. Çünkü en çok kullanılan plastik çeşididir. Su şişeleri, saklama kapları, giyim lifleri gibi birçok alanda kullanılabilir. Su şişesi gibi plastikler bildiğiniz üzere geri dönüştürülebilen çeşitlerdir. PETG filament tamamen geri dönüştürülebilir. Basımı PLA kadar olmasa da basittir. Baskıda bir hata yapıldığında PLA filamentte bu durumu kurtarmak biraz daha kolay olabilir. Bu sebeple PLA ve ABS filamentlerin ortasında bir yere konumlandırmak doğru olacaktır. PETG filamentte PLA’ da olduğu gibi gıda korumaya elverişli olduğu kabul edilir. PETG filamentin bir avantajı da darbeye karşı PLA filamente göre daha güçlü durabilir. Yine gıdaya elverişli olmasıyla birlikte yiyecek, içecek kapları gibi projelerde kullanılabilir.

Filament Bozulur mu? 

Filamentler normal oda sıcaklığında yüzlerce yıl dayanabilir. Fakat nem ve benzeri koşullar filamentleri tahrip edebilir. Bazı filamentler nemi emebilirken birçoğu nem durumu yüzünden baskıda çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu durumda da kişiler filamentlerinin veya yazıcılarının bozulduğunu düşünebilir. Fakat durum pek de bu şekilde değil. Nem dolayısıyla tahrip olmuş filamentler kurutularak eski sağlığına geri kavuşturulabilir. Fakat yine piyasada bulunan filament koruyucular ile filamentlerinizi bir numaralı düşmanları olan toz ve nemden koruyabilirsiniz. Birden fazla filament kurutma yöntemi olsa da filament kurutma makinaları ile bu işlemleri yapmak biraz daha zahmetsiz ve sağlıklıdır. Web sitemizde bulunan Esun marka filament nem alıcı sayesinde böyle bir derdiniz kalmayacağını söyleyebiliriz. Hemen bu ürüne buraya tıklayarak bakabilirsiniz.

Artık filamentler hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre hemen filament kategorimize tıklayarak bütün filamentleri inceleyebilir kendi projenize uygun olanı bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz