GPS Nedir, GPS Nerelerde Kullanılır

0
1632
GPS Nedir, Nerelerde KullanIır
GPS Nedir, Nerelerde KullanIır

Bu yazımızda günlük hayatta sıkça kullandığımız, hayatımızın bir parçası haline gelen GPS sisteminden bahsedeceğiz. Yolumuzu kaybettiğimizde bize yol gösteren, hava durumu gibi tahminleri de bize söyleyen GPS sistemi hakkında GPS nedir, nerelerde kullanılır, nasıl ortaya çıkmıştır gibi merak edilen birçok sorunun cevabını yazımızda bulacaksınız.

GPS, son zamanlarda kullandığımız küçükten büyüğe nerdeyse her cihazda bulunan bir sistem haline geldi. Açılımı “Global Positioning System” Türkçe manasıyla Küresel Konumlama Sistemidir. Açılımdan da anlaşıldığı gibi GPS, küresel çapta kullanılan navigasyon, uydu sistemidir.

ABD savunma bakanlığı tarafından icat edilmiş, başlangıç aşamasında yalnızca askeriye için tasarlanmış bir sistemdir. Çeşitli uydular ile konum ve hızı saptayan algoritmalar aracılığıyla çalışır. Son dönemlerdeki raporlarda da belirtildiği üzere GPS ilk tasarlandığı zamanlar 24 uydu üzerinden çalışsa da günümüzde bunlardan yalnızca 18 tanesi aktif olarak çalışmaktadır. Bu uydular sayesinde uzaklık ayarı ölçülebiliyor ve kişinin kesin yeri saptanmış oluyor. Aslında bakılırsa tarihin en büyük buluşlarından biri olarak görülmesinin de temel sebebi bu durum diyebiliriz. Bunun yanı sıra hemen hemen her hava koşulunda çalışması da olası sorunların önüne geçiyor. Başlangıç aşamasında askeriye için tasarlandığı belirtmiştik. 1990 yıllarında halka açılan GPS sistemi ilerleyen zamanlarda yani günümüzde bu buluş, teknolojinin bir harikası haline gelmiş olup dünyanın neresinde olursa olsun yönümüzü bulmamızı kolaylaştıran bir araç haline gelmiştir.

GPS Nedir?
GPS Nedir?

GPS Hangi Alanlarda Kullanılıyor? 

  • Elektronik projelerin hassas konum ve hız ölçümlerinde sıklıkla kullanılıyor.
  • İnsansız hava aracı teknolojisinin vazgeçilmez bir parçasıdır.
  • Drone projelerinde yine konum takip özelliğiyle sıklıkla kullanılıyor.
  • Akıllı telefonların vazgeçilmez bir parçası olan GPS sistemi yalnızca gideceğimiz yeri söylemiyor. Bize en kestirme yolu da veriyor. Bunu yapmasının temel nedeni uyduları aracılığıyla önce bizim sinyallerimizi, konumumuzu tespit ediyor sonrasında gideceğimiz konumunu tespit ediyor. Bu sayede en ekonomik, en zahmetsiz yolu bize gösteriyor.
  • Arabalarda da yine telefonlar ile benzer özellikler kullanıyor. Yön tarifi ile en ekonomik yolu bulmamızı sağlıyor.
  • Araç takip sistemi ile arabanın anlık hızını, o an ki konumunu gibi bilgilere anlık olarak ulaşılabiliyor. Bu gerek kişisel kullanım için gerekse kargo, lojistik gibi işler yapan firmalar için bulunmaz bir nimete dönüşüyor. Bu sayede ürünlerimizin kargoya verildikten sonra nerede olduğunu, nerelerden geçtiğini takriben bize ne zaman ulaşabileceğini görebiliyoruz. 
  • Telefon ve yine laptop bilgisayarlarda herhangi bir kayıp, çalıntı olması durumunda cihazın yer tespitini yapabiliyor. Bu sayede bu tarz durumlarda tek çare olabiliyor. 
  • Uçaklarda da navigasyon ve yön bulma özelliği nedeniyle sıklıkla kullanıyor.
  • Navigasyon: GPS, araç navigasyon sistemleri, denizcilik ve havacılıkta yaygın olarak kullanılır. Bu sistemler, kullanıcıların doğru ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlar.
  • Haritalama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS): GPS, hassas haritalama ve coğrafi veri toplama için kullanılır. Arazi ölçümleri, şehir planlaması ve doğal kaynak yönetimi gibi alanlarda GPS verilerinden yararlanılır.
  • Zaman Senkronizasyonu: GPS, telekomünikasyon, enerji dağıtım ağları ve finansal sistemlerde hassas zaman senkronizasyonu sağlar. GPS uyduları, yüksek doğrulukta zaman bilgisi sunar.
  • Acil Durum Hizmetleri: GPS, arama ve kurtarma operasyonlarında önemli bir rol oynar. Acil durum ekipleri, GPS verilerini kullanarak kaybolmuş veya tehlike altındaki kişilerin yerini tespit edebilirler.
  • Tarım: Hassas tarım uygulamaları, GPS teknolojisi sayesinde daha verimli hale gelir. Çiftçiler, GPS ile tarla ölçümleri yaparak ekim, gübreleme ve sulama işlemlerini optimize edebilirler

GPS Nasıl Çalışır?

GPS sisteminin, uydular aracılığıyla konum, hız ve diğer tespitleri yapabildiğinden bahsetmiştik. Bu uyduların çalışma prensibini kısaca özetlersek, GPS uyduları sinyalleri yayınlar, GPS alıcıları (laptop, bilgisayar, telefon, araba, drone) bu sinyalleri saptar. En az üç uydudan sinyal almayı bekler. Bu üç uydudan gelen sinyaller ile mevcut konumunu saptar.

Triangülasyon adı verilen sistem ile alıcılar uyduyla olan uzaklığını saptar. Bu sayede mevcut konum, gidilmek istenilen konumun rota bilgileri gibi birçok alanda bize yardımcı olur. Anlaşıldığı gibi GPS sisteminin çalışma prensibi triangülasyon üzerine kuruludur.

GPS Modülleri 

Çeşitli GPS modüllerinden projenize uygun olanı seçerek yapmak istediğiniz projede istediğiniz verimi alabilirsiniz. Bu modüller;

  • GY-NEO6MV2 GPS Modülü: Bu modül üzerinde bulunan kart sayesinde öncelikli olarak uçuş kontrol sistemlerinde, konum saptama, konum takibi ve daha birçok projede kullanılabilir. Arduino’lar ile çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Ürünü daha detaylı inceleyebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Quectel L80RE-M37 Antenli GPS Modül: Bu modül, boyutu sayesinde küçük cihazlarda rahatlıkla efektif kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra oldukça yüksek hassasiyete sahiptir. L80 modülü, kapalı mekanlarda bile çok iyi konum saptama özelliğine sahiptir. Bunun temel sebebi hafızasında tutabildiği efemeris bilgisi sayesinde çok düşük güç harcayarak bu işlevi yerine getirebilir. Ürünü görebilmek için ve hemen daha detaylı inceleyebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Pixhawk için M8N 8M GPS Modülü: Tüm konfigürasyonları arasında en iyi performansa sahip ve en kolay RF entegrasyonunu sağlayan bir GPS modülüdür. Yüksek düzeyde sağlamlık ve entegrasyon kabiliyetini esnek bağlantı özelliği seçenekleri ile birleştirir. Ayrıca GNSS sistemlerini geliştirebilmek için basit olan ürün yazılımlarını yükseltmesine izin veren bir adet flash bulunmaktadır. Düşük güç tüketimi ve yüksek hassasiyete sahip olan bu modül, 0.6 ile 0.9 metreye kadar algılayabilme özelliğine sahiptir. Ürünü görebilmek ve daha detaylı inceleyebilmek için buraya tıklayıp hemen bu modüle ulaşabilirsiniz.

Bunlar ve projelerinizde işinize yarayacak en kaliteli GPS modüllerinin tamamı web sitesinde! Hemen buraya tıklayarak ilgili kategoriye gidebilir ve dilediğiniz GPS modülünü incelemeye başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz