back to top

Raspberry Pi 4 Buzzer Uygulaması #10

Herkese selam makerlar, Raspberry Pi 4 ile projelerimizi yapmaya devam ediyoruz. Bundan önceki yazımızda birlikte potansiyometre uygulaması yapmıştık. Eğer okumadaysanız burada ki linkten ulaşabilirsiniz. Eğer Raspberry Pi 4’ü henüz kurmadıysanız ve cihaz hakkında bilgi sahibi değilseniz direkt olarak projelere başlamadan önce geçmişteki yazılarımıza göz atmanızı öneririz. Her projede olduğu gibi bu projede de kullanacağımız komponentlerin hangisi olduğunu yazacak ve çeşitli linkler ekleyeceğim. Bunun yanında projemizde bir devre şeması ve projenin10 saniyelik kısa bir videosu sizi bekliyor olacak. Aklınıza takılan her soruyu ne zaman isterseniz gerek forum sitemizden gerekse bu yazının altındaki yorum kısmından dilediğiniz gibi sorabilirsiniz. Şimdi dilerseniz lafı fazla uzatmadan projemize geçelim. Eğer sizde bizimle birlikte projeleri yapmak istiyorsanız hemen sayfamızdan Raspberry Pi 4 temin etmeyi unutmayın.

Buzzer Uygulaması

Bir önceki iki projemizde LED’ler ile ilgili projeler yapmıştık. Bu projemizde ise buzzer kullanarak bir proje yapmayı planlıyorum. Buzzer ile ilgili bir yazı önerecek olsam da kısaca bahsetmek istiyorum. Buzzer, küçük gerilimler ile çalışabilen, gelen elektrik sinyali ile ses üretebilen bir devre elemanıdır. Buzzerlar aktif ve pasif olmak üzere iki çeşite sahiptir. Pasif buzzerlar mikroişlemci sayesinde bizim üreterek oluşturmamıza imkan sağlarken, aktif buzzerlar dahili olarak kendi sesini üretebilecek bir osilatör devresine sahiptir.

Buzzer
Buzzer

Şimdi buzzer’a dair temel bilgiye sahip olduğumuza göre projemizi tanımaya başlayabiliriz. Breadboard’umuzun üzerinde bulunan Buzzer belirli aralıklarla Raspberry Pi üzerinden sinyal alır ve aktif duruma geçerek ses meydana getirir. Gelin şimdi projemizde kullanacağımız malzemelerden bahsedelim.

Buzzer Uygulaması İçin Kullanılan Malzemeler

Videoda 15 Ohm’luk bir direnç kullandım fakat yukarıda direnç için eklediğim linkteki değerlerde aynı işi görecektir. Yukarıda belirtmiş olduğum malzemeler benim bu projeyi yaparken kullandığım malzemelerdir. Çeşitli değişiklikler yapılabilir.

Buzzer Uygulaması Devre Şeması

Buzzer Uygulaması Devre Şeması
Buzzer Uygulaması Devre Şeması

Buzzer Uygulaması Kaynak Kodları

import RPi.GPIO as GPIO 
from time import sleep 
GPIO.setwarnings(False) 
GPIO.setmode(GPIO.BCM) 
buzzer = 23
GPIO.setup(buzzer, GPIO.OUT)
while True: 
	GPIO.output(buzzer, GPIO.HIGH)
	sleep(0.15)
	GPIO.output(buzzer, GPIO.LOW)
	sleep(0.5)

Buzzer Uygulaması Proje Videosu

Evet bir projemizi daha bitirmiş bulunmaktayız. Umarım sizde keyif almışsınızdır. Son bir kez daha bu projede kullanmış olduğum malzemelerden bahsetmek istiyorum. Bu proje için kullanılan malzemeler; 1 Adet Buzzer, 1 Adet Direnç2 Adet Erkek – Dişi Jumper Kablo, 1 Adet Breadboard, ve tabi olmazsa olmazımız Raspberry Pi 4.  Bu projelerimizin sayıları artmaya devam edecek. Peki siz de bizimle birlikte bu projeleri yapmak istemez misiniz?  Linux bilginizi geliştirmek, elektronik dünyasına atılmak ve eğlenceli projelere imza atmak için sizi Raspberry Pi 4 ile yolculuğa çıkarıyoruz! Siz de buradan kendinize uygun Raspberry Pi 4’ü alabilir ve bizimle beraber projeleri yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Önceki yazımızı okumak için buraya göz atabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz