Kemik kırıkları, iskelet deformiteleri veya bağ yırtıkları ile getirilen hayvanları maalesef ki internette sıklıkla görebiliyoruz. Buradan yola çıkan Amerika’da bulunan Michigan Eyalet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde, Küçük Hayvan Ortopedik Cerrahisi Yardımcı Doçenti Danielle Marturello, ekibinin ameliyatları planlamasına ve yürütmesine yardımcı olmak için stereolitografi (SLA) yazıcı kullanarak görüntüleme verilerinden ayrıntılı 3D modeller ve cerrahi kılavuzlar oluşturdu.
Böyle bir gelişme, mevcut materyallerin çeşitliliğini, veterinerlik öğrencileri, stajyerler ve asistanlar için öğretimde yardımcı olabileceğini ve üniversitenin sağlayabileceği cerrahi sonuçları olmak üzere eğitim deneyimini bir üst seviyeye çıkarabileceği anlamına geliyor.
Yüksek Kaliteli Görüntülenme Sayesinde Artık Çözülemez Vakalar Azalıyor!
Bir veteriner hekim hasta veya yaralı herhangi bir hayvan geldiğinde ilk adımı bir röntgen çekmek oluyor. Artık vakanın karmaşıklığına göre bir 3D modelin gerekip gerekmediğine bağlı olarak, ek bir CT taraması yapabilecek. Bununla birlikte insan tıbbından farklı olarak, hastalar ağrı düzeylerini veya konumlarını anlatamadıkları için yüksek kalite görüntüleme ve modelleme sayesinde kapsamlı bir fizik muayene ile birlikte hem teşhis hem de tedavi için mükemmel bir bütünleyici hale geliyor.
Türkiye’de Yakın Doğu Üniversitesinde 3D Yazıcı İle Hayvanlara Özel Splint Üretildi!
Yakın Doğu Üniversitesinde bulunan 3D yazıcı laboratuvarı , Hayvan Hastanesi ile yaptığı iş birliğinde ayak bileğinde bulunan aşil tendonu sebebiyle bacağı kullanılamaz hale gelen Marsha adlı köpeğe Schröder-Thomas adı verilen ortopedik aletin dizayn edilip baskısını gerçekleştirerek sağlığına kavuşması sağlandı. Üretilen alet sayesinde, üç hafta boyunca uygulanan fizik tedavi sonucu, köpeğin kasılmış bacağının açılarak normal hayatına dönebilmesi için ilk adım atıldı!
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Tasarlanan 3D Protezler Hayat Kurtarmaya Başladı!
Bolu Abant İzzet Baysal Eğitim Fakültesinde Öğretim Görevlisi Dr. Ceren Mutluer, Öğretim üyesi Dr. Orhan Curaoğlu ve Mühendis Kamil Atay, 2020 yılında hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projesinde kapsamında, doğuştan veya sonradan bir uzvunu kaybeden sahipsiz hayvanların, hayat kalitesini artırabilmek için 3D yazıcıda filament kullanarak protez tasarımına başladı. Veteriner Hekim danışmanlığında sahipsiz hayvanların eksik uzuvları için ölçü alındıktan sonra 3D yazıcıda ölçülere uygun protez basılmaya başlandı.
Salgın nedeniyle ara verilen ama şu an salgının azalması ile birlikte üretime devam edilerek şu ana kadar Bolu, Bursa, Burdur, Konya ve Çanakkale gibi illerde 10’dan fazla kedi ve köpeğe protez desteği sağlanarak bir çok sahipsiz hayvanın hayatı kurtarıldı, akademisyenler ellerindeki 3D yazıcının ebatlarını büyüterek daha fazla hayvana yardımcı olup birçok sahipsiz hayvanın hayatını kurtarmak istiyor!